Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας (International Plastic Bag Free Day) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην εξάλειψη της χρήσης της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης στον κόσμο.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουλίου, με πρωτοβουλία οικολογικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο. Η εκστρατεία αποτελεί μέρος του ευρύτερου κινήματος Break Free From Plastic, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές κίνημα αγωνιστών κατά της πλαστικής ρύπανσης, για να χτίσει ένα μέλλον απαλλαγμένο από πλαστικά απόβλητα.

Τον φετινό Ιούλιο, μάλιστα, άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στο “Free Plastic July”, δεσμευόμενοι να μειώσουν το προσωπικό τους οικολογικό αποτύπωμα σε πλαστικά. Το Plastic Free July είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν στη λύση της πλαστικής ρύπανσης – “ώστε να έχουμε καθαρότερους δρόμους, ωκεανούς και όμορφες κοινότητες”.

Θα γίνετε μέρος του Plastic Free July επιλέγοντας να απορρίψετε πλαστικά μιας χρήσης;

Το κίνημα αυτό έχει εμπνεύσει πάνω από 250 εκατομμύρια συμμετέχοντες σε 177 χώρες. Το Plastic Free July παρέχει πόρους και ιδέες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα πλαστικά απορρίμματα μίας χρήσης καθημερινά στο σπίτι, στην εργασία, στο σχολείο, ακόμα και στο τοπικό καφέ.

Κάνοντας μια μικρή αλλαγή θα κάνετε συλλογικά μια τεράστια διαφορά στις κοινότητές σας. Μπορείτε να επιλέξετε να απορρίψετε πλαστικά μίας χρήσης τον Ιούλιο (και μετά!).
συμμετέχοντς στο Plastic Free July μπορείτε να βρείτε εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να γίνουν νέες συνήθειες για πάντα.

Κάποια χρήσιμα στοιχεία σε αριθμούς:

 • Κατά μέσο όρο, οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται για 25 λεπτά.
 • Ωστόσο, χρειάζονται 100 έως 500 χρόνια για να αποσυντεθεί μια πλαστική σακούλα (ανάλογα με τον τύπο του πλαστικού).
 • 1 εκατομμύριο πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο κάθε λεπτό
 • Ο μέσος Ευρωπαίος χρησιμοποιεί περίπου 500 πλαστικές σακούλες το χρόνο. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν συντριπτικά την απαγόρευση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης.
 • Το 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων είναι πλαστικό
 • 3.4 εκατομμύρια τόνοι από πλαστικές σακούλες για ψώνια παράγονται στην ΕΕ κάθε χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί στο βάρος περισσότερων από δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων!

Οι πλαστικές σακούλες μιας χρήσης είναι:

 • Βλαβερές για τον πλανήτη : Χρειάζονται 100 χρόνια για να αποσυντεθούν και όχι μόνο μολύνουν το περιβάλλον, αλλά βλάπτουν άμεσα πολλούς ζωντανούς οργανισμούς.
 • Με κακό σχεδιασμό: Δεν έχει νόημα να παράγουμε κάτι που διαρκεί 100 χρόνια, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για λίγα λεπτά. Είναι μια αντίφαση ότι σε μια κοινωνία που εύκολα πετάει αντικείμενα, τίποτα καλό δεν διαρκεί, ενώ τα “κακά” προϊόντα είναι για πάντα.
 • Άσχημες: Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι πολύ πιο cool!
 • Ακριβές: Οι παραγωγοί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο του προϊόντος τους. Οι πλαστικές σακούλες είναι φθηνές στην παραγωγή, αλλά κοστίζουν πολύ στο περιβάλλον.
 • Βλαβερές για τον τρόπο σκέψής σας: Ενσωματώνουν το μήνυμα μιας κοινωνίας που πετάει εύκολα αντικείμενα που καταναλώνει και καταστρέφει τον πλανήτη
 • Είναι άδικες: Οι μελλοντικές γενιές θα υποφέρουν από τη ρύπανση που προκαλείται από τις πλαστικές σακούλες, χωρίς να έχουν κανένα όφελος. Οι μελλοντικές γενιές δεν ψηφίζουν, αλλά πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψη.
  92% από τα 95,5 δισεκατομμυρία από σακούλες για ψώνια στην ΕΕ το 2010 ήταν μιας χρήσης.
 • Κατασκευάζονται από πετρέλαιο: που είναι ένας πεπερασμένος πόρος
 • Εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα: με τη μορφή κονιοποιημένων πλαστικών απορριμμάτων (μικροπλαστικών) στη θάλασσα μπαίνει τελικά στην τροφική αλυσίδα

Ποιές σακούλες είναι πλαστικές;

Σακούλες υψηλής πυκνότητας/ περιεκτικότητας πολυαιθυλενίου (HDPE) – Αυτός ο τύπος πλαστικού χρησιμοποιείται για να σακουλών «singlet» χωρίς επωνυμία που χρησιμοποιούνται συνήθως σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων και καταστήματα τροφίμων. Το HDPE κατασκευάζεται από αιθυλένιο και είναι υποπροϊόν της διύλισης φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Αυτό το είδος σακούλας ανακυκλώνεται πλήρως, αλλά δεν βιοδιασπώται.

Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE)  –Αυτές είναι γενικά επώνυμες και χρησιμοποιούνται ως τσάντες «μπουτίκ» σε καταστήματα που πωλούν προϊόντα υψηλότερης αξίας σε πολυκαταστήματα. Το LDPE παράγεται επίσης από αιθυλένιο και είναι υποπροϊόν της διύλισης φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Όπως το HDPE, το LDPE δεν βιοδιασπάται. Δεν υπάρχουν προγράμματα ανακύκλωσης στο King County για τις σακούλες LDPE.

Μη υφασμένο πολυπροπυλένιο – Αυτός ο τύπος πλαστικού χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν «επαναχρησιμοποιήσιμες» σακούλες. Προς το παρόν δεν υπάρχει αγορά ανακύκλωσης για σακούλες πολυπροπυλενίου στο τέλος του κύκλου ζωής τους λόγω του σχετικά χαμηλού όγκου τους στο King County. Το μη υφασμένο πολυπροπυλένιο είναι επίσης μη βιοδιασπώμενο.

Αποικοδομήσιμες πλαστικές σακούλες – Το αποικοδομήσιμο πλαστικό έχει σχεδιαστεί για να υποστεί αλλαγές στη χημική του δομή υπό συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες. Μπορεί να αναλυθεί με χημικές ή βιολογικές διεργασίες. Υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι αποικοδομήσιμων πολυμερών:

Βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή – Ένα αποδομήσιμο πλαστικό, όπου η αποδόμηση προκύπτει από μικροοργανισμούς που απαντώνται στη φύση, όπως βακτήρια, μύκητες και φύκια.

Πολυμερή που μπαίνουν στην κομποστοποίηση- Ένα πλαστικό που υφίσταται αποικοδόμηση με βιολογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης. Στο κατάλληλο περιβάλλον, το κομποστοποιημένο πλαστικό είναι πλήρως βιοαποδομήσιμο και μπορεί να καταναλωθεί πλήρως σε 180 ημέρες ή λιγότερο. Αυτές οι σακούλες θα λειτουργούσαν καλά για απλές χρήσεις, όπως σε παροχή φαγητού, γκαζόν, παντοπωλεία, πολυκαταστήματα και προϊόντα για κατοικίδια ζώα..

Φωτοαποικοδομήσιμα πολυμερή  – Αυτοί οι σακούλες διαλύονται όταν εκτίθενται σε υπεριώδες φως (UV).

Υδατοδιαλυτά πολυμερή – Τα υδατοδιαλυτά πολυμερή διαλύονται σε νερό εντός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασίας.

Πηγές:
zerowasteeurope.eu
sansimera.gr
greenagenda.gr
plasticfreejuly.org
greenisthenewblack.com

Διαβάστε ακόμη:

Πείτε όχι στα πλαστικά

10 έξυπνες συμβουλές για να μειώσεις το πλαστικό σου αποτύπωμα

Προστατεύουμε τη θάλασσα από το πλαστικό μιας χρήσης

Καλοκαίρι χωρίς πλαστικά σε 6 βήματα

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας