Υπάρχουν ταινίες που παρακολουθούμε με τα μάτια και άλλες που βλέπουμε με την καρδιά. Όλες τους μας ψυχαγωγούν, απλά τις πρώτες τις απολαμβάνουμε, ενώ οι δεύτερες μας συγκλονίζουν.

 

Mερικές από τις ταινίες, που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που

αντιμετωπίζουμε τη ζωή, είναι οι ακόλουθες.

Περίπτωση συνείδησης – No date, no signature – 2018

Το «Περίπτωση Συνείδησης» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ υπηρετεί το είδος του κοινωνικού θρίλερ, θέτοντας ένα μεγάλο ηθικό δίλημμα στο επίκεντρο της ιστορίας. Ο Δρ. Ναριμάν έχει ένα μικρό αυτοκινητιστικό ατύχημα με ένα μοτοσικλετιστή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ο 8χρονος γιος του τελευταίου.

Παρά την προσφορά του γιατρού για χρήματα και βοήθεια, ο πατέρας αρνείται να πάει το παιδί του για εξέταση. Το επόμενο πρωί όμως, στο νοσοκομείο όπου δουλεύει ο γιατρός, καταφτάνει η σωρός του μικρού αγοριού. Το αποτέλεσμα της αυτοψίας είναι μόνο η αρχή μιας εσωτερικής σύγκρουσης αμφιβολιών, ευθυνών και ηθικής, τόσο από την πλευρά του γιατρού όσο και από την πλευρά του πατέρα του παιδιού.

O Τζαλιλβάντ εξερευνά τις διαφορετικές κοινωνικές πτυχές της ιρανικής κοινωνίας, ρίχνει φως στην οικονομική εξαθλίωση και τις συνέπειες μιας κυρίαρχης ανέχειας. Ταυτόχρονα αποκαλύπτει ότι υπάρχει ο κατάλληλος πληθυσμός εντός των τειχών της πόλης για να πιστέψει κάποιος με αισιοδοξία στο μέλλον.

Her – 2013

Η ταινία ακολουθεί τον Θίοντορ, έναν μοναχικό, εσωστρεφή μεσήλικα που μαθαίνει για τον OS1, το πρώτο ευφυές λειτουργικό σύστημα στον κόσμο. Όταν συναντά την Σαμάνθα, την γοητευτική γυναικεία φωνή του OS1, αρχίζει και την «ερωτεύεται».

Όσο πλησιάζει κοντά της, θα αποκρυπτογραφήσει από προέρχεται η επιθυμία του να είναι μαζί της. Σε αυτή την εξαιρετική ταινία τρέχουν παράλληλα πολλά θέματα και αφορούν την τρέχουσα εμμονή της κουλτούρας μας με την τεχνολογία. Έχουμε προσκολληθεί τόσο πολύ στα κινητά μας τηλέφωνα, τα λάπτοπ και τα τάμπλετ που αρχίζουμε και χάνουμε την επαφή με τη βασικότερη πηγή ζωής, την αυθεντική ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η ταινία αποκαλύπτει πως η τεχνολογία προωθεί την απομόνωση και τη μοναξιά σε τρομακτικό βαθμό, κάτι που όλοι πρέπει να εξετάσουμε.

Χάρηκα που σε γνώρισα – Seeking a Friend for the End of the World – 2012

Δυο ξένοι, ένας άνδρας και μια νεότερή του γυναικά συναντιούνται λίγες μέρες πριν καταστραφεί ο κόσμος. Μια απροσδιόριστη έλξη, πιθανώς λόγω της επερχόμενης Αποκάλυψης, ενώνει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι δυό τους γνωρίζουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, ταξιδεύουν και πραγματοποιούν τις τελευταίες επιθυμίες τους.

Η ταινία μας προτρέπει να αναλογιστούμε τι θα κάναμε αν ξέραμε ότι ο κόσμος τελειώνει σε λίγες μέρες. Πόσα άραγε μικρά και ανούσια ή σημαντικά πράγματα δεν κάνουμε όλο το χρονικό διάστημα που έχουμε την ευκαιρία; Νιώθουμε ότι θα ζήσουμε για πάντα, ότι ορισμένες συζητήσεις και όνειρα μπορούν να περιμένουν. Θα διατηρούσαμε άραγε το ίδιο σκεπτικό αν οι μέρες μας στον πλανήτη ήταν μετρημένες;

Μαύρος Κύκνος – Black Swan – 2010

Η τελειότητα μπορεί να οδηγήσει στην τρέλα. Αυτό είναι το κεντρική ιδέα της ανατριχιαστικής αυτής ταινίας του υπερταλαντούχου Ντάρεν Αρονόφσκι.

Πρωταγωνίστρια η εξαιρετική Νάταλι Πόρτμαν, που περνάει από τα χίλια κύματα για να κατακτήσει έναν ρόλο και μια διάκριση. Ως χαρακτήρας αναζητά το τέλειο σε κάθε στροφή και κάθε χορευτική φιγούρα. Ένας διπλός ρόλος, ένας λευκός κύκνος και ένας μαύρος, που αντιμάχονται ο ένας τον άλλον μέσα στο σώμα της. Οι δύο τους σε αντίπαλη θέση απαιτούν την αλλαγή του ψυχισμού της για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ονείρου της.

Η Νίνα βρίσκεται στα πρόθυρα τόσο του θριάμβου, όσο και της κατάρρευσης. Η προετοιμασία της για να πρωταγωνιστήσει στη «Λίμνη των Κύκνων» θα την εξωθήσει στα άκρα…

Χαμένοι στη Μετάφραση – Lost in Translation – 2003

Σημαντικό πυλώνα αυτής της ταινίας συνιστά η μοναξιά. Η μοναξιά του να είσαι μόνος, η μοναξιά μέσα σε μια σχέση, η μοναξιά σε μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων. Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται στο εξωτικό Τόκιο, όπου βρίσκεται ο Μπομπ, ένας ξεχασμένος ηθοποιός, για τις ανάγκες ενός διαφημιστικού.

Στο μπαρ ενός ξενοδοχείου γνωρίζεται με τη Σαρλότ. Πρόκειται για τη νεαρή σύζυγο ενός επαγγελματία φωτογράφου, που περνάει τις ώρες της μοναχικά, ψάχνοντας διέξοδο στην κρίση ταυτότητας και στο γκρίζο των υπαρξιακών της επιλογών. Μαζί και χωριστά ζουν την εμπειρία παραμονής στο Τόκιο, αντιμετωπίζοντας με σύγχυση και ιλαρότητα, τις πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές τόσο ανάμεσα τους όσο και με τους ντόπιους. Χαμένοι και οι δύο στην άγνωστη μεγαλούπολη και στη ζωή τους, θα συναντηθούν και θα μοιραστούν με ειλικρίνεια την αλήθεια και τη μοναξιά τους.

Και όσο η σχέση μεταξύ τους βαθαίνει, έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα… Σύντομα η επίσκεψη τους στην Ιαπωνία τελειώνει, άρα συνακόλουθα τελειώνει και η σχέση τους…

Ο Πιανίστας – The pianist – 2002

Η αληθινή ιστορία του Πολωνο-εβραίου πιανίστα Βλαντισλάβ Σπίλμαν, ο οποίος κατάφερε να επιβιώσει στο γκέτο της Βαρσοβίας χάρη στη φήμη του ως μουσικού. Η ταινία επικεντρώνεται στην προσπάθεια του να παραμείνει ψυχρός θεατής των φρικαλεοτήτων που συνέβαιναν γύρω του.

Ο κλειστοφοβικός κόσμος του γκέτο εμπνέει στον Ρόμαν Πολάνσκι, μια από τις καλύτερες και πιο προσωπικές δημιουργίες του. Θεωρείται αριστουργηματική, γιατί απεικονίζει με έναν υποδειγματικό και μη ρητορικό τρόπο το Ολοκαύτωμα.

Στην διάρκεια της ταινία γίνεται αισθητή η παρακμή και η υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, η βιαιότητα του πολέμου και οι κακουχίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο άνθρωπος για να επιβιώσει.

Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας – American History X – 1998

Από τις πιο εμβληματικές αντιρατσιστικές ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου. Το
American History X αποτελεί παράδειγμα για τον κίνδυνο που φέρουν νεοναζιστικά
μορφώματα τόσο για την κοινωνία όσο και για τους ίδιους τους ανθρώπους που τα
απαρτίζουν.

Ο 16χρόνος Ντάνι γράφει μια ιδιότυπη εργασία για το μάθημα της ιστορίας με θέμα τις περιστάσεις που οδήγησαν στη φυλακή τον μεγαλύτερο αδερφό του Ντέρεκ.
Μέσα από το κείμενο της εργασίας, πληροφορούμαστε τα γεγονότα που καθόρισαν τη συμπεριφορά του τελευταίου. Η δολοφονία του πατέρα του τον ωθεί σε μια φιλοσοφία μίσους στην οποία διοχετεύει την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα του. Μετατρέπεται σε αρχηγό ενός τοπικού κινήματος νεοναζί για να βρεθεί στη συνέχεια στη φυλακή για διπλή ανθρωποκτονία.

Πλήρως αναμορφωμένος πλέον προσπαθεί να σώσει τον αδερφό του, ο οποίος τον λάτρευε σαν είδωλο, από τη βία και τον φανατισμό που πρέσβευε. Η
ταινία σοκάρει σε αρκετά σημεία αλλά ακριβώς αυτό το σοκ βάζει τον θεατή σε πολύωρες
σκέψεις για το περιεχόμενο της.

Η ζωή είναι ωραία – Life is beautiful – 1997

Η υπέροχη αυτή ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι, αποκαλύπτει τη δύναμη της αισιοδοξίας και της αντίληψης των πραγμάτων κατά τη διάρκεια σκοτεινών εποχών. Ιταλία, 1939. Ο Γκουίντο, είναι ένας Εβραίος βιβλιοπώλης. Σαν άνθρωπος είναι τρυφερός και γλυκός και τον χαρακτηρίζει μια παιδική αθωότητα.

Ερωτεύεται την Nτόρα, μια όμορφη δασκάλα και μερικά χρόνια αργότερα παντρεύονται και κάνουν έναν γιο. Όμως οι προκαταλήψεις, και όλα όσα κάποτε αγνοούσε, έχουν γίνει μια παράλογη πραγματικότητα την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ο Γκουίντο είναι αποφασισμένος να προστατέψει το γιο του από αυτή τη βαρβαρότητα, όταν στέλνεται μαζί με τον γιο του σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

H Nτόρα επιβιβάζεται κι εκείνη στο ίδιο τρένο. Στην συνέχεια όμως χωρίζονται και ο Γκουίντο εκμεταλλεύεται στο έπακρο τη φαντασία του για να σώσει αυτούς που αγαπά από την φρίκη της ναζιστικής βαρβαρότητας.

Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ – Good Will Hunting – 1997

Το ευφυέστερο μυαλό ενός κορυφαίου αμερικανικού πανεπιστημίου δεν είναι κάποιος καθηγητής… αλλά αυτός που καθαρίζει τα πατώματα της σχολής, ο Γουίλ Χάντινγκ. Όταν ο καθηγητής μαθηματικών Λαμπό αφήνει μία δύσκολη εξίσωση στον πίνακα του διαδρόμου του ΜΙΤ, ο Γουίλ είναι ο μόνος, ανάμεσα στα κορυφαία μυαλά του πανεπιστημίου, που βρίσκει τη λύση, την οποία και αφήνει ανώνυμα στον πίνακα.

Μόλις ο Λαμπό το ανακαλύπτει, προσφέρει στον Γουίλ μία διέξοδο υπό τον όρο να δεχτεί να δει έναν ψυχοθεραπευτή, για να αντιμετωπίσει την αντικοινωνική συμπεριφορά του. Μετά από μια σειρά αποτυχημένων συνεδριών, θα εμφανιστεί ο χαρισματικός Σον ΜακΓκουάιρ που θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αγάπη του εξεγερμένου νεαρού. Ο Σον θα βοηθήσει τον Γουίλ να βρει τις απαντήσεις στις μεγάλες αποφάσεις που καλείται να πάρει.

Οι δυο τους θα αναπτύξουν μια σχέση αξιοζήλευτη, που δείχνει ότι πίσω από κάθε επιθετική συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται πράγματα που ποτέ δεν θα φανταζόμασταν.

Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ – The Shawshank Redemption – 1994

Ο Άντι, ένας νεαρός τραπεζίτης, θα βρεθεί κλεισμένος στη φυλακή, αφού καταδικαστεί άδικα σε ισόβια για τη δολοφονία της γυναίκας του και του εραστή της. Ο φαινομενικά ήπιος χαρακτήρας του και οι εξωτερικά αδιάφορες αντιδράσεις του τον φέρνουν αντιμέτωπο με τους περισσότερους συγκρατούμενούς του, εκτός από τον ισοβίτη Ρεντ, που είναι ο μόνος που τον πλησιάζει.

Σταδιακά οι δύο τους ανακαλύπτουν τη δύναμη της φιλίας και της ελπίδας σε ένα οδοιπορικό 20 ετών, ώσπου η μοίρα οδηγεί και τους δυό στη λύτρωση… To σημαντικότερο μήνυμα της ταινίας είναι το δίχως άλλο η ελευθερία, η σκέψη της οποίας μας κρατά ζωντανούς…

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

2 Σχόλια

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας