22 Απριλίου | Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης

0
41

Η Διεθνής Ημέρα της Μάνας Γης καθιερώθηκε το 2009, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/63/278) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον τότε πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, και υποστηρίχθηκε αρχικά από 50 κράτη – μέλη του διεθνούς οργανισμού.

Η απόφαση αναγνωρίζει ότι «η Γη και τα οικοσυστήματά της είναι το σπίτι μας» και ότι είναι αναγκαίο «ο άνθρωπος να προωθήσει την αρμονία με τη φύση και τη Γη».

Με αφορμή το φετινό θέμα για τη Διεθνή Ημέρα της Μάνας Γης, καλούμαστε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κίνδυνο των πλαστικών για την υγεία, να καταργήσουμε σύντομα όλα τα πλαστικά μιας χρήσης, να πιέσουμε επειγόντως τον ΟΗΕ για την υπογραφή Συνθήκης σχετικά με το ζήτημα των πλαστικών και να απαιτήσουμε τον τερματισμό της γρήγορης μόδας.

Η πρωτοβουλία Planet vs. Plastics ενώνει μαθητές, γονείς, επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, εκκλησίες, συνδικάτα, άτομα και ΜΚΟ σε μια κοινή προσπάθεια, απαιτώντας μείωση κατά 60% της παραγωγής πλαστικών μέχρι το 2040 με απώτερο στόχο την οικοδόμηση ενός μέλλοντος χωρίς πλαστικά για τις επόμενες γενιές.

Για να επιτευχθεί μείωση 60% έως το 2040, οι στόχοι της EARTHDAY.ORG είναι: (1) να προωθήσει την ευρεία ευαισθητοποίηση του κοινού για τη ζημιά που προκαλεί το πλαστικό στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και γενικότερα στα οικοσυστήματα και να απαιτήσει τη διεξαγωγή περισσότερων ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην υγεία, (2) η ταχεία κατάργηση όλων των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2030, (3) η λήψη πολιτικών αποφάσεων για τον τερματισμό της μάστιγας της γρήγορης μόδας και της τεράστιας ποσότητας πλαστικού που παράγει και χρησιμοποιεί και (4) η επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και υλικά για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πλαστικά.

Ας είναι, λοιπόν, η Ημέρα της Γης μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα που αφορούν τη διατήρηση της Γης και των πόρων της, καθώς και τη λήψη νέων αποφάσεων για έναν τρόπο ζωής που σέβεται περισσότερο το περιβάλλον μας.

Μπορείτε τη σημερινή Ημέρα να κάνετε μια βόλτα στους κοντινούς σας χώρους πρασίνου ή να φάτε χορτοφαγικά – και γιατί να μην το κάνετε συνήθεια;

Πηγές:
www.earthday.org
www.sansimera.gr
www.sortiraparis.com

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας