10 απλές θέσεις yoga που ωφελούν όλες τις ηλικίες

0
3584

Τα οφέλη της yoga είναι πολλά και σημαντικά. Βοηθάει το σώμα αλλά και την ψυχή. Τονώνει το μυϊκό σύστημα, ρίχνει τα επίπεδα του στρες και ηρεμεί τον νου. Δεν χρειάζεται να είστε αθλητές ή να έχετε καλή φυσική κατάσταση για να κάνετε τις παρακάτω ασκήσεις. Όποια και αν είναι η ηλικία σας, θα σας βοηθήσουν να έρθετε σε επαφή με την αναπνοή σας, να νιώσετε πιο δυνατοί και γειωμένοι. Δοκιμάστε τες και παρατηρείστε την αλλαγή.

 

Μπορεί κάποιος να κάνει γιόγκα πολλά χρόνια και να έχει προχωρήσει στην πρακτική του. Όμως όσο και αν έχει βαδίσει στο μονοπάτι, πάντα γυρίζει στην αφετηρία. Back to the basics. Υπάρχουν ορισμένες θέσεις που είναι τα θεμέλια της yoga. Αποτελούν τις βασικές αρχές και είναι αυτές που μπορούν να μας προσφέρουν όλα τα οφέλη. Μπορούμε να διορθώσουμε την στάση μας, να δυναμώσουμε τους μύες μας, να λιπάνουμε τις αρθρώσεις μας και να ησυχάσουμε τον νου που διαρκώς τρέχει!

Και ξέρετε τι είναι το πιο ωραίο, σε αυτή την περίπτωση; Ότι ακριβώς αυτές οι θέσεις, είναι οι θέσεις που μπορούμε να κάνουμε όλοι εύκολα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης. Δεν χρειάζεται κόπο λοιπόν… Χρειάζεται γνώση και λίγη θέληση για αλλαγή. Αν αποφασίσουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, να της αφιερώσουμε 30 λεπτά ή και λιγότερο ίσως, θα δούμε πράγματα να συμβαίνουν. Για να το πούμε πιο σωστά, αν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε στον εαυτό μας, λίγο χρόνο για να τον φροντίσουμε, τότε θα έχουμε κάνει μια πράξη αγάπης προς εμάς.

Ας δούμε τις θέσεις μια προς μια. Ας δούμε επίσης πως μπορούμε μέσα από την yoga, να μας αγαπήσουμε λίγο περισσότερο:

1. Το βουνό – Tadasana

photo by author

Η θέση Tadasana ή αλλιώς Το Βουνό, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζονται πολλές άλλες θέσεις του συστήματος της yoga. Ενεργοποιεί όλο το σώμα, ευθυγραμμίζει την σπονδυλική στήλη, αποσυμφορίζει τον αυχένα και μας μαθαίνει να στεκόμαστε όρθιοι, ψηλοί, ευθυτενείς και περήφανοι. Με τα πόδια μας βαθιά ριζωμένα στην γη και το κεφάλι μας ψηλά στον ουρανό. Όπως τα βουνά!
 1. σταθείτε όρθιοι με τα πόδια ανοιχτά στο άνοιγμα της λεκάνης
 2. πιέστε τα πέλματά σας με όλη τους την επιφάνεια και συμμετρικά στο έδαφος
 3. ενεργοποιήστε τους τετρακέφαλους, τους μυς στο μπροστινό τμήμα των μηρών σας
 4. αφήστε τον κόκκυγα να στρέφεται βαρύς προς το έδαφος, όπως εάν είχατε μια μακριά ουρά
 5. μακρύνετε το πλαϊνό μέρος του θώρακα, τα πλευρά σας, ξεκολλώντας την μέση από την λεκάνη
 6. πάρτε μια βαθιά εισπνοή και ανασηκώνοντας τους ώμους, στείλτε τους πίσω και κάτω
 7. και τώρα μια τελευταία πινελιά, φέρτε νοερά τα αυτιά πάνω από το ύψος των ώμων και το πηγούνι παράλληλο στο έδαφος.
 8. Αυτό ήταν… το βουνό, Tadasana.Δεν χρειάζεται να είστε πάνω σε ένα στρωματάκι yoga για να το εφαρμόσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την θέση ακόμη και όταν περιμένετε στην ουρά της Τράπεζας!

2. Το Δέντρο – Vrksasana

photo by author

Τα δέντρα έχουν μια ιδιαίτερα συμβολική αξία. Είναι αυτά που μένουν απόλυτα ήρεμα και στωικά εναρμονισμένα με τα φαινόμενα της φύσης και με τους κιρκαδικούς ρυθμούς της. Χειμώνας ή καλοκαίρι, δυσκολίες ή ευνοϊκές συνθήκες, το δέντρο είναι εκεί ευλύγιστο αλλά σταθερό.

Έτσι και η θέση Vrkasana, είναι μια θέση ευλυγισίας, δύναμης και σταθερότητας. Το σημαντικό με την θέση αυτή, είναι ότι μπορείτε να την εξασκήσετε σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Επίσης είναι μια θέση που αυξάνει εκτός από την δύναμη και την ισορροπία του σώματος, την ικανότητα του νου να μένει σταθερό σε ένα σημείο. Αυτό βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση και την μείωση του στρες.

 1. πριν από όλα, βρείτε ένα σημείο για να εστιάσετε το βλέμμα σας κάπου στο έδαφος γύρω στο 1-1,5 μ. μπροστά σας. Το σημείο αυτό στην yoga λέγεται drisdi (σημείο εστίασης του βλέμματος)
 2. από την Θέση του Βουνού (Tadasana), φέρτε το βάρος σας στο δεξί πόδι
 3. ανασηκώστε το αριστερό και αφού ανοίξετε το ισχίο σας σύμφωνα με το δικό σας όριο, λυγίστε το γόνατο και αφήστε το πέλμα να ακουμπήσει στον αστράγαλο.
 4. αν νιώθετε πιο δυνατοί και ευλύγιστοι, μπορείτε να ακουμπήσετε το πέλμα, στη γάμπα ή πάνω από το γόνατο στο εσωτερικό μέρος του μηρού.
 5. μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τοίχο για να εξασκήσετε την ισορροπία σας ή μια καρέκλα.
 6. στην ολοκληρωμένη θέση, κρατάμε τα χέρια με ενωμένες τις παλάμες μπροστά στο στήθος ή ανοιχτά πάνω από το κεφάλι.
 7. αλλάξτε πλευρά και δουλέψτε την ισορροπία σας με το αριστερό πέλμα στο έδαφος

3. Πλάγιες στροφές – Parivrtta sukhasana

photo by author

Parivrtta στην σανσκριτική διάλεκτο σημαίνει περιστροφή. Sukha είναι η ευκολία, η χαρά, η άνεση. Asana είναι η θέση. Όλο μαζί, δηλαδή Parivrtta Sukhasana είναι μια εύκολη, άνετη περιστροφή που προσφέρει μεγάλη χαρά σε ολόκληρο το σώμα μας, κυρίως όμως στον κορμό.

Χρησιμοποιείται σαν απαραίτητη προθέρμανση σε ένα μάθημα yoga, όμως μπορεί να σταθεί και μόνη της εκτός μαθήματος. Είναι ένα σπουδαίο δώρο που μπορείτε να κάνετε στο σώμα σας όταν ξυπνάτε το πρωί, ή κάποια στιγμή μέσα στην μέρα όταν νιώθετε ότι έχετε επιβαρυνθεί ή κουραστεί.

Δεν είναι απαραίτητο να είστε στο πάτωμα, θα μπορούσατε να την εφαρμόσετε ενώ κάθεστε σε μια καρέκλα, ή στο κρεβάτι σας. Προσφέρει ανακούφιση στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα, τονώνει το πεπτικό σύστημα και κατευνάζει το άγχος.

 1. καθίστε άνετα οκλαδόν (Sukhasana), ή σε μια καρέκλα
 2. δώστε χώρο στην σπονδυλική σας στήλη και αφήστε την να ψηλώσει από την βάση της προς τα πάνω
 3. τα χέρια είναι ελεύθερα πάνω στα γόνατα
 4. ακουμπήστε το δεξί σας χέρι πίσω από την λεκάνη και αφήστε το αριστερό χέρι πάνω στο δεξί γόνατο
 5. μείνετε στην θέση ενώ κοιτάζετε πάνω από τον δεξί σας ώμο
 6. θυμηθείτε πως σε κάθε εισπνοή ψηλώνετε προς τον ουρανό ενώ στην εκπνοή η στροφή σας μεγαλώνει έστω και νοερά.
 7. αλλάξτε πλευρά και δώστε την ευκαιρία στο σώμα σας. να απολαύσει την πλήρη διάταση

4. Τα πόδια στον τοίχο – Viparita Karani

Υπάρχει ένα ολόκληρο είδος στο σύστημα της yoga που λέγεται Restorative yoga (Θεραπευτική yoga). Αυτή η θέση θα λέγαμε ότι είναι η κορυφαία θέση επανόρθωσης.

Όσοι κάνουμε yoga αρκετά χρόνια, σίγουρα έχουμε δοκιμάσει τις ανάστροφες θέσεις και έχουμε πειραματιστεί με αυτές. Θέλουμε να μπορούμε να μείνουμε με τα πόδια ψηλά, ενώ η κορυφή του κεφαλιού μας είναι στο έδαφος. Όχι για λόγους επίδειξης ή γιατί όνειρό μας είναι να δουλέψουμε στο τσίρκο, αλλά γιατί οι ανάστροφες θέσεις είναι ευεργετικές για τον οργανισμό.

Η Viparita Karani, είναι η ευκολότερη ανάστροφη θέση που υπάρχει. Ενώ είναι πραγματικά εύκολη και προσιτή στον καθένα, συγχρόνως προσφέρει όλα τα πολύτιμα οφέλη της αντιστροφής της ενέργειας. Ξεκουράζει το κυκλοφορικό σύστημα, ρυθμίζει την πίεση, διευκολύνει την χώνεψη και καλλιεργεί έναν ήρεμο νου.

 1. ξαπλώστε δίπλα σε έναν τοίχο
 2. φέρτε την λεκάνη σας πολύ κοντά σε αυτόν και ανεβάστε τα πόδια σας προς τα πάνω
 3. μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι κάτω από την λεκάνη ή να απομακρύνετε την λεκάνη σας από τον τοίχο, αν νιώθετε ότι δεν έχετε την απαραίτητη ευελιξία
 4. μπορείτε να μείνετε στην θέση αυτή αρκετά και να την επαναλαμβάνετε καθημερινά

5. Η θέση της Γάτας και της Αγελάδας

Το σώμα μας έχει ανάγκη από κίνηση. Η κίνηση κάνει το αίμα να κυκλοφορεί στους ιστούς και βοηθά να μην λιμνάζει η ενέργειά μας. Επίσης η κίνηση λιπαίνει τις αρθρώσεις μας και τις προστατεύει από την φθορά. Όταν μπαίνουμε στην θέση της Γάτας και της Αγελάδας έχουμε την δυνατότητα να τα πετύχουμε όλα αυτά.

Είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική προθέρμανση της σπονδυλικής στήλης και ολόκληρου του κορμού. Σχεδόν σε οποιαδήποτε πρακτική της yoga, η θέση χρησιμοποιείται για να ενεργοποιηθεί το σώμα και να μπορέσει να μπει σε πιο απαιτητικές θέσεις.

Η marjaryasana-bitilasana όπως λέγεται στα σανσκριτικά δυναμώνει τους καρπούς και τα χέρια, τονώνει τα όργανα της κοιλιάς, διατείνει την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.
 1. τοποθετήστε το σώμα σας στην θέση τραπεζάκι
 2. φέρτε τα γόνατα κάτω από την λεκάνη και τους καρπούς κάτω από τους ώμους
 3. ανοίξτε πολύ καλά τα δάχτυλα των χεριών σας
 4. στην εισπνοή στείλτε την κορυφή του κεφαλιού και τον κόκκυγα προς τον ουρανό (η θέση της Αγελάδας, marjaryasana)
 5. στην εκπνοή κυρτώστε την πλάτη, στείλτε ψηλά το πίσω μέρος της καρδιάς, και αφήστε το κεφάλι και τον αυχένα να χαλαρώσουν προς το έδαφος (η θέση της Γάτας, bitilasana)
 6. επαναλάβετε αρκετές φορές συντονίζοντας την κίνηση με την αναπνοή σας.
 7. εφόσον τα γόνατά ή οι καρποί σας υποφέρουν και δεν μπορείτε να μπείτε στην θέση τραπεζάκι έχετε τις εξής επιλογές: μπορείτε να διπλώσετε το στρώμα της yoga κάτω από τα γόνατά σας, μπορείτε να βάλετε μια διπλωμένη κουβερτούλα κάτω από τα γόνατά σας, ή μπορείτε να εφαρμόσετε την κίνησε ενώ κάθεστε σε μία καρέκλα.

6. Uttanasana

photo by author

Uttanasana, ή αλλιώς όρθια τσιμπίδα. Η απόλυτη διάταση του “πίσω σώματος”. Γάμπες, ισχία, μέση, πλάτη, ωμοπλάτες, αυχένας, όλα διατείνονται και εμείς εισπράττουμε την ανακούφιση. Η Uttanasana μπορεί να συνοδεύεται από ένα μεγάλο ανακουφιστικό ααααααχχχ!

Φυσικά κάποια σώματα είναι ευέλικτα και με ευκολία τα χέρια θα φτάσουν στο έδαφος. Κάποια άλλα δεν έχουν τόσο μεγάλο εύρος στην κίνηση και έτσι οι άκρες των χεριών μπορεί απλώς να φτάνουν στα γόνατα. Δεν πειράζει, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν υπάρχει κανένας λόγος να το επιδιώκουμε.

Ο τελικός στόχος είναι να προσφέρουμε στο σώμα μας την διάταση και λίγο-λίγο να το βοηθήσουμε να ανοίξει στο δικό του προσωπικό όριο. Πόσο ανακουφισμένος θα νιώσει ο αυχένας, που το κεφάλι θα κρέμεται ελεύθερο! Η όρθια τσιμπίδα όχι μόνο θα μαλακώσει το σώμα αλλά και το νου και την ψυχή. Είναι μια θέση κατευναστική. Το κρυμμένο μυστικό της, είναι ότι προσφέρει πολύτιμη αιμάτωση στα όργανα της πυέλου, επομένως είναι πολύ ευεργετική για τις γυναίκες.

 1. από την θέση του Βουνού (Tadasana) αφήστε τον κορμό να διπλώσει πάνω στους μηρούς
 2. μπορείτε να κρατήσετε τα γόνατά σας λυγισμένα
 3. αφήστε τα χέρια και το κεφάλι να κρέμονται ελεύθερα προς το έδαφος
 4. μείνετε στην θέση αυτή για 3-4 αναπνοές και βγείτε αργά ξεδιπλώνοντας τον κορμό σπόνδυλο -σπόνδυλο

7. Η θέση του παιδιού – Balasana

photo by author

H θέση του παιδιού, Balasana, είναι μια θέση ξεκούρασης. Χρησιμοποιείται στα μαθήματα yoga ανάμεσα σε δύσκολες και απαιτητικές αλληλουχίες θέσεων. Εσείς όμως δεν είναι ανάγκη να κάνετε το δύσκολο κομμάτι.

Μπορείτε απλά στο σπίτι σας, σε ένα στρωματάκι ή ένα χαλάκι, ή ακόμη και στο κρεβάτι σας την ώρα που ξυπνάτε, να μπείτε στην θέση του παιδιού. Θα απολαύσετε την διάταση και την ηρεμία που προσφέρει η θέση αυτή. Επίσης μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε στο μέσο της μέρας, για να ξεκουράσετε την πλάτη σας και να διατείνετε απαλά τις κνήμες και τους αστραγάλους.

 1. καθίστε γονατιστοί πάνω στις κνήμες
 2. αφήστε το σώμα να γείρει μπροστά και ακουμπήστε το μέτωπό σας στο έδαφος
 3. η λεκάνη ακουμπάει στις φτέρνες
 4. τα χέρια μπορούν να είναι παράλληλα στο σώμα με τις παλάμες προς την λεκάνη
 5. για μεγαλύτερη διάταση των ώμων και των χεριών μπορείτε να τα απλώσετε πάνω από το κεφάλι

8. Η θέση χαλάρωσης – Savasana

photo by author

H θέση της χαλάρωσης ή αλλιώς η θέση του πτώματος, η περίφημη Savasana, θα μπορούσε να είναι μια προσωπική εντολή. Ένα έναυσμα που όλοι θα απαγγέλαμε προς τον εαυτό μας τουλάχιστον μια φορά μέσα στην μέρα.

Πόσο σπουδαίο θα ήταν να λέγαμε μέσα μας ή φωναχτά, “και τώρα λοιπόν savasana”, και αυτομάτως να μπαίναμε στην θέση της χαλάρωσης. Το σώμα μας και το μυαλό μας το ζητούν, για την ακρίβεια το φωνάζουν, όμως εμείς κάνουμε πως δεν ακούμε!

Έχουμε απόλυτη ανάγκη από Savasana τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, για να ξαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας. Με τον τρόπο αυτό ανεβάζουμε την ενέργεια μας, επιτρέπουμε στο σώμα και στο μυαλό να ανακάμψουν. Είναι η ευκολότερη θέση που υπάρχει και συγχρόνως η πιο προκλητική.

 1. ξαπλώστε στο πάτωμα πάνω σε ένα στρωματάκι ή ένα χαλάκι. Μπορείτε εναλλακτικά να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας
 2. αφήστε τα πόδια και τα πέλματα να ανοίξουν δεξιά και αριστερά, συμμετρικά από την λεκάνη
 3. ανασηκώστε ελαφρά την λεκάνη και αφήστε τον κόκκυγα να μακρύνει προς τις φτέρνες. Ξανα- ακουμπήστε την λεκάνη στο έδαφος
 4. μαλακώστε την μέση
 5. αφήστε τις ωμοπλάτες να απομακρυνθούν από την σπονδυλική στήλη και ανοίξτε τα χέρια συμμετρικά δεξιά και αριστερά από τον κορμό
 6. ανοίξτε τις παλάμες προς τον ουρανό
 7. ανασηκώστε ελαφρά το κεφάλι και αφήστε τον αυχένα να μακρύνει. Ακουμπήστε το κεφάλι στο έδαφος χωρίς να γέρνετε δεξιά ή αριστερά
 8. αφήστε ολόκληρο το σώμα να χαλαρώσει
 9. μαλακώστε το πρόσωπο και το μέτωπο
 10. αφήστε τον νου να ησυχάσει
 11. μείνετε στην θέση αυτή αναπνέοντας ελεύθερα στην άκρη της μύτης, για 10-15 λεπτά
 12. όταν ολοκληρώσετε γυρίστε στο πλάι και μείνετε στην θέση του εμβρύου για 2-3 αναπνοές
 13. στηρίξτε το σώμα με τα χέρια σας και επιστρέψτε σε μια άνετη καθιστή θέση

9. Διαλογισμός

photo by author

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαλογιστεί κανείς. Καθιστός ή ξαπλωμένος, περπατώντας ή κάνοντας μια συγκεκριμένη εργασία, ο διαλογισμός έχει να κάνει με την συγκέντρωση. Με την ικανότητά μας να κρατάμε σταθερό τον νου σε ένα σημείο, σε μια φράση, σε ένα αντικείμενο ή σε ένα mandra.

Μπορεί κάποιος να είναι σε κατάσταση διαλογισμού χωρίς καν να το ξέρει. Οι αθλητές πολλές φορές αναφέρονται σε αυτόν με την έκφραση, the zone. Στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος σαν έννοια, με την αγγλική λέξη mindfulness. Όταν ο νους δεν πετάει εδώ και εκεί, στο τι συνέβη στο παρελθόν και στο τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον, όταν η σκέψη μας είναι σταθερή και συγκεντρωμένη στο παρόν, τότε βιώνουμε ένα έντονο αίσθημα γαλήνης και ευεξίας.

Δεν είναι εύκολο να καταφέρει κανείς να μείνει σε κατάσταση διαλογισμού ή συγκέντρωσης, όμως είναι και αυτός ένας τρόπος άσκησης. Όπως δουλεύουμε με τους μυς του σώματος, δουλεύουμε και με τον νου. Τον εξασκούμε στο να στρέφεται εκεί που εμείς θέλουμε. Γιατί πάνω από τον νου, υπάρχει η ανθρώπινη θέληση.

Τα οφέλη του διαλογισμού για τις λειτουργίες του εγκεφάλου και το νευρικό μας σύστημα είναι πολλά και η επιστημονική έρευνα στρέφεται όλο και συχνότερα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
 1. διαλέξτε ένα ήσυχο σημείο στο σπίτι σας και καθίστε οκλαδόν σε μια άνετη θέση
 2. ορίστε το διάστημα που θα μείνετε σε διαλογισμό, ξεκινώντας σταδιακά από 5 λεπτά και αυξήστε την διάρκεια καθημερινά
 3. στηρίξετε το σώμα και την πλάτη σας με μαξιλάρια ώστε να έχετε μια αρκετά ευθυτενή θέση
 4. χρησιμοποιήσετε μια μουσική για διαλογισμό από τις πολλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο
 5. μείνετε ακίνητοι και αρχικά σκανάρετε τις αισθήσεις σε ολόκληρο το σώμα σας
 6. παρατηρήστε τους ήχους στον χώρο αλλά και αυτούς που έρχονται από πιο μακριά
 7. στραφείτε σε μια πιο εσωτερική παρατήρηση και στρέψτε την επίγνωσή σας στην αναπνοή
 8. παρατηρήστε την αναπνοή σας, κάθε εισπνοή και κάθε εκπνοή όπως αυτή συμβαίνει στο σώμα σας
 9. μείνετε σε αυτή την παρατήρηση χωρίς να κρίνετε αυτό που συμβαίνει
 10. κάθε φορά που ο νους φεύγει από την παρατήρηση της αναπνοής, παρατηρήστε αυτό που έχει συμβεί. Κάντε μια μικρή νοητική παύση και επιστρέψτε χωρίς καμία διάθεση κριτικής ή σχολίου για το περιεχόμενο της σκέψης σας, πίσω στην παρατήρηση της αναπνοής
 11. όταν ο χρόνος που έχετε ορίσει ολοκληρωθεί πάρτε μια βαθιά εισπνοή και εκπνοή και αργά εφόσον είστε έτοιμοι ανοίξτε τα μάτια σας

10. Συνειδητή αναπνοή

photo by author

Το σημαντικότερο μάθημα στην yoga είναι η συνειδητή αναπνοή. Μαθαίνοντας να εστιάζουμε την προσοχή μας στην αναπνοή, ερχόμαστε σε επαφή με την ίδια μας την ύπαρξη. Η αναπνοή είναι εργαλείο. Μπορούμε οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή να επιστρέψουμε σε αυτή. Και αυτό ισχύει για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Αφορά τα παιδιά, τους ενήλικες αλλά και τους ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η έρευνα έχει δείξει ότι μαθαίνοντας να ρίχνουμε τον ρυθμό της αναπνοής μας, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό σύστημα του οργανισμού. Στην ουσία κάνοντας εισπνοές και μεγάλες αργές εκπνοές, είναι σαν να πατάμε φρένο στο άγχος.

Βοηθάμε την αρτηριακή πίεση να παραμένει σταθερή, ισορροπούμε την καρδιοαναπνευστική λειτουργία και ενισχύουμε τις λειτουργίες του εγκεφάλου που έχουν σχέση με την μνήμη και την συγκέντρωση.
 1. καθίστε σε μια άνετη θέση με τον κορμό ευθυτενή. Μπορείτε επίσης να ξαπλώσετε.
 2. τοποθετήστε το ένα χέρι πάνω στην κοιλιά και το άλλο πάνω στο στήθος
 3. ξεκινήστε να εισπνέετε και να εκπνέετε πάντα από την μύτη
 4. παρατηρήστε την κίνηση στην κοιλιά σε κάθε εισπνοή, προσπαθήστε να εισπνέετε σε όλο το μήκος του κορμού
 5. δώστε χρόνο στην εκπνοή σας, κάντε τη διπλάσια από την εισπνοή
 6. επαναλάβετε 6-8 πλήρεις αναπνοές
Δικτυογραφία :

https://www.nytimes.com/guides/well/how-to-meditate
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/aug/04/cosmic-orgasm-rise-of-conscious-breathing
https://www.healthline.com/health/benefits-savasana-after-any-workout#1

Διαβάστε ακόμη: Ardha Matsyendrasana | Mια κορυφαία γιόγκικη θέση που κρύβει μέσα της έναν ινδικό μύθο 

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας