Η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου. Σκοπός της είναι να υπενθυμίζει τη συνεισφορά του άνδρα στον ανθρώπινο πολιτισμό και ιδιαίτερα στην οικογένεια, τον γάμο και τη φροντίδα των παιδιών.

 

Ηημέρα αυτή καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 19 Νοεμβρίου του 1991 στα νησιά Τρινιντάτ και Τομπάγκο της Καραιβικής, με στόχο να δοθεί έμφαση στη συνεισφορά των ανδρών στην οικογένεια, την φροντίδα των παιδιών όπως και στον ανθρώπινο πολιτισμό.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του άνδρα στην κοινωνία έχει υποστεί ριζικές αλλαγές σε σύγκριση με παλαιότερες δεκαετίες. Πλέον έχει εξισωθεί με αυτόν της γυναίκας σε οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό και πολιτικό επίπεδο. Ο χαρακτηρισμός «ισχυρό φύλο» είναι σήμερα μία αναχρονιστική αντίληψη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Από την άλλη, τα περιστατικά ενδοιοκογενειακής βίας, κακοποίησης γυναικών (συζύγων, συντρόφων και όχι μόνο) και τα διάφορα πρότυπα «τοξικής» αρρενωπότητας που βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση και τον κοινωνικό μας περίγυρο, υπονομεύουν την εικόνα του σύγχρονου άνδρα.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο κανόνας, καθώς υπάρχουν πολλά πρότυπα υγιούς αρρενωπότητας που βγάζουν «ασπροπρόσωπο» το ανδρικό φύλο. Πάνω απ’ όλα, η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού άνδρα.

Ο άνδρας λοιπόν έχει ευαισθησίες. Ο άνδρας έχει αδυναμίες. Ο άνδρας δεν φοβάται να μιλήσει για τα συναισθήματά του, δεν πιστεύει σε ανδρικές και γυναικείες δουλειές, δεν θεωρεί ντροπή να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά του, ενώ η γυναίκα του δουλεύει.

Ο άνδρας δεν είναι υποχρεωτικό να βρίζει, ούτε να αγαπά το ποδόσφαιρο. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχει γυμνασμένους μύες ούτε ορδές γυναικείων κατακτήσεων. Δεν μπλέκει σε καβγάδες, δεν υψώνει τη φωνή στη σύντροφό του, δεν χτυπά τα παιδιά του.

Ο άνδρας είναι απλώς ένας άνθρωπος, όπως όλοι οι υπόλοιποι. Δεν είναι σούπερ ήρωας ούτε άτρωτος. Έχει δύσκολες ημέρες και κάποιες στιγμές νιώθει πως «σπάει» κάτω από το βάρος της καθημερινότητας και των αρρενωπών προτύπων που του «φόρτωσε» η κοινωνία.

Ο άνδρας είναι υπέροχος, αρκεί να το πιστέψει. Και η Παγκόσμια Ημέρα Άνδρα είναι η τέλεια ευκαιρία για να το συνειδητοποιήσει!

10 ρητά και αποφθέγματα για τον άνδρα

“Ένας άνδρας μπορεί να κατακτήσει ένα εκατομμύριο άνδρες στην μάχη, αλλά αυτός που θα κατακτήσει τον εαυτό του είναι, στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος κατακτητής από όλους.” – Buddha

“Ένας άνδρας περιστασιακά θα σκοντάψει στην αλήθεια, αλλά τις περισσότερες φορές θα σηκωθεί και θα συνεχίσει.” – Winston Churchill

“Αν θέλεις να πείσεις έναν άνδρα ότι κάνει λάθος, κάνε το σωστό. Οι άνδρες πιστεύουν αυτό που βλέπουν.” – Henry David Thoreu

“Όλες οι γυναίκες γίνονται όπως οι μητέρες τους. Αυτή είναι και η τραγωδία τους. Κανείς άνδρας δεν το κάνει. Αυτή είναι η δική τους τραγωδία.” – Oscar Wilde

“Όλοι οι άνδρες είναι από το ίδιο μέταλλο, αλλά όχι από το ίδιο καλούπι.” – John Lyly

“Ο άνδρας πρέπει να είναι πειθαρχημένος, γιατί είναι από την φύση του πρωτόγονος και άγριος” – Immanuel Kant

“Μόνο οι πιο σοφοί και οι πιο χαζοί άνδρες δεν αλλάζουν ποτέ.” – Confucius

“Το απόλυτο είδος μέτρησης ενός άνδρα δεν είναι το πού στέκεται σε στιγμές άνεσης και ευκολίας, αλλά το πού στέκεται σε περιόδους πρόκλησης και αντιπαράθεσης.” – Dr. Martin Luther King Jr.

“Οι άνδρες δεν σταματάνε να παίζουν επειδή μεγαλώνουν, μεγαλώνουν επειδή σταματάνε να παίζουν.” – Oliver Wendell Holmes

“Οι σπουδαιότερες αλήθειες, είναι οι πιο απλές. Έτσι είναι και οι σπουδαιότεροι άνδρες.” – Julius Charles Hare

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας