Για χαρούμενα παιδιά και ακόμα πιο χαρούμενους γονείς!

 

Πρόσφατη έρευνα με τίτλο «Η γονική σύνδεση μεγαλώνει χαρούμενα, σταθερά παιδιά» συμπεραίνει ότι η θετική γονική συμπεριφορά συνδέεται με τη θετική προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο και την υγιή πνευματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Η θετική γονική συμπεριφορά αποτελεί ασπίδα προστασίας του παιδιού απέναντι σε κινδύνους, όπως το οικογενειακό στρες ή τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Βασικό κομμάτι της θετικής γονικής συμπεριφοράς είναι η «σύνδεση» του γονέα με το παιδί, η οποία επιτυγχάνεται μέσω κάποιων απλών καθημερινών συνηθειών. Η σύνδεση μπορεί να επιτευχθεί μέσω του αγγίγματος, του γέλιου, της ακοής, της θετικότητας, του κοινού χρόνου και των κοινών εμπειριών.

Όπως έδειξε η έρευνα του πανεπιστημίου της Αιόβα, εάν ένα μικρό παιδί αισθάνεται ασφάλεια με τον ένα γονιό θα αναπαράγει τα οφέλη αυτής της συμπεριφοράς αργότερα στη ζωή του.

Μερικές καθημερινές συνήθειες που βοηθούν τη σύνεση ανάμεσα στο γονιό και το παιδί είναι οι ακόλουθες:

  • Καθίστε στο πάτωμα με τα παιδιά σας και παίξτε αυτό που επιθυμούν εκείνα για 10 λεπτά κάθε μέρα είτε αυτό είναι κουκλόσπιτο, είτε legos, είτε αυτοκινητάκια, οτιδήποτε. Ακολουθήστε το δικό τους πρόσταγμα.
  • Ξεκινήστε τη μέρα σας θετικά. Δώστε στο παιδιά σας μια αγκαλιά και πείτε τους «σας αγαπώ τόσο πολύ» την ώρα της ετοιμασίας τους για πρωινό.
  • Αφιερώστε στα παιδιά σας 10 λεπτά κάθε βράδυ για να σας πουν ότι καλό και ότι κακό τους συνέβη μέσα στη μέρα. Όταν μοιράζονται μαζί σας τις εμπειρίες τους μαθαίνουν να κρατάνε αυτά που τους κάνουν καλό.
  • Να είστε σε διάθεση για παιχνίδι μαζί τους τουλάχιστον μια φορά την ημέρα ακόμα και αν είναι να τους πείτε ή να ακούσετε ένα ανέκδοτο, να παίξετε κρυφτό, να χορέψετε μαζί ένα τραγούδι ή να διαβάσετε με αστεία φωνή ένα παραμύθι.
  • Προσπαθήστε κάθε μέρα να αναγνωρίζεται 3 φορές που τα παιδιά σας είχαν την επιθυμητή συμπεριφορά. Έχετε ως στόχο σας αυτό που το Ινστιτούτο Gottman αποκαλεί magic ratio, δηλαδή 5 καλές στιγμές ανάμεσα σας για μια δύσκολη ώστε η σχέση σας να ακολουθεί το σωστό μονοπάτι ανάπτυξης.
  • Ακούστε μαζί μουσική ή τραγουδήστε τους ένα τραγούδι που τους αρέσει.
  • Βγείτε έξω μαζί με τα παιδιά σας τουλάχιστον μια φορά την ημέρα για 10 λεπτά.
  • Καθίστε κάθε βράδυ να φάτε μαζί με τα παιδιά σας και συζητήστε σε φιλικό τόνο μαζί τους.
  • Διαβάστε στα παιδιά σας τουλάχιστον 3 βιβλιαράκια την ημέρα. Όταν το κάνετε αυτό να τα έχετε αγκαλιά ή καθισμένα δίπλα σας.
  • Δώστε στα παιδιά σας ένα ρόλο, μια δουλειά, κάτι στο οποίο μπορούν να σας βοηθήσουν καθημερινά, όπως να διπλώσετε τις κάλτσες, να μαζέψετε τα πιάτα ή να απλώσετε τα ρούχα μετά το πλυντήριο.

Συγγραφέας: Erin Leyba

Η Erin Leyba, L.C.S.W., Ph.D. είναι συγγραφέας του βιβλίου «Joy Fixes for Weary Parents: 101 Quick, Research-Based Ways to Overcome Stress and Build a Life You Love». Ως θεραπεύτρια και σύμβουλος γάμων στο Σικάγο, η Erin Leyba μιλά σε ομάδες γονέων, κέντρων φροντίδας παιδιών αλλά και σε επιχειρήσεις για την ανάπτυξη στενών σχέσεων ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά και την ικανοποίηση στο χώρο εργασίας.

Πηγή: psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας