Αποστάγματα σοφίας, χρήσιμα για όλους μας, από τους ξεχασμένους Αμερικανούς ιθαγενείς.

 

Ησοφία είναι η δυνατότητα να συνδυάζεται μια κεκτημένη γνώση με την εμπειρία και την έμφυτη κατανόηση. Οι προαναφερθέντες, οι λεγόμενοι Φύλακες της Γης, τα είχαν και τα δύο. Ίσως γι’ αυτό, όσα έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα από τον πολιτισμό τους και εντυπωσιακά είναι και σοφά αποδεικνύονται ξανά και ξανά.

Για την ιστορία, πριν οι Ευρωπαίοι φτάσουν στην Αμερική, υπολογίζεται ότι από 1.2 εκατομμύρια έως 12 εκατομμύρια άτομα ήταν οι Αμερικανοί ιθαγενείς που ζούσαν σε αυτήν την απέραντη γη. Σχεδόν αυτόματα ο πληθυσμός τους συρρικνώθηκε σε μόλις 250.000 άτομα, λόγω των μαζικών δολοφονιών, της γενοκτονίας, των εισαγόμενων ασθενειών, της σκλαβιάς και των αυτοκτονιών που ακολούθησαν.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι επρόκειτο για έναν λαό που υπέστη μια τεράστια τραγωδία. Έναν λαό που ήταν πραγματικά συνδεδεμένος με τη Μητέρα Γη, που μεγάλωνε μαθαίνοντας ότι πρέπει «να περπατάμε ελαφρά πάνω στη Γη και να ζούμε με ισορροπία και αρμονία».

Μερικές από τις διδαχές τους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον κόσμο μας σήμερα είναι οι ακόλουθες.

1. «Το Μεγάλο Πνεύμα βρίσκεται σε όλα τα πράγματα: είναι στον αέρα που αναπνέουμε. Το Μεγάλο Πνεύμα είναι ο Πατέρας μας, αλλά η Γη είναι η Μητέρα μας. Μας θρέφει, αυτό που βάζουμε στο έδαφος το επιστρέφει σε μας».
Big Thunder (Bedagi) Wabanaki Algonquin

2. «Το πρώτο κομμάτι, που είναι το πιο σημαντικό, είναι αυτό που βρίσκεται στην ψυχή των ανθρώπων, όταν συνειδητοποιούν τη σχέση τους, την ενότητα τους με το Σύμπαν και τις δυνάμεις του και όταν συνειδητοποιούν ότι στο κέντρο του Σύμπαντος κατοικεί το Μεγάλο Πνεύμα και ότι αυτό το κέντρο βρίσκεται παντού, είναι μέσα στον καθένα μας».
Black Elk – Oglala Sioux

3. «Μόνο όταν το τελευταίο δέντρο πεθάνει και το τελευταίο ποτάμι δηλητηριαστεί και το τελευταίο ψάρι πιαστεί, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να φάμε τα χρήματα».
Παροιμία Cree Indian

 

4. “Προχώρα Μπροστά με Κουράγιο
Όταν αμφιβάλεις, στάσου και περίμενε
Όταν η αμφιβολία δεν υπάρχει πια για σένα, προχώρα μπροστά με κουράγιο
Όσο καιρό η ομίχλη σε τυλίγει, στάσου
Στάσου μέχρι να φανεί το πρωινό φως και να διαλύσει την ομίχλη
Γιατί σίγουρα θα συμβεί
Τότε δράσε με κουράγιο”
Ponca Chief White Eagle

5. “Φέρσου στη Γη καλά
Δεν σου δόθηκε από τους γονείς σου
Σου δανείστηκε από τα παιδιά σου
Δεν κληρονομούμε τη Γη από τους προγόνους μας
Τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας
Αρχαία Ινδική Παροιμία

6. «Η ανθρωπότητα δεν έχει υφάνει τον ιστό της ζωής. Δεν είμαστε παρά ένα νήμα μέσα του. Ότι κάνουμε στον ιστό, το κάνουμε στον εαυτό μας. Όλα τα πράγματα δένονται μεταξύ τους. Όλα τα πράγματα συνδέονται».
Chief Seattle

7. “Ας πάρουν τα αστέρια την θλίψη σου μακριά
Ας γεμίσουν τα λουλούδια με ομορφιά την καρδιά σου
Ας σκουπίσει η ελπίδα τα δάκρυα σου
Και πάνω από όλα, ας σε κάνει η σιωπή δυνατό.”
Chief Dan George

8. «Πριν οι λευκοί αδελφοί μας έρθουν να μας κάνουν πολιτισμένους άνδρες, δεν είχαμε καμιά φυλακή. Εξαιτίας αυτού, δεν είχαμε παραβάτες. Χωρίς φυλακή, δεν μπορούν να υπάρξουν παραβάτες. Δεν είχαμε κλειδαριές, ούτε κλειδιά και γι’ αυτό μεταξύ μας δεν υπήρχαν κλέφτες. Όταν κάποιος ήταν τόσο φτωχός που δεν μπορούσε να έχει ένα άλογο, μια σκηνή ή μια κουβέρτα θα τα έπαιρνε όλα σαν δώρο. Ήμασταν πολύ απολίτιστοι για να δώσουμε μεγάλη σημασία στην πολιτισμένη ιδιοκτησία. Δεν ξέραμε κανένα είδος χρήματος και κατά συνέπεια η αξία ενός ανθρώπου δεν καθοριζόταν από τον πλούτο του. Δεν είχαμε νόμους γραμμένους, ούτε δικηγόρους, ούτε πολιτικούς και γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να κλέψουμε και να εξαπατήσουμε ο ένας τον άλλον. Ήμασταν πραγματικά σε κακή κατάσταση πριν οι λευκοί άνδρες καταφτάσουν και δεν ξέρω πώς να εξηγήσω που μπορούσαμε να διαχειριστούμε όλα αυτά τα θεμελιώδη πράγματα  που (όπως μας λένε) είναι τόσο απαραίτητα σε μια πολιτισμένη κοινωνία».
John (Fire) Lame Deer Sioux Lakota

9.«Ο, Μεγάλο Πνεύμα, βοήθα με πάντα να λέω την αλήθεια ήσυχα, να ακούω με ανοιχτό μυαλό όταν άλλοι μιλούν και να θυμάμαι ότι η ειρήνη μπορεί να βρεθεί στην σιωπή».
Cherokee Prayer

10. «Η ειρήνη και η ευτυχία είναι διαθέσιμες κάθε στιγμή. Η ειρήνη είναι κάθε βήμα. Θα περπατήσουμε χέρι χέρι. Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις σε πνευματικά προβλήματα. Θυμήσου: Εάν ο Δημιουργός το έβαλε εκεί, τότε βρίσκεται στη σωστή θέση. Η ψυχή δεν θα είχε κανένα ουράνιο τόξο, εάν τα μάτια δεν είχαν καθόλου δάκρυα. Πες στους ανθρώπους σου αυτό, από τότε που μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα μεταφερθούμε ποτέ, έχουμε μεταφερθεί πέντε φορές».
Ινδιάνος Αρχηγός

Διαβάστε ακόμη:
15 Ινδιάνικα ρητά που θα μιλήσουν στην ψυχή σας
8 ξεχασμένες τεχνικές επιβίωσης | Η φύση και το μεγαλείο της

Πηγή: bodymindsoulspirit.com

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.