Η άσκηση βοηθά να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη. Και αυτό δεν είναι απλά θεωρία αλλά επιστημονικό γεγονός.

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση περιλαμβάνει κοπιαστικές ασκήσεις ή εξουθενωτικό τρέξιμο. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι για να καταπολεμήσετε την κατάθλιψη μέσω αυτής χρειάζεται να γίνετε πρωταθλητές. Στο κάτω κάτω, ακόμη και το να σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να είναι πραγματικός άθλος στις πολύ δύσκολες στιγμές σας.

Όμως, δεν είστε μόνοι. Οι περισσότεροι πάσχοντες από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν υπερβολικές δυσκολίες στο να ασκηθούν.

Μάθετε όμως ότι η άθλησή σας δεν χρειάζεται να είναι έντονη ή εξουθενωτική. Μία μελέτη από τον δρ. Andrea Dunn ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που περπατούσαν για 35 λεπτά, 6 ημέρες την εβδομάδα, είδαν το άγχος τους να μειώνεται κατά 47%. Αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Cooper Research Institute στο Ντάλας του Τέξας και έδειξε ότι 3 ώρες κυκλικής προπόνησης την εβδομάδα αρκούν για να μειώσουν τα συμπτώματα ήπιας ή μέτριας κατάθλιψης στα ίδια επίπεδα με το Prozac ή άλλα αντικαταθλιπτικά.

Επιπρόσθετα, τα αποδεδειγμένα οφέλη της άσκησης στην καταπολέμηση ή την παρεμπόδιση της κατάθλιψης προεκτείνονται σε ήπιες μορφές άσκησης όπως η κηπουρική.

Η αερόβια άσκηση συγκεκριμένα, συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος και στην μεταφορά οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ακόμη, έχει το πλεονέκτημα ότι απελευθερώνει ενδορφίνες στο σώμα. Από την άλλη μία μέτριας έντασης γυμναστική έχει οφέλη για τους ασθενείς με κατάθλιψη. Σε αντίθεση με τον διαλογισμό, δεν υπάρχουν επιζήμιες παρενέργειες.

3 τύποι άσκησης που δεν είναι στ’ αλήθεια άσκηση

  1. Περίπατος με φίλους

Η κοινωνικοποίηση μπορεί να είναι εξουθενωτική ακόμη και για όσους δεν πάσχουν από κατάθλιψη. Όμως, η επαφή με έναν φίλο μπορεί να είναι πολύ σημαντική πηγή συναισθηματικής υποστήριξης και συμπόνοιας. Ένας περίπατος με ένα κοντινό σας πρόσωπο μπορεί να είναι ο ιδανικός συνδυασμός σωματικής άσκησης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Εάν ο/η φίλος/η σας δεν γνωρίζει ότι υποφέρετε από κατάθλιψη, δεν πειράζει. Δεν είστε υποχρεωμένοι να μοιραστείτε αυτή την πληροφορία. Επιπλέον, μία χαλαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια ενός περίπατου, είτε για την κατάθλιψη είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα, αφαιρεί την ένταση από την κουβέντα και απομακρύνει τυχόν συναισθήματα αμηχανίας και νευρικότητας.

  1. Ασχοληθείτε με την κηπουρική ή την καθαριότητα

Μελέτες που εκτείνονται σε χρονικό διάστημα 26 ετών, αναφέρουν συγκεκριμένα την κηπουρική ως κομμάτι της ήπιας ημερήσιας σωματικής άσκησης που έχει σημαντικά αποτελέσματα στο να θεραπεύει ή να αποτρέπει την κατάθλιψη. Εάν έχετε κήπο, βγείτε έξω και φυτέψτε μερικούς σπόρους, κουρέψτε το γκαζόν ή κλαδέψτε τα φυτά σας. Δεν χρειάζεται να περιποιηθείτε με μιας ολόκληρο τον κήπο. Όμως, αυτή η δραστηριότητα έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των κόπων σας, γεγονός που θα σας δώσει κίνητρο.

Εάν από την άλλη ζείτε σε διαμέρισμα, μπορείτε να επιδοθείτε στο… καθάρισμα! Ξεσκαρτάρετε το ψυγείο, τα συρτάρια σας ή τα ντουλάπια στο υπνοδωμάτιό σας. Όλα αυτά θεωρούνται άσκηση, ειδικά αν συμπεριλάβετε τρίψιμο ή πλύσιμο.

  1. Βγάλτε το κατοικίδιό σας βόλτα

Πολλές ιστορίες θετικότητας έρχονται στην επιφάνεια από άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και τους βοήθησαν οι τετράποδοι φίλοι τους να θεραπευτούν.

Συγκεκριμένα τα σκυλιά έχουν μία μεταδοτική ενέργεια και χρειάζονται περίπατο και παιχνίδι καθημερινά. Γιατί λοιπόν να μην συνδυάσετε την ενέργεια και την αγάπη του τετράποδου φίλου σας με μία ήπια προσπάθεια να κάνετε έναν περίπατο στο πάρκο της γειτονιάς; Εάν από την άλλη δεν έχετε σκύλο, μπορείτε να προσφερθείτε να βγάλετε βόλτα αυτόν του γείτονα.

Να θυμάστε: Ακόμη και οι παραπάνω απλές προτάσεις άσκησης πρέπει να γίνονται σταδιακά και μόνο για μερικά λεπτά την ημέρα. Μην επιχειρήσετε να κάνετε πάρα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η μελέτη του Andrea Dunn προσφέρει ένα ακόμη χρήσιμο στοιχείο εδώ: έδειξε ότι περίοδοι δεκάλεπτων ασκήσεων κάθε μέρα μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα με 30 συνεχόμενα λεπτά προπόνησης!

Όταν, λοιπόν, νιώσετε έτοιμοι, βάλτε στο πρόγραμμά σας 2 με 3 γύρους δεκάλεπτης άσκησης την ημέρα.

Συμβουλές για να διατηρήσετε το κίνητρό σας

Σκεφτείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας μικρές καθημερινές τελετές. Όσο περισσότερο κάνετε κάτι, τόσο περισσότερο εξοικειώνεστε μαζί τους. Έτσι, με το να «χτίζετε» καθημερινές τελετές και να τις ακολουθείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση κάνει ευκολότερο για εσάς να υιοθετήσετε τη συγκεκριμένη ρουτίνα.

Επικεντρωθείτε στο τώρα. Όταν κάνετε έναν περίπατο, παρατηρήστε τα φυτά, τα ζώα, τα άνθη και τις μυρωδιές. Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε τις σκέψεις σας. Ακόμη, τραβήξτε φωτογραφίες και μοιραστείτε τες στα social media.

Δώστε βάση στα θετικά. Το να ζείτε στο παρόν σας βοηθά να καλλιεργήσετε ευγνωμοσύνη και να επικεντρωθείτε στα θετικά και στους ανθρώπους που έχετε στη ζωή σας. Δείτε ποια είναι τα πράγματα που σας δίνουν κίνητρο και κουράγιο για να παραμείνετε σταθεροί στο πρόγραμμά σας και συνεχίστε να τα κάνετε.

Με πληροφορίες από: psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας