10 μικρές τελετές οργάνωσης που εφαρμόζουν καθημερινά οι επαγγελματίες του χώρου

0
807

Η οργάνωση του σπιτιού απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, όμως δεν χρειάζεται να είναι ένα δυσάρεστο έργο. Στην πραγματικότητα, όταν πρόκειται για την αποσυμφόρηση των χώρων, τα μικρά πράγματα είναι εκείνα που κάνουν τη διαφορά.

Μερικές μικρές καθημερινές τελετές καθαριότητας και οργάνωσης είναι ένας εύκολος τρόπος ώστε να διατηρήσετε το χώρο σας σε τάξη, παρά τις πολλές υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Και αυτή η ολοκλήρωση φέρνει ένα αίσθημα ικανοποίησης ενώ από την άλλη δεν απαιτεί σημαντικό χρόνο.

Εάν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε την αποσυμφόρηση των χώρων σας, πάρτε μερικές ιδέες από τους ειδικούς! Ακολουθούν 10 μικρές τελετές καθαριότητας που οι επαγγελματίες organizers εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους και τους βοηθούν να έχουν καθαρά και οργανωμένα τα σπίτια τους. Παρότι μπορεί να μην είναι εφικτό να κάνετε όλα τα παρακάτω σε μία ημέρα, ξεκινήστε σιγά σιγά, βάζοντας 1 ή 2 από αυτά στην ημερήσια ρουτίνα σας.

Στρώσιμο του κρεβατιού

Το κρεβάτι είναι το κυρίαρχο έπιπλο του υπνοδωματίου μας και όταν είναι στρωμένο κάνει αυτόματα ολόκληρο το χώρο να μοιάζει περισσότερο καθαρός και τακτοποιημένος. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που δεν θα σας πάρει πάνω από 2 λεπτά. Πέρα από το ζήτημα της καθαριότητας, είναι το πρώτο μικρό επίτευγμα που μπορεί να καταφέρετε μέσα στην ημέρα και μπορεί να σας γεμίσει με το αίσθημα της ικανοποίησης. Ακόμη, το σχολαστικό ίσιωμα των σεντονιών είναι μία διαδικασία που ηρεμεί ενώ συμβάλλει στο να νιώθουμε περισσότερο παρόντες στο τώρα. Επιπλέον, το απολαυστικό συναίσθημα που θα νιώσετε όταν τη νύχτα θα ξαπλώσετε στο τέλεια στρωμένο κρεβάτι σας είναι ασύγκριτο, ενώ συμβάλλει και στον καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο.

Διαχείριση της αλληλογραφίας

Όταν φτάνει η αλληλογραφία με το ταχυδρομείο, μία συμβουλή είναι να την διαχειρίζεστε αμέσως. Το άνοιγμα των φακέλων θα πάρει μόνο μερικά λεπτά ενώ αν αφιερώστε λίγη ώρα, μπορείτε να «ξεσκαρτάρετε» τα χρήσιμα έγγραφα από τα άχρηστα. Στη συνέχεια, μπορείτε να πετάξετε στην ανακύκλωση τα διαφημιστικά που δεν χρειάζεστε, να διαχωρίσετε τους λογαριασμούς και να ταξινομήσετε τα περιοδικά ή άλλα ενημερωτικά που λάβατε. Από την άλλη, εάν συλλέγετε την αλληλογραφία σας για μήνες, χωρίς να ξεκαθαρίζετε τι χρειάζεστε και τι όχι, μπορεί να μαζευτούν σωροί από έγγραφα, γεγονός που θα δημιουργήσει ακαταστασία στο χώρο σας και θα επηρεάσει τη διάθεσή σας.

Τακτοποίηση του μπάνιου

Μόλις ολοκληρώσετε το μπάνιο σας, μία καλή ιδέα είναι να καθαρίσετε το σιφόνι της μπανιέρας από υπολείμματα σαπουνιού ή τρίχες. Ακόμη, βάλτε τα βρώμικα ρούχα στα άπλυτα και κρεμάστε την πετσέτα σας στην κρεμάστρα. Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα ομορφιάς, μετά την εφαρμογή τους τακτοποιήστε τα στο ράφι τους ενώ μπορείτε να καθαρίσετε τις επιφάνειες το νιπτήρα και της μπανιέρας από υπολείμματα.

Οργάνωση του ψυγείου

Ένα οργανωμένο ψυγείο όχι μόνο μας βοηθά να βρίσκουμε γρηγορότερα τα τρόφιμα που ψάχνουμε, αλλά και να διαπιστώνουμε εύκολα τυχόν ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να τα προσθέσουμε στη λίστα του σούπερ μάρκετ. Ακόμη, είναι χρήσιμο να κάνετε ένα τακτικό «ξεσκαρτάρισμα» του ψυγείου, πετώντας τα τρόφιμα που έχουν χαλάσει ή λήξει και διατηρώντας εκεί μόνο όσα είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Το παραπάνω έχει το επιπλέον όφελος ότι συμβάλλει στην μικρότερη σπατάλη φαγητού, καθώς ξέρετε ακριβώς τι έχετε στο ψυγείο σας, σε ποια ποσότητα και τι χρειάζεται να αγοράσετε, αποφεύγοντας τις περιττές αγορές.

Τακτοποίηση των ρούχων

Πολλοί έχουμε τη συνήθεια να μην μαζεύουμε τα ρούχα μας μόλις τα βγάζουμε, με αποτέλεσμα να υπάρχει στα περισσότερα υπνοδωμάτια ένας σωρός από χρησιμοποιημένα ρούχα που δίνει την αίσθηση ακαταστασίας. Κάτι που μπορείτε να κάνετε, είναι, αμέσως μόλις βγάζετε ένα ρούχο, είτε να το βάζετε στα άπλυτα -αν χρειάζεται πλύσιμο- είτε να το τοποθετείτε στην ντουλάπα -αν μπορεί να ξαναφορεθεί. Είναι μία διαδικασία που χρειάζεται λίγα μόνο λεπτά και θα κάνει το χώρο σας αμέσως να μοιάζει πιο καθαρός. Αντίθετα, οι σωροί από ρούχα που χρειάζονται ώρες για να τακτοποιηθούν είναι ένα αποκαρδιωτικό θέαμα, που δεν χαλάει μόνο την εικόνα του χώρου μας αλλά επηρεάζει και την ψυχολογία μας.

Πλύσιμο των πιάτων

Μετά το φαγητό, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να πλύνετε αμέσως τα πιάτα. Αυτό διότι, όπως και με τα ρούχα, η παρασυσσώρευση πιάτων στο νεροχύτη είναι ένα θέαμα που αφενός δίνει την αίσθηση του ατακτοποίητου στο χώρο σας και αφετέρου χρειάζεται πολύ χρόνο να καθαριστεί. Επομένως, μετά από κάθε γεύμα, αφιερώστε λίγα λεπτά για να πλύνετε τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε και για να τοποθετήσετε τα μπολ στο ψυγείο, το ψωμί στην ψωμιέρα κλπ.

Τακτοποίηση της τσάντας

Η τσάντα που κρατάμε είναι ένας «σύμμαχος» στην καθημερινότητά μας. Πολλές φορές όμως, μέσα στη βιασύνη μας τείνουμε να συσσωρεύουμε εκεί πολλά πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Αποδείξεις, εισιτήρια από τα μέσα, καλλυντικά που δεν χρησιμοποιούμε πια, σνακ που δεν καταναλώσαμε στο γραφείο και πολλά ακόμη μπορεί να δημιουργήσουν ένα χάος στην τσάντα μας, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας. Αυτό που προτείνουν οι ειδικοί είναι να καθαρίζουμε κάθε βράδυ την τσάντα μας, αφαιρώντας ό,τι δεν χρειαζόμαστε και τοποθετώντας τα απαραίτητα για την ημέρα που ακολουθεί.

Τοποθέτηση των παπουτσιών στην εξώπορτα

Η διατήρηση ενός σπιτιού χωρίς παπούτσια είναι μία μέθοδος οργάνωσης του χώρου σας. Η τοποθέτηση των παπουτσιών στην εξώπορτα, πέραν του ότι κρατά μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού όλες τις βρωμιές που έχουν συσσωρεύσει, μειώνει και το καθάρισμα των επιφανειών. Επιπλέον, αλλάζει τη διάθεση και τον τρόπο σκέψης μας καθώς οριοθετεί τη μετάβαση από το εσωτερικό στο εξωτερικό του σπιτιού.

Οργάνωση του γραφείου

Κατά τη διάρκεια της ημέρας πολλοί έχουμε την τάση να είμαστε ακατάστατοι και να παραφορτώνουμε το γραφείο μας με άχρηστα πράγματα. Μπορούμε όμως στο τέλος της ημέρας να ξαναβάλουμε π.χ. τα στυλό στη μολυβοθήκη, τα βιβλία στο ράφι και τα σημειωματάρια στο συρτάρι όπου ανήκουν. Αυτό είναι μία ικανοποιητική διαδικασία που δημιουργεί καθαρούς χώρους και συμβάλλει στην καλύτερη συγκέντρωση.

Προετοιμασία για την επόμενη ημέρα

Η προετοιμασία για την επόμενη ημέρα μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά πράγματα. Από το τι θα φορέσετε, τι θα πάρετε για φαγητό στη δουλειά, ποια έγγραφα πρέπει να έχετε μαζί σας πριν φύγετε από το σπίτι κλπ. Έχοντας από πριν τα παραπάνω στο μυαλό σας, είναι δύσκολο να πιαστείτε απροετοίμαστοι. Έτσι, πριν πέσετε για ύπνο, βεβαιωθείτε ότι όλα είναι έτοιμα για την επόμενη ημέρα. Κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση είναι να κρατάτε ένα σημειωματάριο όπου θα σημειώνετε από πριν τι έχετε να κάνετε.

Πηγή: www.huffpost.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας