Για τους αρχαίους Έλληνες τα όνειρα μας τα έφερνε ο γιος του φτερωτού θεού Ύπνου, ο Μορφέας.

 

Θεόσταλτα ή όχι, το ερώτημα παραμένει, πως μπορούμε να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα;

Πιστεύω ότι ο πιο βασικός τρόπος, αυτός που συνήθως αγνοούμε, είναι η απλή ανάληψη δράσης.

Η γνώση δεν είναι αρκετή, πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε. Η προθυμία δεν είναι αρκετή, πρέπει να ενεργήσουμε.
Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Παλαιότερα ήμουν απελπιστικός στο κομμάτι της δράσης. Χανόμουν στα όνειρα μου σχετικά με το τι ήθελα κάνω και δεν το έκανα ποτέ. Η υπερανάλυση οδηγούσε σε παράλυση και εγώ τελμάτωνα στην αναμονή και τον πεσιμισμό.

Τα πράγματα έκτοτε έχουν αλλάξει ριζικά. Ήταν κάτι που κατάφερα αναπτύσσοντας συγκεκριμένες νέες συνήθειες.

Είναι αυτές που αναφέρω παρακάτω και ελπίζω να βοηθήσουν όσους από εσάς ενδιαφέρονται.

1.Ξεκινήστε την μέρα σας κάνοντας πρώτη την πιο δύσκολη δουλειά σας

Αυτό το έμαθα πριν από 17 χρόνια όταν πουλούσα ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το αφεντικό μας είχε προτείνει τότε να κάνουμε πρωί πρωί την πιο δύσκολη εργασία της ημέρας, ώστε το υπόλοιπο 24ωρο να κυλάει αβίαστα, πιο ανάλαφρα. Η συνέχεια απέδειξε πόσο δίκιο είχε. Γιατί όταν αυτό που θεωρείς δύσκολο σβηστεί γοργά από το πρόγραμμα σου, όλα τα υπόλοιπα γίνονται σχεδόν από μόνα τους.

2. Απλά αναλάβετε την ευθύνη των πράξεων σας και της διαδικασίας

Αγαπώ αυτό το απόσπασμα της Μαγκαβάτ Γκιτά, του «Θείου Τραγουδιού», ενός από τα πιο ιερά κείμενα του Ινδουισμού, που έχει γραφτεί στην σανσκριτική γλώσσα.

«Αυτός που εκτελεί τις αναγκαίες πράξεις και το καθήκον του χωρίς να προσβλέπει στους καρπούς των πράξεων* του, αυτός είναι ένας απαρνητής* και σταθερά προσηλωμένος στην ένωση του με το Θεό*, αλλά δεν είναι απαρνητής αυτός που απλά εγκατέλειψε τις τελετουργίες και τα μυστήρια αφιερωμένα στο Θεό και κάθε άλλη δράση.»

Διαβάζοντας το θυμάμαι ότι δεν μπορώ να ελέγξω τα αποτελέσματα των πράξεων μου. Δεν μπορώ να ελέγξω τις αντιδράσεις των άλλων απέναντι στα λόγια ή τις πράξεις μου. Μου θυμίζει ότι το καλύτερο για μένα είναι να συντηρώ τα κίνητρα μου και να συνεχίζω να κάνω αυτό που θέλω, αυτό που μου αρέσει να κάνω. Η ανάληψη δράσης γίνεται πιο εύκολη όταν αναλαμβάνεις μόνο την ευθύνη να κάνεις αυτό που εσύ πιστεύεις σωστό.

όνειρα
Photo on Pixabay
3. Δεν θες να το κάνεις; Ξεκίνα από τα μικρά

Το να ξεκινάς τη μέρα σου κάνοντας πρώτη την πιο δύσκολη δουλειά είναι εύκολο στη θεωρία. Στην πράξη όμως θα έχεις πολλές μέρες που το κίνητρο σου δεν θα είναι αρκετό. Μέρες που τα συναισθήματα σου θα σε βαραίνουν και θα σε αδρανοποιούν. Αυτή είναι η ζωή εξάλλου. Δεν υπάρχει όμως λόγος να λυπάσαι τον εαυτό σου. Αυτές τις μέρες μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας κάτι μικρό. Τόσο όσο ώστε να σε βγάλει από τον λήθαργο.

Μπορείς για παράδειγμα 1) να γράψεις για 1-2 λεπτά 2) να κάνεις μερικές επαναλήψεις με βάρη 3) να αφιερώσεις μερικά λεπτά σε κάτι που σε φοβίζει να διεκπεραιώσεις και μετά να έχεις την επιλογή να κάνεις κάτι διαφορετικό. Η αλήθεια όμως είναι ότι μετά δεν θα παρεκκλίνεις. Θα τελειώσεις αυτό που ξεκίνησες. Απλά χρειάζεται να θέσεις τα γρανάζια σε λειτουργία…

4. Μην πληγώνεις τον εαυτό σου

Αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο για μένα, για την εξέλιξη μου, για την αυτοβελτίωση μου. Εάν δεν κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι το σωστό για μένα, πληγώνω τον εαυτό μου, την αυτοπεποίθηση μου. Αυτό που κάνω η δεν κάνω με καθορίζει σαν άνθρωπο, αποκαλύπτει τον χαρακτήρα μου. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον εαυτό σου. Και το τίμημα όταν κάνεις κάτι που δεν θεωρείς σωστό είναι πάντα μεγάλο…

5. Υπενθύμιση στόχων

Εάν δεν υπενθυμίζεις συχνά στον εαυτό σου σε τι πρέπει να επικεντρωθείς και για ποιο λόγο, είναι πολύ εύκολο να αφήσεις τον χρόνο να ξεγλιστρήσει μέσα από τα χέρια σου. Ακόμη και να αφιερώσεις χρόνο σε πράγματα που δεν έχουν τόση σημασία.

Γι’ αυτό γράψε σε ένα χαρτί αυτά που πρέπει να θυμάσαι. Για παράδειγμα 1) σημείωσε τις 3 βασικές προτεραιότητες της ζωής σου τη δεδομένη χρονική στιγμή 2) τον πιο βασικό σου στόχο ή μια νέα συνήθεια για τις επόμενες 30 μέρες 3) το μότο ή το απόφθεγμα βάσει του οποίου θα ήθελες να εξελίξεις τη ζωή σου από αυτό το σημείο και μετά.

6. Γίνε υπόλογος στους ανθρώπους γύρω σου

Εάν έχεις κάποιον στη ζωή σου που σε κρατά υπόλογο για τις πράξεις σου, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Για παράδειγμα για μένα όλοι εσείς οι αναγνώστες με τα σχόλια σας με κινητοποιείτε να παρέχω το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο στα κείμενα μου.

Στον οικογενειακό μου περίγυρο υπάρχουν άνθρωποι που με κινητοποιούν να τρώω υγιεινά και να γυμνάζομαι. Βρείτε κάποιον γύρω σας ή ακόμα και στο Διαδίκτυο που έχει τους ίδιους στόχους με εσάς. Συνεργαστείτε και κινητοποιείστε ο ένας τον άλλον προς την πραγμάτωση όλων των ονείρων σας.

όνειρα
Photo on Pixabay
7. Προγραμματίστε τον χρόνο εργασίας και τα διαλλείματα σας

Χρησιμοποιήστε το ρολόι της κουζίνα ή ακόμα καλύτερα το ρολόι στο κινητό σας. Προγραμματίστε τα επόμενα 45 λεπτά να εργαστείτε πάνω σε αυτό που πρέπει και στη συνέχεια κάντε ένα διάλλειμα. Χαζέψτε ακόμη και στο Facebook αν είναι αυτό που επιθυμείτε. Μπορείτε κάλλιστα να απομακρυνθείτε από τον χώρο εργασίας σας για να κάνετε μια μικρή βόλτα ή να φάτε ένα μήλο.

Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει 1) να κάνετε περισσότερη και πιο ποιοτική δουλειά σε λιγότερο χρόνο 2) να είστε συγκεντρωμένοι για περισσότερο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα σας και να κουράζεστε λιγότερο 3) να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να είστε πιο συγκεντρωμένοι στο έργο σας από το να ταξιδεύει το μυαλό σας δεξιά και αριστερά αυξάνοντας το άγχος σας για το αποτέλεσμα 4) να απολαμβάνετε τα διαλλείματα σας χωρίς ενοχές. 45 λεπτά εργασίας δεν είναι και τόσα πολλά…

8. Επικεντρωθείτε στο πως και όχι στο αν

Εάν το μυαλό σας κατακλύζεται από μυριάδες σκέψεις την ώρα που αναλαμβάνετε δράση για κάτι βάλτε του φρένο. Μην του επιτρέπεται να σας εγκλωβίσει στην αρνητικότητα και να σας παγιδεύσει στον αναποτελεσματικό κύκλο ανάλυση – παράλυση.

Σαφώς και είναι σωστό να σκέφτεστε ποια ενδεχόμενα υπάρχουν σε κάθε σας πράξη, όχι όμως να προσπαθείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί έτσι απομακρύνετε τον εαυτό σας από τη δράση λόγω φόβου. Επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε και όχι σε όλα όσα μπορούν να πάνε στραβά.

Με αυτό τον σκοπό ρωτήστε τον εαυτό σας 1) ποιο είναι το μικρό βήμα που μπορώ να κάνω σήμερα προς την επίτευξη του στόχου μου ή για να βγω από αυτήν την κατάσταση; 2) τι είναι αυτό που μπορώ να μάθω από αυτό που ζω την δεδομένη χρονική στιγμή. Γράψτε τις απαντήσεις και δράστε ανάλογα.

9. Οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το τι κάνετε

Όταν ήμουν μικρός νοιαζόμουν πολύ γι’ αυτό που θα σκέφτονταν οι άλλοι για τα λόγια ή τις πράξεις μου. Και εξαιτίας αυτού συχνά επέλεγα να μην πω αυτό που σκεφτόμουν ή να μην κάνω αυτό που ήθελα.

Στην πραγματικότητα δεν είμαστε οι πρωταγωνιστές στη ζωή των άλλων. Κλέβουμε την παράσταση μόνο στη δική μας ζωή. Όλοι οι άλλοι έχουν άλλα πράγματα να ασχοληθούν, την οικογένεια, το σπίτι, τη δουλειά τους. Σαν σκέψη μπορεί να είναι απογοητευτική, είναι ταυτόχρονα όμως και απελευθερωτική.

όνειρα
Photo on Pixabay
10. Ενισχύστε τον ενθουσιασμό

Το δίχως άλλο όταν ονειρεύεστε κάτι, ο ενθουσιασμός για την πραγματοποίηση του στην αρχή είναι τεράστιος. Στην πορεία όμως καταλαγιάζει. Μην το επιτρέψετε. Κρατήστε τον σε υψηλά επίπεδα 1) αφήνοντας τον ενθουσιασμό αυτών στους οποίους είστε υπόλογοι να σας κρατά συνεχώς σε εγρήγορση για την επίτευξη των στόχων και των ονείρων σας 2) διαβάστε άρθρα σε ιστοσελίδες ή ακούστε ομιλίες ανθρώπων που σας παροτρύνουν να γίνετε καλύτεροι 3) επιτρέψτε στον ενθουσιασμό των φίλων, των παιδιών, ακόμη και των σκυλιών να σας σηκώνει κάθε μέρα ψηλά και 4) ακούστε τη μουσική ή δείτε τις ταινίες που θα αυξήσουν τη διάθεση σας για ζωή, θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε το κάθε λεπτό της.

11. Προσθέστε τον παράγοντα διασκέδαση

Κάποιες δουλειές είναι εξαιρετικά βαρετές και καθόλου διασκεδαστικές. Προσθέστε μερικές νότες χαράς σε αυτό που κάνετε 1) ακούγοντας μουσική που σας εμπνέει και σας κινητοποιεί 2) κάντε τη δουλειά διαγωνισμό και βάλτε στοίχημα με έναν φίλο σας ποιος μπορεί να ολοκληρώσει τμήμα της σε συντομότερο χρονικό διάστημα 10 ή 30 λεπτών. Αλλάξτε την προοπτική σας όσον αφορά την εργασία σας, ελαφρύνεται το κλίμα και αυτόματα η διεκπεραίωση όλων όσων είναι αρμοδιότητα σας θα γίνει πιο εύκολη.

12. Γιορτάστε την καθημερινή επιτυχία

Στο τέλος της μέρας αφιερώστε δυο λεπτά για να σκεφτείτε, εκτιμήσετε και γιορτάσετε όλα όσα καταφέρατε μέσα στην ημέρα. Όσο μικρά κι αν σας φαίνονται τα επιτεύγματα σας, η αναγνώριση τους 1) ενισχύει το συνολικό κίνητρο σας 2) αυξάνει την αυτοπεποίθηση σας και 3) σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, συναίσθημα που σύντομα θα γίνει αντιληπτό και από τους γύρω σας.

Συγγραφέας: Χένρικ Έντμπεργκ

Πηγή: positivityblog.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας