Ο χειμώνας μπορεί να μοιάζει για τους περισσότερους μία μουντή εποχή. Ίσως για αυτό τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν αυτή την περίοδο του έτους. Η υπέροχη φλούδα τους και το εσωτερικό τους όχι μόνο είναι πολύχρωμα και γεμάτα αρώματα αλλά παράλληλα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

 

Το καλύτερο από όλα είναι πως κάθε ένα από τα τμήματα των εσπεριδοειδών μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πάρα πολλούς τρόπους. Στη συνέχεια σας παρουσιάζουμε 3 waste free, θρεπτικούς και πολύ γευστικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον βασιλιά των εσπεριδοειδών: τα πορτοκάλια!

  1. Πορτοκαλόφλουδες

Οι περισσότεροι πετάμε στα σκουπίδια τις φλούδες των πορτοκαλιών αφότου καταναλώσουμε το εσωτερικό τους. Όμως, οι πορτοκαλόφλουδες έχουν πολλά οφέλη. Περιέχουν εσπεριδίνη, μία πολυφαινόλη που πιθανολογείται πως έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ακόμη, το υπέροχο άρωμα που μυρίζουμε όταν ξεφλουδίζουμε ένα πορτοκάλι προέρχεται από το λιμονένιο, το έλαιο που περιέχουν στο φλοιό τους τα εσπεριδοειδή. Αυτό το συστατικό έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος.

Αφέψημα

Μπορεί να έχετε φτιάξει νερό με λεμόνι πολλές φορές, όμως έχετε δοκιμάσει ποτέ το νερό με πορτοκάλι; Μπορείτε να φτιάξετε ένα εύκολο ρόφημα, απλώς κόβοντας σε φέτες τη φλοίδα του πορτοκαλιού και βάζοντάς την μέσα σε ένα ζεστό τσάι, σε βραστό νερό ή σε μπίρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να στύψετε μερικές σταγόνες πορτοκαλιού μέσα στο ρόφημά σας.

Αλκοολούχα ποτά

Ναι, μπορείτε να αγοράσετε βότκα με γεύσεις αλλά είναι εξίσου εύκολο να φτιάξετε τη δική σας! Για να πετύχετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε, ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο:

– Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι ή έναν αποφλοιωτή για να κόψετε σε λωρίδες το φλοιό από δύο πορτοκάλια.
– Βάλτε τις λωρίδες μέσα σε ένα μπουκάλι βότκας ή μέσα σε μία μεγάλη κανάτα. Σκεπάστε και ανακινήστε καλά.
– Αφήστε τις φλούδες μέσα στο αλκοολούχο ποτό για μερικές ημέρες, μέχρις ότου πετύχετε την επιθυμητή γεύση. Έπειτα στραγγίστε με ένα σουρωτήρι. Η βότκα μπορεί να συντηρηθεί σε κλειστό δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου ή μέσα στο ψυγείο.

Διαβάστε ακόμη: Κυδώνι | Ένα φρούτο που τρώγεται μαγειρεμένο

Ζαχαρωτά

Οι καραμελωμένες φλοίδες πορτοκαλιού δεν είναι μόνο μία πεντανόστιμη λιχουδιά αλλά και ένας έξυπνος τρόπος για να μειώσετε τη σπατάλη φαγητού.

– Αφαιρέστε την φλοίδα του πορτοκαλιού κόβοντάς την σε 4 κομμάτια. Στη συνέχεια τεμαχίστε κάθε κομμάτι σε μικρότερες λωρίδες.
– Τοποθετήστε τις λωρίδες σε νερό που βράζει για 15 λεπτά. Έπειτα στραγγίστε.
– Αναμίξτε ½ κούπα ζάχαρη και 3 κούπες νερό σε μία κατσαρόλα. Ανακατέψτε και αφήστε το μίγμα να πάρει βράση.
– Βάλτε τις λωρίδες από το πορτοκάλι μέσα στο μίγμα και σιγοβράστε για 30 λεπτά, μέχρις ότου μαλακώσουν. Στραγγίστε και κρατήστε το σιρόπι στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό σε τσάι, κοκτέιλ και πολλά ακόμη.
– Πασπαλίστε τις φλοίδες με ζάχαρη και τοποθετήστε τες σε αντικολλητικό χαρτί για τρεις ώρες ή μέχρι το επόμενο πρωί. Για έξτρα γεύση μπορείτε να τις βουτήξτε σε λιωμένη σοκολάτα.

  1. Χυμός πορτοκαλιού

Ο φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού είναι η ιδανική προσθήκη για το πρωινό σας, καθώς είναι γεμάτος με θρεπτικά συστατικά. Περιέχει ποτάσιο και βιταμίνη C, η οποία έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Παγάκια με γεύση

Φτιάξτε γευστικά παγάκια από φρεσκοστυμμένα πορτοκάλια. Ρίξτε τα έπειτα στο τσάι σας, σε ζεστό νερό, στη λεμονάδα σας ή προσθέστε τα σε smoothies. Είναι ένας απλός τρόπος να προσθέσετε γεύση και βιταμίνη C στα ροφήματά σας!

Δώστε γεύση στα γλυκά σας

Μία δόση φρέσκου χυμού πορτοκαλιού προσθέτει γεύση σε cupcake, μάφιν και γενικά στα φουρνιστά γλυκά σας. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος του υγρού σε κάθε συνταγή με χυμό από πορτοκάλι. Ή εναλλακτικά μπορείτε φτιάξετε εύκολο γλάσο για τα κέικ σας. Χρειάζεστε μόνο ζάχαρη άχνη, λίγο λιωμένο βούτυρο και ξύσμα από πορτοκάλι.

Εμπλουτίστε τις μαρινάδες και τα dressing

Το κοτόπουλο, το ψάρι, το χοιρινό ή ακόμη και το τόφου μπορούν να πάρουν πολύ όμορφη γεύση από μία μαρινάδα εσπεριδοειδών. Συνδυάστε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, παρθένο ελαιόλαδο, σκόρδο, φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, μπαχαρικά, μυρωδικά αλάτι και πιπέρι.

Διαβάστε ακόμη: Οξύμελι (ξιδόμελο) βοτάνων | Οφέλη και 3 τρόποι για να το φτιάξετε

  1. Ξύσμα πορτοκαλιού

Το ξύσμα πορτοκαλιού δεν είναι απλώς το εξωτερικό, πολύχρωμο τμήμα του πορτοκαλιού αλλά μπορεί να προσθέσει γεύση σε πολλά φαγητά. Προσθέστε ξύσμα σε θαλασσινά φαγητά, στο κοτόπουλο, τα δημητριακά ή τα πιάτα λαχανικών σας. Απλώς πασπαλίστε με λίγο ξύσμα το φαγητό την ώρα που τα μαγειρεύετε.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στα smoothies και τα ποτά σας. Τέλος, μπορείτε να δώσετε γεύση με αυτό στα dressing που βάζετε στις σαλάτες σας.

Με πληροφορίες από: www.mindbodygreen.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας