Μπορείς να ενισχύσεις τους δεσμούς σου με τους ανθρώπους, απλά μέσω της γλώσσας που χρησιμοποιείς. Με μια μικρή φράση μπορείς να αποκτήσεις βαθύτερη και πιο ουσιαστική κατανόηση του άλλου. Μπορείς να δείξεις ότι νοιάζεσαι στ’ αλήθεια, ότι επικοινωνείς: σε ακούω, σε προσέχω, είμαι εδώ για σένα, πες μου.

 

οι λέξεις μπορούν να καλλιεργήσουν την σύνδεση με τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τα δικά μας συναισθήματα και να δείξουμε συμπόνια. Τα δικά μας συναισθήματά μας, οι δικές μας σκέψεις, οι δικές μας ανησυχίες είναι εκεί, και είναι αποδεκτά ως έχουν.

Σύμφωνα με την θεραπεύτρια και συγγραφέα Linda Carroll, στο καινούργιο και διορατικό βιβλίο της Love Skills: The Keys to Unlocking Lasting, Wholehearted Love, οι μαγικές λέξεις είναι: “Για πες μου.”

Την επόμενη φορά που θα κουβεντιάζεις με κάποιον, απάντησε με αυτή την φράση: για πες μου. Μπορεί να αιφνιδιαστεις από αυτό που θα προκύψει. Ίσως και ο απέναντί σου να ξαφνιαστεί το ίδιο.

Η Carroll συμπεριλαμβάνει στο βιβλίο της το παρακάτω παράδειγμα, ανάμεσα σε ένα ζευγάρι:

Shanice: Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα σήμερα.

Evan: Η δουλειά σου πάντα σε καταβάλει. Ή ανησυχώ ότι δεν κοιμάσαι αρκετά. Ή το πρόβλημα είναι ότι το αφεντικό σου είναι τελείως βλάκας.

Όπως επισημαίνει, όταν ο Evan χρησιμοποιεί την φράση “Για πές μου,” η συζήτηση εξελίσσεται τελείως διαφορετικά:

Shanice: Είχα μια πολύ δύσκολη μέρα σήμερα.

Evan: Αλήθεια; Για πες μου.

Shanice: Το μυαλό μου δεν είναι καθόλου στην δουλειά.

Evan: Τι σκέφτεσαι;

Shanice: Τώρα τελευταία σκέφτομαι συνεχώς τον παππού μου, για κάποιο λόγο. Είναι τόσο πολύ στο νού μου διαρκώς, που δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε άλλο.

Evan: Αυτό είναι περίεργο. Τι σε κάνει να τον σκέφτεσαι τόσο πολύ;

Shanice: Ήταν τόσο σημαντικός για μένα όταν ήμουν μικρή, και τώρα μου λείπει τόσο πολύ. Ουάου, τώρα μόλις συνειδητοποιώ ότι αυτή την εβδομάδα είναι η δέκατη επέτειος από τον θάνατό του.

Evan: Πιστεύεις ότι αυτό σε έχει επηρεάσει;

Shanice: Κοίταξε μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ήταν η επέτειος του θανάτου του. Μέχρι να αρχίσουμε να το συζητάμε, δεν είχα ιδέα γιατί είμαι τόσο αφηρημένη. Ξέρεις κάτι, νομίζω ότι θέλω να περάσω λίγο χρόνο με την γιαγιά μου. Αυτό είναι που χρειάζομαι. Είμαι σίγουρη ότι και εκείνης της λείπει. Μπορούμε να το αισθανόμαστε και οι δύο παρέα.

Όταν χρησιμοποιείς αυτές τις τρεις λεξούλες, το κλειδί είναι να εφαρμόσεις και την ενεργητική ακρόαση: μην διακόπτεις, μην κρίνεις. Μην κάνεις υποθέσεις και μην βγάζεις συμπεράσματα. Προσπάθησε να είσαι εστιασμένος αντί να κοιτάς το τηλέφωνό σου ή να παρασύρεσαι από τις σκέψεις που ξεπηδούν μέσα στο δικό σου μυαλό. Η πρόθεση είναι να καταλάβεις την δική του/της οπτική, ακόμη και αν διαφωνείς.

Δώσε σημασία σε αυτά που λέγονται πέρα από τις λέξεις, και πάλι χωρίς να κάνεις υποθέσεις για την σημασία τους. Σύμφωνα με την Carroll, αυτά περιλαμβάνουν την παρατήρηση των ματιών, της γλώσσας του σώματος και τον τόνο της φωνής.

Στην βαθιά ακρόαση μπορείς να κάνεις ερωτήσεις και να ενθαρρύνεις κάποιον να γίνει πιο επεξηγηματικός, λέει η Carroll. Βοηθάς τον άλλον να αισθανθεί άνετα, χωρίς να ντραπεί για όσα μοιράζεται μαζί σου.

Όλα αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να κάνουμε και για τον εαυτό μας. Νομίζω πως η φράση “Για πες μου”, μπορεί να είναι μια ανεκτίμητη καθημερινή παραίνεση. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο με το οποίο μπορούμε καθημερινά να κατανοούμε το εσωτερικό μας τοπίο. Είναι επίσης ένα σπουδαίο εργαλείο με το οποίο μπορούμε να βρούμε λύσεις σε επίμονα προβλήματα.

Για παράδειγμα, μια καθημερινή καταγραφή μπορεί να μοιάζει με το παρακάτω:

Είμαι τόσο θυμωμένος σήμερα. Για πες μου. Συνεχώς αρπάζομαι με όλους, και δεν ξέρω γιατί ακριβώς. Για πες μου. Σκέφτομαι διαρκώς ότι τίποτα δεν πάει καλά. Για πες μου. Είμαι αγχωμένος με ένα θέμα στην δουλειά και επίσης δεν συντονίζομαι καθόλου με την φίλη μου. Για πες μου. Πρέπει οπωσδήποτε, να κάνω ένα meeting με την ομάδα μου στο γραφείο. Θα δω μήπως εκείνη θέλει να βγούμε για φαγητό το σαββατοκύριακο. Αυτό πάντα μας βοηθάει να τα βρούμε.

“Η ακρόαση είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους, με τον οποίο δείχνουμε στους άλλους, πόσο σημαντικοί είναι για εμάς” γράφει η Carroll. Και επίσης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ενδιαφερθούμε για εμάς τους ίδιους.

Της Margarita Tartakovsky

Πηγή: blogs.psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας