18 τρόποι για να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από τους κινδύνους του internet

0
339

H τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, αλλά συγχρόνως τα μικρά παιδιά γίνονται όλο και πιο έξυπνα. Πολλές φορές βρίσκουν αποτελεσματικούς τρόπους, προκειμένου να παρακάμψουν τους κανόνες ασφαλείας που βάζετε για να τα προστατεύσετε από τους κινδύνους του internet. To γεγονός ωστόσο παραμένει, οι κίνδυνοι στο internet είναι πραγματικοί. Γι’ αυτό και πρέπει διαρκώς και επιμελώς, να βρίσκουμε όλο και πιο έξυπνους τρόπους να προστατεύσουμε τα παιδιά μας που είναι ευάλωτα σε αυτούς.

Οι συμβουλές ελέγχου που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να κατευνάσετε τις γονεϊκές σας ανησυχίες και να πετύχετε αποτελεσματικό έλεγχο.

1. Σερφάρισμα σε κοινή θέα

Είναι παιδιά και ποτέ δεν ξέρετε τι θα τους προκαλέσει ή που θα τους ζητηθεί να κάνουν “κλικ” και σε ποια σελίδα ή επικίνδυνο site μπορεί αυτό να τους οδηγήσει. Για να το αποφύγετε, βάλτε τον υπολογιστή σας σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να μπορείτε πάντα να βλέπετε την οθόνη του. Έτσι όπου και αν είσαστε, στον καναπέ ή στην άκρη του δωματίου, τα μάτια σας πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά, σταθερά και να παρακολουθούν τους κινδύνους στο internet.

2. Συζητήστε για τους κινδύνους

Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να χρησιμοποιεί το internet, αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά μεγάλος/μεγάλη ώστε να μπορεί να καταλάβει τους κινδύνους και ότι υπάρχουν site τα οποία είναι τελείως απαγορευτικά. Κάντε οικογενειακό κανόνα απαγόρευσης συγκεκριμένα site που θα ονοματίσετε και εξηγήστε ακριβώς τους λόγους. Εμπιστευθείτε το παιδί σας, αλλά κάντε περιστασιακό έλεγχο για την τήρηση των κανόνων, αλλά κυρίως για να σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές.

3. Να έχετε μια ασφαλή σύνδεση στο internet

Μερικές φορές παρά τα μέτρα και τις προειδοποιήσεις στο σπίτι, υπάρχουν internet εισβολείς που μπορεί να επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν άλλους τρόπους και να πλήξουν την ασφάλεια των παιδιών σας. Ένας τρόπος για να το αποφύγετε είναι να χρησιμοποιείτε ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό password, με πολλούς χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα για τη σύνδεσή wifi. Έτσι δυσκολεύετε τα πράγματα για τους εισβολείς και παρέχετε προστασία από τους ιντερνετικούς κινδύνους στα παιδιά σας.

4. Ενημερώστε τα παιδιά για την ανάρτηση πληροφορίας

Τα παιδιά σας θα πρέπει να μάθουν από εσάς ότι το internet είναι ένα μέρος όπου η πληροφορία μένει μόνιμα, άσχετα από το αν αυτά την σβήνουν την επόμενη ημέρα. Πρέπει να προσέχουν τι γράφουν, τις φωτογραφίες και τα video που αναρτούν, όπως και τις πληροφορίες που δίνουν για την ζωή και τις σκέψεις τους. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουν τους κινδύνους στο internet.

5. Μιλήστε τους για την πίεση που μπορεί να δεχθούν από συνομηλίκους τους

Κάθε παιδί θα πρέπει να έχει αυτοσεβασμό. Πολλές λάθος αποφάσεις σε σχέση με το internet έχουν παρθεί από παιδιά που έχουν επηρεαστεί από άλλα παιδιά, που οι γονείς τους δεν ήταν και τόσο ευαισθητοποιημένοι. Κίνδυνοι στο internet έχουν προκύψει από μια αθώα υποταγή. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ποιες είναι οι σωστές αρχές και πώς να εκτιμούν τον ίδιο τους τον εαυτό, ώστε να μην γίνονται εύκολη λεία.

6. Ενημερώστε τα για την ύπαρξη κακοηθών sites

Το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει ότι δεν κάνουμε “κλικ”  στα πάντα, δεν επισκεπτόμαστε όλα τα site και δεν εγγραφόμαστε σε όλα τα site που μας το ζητάνε. Διευκρινίστε τι είναι η εχεμύθεια, ώστε τα παιδιά σας να μπορούν να εντοπίσουν ποια είναι τα κακοήθη site, τα οποία ψάχνουν να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες. Εξαιτίας αυτών των site οι κίνδυνοι στο internet είναι ιδιαίτερα ανεξέλεγκτοι στις μέρες μας.

7. Απαγορεύστε το internet στις προσωπικές συσκευές

Εξαιτίας της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και του bullying, μαζί με τις οικονομικές απάτες και τους ψεύτικους καλλιτέχνες, το internet είναι στην ουσία ένα τρομακτικό μέρος, ακατάλληλο για προσωπικές συσκευές. Πολλά sites έχουν υλικό που προορίζεται για την ανίχνευση προσωπικών πληροφοριών, κυρίως για στοχευμένη και προσωποποιημένη διαφήμιση. Όμως αυτές οι τεχνικές, χρησιμοποιούνται ευρέως από κακοήθεις διαφημιστές οι οποίοι πουλάνε τα προσωπικα δεδομένα. Απαγορεύστε την πρόσβαση στο internet από τις προσωπικές συσκευές των παιδιών και εξηγήστε τους λόγους που το κάνετε.

8. Βάλτε κωδικούς σε όλες τις συσκευές και περιορίστε την πρόσβαση μόνο στους γονείς

Κανένας -ούτε τα παιδιά σας, ούτε οι θείοι, ούτε οι θείες- δεν θα πρέπει να έχουν την πρόσβαση στο password του υπολογιστή σας. Έτσι όταν κάποιο από τα παιδιά θα θέλει να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή, θα είναι αναγκασμένο να τον φέρει σε έναν από τους γονείς, προκειμένου να τον ξεκλειδώσει και να έχει την επίβλεψη. Πριν δώσετε την άδεια πρόσβασης σε οποιονδήποτε άλλο ενήλικα, θα πρέπει να έχετε πειστεί για την ικανότητά του να επιβλέπει την online δραστηριότητα των παιδιών σας. Χωρίς αυτή την επίβλεψη τα παιδιά μπορεί να διατρέχουν κινδύνους.

9. Μην ανεχθείτε τις παραβάσεις

Μάθετε στα παιδιά σας ότι θα υπάρχουν επιπτώσεις όταν υπερβαίνουν τα προνόμιά τους σε σχέση με την χρήση του internet. Συγχρόνως εξηγήστε τους με εύκολο τρόπο τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αφού το κάνετε αυτό, θα πρέπει να τηρείτε τις κυρώσεις όταν δεν πειθαρχούν. Τα παιδιά είναι πολύ εφευρετικά, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υποτιμάτε την ικανότητά τους να φανούν πιο έξυπνα από εσάς. Το μυαλό τους είναι τόσο κοφτερό που, ακόμη και υπό την εποπτεία σας, μπορούν να κάνουν θαύματα.

10. Θεσπίστε έναν “download” κανόνα

Πρέπει να έχετε έναν “download” κανόνα στο σπίτι σας. O κανόνας αυτός θα ορίζει ότι κανένα download δεν γίνεται χωρίς τη γονική συναίνεση. Ακόμη περισσότερο, μπορείτε να μπλοκάρετε από τις ρυθμίσεις της σύνδεσης του wifi τη δυνατότητα download. Αυτό το προτείνουμε γιατί τα παιδιά μπορεί να παραπλανηθούν και να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό, το οποίο θα παρεισφρήσει και θα παραβιάσει τις αρχές της ιδιωτικότητας και της παιδικής τους αθωότητας. Αυτός είναι ένας πολύ προβληματικός και εύκολος τρόπος εξαιτίας του οποίου τα παιδιά κινδυνεύουν στο internet.

11. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας

Πώς σας φαίνεται η ιδέα να περνάτε λίγο χρόνο με τα παιδιά σας ή να δημιουργείτε συνεργατικές δραστηριότητες; Έτσι δεν τα σπρώχνετε στο να είναι μοναχικά παιδιά που ψάχνουν τρόπο να περάσουν τον χρόνο τους στο internet. Επιπλέον, μπορείτε να σερφάρετε μαζί τους και να ενδιαφερθείτε για τα δικά τους ενδιαφέροντα. Θα διαπιστώσετε ότι θα απολαμβάνουν περισσότερο το να σερφάρουν μαζί σας και θα είναι πρόθυμα να σας περιμένουν, προκειμένου να το κάνετε παρέα.

12. Ορίστε έναν κανονισμό “αγορών”

Το παιδί σας δεν θα πρέπει, σε καμία απολύτως περίπτωση, να κάνει οποιαδήποτε αγορά online, χωρίς τη δική σας συγκατάθεση και ενεργή παρουσία – ακόμη και αν πρόκειται για μια δωρεάν αγορά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με κουπόνι ή με δωροκάρτα, το παιδί σας δεν θα πρέπει να κάνει οποιαδήποτε αγορά, χωρίς την δική σας επίβλεψη. Πληροφορίες όπως ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας, το  ΑΦΜ, η διεύθυνση κατοικίας, κτλ είναι πολύτιμα προσωπικά δεδομένα και δεν θα πρέπει να καταχωρούνται σε μη ασφαλή site. Επιπλέον, το παιδί σας είναι άπειρο σε όλα αυτά και θα είναι επιρρεπές σε λάθη, τα οποία θα προκαλέσουν κινδύνους.

13. Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα γονικής προστασίας

Υπάρχουν τόσα πολλά προγράμματα γονικής προστασίας σήμερα, που δεν έχετε καμία απολύτως δικαιολογία. Διαλέξτε ένα και ξεκινήστε να ελέγχετε την δραστηριότητα των παιδιών σας στο internet. Πολλά από αυτά τα προγράμματα έχουν φίλτρα και κωδικοποιήσεις, που παρέχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν το κακόβουλο λογισμικό. Με την εγκατάσταση ενός τέτοιου προγράμματος, σας παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθήσετε την κίνηση των παιδιών σας στο internet και να τα προστατέψετε από τους κινδύνους που υπάρχουν εκεί.

14. Επιτρέψτε μόνο τα κατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια

Υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια που δεν είναι κατάλληλα για την ηλικία του μικρού σας παιδιού. Τέτοιου είδους παιχνίδια μπορεί να εκθέσουν το παιδί σας σε ακατάλληλη πληροφορία ή σε άλλου είδους κινδύνους. Επομένως, φροντίστε ώστε τα παιδιά σας να απασχολούνται μόνο με παιχνίδια που είναι της ηλικίας τους.

15. Απαγορεύστε την χρήση της κάμερας

Κρύψτε την κάμερα και σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουροι τι είδους περιεχόμενο το παιδί σας θα κοινοποιήσει και πόσο επικίνδυνο είναι αυτό. Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση γιατί δεν συνειδητοποιούν πάντα τους κινδύνους. Ακόμη και το πιο αθώο video chat μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κακοήθεις εισβολείς.

16. Παρακολουθείστε τον κοινωνικό περίγυρο των παιδιών σας στο internet

Τα παιδιά σας δεν θα πρέπει να αποδέχονται αιτήματα φιλίας από οποιονδήποτε αδιακρίτως. Θα πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας από πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε. Επιπλέον, φροντίστε να γίνετε μέλος του κοινωνικού τους ιστού στο internet, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τους ιντερνετικούς τους φίλους. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν θα γίνουν λεία στους κινδύνους που υπάρχουν.

17. Ελέγξτε την χρήση internet στα ραντεβού τους για παιχνίδι

Μιλάμε για κινδύνους, επομένως εδώ δεν χωράνε συναισθηματισμοί. Θα πρέπει πάντοτε να γνωρίζετε ποιοι ακριβώς είναι οι κανονισμοί για το internet στα σπίτια που το παιδί σας πηγαίνει για να παίξει. Μόνο έτσι θα ξέρετε αν το περιβάλλον είναι για αυτά ασφαλές. Εάν έχετε την δυνατότητα, προσπαθήστε να επηρεάσετε και τους γονείς των άλλων παιδιών προς την δική σας κατεύθυνση. Εάν σταθεί αδύνατο, μην διστάσετε να απομακρύνετε τα παιδιά σας από το συγκεκριμένο περιβάλλον.

18. Ορίστε online κανόνες

Είναι θέμα χρόνου το να μην μπορείτε να απαγορεύσετε την χρήση του internet στα παιδιά σας. Επομένως, πάνω απ’ όλα, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζουν την ύπαρξη των κινδύνων. Βοηθήστε τα στο να αναπτύξουν τους δικούς τους προσωπικούς κανόνες και όρια και να έχουν μια αξιοπρεπή online κοινωνική συμπεριφορά, η οποία συμπεριλαμβάνει την στάση που λέει ότι: δεν κάνουμε ότι κάνουν οι άλλοι. Έχοντας προσωπικό κώδικα αρχών και συμπεριφοράς, που τα ίδια τα παιδιά θα επιβάλλουν στον εαυτό τους, είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτούν και στο μέλλον.

Πηγή: thefamilybreeze.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας