Τι ευλογία να ζεις πάνω από έναν αιώνα και να απολαμβάνεις τον κάθε χρόνο της ζωής σου! Ο Δρ. Shigeaki Hinohara έφυγε από τη ζωή στις 18 Ιουλίου 2017 σε ηλικία 107 ετών, υπήρξε ο γηραιότερος ιατρός και καθηγητής εν ενεργεία στην Ιαπωνία, αφού είχε γεννηθεί το 1911, λίγα χρόνια πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

ο ιδρυτής του «Νέου Κινήματος Ηλικιωμένων» και συγγραφέας 150 βιβλίων, μεταξύ των οποίων το best seller «Living Long, Living Good», το οποίο έχει πουλήσει 1,2 εκ. αντίτυπα, ο Δρ. Hinohara μας έδωσε 14 πολύτιμες συμβουλές για να ζήσουμε μια πολυετή, υγιή και ευτυχισμένη ζωή:

#1. Η ενέργεια προέρχεται από το να νιώθουμε καλά, όχι από το να τρώμε καλά ή να κοιμόμαστε πολύ

 

14 Συμβουλές Υγείας Από Έναν Ιάπωνα Γιατρό Ηλικίας 104 Ετών - Της Dondi

Όπως τα παιδιά που περνάνε τέλεια μέχρι πεινάσουν ή να νυστάξουν, καταργήστε τους αυστηρούς κανόνες για τον χρόνο που θα φάτε ή θα κοιμηθείτε, και θα είστε πιο ενεργητικοί και χαρούμενοι για τον εαυτό σας.

#2. Μην είστε υπέρβαροι

Πάντα προσεκτικός με την πρόσληψη τροφής, ο Δρ Hinohara έπαιρνε καφέ, χυμό πορτοκάλι και μια κουταλιά ελαιόλαδο για πρωινό, γάλα και κουλουράκια για μεσημεριανό, λαχανικά, ψάρι και ρύζι για δείπνο και μια μερίδα κρέας των 100 γραμμαρίων δύο φορές την εβδομάδα.

#3. Προγραμματίστε εκ των προτέρων

Λόγω του γεμάτου προγράμματος με διαλέξεις, ραντεβού και δουλειά στο νοσοκομείο, ο Δρ. Hinohara έμαθε να προγραμματίζει για να απολαμβάνει περισσότερο τη ζωή.  Περίμενε με ανυπομονησία τους Ολυμπιακούς του 2020 στο Τόκιο και τους έχει καταχωρίσει ήδη στο ημερολόγιό του.

#4. Δεν χρειάζεται να πάρετε σύνταξη

Ο Δρ. Hinohara θεωρουσε ότι δεν χρειάζεται να συνταξιοδοτηθείτε αν αγαπάτε τη δουλειά σας.

#5. Μοιραστείτε όσα γνωρίζετε

Ο Δρ. Hinohara παρέδιδε 150 διαλέξεις τον χρόνο σε επιχειρησιακές κοινότητες και σχολεία. Στις περισσότερες από αυτές τις διαλέξεις ήταν όρθιος έως και 90 λεπτά, κάτι που σύμφωνα με τους γιατρούς, τον κρατούσε δυνατό.

#6. Μην πιστεύετε ό,τι σας λέει ή σας συστήνει ο γιατρός σας

Ο Δρ. Hinohara σύστηνε να ρωτήσετε  τον γιατρό σας αν θα διάλεγε την ίδια διαδικασία ή θα έδινε την ίδια αγωγή σε κάποιον αγαπημένο του, πριν να συμφωνήσετε με τη θεραπεία που σας προτείνει.

#7. Για να παραμείνετε υγιείς, να ανεβαίνετε πάντα από τις σκάλες και να κουβαλάτε τα πράγματά σας

Ο Δρ. Hinohara συνήθιζε να ανεβαίνει τα σκαλιά δυο-δυο και υπήρξε θερμός υποστηρικτής του να σηκώνει κανείς το βάρος του.

#8. Εμπνευστείτε

 

14 Συμβουλές Υγείας Από Έναν Ιάπωνα Γιατρό Ηλικίας 104 Ετών - Της Dondi

 

Ο Δρ. Hinohara εξακολουθούσε να να βρίσκει έμπνευση στον κόσμο και να κινητοποιείται, όπως για παράδειγμα το ποίημα του Robert Browning “Abt Vogler”, που περιγράφει την ομορφιά της μουσικής.

#9. Ο πόνος είναι μυστηριώδης

Σύμφωνα με τον Δρα Hinohara, ο καλύτερος τρόπος για να ξεχάσετε τον πόνο είναι να κάνετε κάτι που σας αρέσει. Στο Διεθνές Νοσοκομείο Σεϊρόκα, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος, γίνονται θεραπείες με ζώα και με μουσική, καθώς και μαθήματα εικαστικών για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον πόνο τους.

#10. Μην τρελαίνεστε με τη συγκέντρωση υλικών αγαθών

Παρά την προχωρημένη ηλικία του, ο Δρ. Hinohara διατηρούσε μια φαταλιστική στάση απέναντι στη ζωή και απολάμβανε τα αγαθά του χωρίς να είναι υπερβολικά προσκολλημένος σ’ αυτά. Ήξερε ότι δεν θα τα έπαιρνε μαζί του.

#11. Η επιστήμη από μόνη της δεν μπορεί να θεραπεύσει ή να βοηθήσει τους ανθρώπους

Ο Δρ. Hinohara πίστευε στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου και ότι οι περισσότερες ασθένειες συνδέονται με τον συναισθηματικό τους κόσμο. Η θεραπεία από την ασθένεια περνάει και μέσα από την τέχνη, όχι μόνο από τη φαρμακευτική αγωγή και τις χειρουργικές επεμβάσεις.

#12. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και γεμάτη απρόοπτα. Μην ανησυχείτε και πολύ γι’ αυτά.

Το 1970, σε ηλικία 59 ετών, η πτήση του από το Τόκιο προς τη Φουκουόκα δέχτηκε αεροπειρατεία από το ιαπωνικό κομμουνιστικό κόμμα. Ο Δρ. Hinohara πέρασε 4 ημέρες με χειροπέδες στο κάθισμά του με τους υπόλοιπους επιβάτες σε θερμοκρασία πάνω από 40 C και με έκπληξη παρατήρησε πως το σώμα του κατέβασε σφυγμούς για να ανταπεξέλθει.

#13. Βρείτε ένα πρόσωπο που θαυμάζετε

 

14 Συμβουλές Υγείας Από Έναν Ιάπωνα Γιατρό Ηλικίας 104 Ετών - Της Dondi

Ο Δρ. Hinohara, ο οποίος θαύμαζε τον πατέρα του, συχνά όταν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα αναρωτιόταν τι θα έκανε ο πατέρας του αν βρισκόταν στη θέση του.

Και τέλος…

#14. Είναι υπέροχο να ζεις πολύ.

Ο Δρ. Hinohara χρησιμοποίησε τη μακροζωία του στην υπηρεσία της κοινωνίας. Συνέχιζε μέχρι τα τελευταία του να προσφέρει εθελοντική εργασία και να εργάζεται 18 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της ζωής του.

Εσείς;

Της Dondi

Μετάφραση-Επιμέλεια
από την ομάδα της Όμορφης Ζωής

Πηγή: Elite Readers

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

2 Σχόλια

  1. […] Ο γάμος των παιδιών αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τα κορίτσια παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι σχεδόν ένα στα τρία κορίτσια παντρεύονται πριν γίνουν 18 ετών, και ένα στα επτά πριν κλείσουν τα 15. Περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω από 18 χρονών, συνήθως σε άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία. […]

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας