Οι αυθεντικοί άνθρωποι έχουν μεγάλη επίδραση σε όλους όσους τους γνωρίζουν.

 

Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι σημαντική για την αποδοχή από τον περίγυρο μας. Εξηγεί επίσης την επιτυχία μας στο επαγγελματικό περιβάλλον, αφού το 90% των ανθρώπων που βρίσκονται στη κορυφή έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Ως συναισθηματική νοημοσύνη ορίζεται η ικανότητα κάποιου να αντιλαμβάνεται, να εκφράζει, να κατανοεί, να χρησιμοποιεί και να διαχειρίζεται τα δικά του συναισθήματα αλλά και των άλλων ανθρώπων με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Ωστόσο το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η συναισθηματική νοημοσύνη δεν λειτουργεί αν δεν είμαστε αυθεντικοί.

Πρόσφατη μελέτη του Foster School of Business του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τις εκφράσεις συναισθηματικής νοημοσύνης αν δεν είναι αυθεντικές. Για να γίνει κατανοητό αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η ίδια έρευνα πιστοποιεί ότι οι ειλικρινείς ηγέτες είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στην κινητοποίηση των ανθρώπων, επειδή εμπνέουν εμπιστοσύνη και θαυμασμό μέσω των πράξεων τους και όχι των λόγων τους. Είναι δηλαδή αυθεντικοί. Εκφράζουν συναισθήματα που νιώθουν, δεν προσποιούνται και προβαίνουν σε ανάλογες δράσεις με συγκεκριμένο στόχο, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Αν αναρωτιέστε για το αν είστε και εσείς ένας αυθεντικός άνθρωπος δεν έχετε παρά να διαβάσετε για τις συνήθειες τους και να δείτε πόσες από αυτές σας αφορούν και πόσες όχι.

«Η αυθεντικότητα απαιτεί συγκεκριμένες δόσεις ευαισθησίας, διαφάνειας και αξιοπρέπειας»
Τζάνετ Λουίς Στέφενσον

Οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να γίνουν αρεστοί

Οι αυθεντικοί άνθρωποι είναι αυτοί που είναι. Ξέρουν ότι κάποιοι θα τους συμπαθήσουν και κάποιοι όχι. Και είναι ΟΚ με αυτό. Δεν είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει αν οι άλλοι άνθρωποι έχουν καλή γνώμη για εκείνους, απλά δεν είναι διατεθειμένοι να τους αποπροσανατολίσουν από τον στόχο τους. Είναι δηλαδή πρόθυμοι να λάβουν αποφάσεις που δεν είναι δημοφιλείς, αν είναι να εξυπηρετήσουν το σωστό σκοπό. Από τη στιγμή που οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν ζητούν απελπισμένα την προσοχή, δεν έχουν και ανάγκη να προβάλουν τον εαυτό τους. Ξέρουν ότι αν μιλήσουν με φιλικό και αποφασιστικό τρόπο, οι άνθρωποι θα δείξουν ενδιαφέρον στα λεγόμενα τους, περισσότερο από ότι αν φέρονταν λες και είναι σημαντικοί.

Δεν προβαίνουν σε βιαστικές κρίσεις

Οι αυθεντικοί άνθρωποι έχουν ανοιχτό μυαλό. Ακριβώς αυτό τους κάνει προσιτούς και ενδιαφέροντες στους άλλους. Το ανοιχτό μυαλό είναι μεγάλο πλεονέκτημα σε έναν εργασιακό χώρο. Εξίσου σημαντικό είναι να σε προσεγγίζουν εύκολα οι άλλοι, γιατί τότε είσαι σε θέση δέκτη νέων ιδεών. Οι αυθεντικοί άνθρωποι ακούν όσα έχουν να τους πουν οι γύρω τους, αλλά δεν τα υιοθετούν αν πρώτα δεν τα επεξεργαστούν οι ίδιοι. Ομοίως δεν υιοθετούν τις απόψεις ή τις κρίσεις τους αναντίρρητα, αλλά δίνουν χρόνο για να διαμορφώσουν τη δική τους.

Ανοίγουν το δικό τους μονοπάτι

Η ευχαρίστηση των αυθεντικών ανθρώπων δεν πηγάζει από τη γνώμη των άλλων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι ελεύθεροι να κυνηγούν την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Ξέρουν ποιοι είναι και δεν προσποιούνται ότι είναι κάποιοι άλλοι. Την κατεύθυνση τους καθορίζει το μέσα τους, οι δικές τους αρχές και αξίες. Κάνουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι σωστό και δεν πείθονται να αλλάξουν διαδρομή από τη διαφορετική γνώμη των άλλων.

Είναι γενναιόδωροι

Όλοι μας έχουμε δουλέψει με κρυψίνους. Ανθρώπους που δεν λένε όλα όσα σκέφτονται ή που κρατούν πάντα κάτι για τον εαυτό τους. Είναι σαν να φοβούνται ότι θα τους προσπεράσεις αν σου πουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Οι αυθεντικοί άνθρωποι είναι γενναιόδωροι. Δεν φοβούνται να μοιραστούν τις απόψεις και τις πηγές τους. Είναι ομαδικοί παίκτες και δεν αισθάνονται να απειλούνται από την επιτυχία των άλλων. Στην πραγματικότητα εκλαμβάνουν τη δική σου επιτυχία σαν δικιά τους επιτυχία.

Φέρονται σε όλους με σεβασμό

Είτε συνομιλούν με τους σημαντικότερους πελάτες τους, είτε με τους ανθρώπους που τους σερβίρουν το φαγητό είναι πάντα ευγενικοί. Δείχνουν σεβασμό σε όλους ανεξαιρέτως, γνωρίζοντας καλά ότι μια άσχημη συμπεριφορά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιδιώξεις τους. Οι αυθεντικοί άνθρωποι φέρονται σε όλους με ευγένεια και σεβασμό, καθώς δεν πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους.

Δεν είναι υλιστές

Οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν χρειάζονται λαμπερά, πολυτελή πράγματα για να αισθανθούν καλά. Δεν είναι ότι θεωρούν λάθος την αγορά τους, απλά δεν την χρειάζονται για να γίνουν ευτυχισμένοι. Η ευτυχία τους πηγάζει από μέσα τους. Προέρχεται από τα απλά πράγματα που κάνουν ουσιαστικά τη ζωή πλούσια, όπως είναι η οικογένεια και οι φίλοι.

Είναι άτομα εμπιστοσύνης

Οι άνθρωποι προσελκύονται από αυτούς που είναι αυθεντικοί, επειδή ξέρουν ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν. Είναι δύσκολο να σου αρέσει κάποιος αν δεν ξέρεις ποιος είναι ή τι αισθάνεται. Οι αυθεντικοί άνθρωποι εννοούν αυτό που λένε και αν υποσχεθούν κάτι είναι βέβαιο ότι θα το κάνουν. Με απλά λόγια εισπνέουν και εκπέμπουν μόνο αλήθεια.

Είναι σκληρόπετσοι

Οι αυθεντικοί άνθρωποι έχουν πλήρη συναίσθηση της παρουσίας και του χαρακτήρα τους και δεν βλέπουν προσβολές εκεί που δεν υπάρχουν. Εάν κάποιος κριτικάρει κάποια ιδέα τους, δεν το παίρνουν σαν προσωπική επίθεση. Δεν έχουν την ανάγκη να βγάζουν γρήγορα συμπεράσματα, να αισθάνονται προσβεβλημένοι και να σχεδιάζουν να πάρουν εκδίκηση. Είναι απόλυτα ικανοί να κρατούν τα σχόλια που τους πάνε μπροστά και βοηθούν στη βελτίωση των σχεδίων τους χωρίς να κρατούν κακία για όλα τα υπόλοιπα.

Αφήνουν στην άκρη το κινητό τους

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγενές από έναν άνθρωπο, που ενώ βρίσκεται σε συνομιλία μαζί σας, βλέπει τα μηνύματα ή τσεκάρει το κινητό του. Όταν οι αυθεντικοί άνθρωποι βρίσκονται σε μια συζήτηση είναι απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτήν. Οι αυθεντικοί άνθρωποι βρίσκουν βάθος ακόμα και στις μικρές, καθημερινές κουβέντες τους με τους άλλους. Ενδιαφέρονται γι’ αυτά που έχουν να τους πουν οι άλλοι και τους ακούν πραγματικά.

Δεν κατευθύνονται από το εγώ τους

Οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν αποφάσεις βασισμένες στον εγώ τους, γιατί πολύ απλά δεν έχουν ανάγκη τον θαυμασμό των άλλων για να αισθάνονται καλά μέσα τους. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν έχουν ανάγκη να φαίνονται ή να παίρνουν τα εύσημα για τη δουλειά άλλων. Απλά κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει, χωρίς να βροντοφωνάζουν «να, εγώ το έκανα».

Δεν είναι υποκριτές

Οι αυθεντικοί άνθρωποι πρεσβεύουν αυτά που λένε και στη ζωή τους. Δεν λένε δηλαδή στους άλλους κάποια πράγματα και εκείνοι ακολουθούν τα αντίθετα. Γι’ αυτό ευθύνεται η καλή γνώση του εαυτού τους. Πολλοί υποκριτές δεν γνωρίζουν τα λάθη τους. Είναι τυφλοί στις προσωπικές τους αδυναμίες. Οι αυθεντικοί άνθρωποι λύνουν πρώτα από όλα τα δικά τους προβλήματα.

Δεν καυχιούνται

Όλοι μας έχουμε εργαστεί με ανθρώπους που δεν μπορούν να σταματήσουν να καυχιούνται για τα επιτεύγματα τους. Ο λόγος του κομπασμού τους είναι τις περισσότερες φορές η ανασφάλεια τους, ότι αν δεν πουν τι ακριβώς έχουν κάνει δεν θα το προσέξουν οι άλλοι. Οι αυθεντικοί άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη να καυχηθούν. Έχουν αυτοπεποίθηση και ξέρουν καλά ότι αν αυτό που έχουν δημιουργήσει έχει αξία θα ξεχωρίσει μόνο του από το σωρό.

Πηγή: success.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας