Λίγα πράγματα μπορούν να συγκριθούν με το αισθητικό αποτέλεσμα και το εποχιακό ενδιαφέρον που προσθέτουν τα δέντρα σε ένα αστικό τοπίο. Είναι ένας οπτικός πόλος έλξης για κάθε περιοχή και μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την εμφάνιση κάθε δρόμου. Επιπλέον, τα δέντρα συμβάλλουν στην αύξηση του φαγητού και την πιο υγιεινή διατροφή, παρέχοντας τροφές όπως φρούτα, καρποί και φύλλα.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε 10 καλούς λόγους για τους οποίους αξίζει να γεμίσουμε τις πόλεις μας με δέντρα.

  1. Είναι το φυσικό περιβάλλον διαβίωσης για πολλά είδη

Τα δέντρα μέσα στην πόλη μπορούν να υποστηρίξουν πολλά είδη άγριας ζωής. Είναι ένα μέρος όπου τα ζώα μπορούν να τραφούν, να χρησιμοποιήσουν ως σπίτι και να αναπαραχθούν εκεί. Επομένως έχουν ζωτική σημασία για να επανέλθουν αυτά τα είδη μέσα στο αστικό περιβάλλον.

  1. Βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα και καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή

Τα μεγάλα δέντρα είναι εξαιρετικά φίλτρα για τους αστικούς ρύπους και τα αιωρούμενα σωματίδια. Απορροφούν τα επιβλαβή αέρια (όπως το μονοξείδιο του άνθρακα) και φιλτράρουν σωματίδια όπως η σκόνη και η βρωμιά από τον αέρα, παγιδεύοντάς τες πάνω στα φύλλα και το φλοιό τους.

Ένα ενήλικο δέντρο μπορεί να απορροφήσει μέχρι και 150 κιλά διοξείδιο του άνθρακα το χρόνο. Συνεπώς, τα δέντρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερα μέσα στις πόλεις, όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι υψηλότερα, τα δέντρα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να κάνουν τα αστικά κέντρα πιο υγιεινά μέρη να ζει κανείς.

Επιπλέον, για μία αύξηση της τάξεως του 10% στα δέντρα, το όζον αποκαθίσταται κατά 3-7%. Παράλληλα, ένα δέντρο δίνει αρκετό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα ώστε να μπορεί να συντηρήσει δύο ανθρώπους. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι μία μείωση της τάξεως του 60% σε σωματίδια της ατμόσφαιρας σχετίζεται με τη ύπαρξη περισσότερων δέντρων.

Διαβάστε ακόμη: Πώς να καταπολεμήσετε την αποψίλωση του Αμαζονίου από τον καναπέ σας

  1. Δροσιά

Η στρατηγική φύτευση δέντρων στις πόλεις μπορεί να βοηθήσει να πέσει η θερμοκρασία του αέρα από 2 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον, μειώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και βοηθούν τις αστικές κοινότητες να προσαρμοστούν στις μεταβολές της κλιματικής αλλαγής.

Τα δέντρα ρίχνουν τη θερμοκρασία κάνοντας σκιά και αποθηκεύοντας νερό. Αυτό βοηθά στο να κάνουμε οικονομία στον κλιματισμό και γενικότερα στην ενέργεια. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ένα μόνο δέντρο μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα όσο 10 κλιματιστικά δωματίου. Συνεπώς, αποτελούν ένα ακόμη αποτελεσματικό εργαλείο στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα αστικά κέντρα. Με την ίδια λογική, τα δέντρα μπορούν να εξοικονομήσουν 10% της κατανάλωσης ενέργειας μέσα από τη συμβολή τους στη ρύθμιση του τοπικού κλίματος.

  1. Συγκρατούν το νερό της βροχής

Τα μεγάλα δέντρα ρυθμίζουν τη ροή του νερού και παίζουν σημαντικό ρόλο στο να εμποδίζουν τις πλημμύρες. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών. Χαρακτηριστικά, ένα ενήλικο δέντρο μπορεί να συγκρατήσει 15.000 λίτρα νερού το χρόνο.

Όταν το 5% της έκτασης μιας περιοχής καλύπτεται από δέντρα, τα τρεχούμενα νερά της βροχής μειώνονται κατά 2%. Ακόμη, εμποδίζουν τη διασπορά των επιβλαβών χημικών ουσιών που τα νερά αυτά παρασέρνουν από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια.

  1. Αυξάνεται η αξία των ακινήτων

Η φύτευση δέντρων σε αστικές περιοχές αυξάνει τις τιμές των ακινήτων έως και 20%. Ακόμη, προσελκύουν περισσότερους τουρίστες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει μία σταθερή αύξηση από 5 έως 15% στις τιμές ακινήτων σε δρόμους που είναι φυτεμένοι με δέντρα.

  1. Υγεία και ευημερία

Έρευνες υποδεικνύουν ότι η ζωή κοντά στη φύση και το πράσινο καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε τέτοια σημεία ευνοούν τη σωματική και ψυχική υγεία. Χαρακτηριστική είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης και του στρες. Συνεπώς, ευνοείται η συνολική ευημερία των αστικών κοινοτήτων.

Παράλληλα, τα δέντρα φαίνεται πως έχουν θετικές επιδράσεις στον καρκίνο του δέρματος, το άσθμα, την υπέρταση και άλλες παθήσεις που συνδέονται με το στρες. Αυτό διότι φιλτράρουν τον μολυσμένο αέρα, προσφέρουν σκιά από τις ηλιακές ακτινοβολίες και παρέχουν ένα ήρεμο και καταπραϋντικό περιβάλλον για χαλάρωση.

  1. Μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα

Τα δέντρα συμβάλλουν στην μείωση εκπομπών άνθρακα επειδή βοηθούν στην συντήρηση της ενέργειας. Για παράδειγμα, η σωστή τοποθέτησή τους γύρω από κτήρια μπορεί να μειώσει την ανάγκη για κλιματισμό έως και 30%. Έτσι οι λογαριασμοί για τη θέρμανση μπορούν να μειωθούν από 20 έως 50%.

  1. Μειώνουν την ορμή του αέρα

Τα κτήρια αυξάνουν την ορμή του αέρα επειδή τον αναγκάζουν να ταξιδεύει γύρω τους. Τα δέντρα από την άλλη, μειώνουν σημαντικά την ταχύτητά του σε απόσταση μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη από το ύψος τους.

Διαβάστε ακόμη: Οι κατακόρυφοι κήποι του Μιλάνου αποδεικνύουν ότι ο ουρανός δεν είναι το όριο!

  1. Οικονομία

Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι για κάθε 1 δολάριο που επενδύεται σε δέντρα, λαμβάνεται όφελος 2,7 δολάρια. Παρόμοια έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι για κάθε 1 λίρα που δαπανάται σε δεντροφύτευση, υπάρχουν κέρδος 7 λίρες!

  1. Μείωση της εγκληματικότητας

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η παρουσία πράσινου στα αστικά κέντρα μειώνει τις βίαιες και εγκληματικές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό οφείλεται στην θεραπευτική και χαλαρωτική αίσθηση που δίνουν τόσο τα δέντρα όσο και η διαδικασία της δεντροφύτευσης.

Πηγή: brightvibes.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας