H 18η Ιουνίου έχει οριστεί από την διεθνή κοινότητα ως Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 2016.
Σκοπός του εορτασμού είναι να υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς προωθεί την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγιεινή διατροφή, την βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Βιώσιμη Γαστρονομία σύμφωνα με τον ορισμό της είναι η γαστρονομία η οποία λαμβάνει υπόψη από που έρχονται τα υλικά, πώς παράγεται η τροφή και πως φτάνει στο πιάτο μας.
Για παράδειγμα η παραγωγή κάποιων προϊόντων στον δικό μας κήπο και η κατανάλωσή τους αποτελεί μέρος της βιώσιμης γαστρονομίας.
Η βιώσιμη γαστρονομία παίζει τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια μίας της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης καθώς προωθεί την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξή της, την καλύτερη και πιο υγιεινή διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι καταναλωτές αλλά και τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη βιοποικιλότητα.
Η επίτευξη μίας βιώσιμης Γαστρονομίας βοηθάει στο να εκμεταλλευτούν καλύτερα οι διαθέσιμοι πόροι. Αντίθετα, εκεί που οι καλλιέργειες και η ζωοτροφία είναι εντατικές υπάρχει μεγάλη σπατάλη πρώτης ύλης που πετιέται με τεράστιες συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία μας.
Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, της κληρονομιάς και των πολιτιστικών αξιών.
Τώρα, λοιπόν, που αποκτήσαμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την έννοια της βιώσιμης γαστρονομίας και κατανοήσαμε την αξία της, ας δούμε κάποιες συνήθειες που μπορούμε εμείς οι ίδιοι να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας – είτε όταν τρώμε στο σπίτι μας είτε έξω.
Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς
Αγοράζοντας τρόφιμα από τοπικές αγορές τροφίμων, μικρούς παραγωγούς/αγρότες/ψαράδες ή οικογενειακές επιχειρήσεις:
✓ η διατροφή μας αποκτά χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα
✓ενισχύουμε την κοινότητα
✓ βοηθάμε στην τόνωση της περιφερειακής οικονομίας.
Όταν τρώμε έξω, μια καλή ιδέα είναι να αναζητάμε πιάτα που συμπεριλαμβάνουν τοπικά προϊόντα.
Τρώμε με βάση την εποχή
Προσπαθούμε να εντάξουμε το concept της εποχικότητας τόσο όταν γεμίζουμε το καλάθι μας στη λαϊκή/στο super market όσο και όταν κάνουμε την παραγγελία μας σε κάποιο εστιατόριο. Αυτό θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε προϊόντα καλύτερης ποιότητας, που καλλιεργούνται φυσικά αλλά μπορεί σε βάθος χρόνου να αλλάξει και τη φιλοσοφία των καταστημάτων εστίασης. Ήδη αρκετά εστιατόρια έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον κατάλογό τους με βάση τα εποχιακά τρόφιμα.
Ελαχιστοποιούμε την σπατάλη τροφίμων
Είναι πολύ σημαντικό- αλλά και οικονομικό- να ξεκινήσουμε να ψωνίζουμε όσα τρόφιμα πραγματικά χρειαζόμαστε αλλά και να μαγειρεύουμε όσες μερίδες φαγητού έχουμε σκοπό όντως να καταναλώσουμε. Όσον αφορά την αγορά τροφίμων, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί τόσο με τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων όσο και με τα μεγέθη των συσκευασιών έτσι ώστε να μην καταλήξουν να μείνουν στο ράφι και στο τέλος να πεταχτούν. Όσο για τα leftovers, είναι πολύ χρήσιμο να βρούμε έξυπνους τρόπους να τα εντάξουμε π.χ. στο φαγητό της επόμενης ημέρας.
Διατηρούμε ζωντανές τις γαστρονομικές παραδόσεις
Οι πρόγονοί μας δεν είχαν πρόσβαση στους πόρους που έχουμε σήμερα, γι’ αυτό βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στο τι μπορούσε να τους προσφέρει η φύση. Έτσι, η παραδοσιακή κουζίνα κάθε περιοχής είναι σε πολλές περιπτώσεις συνυφασμένη με το concept της βιωσιμότητας. Αξίζει, λοιπόν, να δοκιμάζουμε παραδοσιακές συνταγές που δίνουν έμφαση σε προϊόντα της περιοχής μας αλλά και να βοηθήσουμε να περάσουν από γενιά σε γενιά.
- Τα οφέλη του θηλασμού - 03/11/2024
- Video | Μαθήματα ζωής από έναν άστεγο που δηλώνει ευτυχισμένος - 01/11/2024
- Το αστρολογικό πορτρέτο του Νοέμβρη! - 30/10/2024