11 πανίσχυρες mudras και η σημασία τους

2
11556

«Mudra» είναι μια θέση των χεριών που εξισορροπεί την ενέργεια στο σώμα και τον νου.

Η Σανσκριτική λέξη “mudra” μεταφράζεται σαν σημάδι, σφραγίδα ή χειρονομία.

Οι mudras δημιουργήθηκαν από του αρχαίους γιόγκι για να αποκαθιστούν την υγεία στο σώμα, την ηρεμία στον νου και για να ενισχύσουν την ζωτική ενέργεια.

Οι mudras υπήρξαν βασικό κομμάτι σε πολλές Βουδιστικές και Ινδουιστικές τελετές. Η χρήση τους ήταν πολύ εκτεταμένη στον διαλογισμό και την yoga.

Μία λίστα από 11 πανίσχυρες mudras και η σημασία τους:

#1 Shuni – Η σφραγίδα της υπομονής

To όνομα αυτής της mudra προέρχεται από την Σανσκριτική λέξη “shunya”, που σημαίνει “άνοιγμα”, “κενό”, “ευρυχωρία”. Η Shuni mudra βοηθά στο να μετατρέψουμε τα αρνητικά συναισθήματα σε θετικά. Επίσης ενισχύει την καθαρότητα, την σοφία, την συμπόνια, την κατανόηση απέναντι στους άλλους και την υπομονή στην επίτευξη των καθηκόντων και των υποχρεώσεών μας. Σύμφωνα με την Αγιουρβεδική ιατρική, η Shuni mudra είναι αποτελεσματική σε όσους έχουν κυρίαρχο το στοιχείο της vata, που είναι η dosha (το κυρίαρχο στοιχείο της ενέργειας) που συνδέεται με την αποτοξίνωση και το νευρικό σύστημα.

photo by author

Πώς την εφαρμόζουμε: αγγίζουμε την άκρη του μεσαίου δακτύλου με την άκρη του αντίχειρα, ενώ συγχρόνως κρατάμε τα υπόλοιπα τρία δάχτυλα απλωμένα και χαλαρά.
Ο αντίχειρας συμβολίζει την φύση και την φωτιά. Το μεσαίο δάχτυλο συμβολίζει το κουράγιο να κάνει κάποιος το καθήκον του και να τηρεί τις υποχρεώσεις του.
Όταν και τα δύο δάχτυλα τοποθετούνται μαζί αυτό γίνεται για να σηματοδοτήσουν και να ενισχύσουν την διορατικότητα, την συγκέντρωση, την υπομονή και την πειθαρχία.

#2 Dhyana

Η Dhyana mudra, είναι επίσης γνωστή και ως samadhi mudra ή yoga mudra, και εικάζεται πως είχε χρησιμοποιηθεί από τον Shakyamuni Buddha κατά την διάρκεια της ζωής του — και πιο συγκεκριμένα την στιγμή της φωτισης του κάτω από το δέντρο Bodhi.

photo by author

Επιπλέον, η Dhyana mudra λέγεται πως ανασύρει μια αίσθηση ηρεμίας – ιδανική για να παραμείνει κάποιος σε διαλογισμό ή σιωπηλή περισυλλογή.
Πώς την εφαρμόζουμε – τοποθετούμε το αριστερό χέρι πάνω στην παλάμη του δεξιού χεριού, οι δύο αντίχειρες είναι ενωμένοι και η παλάμη του δεξιού χεριού είναι στραμμένη προς τον ουρανό.

#3 Prana

Η Prana mudra είναι σχεδιασμένη για να αυξάνει την ζωτικότητα και να ενεργοποιεί το Muladhara chakra.

photo by authorΑυτό ενεργοποιεί το φυσικό μας σώμα και ξυπνάει τα όργανα.
Πώς εφαρμόζεται – οι άκρες του παράμεσου και του μικρού δακτύλου αγγίζουν την άκρη του αντίχειρα. Το μεσαίο δάχτυλο και ο δείκτης παραμένουν ανοιχτά.

#4 Prithvi

Η Prithvi mudra λέγεται έτσι, γιατί βοηθάει στην εξισορρόπηση του στοιχείου της Prithvi (γη) μέσα στο φυσικό μας σώμα.

photo by author

Η πρακτική αυτής της mudra παράγει αυτοπεποίθηση, σταθερότητα και δύναμη. Επίσης ενδυναμώνει τα κόκκαλα.
Πώς την εφαρμόζουμε – οι άκρες των παραμεσων ενώνονται με τις άκρες των δεικτών σε κάθε χέρι. Τα υπόλοιπα δάχτυλα παραμένουν ανοιχτά.

#5 Chinmaya

Η πρακτική αυτής της mudra λέγεται πως επιφέρει συνειδητότητα στο φυσικό μας σώμα πράγμα το οποίο βοηθάει στο να έχουμε άριστη πνευματική και σωματική υγεία.
Η Chinmaya Mudra είναι μια απλή χειρονομία η οποία χρησιμοποιεί τον δείκτη και τον αντίχειρα.

photo by authorΠώς εφαρμόζεται – φέρτε τις άκρες του δείκτη και του αντίχειρα μαζί και σχηματίστε έναν κύκλο. Στην συνέχεια φέρτε τα υπόλοιπα δάχτυλα μέσα στην παλάμη και τοποθετήστε την παλάμη στο πάνω μέρος των μηρών.

#6 Buddhi – Η σφραγίδα της πνευματικής διαύγειας

Buddhi σημαίνει διάνοια και έτσι η Buddhi mudra ενισχύει την πνευματική διαύγεια. Επίσης η Buddhi mudra εξισορροπεί το στοιχείο του νερού στο σώμα.

photo by authorΣτις παραδοσιακές πρακτικές της yoga, υποστηρίζεται ότι αυτή η mudra βοηθάει στην αύξηση της συγκέντρωσης.
Πώς εφαρμόζεται – η άκρη του αντίχειρα και η άκρη του μικρού δακτύλου ενώνονται με ελαφρά πίεση, ενώ τα υπόλοιπα δάχτυλα παραμένουν ανοιχτά.

#7 Prasanna

Η εφαρμογή της mudra Prasanna προσφέρει υγιή και λαμπερά μαλλιά. Επίσης εμποδίζει την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών. Επίσης άλλα οφέλη είναι:
● θεραπεύει τα ξηρά και λεπτά μαλλιά
● βελτιώνει τον όγκο της τρίχας
● δυναμώνει τα μαλλιά
● διεγείρει την τριχοφυία
● εμποδίζει το σπάσιμο της τρίχας
Πώς εφαρμόζεται – φέρτε τα χέρια κοντά στο στήθος και τρίψτε τα νύχια των τεσσάρων δακτύλων μεταξύ τους.

#8 Vayu

Η Vayu mudra μειώνει το στοιχείο του αέρα στο σώμα. Με την πρακτική της mudra αυτής έχουμε αξιοσημείωτη εξισορρόπηση του συστατικού του αέρα.

photo by authorΤο στοιχείο του αέρα αντιπροσωπεύει την ικανότητα της ελεύθερης, ελαφριάς και ανεμπόδιστης κίνησης και μας φέρνει σε επαφή με την ροή της ζωτικής ενέργειας (prana).
Πώς εφαρμόζεται – τοποθετήστε την άκρη του δείκτη μέσα στην βάση του αντίχειρα. Στην συνέχεια πιέζουμε την βάση του αντίχειρα με τον δείκτη.
Σημείωση – τα υπόλοιπα δάχτυλα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά και ευθυγραμμισμένα. Επιπλέον η mudra αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται και στα δύο χέρια συγχρόνως.

#9 Gyan – Η σφραγίδα της γνώσης

Πρόκειται για μια πανίσχυρη mudra που ασκείται εδώ και χιλιάδες χρόνια από τους yogis. Φέρνει ηρεμία, γαλήνη και πνευματική ανάπτυξη.

photo by authorΕπίσης η mudra ενδυναμώνει, οξείνει τον νου και βελτιώνει την λειτουργία του ενδοκρινικού, του νευρικού συστήματος και της υπόφυσης.
Επιπλέον μια συστηματική πρακτική της Gyan mudra προωθεί την πνευματική αφύπνιση και διευκολύνει τον διαλογισμό. Επίσης ανοίγει το πεδίο των δυνατοτήτων μας και μας ελευθερώνει από τους πνευματικούς περιορισμούς.
Πώς εφαρμόζεται – φέρτε τις άκρες του δείκτη και του αντίχειρα μαζί και σχηματίστε κύκλο. Κρατήστε τα υπόλοιπα δάχτυλα τεντωμένα και την παλάμη ανοιχτή προς τα πάνω.

#10 Apana

H Apana mudra είναι μια ισχυρή mudra που ενεργοποιεί όλο το σώμα.
Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στο να περιορίζει τις τοξίνες από όλα τα εσωτερικά όργανα του σώματος.

photo by author
Πώς εφαρμόζεται – λυγιστε τον παραμεσο, τον μέσο και τον αντίχειρα ώστε οι άκρες τους να εφάπτονται.
Σημείωση – το μικρό δάχτυλο και ο δείκτης πρέπει να παραμένουν σε ευθεία.

#11 Surya

Surya σημαίνει “Ήλιος” στα Σανσκριτικά και γι αυτό η Surya mudra λέμε πως ενισχύει το στοιχείο της φωτιάς (λειτουργεί σαν καταλύτης που ενδυναμώνει την θέλησή μας κατά την διάρκεια των πρακτικών της yoga) στο φυσικό μας σώμα. Επιπλέον η Surya mudra μειώνει το στοιχείο της γης στο σώμα.

photo by authorΕπίσης υπάρχει η άποψη ότι αν κάποιος κάνει πρακτική της Surya mudra καθημερινά, μπορεί να έχει έλεγχο του βάρους του, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Πώς εφαρμόζεται – λυγίζετε και τους δύο παράμεσους και τοποθετείτε την άκρη τους στην βάση του αντίχειρα.
Σημείωση – Η Surya mudra μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε θέση είστε άνετα.

Πηγή: insightstate.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

2 Σχόλια

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας