10 συνήθειες που υιοθετούν οι ευγνώμονες άνθρωποι

0
1155

Ο Ralph Waldo Emerson είπε κάποτε πως για να είναι κανείς ικανοποιημένος πρέπει «να καλλιεργήσει τη συνήθεια να νιώθει ευγνωμοσύνη για κάθε καλό που συμβαίνει στη ζωή του».

 

Και φαίνεται ότι ο Emerson, ο οποίος εξήγησε το νόημα της καλής ζωής σε μεγάλο μέρος της δουλειάς του, δεν είχε άδικο. Έρευνες υποστηρίζουν συνεχώς ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε μία πιο ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή.

Η καθημερινότητα όμως είναι γεμάτη προβλήματα και στρεσογόνες καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η ευγνωμοσύνη από την άλλη μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό. Πράγματι, υπάρχουν κάποια πράγματα που οι ευγνώμονες άνθρωποι κάνουν διαφορετικά, με αποτέλεσμα να έχουν μία καλύτερη ζωή.

Ας δούμε, λοιπόν, 10 συνήθειες που υιοθετούν οι ευγνώμονες άνθρωποι σε καθημερινή βάση:

  1. Κρατούν ημερολόγιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν καταγράφουμε τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες μπορεί να αποκομίσουμε πολλά οφέλη. Ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης βοηθά στην ενίσχυση των θετικών σκέψεων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό μιας και ο εγκέφαλος έχει την τάση να επικεντρώνεται στα άσχημα. Το γράψιμο μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στο να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο στη δουλειά και την επίτευξη των στόχων μας.

Δεν χρειάζεται πολύς κόπος, αρκεί να αφιερώσουμε 10 λεπτά μέσα στην ημέρα. Μετά από λίγο καιρό θα γίνει συνήθεια που θα μας έρχεται αυτόματα στο μυαλό, όπως η άσκηση! Καλό είναι να φτιάξουμε και εδώ ένα πλάνο, για παράδειγμα να γράφουμε στο ημερολόγιο αμέσως μόλις ξυπνήσουμε ή πριν πάμε για ύπνο το βράδυ. Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος, απλώς επιλέγουμε ό,τι μας ταιριάζει περισσότερο!

  1. Δεν αποφεύγουν τα άσχημα

Η έκφραση ευγνωμοσύνης μπορεί να δημιουργεί αισιοδοξία, όμως οι ευγνώμονες άνθρωποι δεν «κρύβονται» από τα άσχημα. Παρότι συχνά συνδέουμε την ευγνωμοσύνη με τον οπτιμισμό και την αποφυγή των αρνητικών, το κλειδί για μία ευτυχισμένη ζωή είναι να «αγκαλιάσουμε» και τα άσχημα ως μέρος του ταξιδιού της ζωής. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, όταν ανακαλούμε μία δυσάρεστη εμπειρία του παρελθόντος είναι πιθανό να αρχίσουμε να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για το πού βρισκόμαστε σήμερα αλλά και για το ότι καταφέραμε και ξεπεράσαμε παλιότερες προκλήσεις.

  1. Αφιερώνουν χρόνο στους αγαπημένους τους

Οι ευγνώμονες άνθρωποι ξέρουν ότι δεν έφτασαν εκεί που είναι μόνοι τους. Για αυτό χτίζουν τη συνήθεια να περνούν χρόνο με αυτούς που σημαίνουν πολλά για αυτούς. Η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να συνδεθούμε με τους άλλους και δυναμώνει στις σχέσεις μας μαζί τους. Και οι σχέσεις αυτές είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για μία ευτυχισμένη και χωρίς άγχος ζωή.

  1. Εκφράζουν την αγάπη τους

Η έκφραση ευγνωμοσύνης στους αγαπημένους μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία οικειότητας. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα της φιλίας. Είναι μέρος του ψυχολογικού συστήματος που κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν το πόση εκτίμηση βρίσκουν στα μάτια ενός άλλο ατόμου.

Και το να εκφράζουμε στους αγαπημένους μας πόσο τους εκτιμούμε αποδίδει. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ζευγάρια που εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους ο ένας στον άλλο είχαν πιο ευτυχισμένους γάμους και λιγότερα διαζύγια.

  1. Xρησιμοποιούν με προσοχή τα social media

Οι ευγνώμονες άνθρωποι χρησιμοποιούν με προσοχή τα μέσα δικτύωσης, όπως και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην έκφραση της ευγνωμοσύνης τους.

Έρευνα ανακάλυψε ότι οι θετικές σκέψεις όταν μοιράζονται στα social media μεταδίδονται γρηγορότερα απ’ ότι οι αρνητικές. Οι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία ενός αρχείου «ευγνωμοσύνης» στα social media, στο οποίο μπορούμε να ανατρέχουμε όταν χρειαζόμαστε μία υπενθύμιση.

  1. Ξέρουν την αξία των μικρών πραγμάτων

Υπάρχει δύναμη στις μικρές καθημερινές στιγμές. Ακόμη και κάτι απλό, όπως να προλάβουμε το τραίνο ή το κατοικίδιό μας που μας υποδέχεται με χαρά όταν επιστρέφουμε από τη δουλειά μπορεί να μας κάνει ευγνώμονες. Πολλές φορές εστιάζουμε στα μεγάλα και μακροπρόθεσμα σχέδιά μας και παραλείπουμε τις μικρές καθημερινές στιγμές ευγνωμοσύνης. Σε αυτές όμως βρίσκεται το κλειδί για την ευτυχία, καθώς μας γεμίζουν χαρά και κουράγιο να κυνηγάμε τους στόχους μας και να γινόμαστε καλύτεροι.

  1. Αποδέχονται την ευγνωμοσύνη των άλλων

Οι μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά, όταν πρόκειται για την καλλιέργεια ευγνωμοσύνης. Έτσι, οι ευγνώμονες άνθρωποι κάνουν συνήθειά τους το να αναγνωρίζουν κάθε ίχνος της όταν έρχεται στο δρόμο τους. Μπορεί να είναι ένας καλός λόγος ή ένα μικρό δώρο, όμως πρόκειται για ενέργειες που κάνουν τόσο τον αποστολέα όσο και τον αποδέκτη πιο χαρούμενους.

  1. Γίνονται εθελοντές

Οι ευγνώμονες άνθρωποι γνωρίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται πού και πού βοήθεια. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την προσφέρουν από την εθελοντική δράση. Οι άνθρωποι που γίνονται εθελοντές συχνά νιώθουν ευγνώμονες απλά και μόνο από την χαρά της προσφοράς.

Μία έρευνα υποστηρίζει ότι ο εθελοντισμός μειώνει τα συναισθήματα κατάθλιψης και αυξάνει την ευημερία. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιήσουμε τα ταλέντα μας για να βοηθήσουμε τους άλλους, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι νιώθουν περισσότερο ευγνώμονες όταν προσφέρουν παρά όταν λαμβάνουν κάτι.

  1. Ασκούνται

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως η ευγνωμοσύνη και η άσκηση πηγαίνουν χέρι-χέρι. Σύμφωνα με έρευνα του 2003, οι ευγνώμονες άνθρωποι τείνουν να αθλούνται περισσότερο. Ακόμη, έχουν λιγότερους διατροφικούς περιορισμούς και είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν ή να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η άσκηση αποδεδειγμένα καθαρίζει το μυαλό και μειώνει το στρες. Όλα αυτά είναι συστατικά στοιχεία του να νιώθουμε περισσότερη ευγνωμοσύνη. Έτσι, οι ευγνώμονες άνθρωποι που κινούνται έχουν γενικότερα πιο υγιές μυαλό και σώμα.

  1. Αγαπούν τον εαυτό τους

Οι ευγνώμονες άνθρωποι αγαπούν και συμπονούν τον εαυτό τους. Ακόμη, έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη συνδέεται με περισσότερη αυτοεκτίμηση. Και αυτό είναι λογικό καθώς όταν η ευημερία είναι προτεραιότητά μας, δεν γίνεται παρά να νιώθουμε υπέροχα!

Με πληροφορίες από: www.huffpost.com

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας