Ψάχνεις λόγους να δοκιμάσεις yoga; Από την αυξημένη δύναμη και την ευλυγισία ως την υγεία της καρδιάς, έχουμε 38 οφέλη με το που θα ξεδιπλώσουμε το στρωματάκι μας.

Διαβάστε : 38 οφέλη της yoga για την υγεία | Μέρος 1

21. Η yoga ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος

Οι asanas και η πραναγιάμα πιθανώς βελτιώνουν την ανοσοποιητική λειτουργία αλλά ως τώρα ο διαλογισμός έχει την ισχυρότερη επιστημονική υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα. Φαίνεται να έχει μια πολύ επωφελή επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Με το να τονώνει όποτε χρειάζεται, πχ, ανεβάζοντας τα επίπεδα αντισωμάτων ως απόκριση σε ένα εμβόλιο. Με να το ηρεμεί όποτε χρειάζεται, όπως ελαττώνοντας μια ανεπιθύμητη επιθετική ανοσολογική λειτουργία σε μια αυτοάνοση ασθένεια όπως η ψωρίαση.

22. Η yoga δίνει στους πνεύμονές σου χώρο να αναπνεύσουν

Oι γιόγκις τείνουν να έχουν λιγότερες αναπνοές μέσα στη μέρα αλλά μεγαλύτερης έκτασης, κάτι που είναι παράλληλα ηρεμιστικό και αποτελεσματικό. Μια έρευνα του 1998 δημοσιευμένη στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» έφερε στο φως μια γιόγκικη τεχνική γνωστή ως «πλήρης αναπνοή». Αφορούσε σε ανθρώπους με προβλήματα στους πνεύμονες λόγω συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Ύστερα από έναν μήνα ο μέσος ρυθμός αναπνοής τους μειώθηκε από 13, 4 αναπνοές το λεπτό σε 7,6 αναπνοές.

Εν τω μεταξύ, η ικανότητα άσκησης αυξήθηκε σημαντικά, όπως και ο κορεσμός οξυγόνου στο αίμα τους. Επιπλέον η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει διάφορες παραμέτρους των πνευμόνων, όπως η μέγιστη ποσότητα αναπνοής και η αποτελεσματικότητα της εκπνοής.

Η γιόγκα επίσης παροτρύνει την αναπνοή από τη μύτη που φιλτράρει τον αέρα, τον ζεσταίνει (ο κρύος ξηρός αέρας είναι πιο πιθανόν να προκαλέσει κρίση άσθματος σε ευαίσθητους ανθρώπους). Έπειτα, τον υγροποιεί αφαιρώντας όλη τη βρωμιά που είναι προτιμότερο να μη μένει μέσα στους πνεύμονές σας.

23. Η yoga προλαμβάνει το IBS (σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου) και άλλα πεπτικά προβλήματα

Έλκος, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, όλα αυτά μπορεί να ερεθιστούν περαιτέρω λόγω άγχους. Άρα αν αγχώνεσαι λιγότερο θα υποφέρεις λιγότερο.

Η γιόγκα, όπως κάθε άλλη φυσική άσκηση, μπορεί να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα _ και θεωρητικά να μειώσει το ρίσκο του καρκίνου του εντέρου. Αυτό συμβαίνει, επειδή η κίνηση του σώματος διευκολύνει τη γρήγορη μεταφορά της τροφής και των αποβλήτων μέσω των εντέρων. Και, αν και δεν έχει ερευνηθεί επιστημονικά, οι γιόγκις υποψιάζονται ότι οι περιστροφές είναι ευεργετικές ακριβώς σε αυτή την αποβολή των «σκουπιδιών» από τον οργανισμό μας.

24. Η yoga σού δίνει ήρεμο νου

Η yoga σταματά τις διακυμάνσεις του νου, σύμφωνα με τις YogaSutras του Πατάντζαλι. Με άλλα λόγια, επιβραδύνει τις πνευματικές λούπες εκνευρισμού, λύπης, θυμού, φόβου και επιθυμίας που προκαλούν στρες. Το άγχος είναι συνδεδεμένο με τόσα προβλήματα υγείας _ από την ημικρανία και την αϋπνία ως τον λύκο, την πολλαπλή σκλήρυνση, το έκζεμα, την υψηλή πίεση και την καρδιακή προσβολή. Αν μάθεις να ηρεμείς τον νου θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να ζεις πιο πολύ και πιο υγιής.

Photo on Pixabay
25. Η yoga αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου

Πολλοί από μας υποφέρουν από χρόνια χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αν το χειριστείς αυτό αρνητικά _ ναρκωτικά, υπερφαγία, σκληρή εργασία, ύπνος _, ίσως να το πληρώσεις με το τίμημα της φτωχής υγείας σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Αν αρχίσεις να έχεις μια πιο θετική προσέγγιση και κάνεις γιόγκα, θα νιώσεις, αρχικά σε σύντομες αναλαμπές αλλά όσο περνάει ο καιρός σε πιο σταθερή βάση, ότι αξίζεις. Ή, όπως η γιόγκικη φιλοσοφία διδάσκει, ότι είσαι εκδήλωση του Θείου.

Αν έχεις μια τακτική πρακτική με πρόθεση αυτοεξερεύνησης, αυτοελέγχου και συνεχούς βελτίωσης _ όχι απλά ως υποκατάστατο μιας τάξης αερόμπικ _, μπορείς να προσεγγίσεις μια διαφορετική πλευρά του εαυτού σου. Θα βιώσεις αισθήματα ευγνωμοσύνης, ενσυναίσθησης και συγχώρεσης, όπως και μια αίσθηση ότι είσαι ένα κομμάτι της μεγαλύτερης εικόνας. Αν και η καλύτερη υγεία δεν είναι ο σκοπός της πνευματικότητας, είναι συχνά ένα πολύτιμο επακόλουθο, όπως τεκμηριώνεται από πολλές επιστημονικές έρευνες.

26. Η yoga ανακουφίζει τον πόνο

Η yoga μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο σου. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, οι άσανας, ο διαλογισμός ή ένας συνδυασμός και των δυο μειώνει τον πόνο σε ανθρώπους με αρθρίτιδα, πόνο στη μέση, ινομυαλγία, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλα χρόνια προβλήματα.

Όταν ανακουφίζεις τον πόνο σου, η διάθεσή σου βελτιώνεται, αποφασίζεις να είσαι πιο ενεργός και χρειάζεσαι όλο και λιγότερη φαρμακευτική αγωγή.

27. Η yoga σού δίνει εσωτερική δύναμη

Η yoga μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου. Στην πραγματικότητα αυτό είναι η μεγαλύτερη δύναμη, το μεγαλύτερο κέρδος της. Η tapas, η σανσκριτική λέξη για τη ζέστη, είναι η φωτιά, η πειθαρχία που τροφοδοτεί την πρακτική γιόγκα και αυτή η τακτική πρακτική αρχίζει να χτίζει. Η tapas, η φωτιά που αναπτύσσεις, μπορεί να επεκταθεί σε πολλούς τομείς της ζωής σου για να ξεπεράσεις την αδράνεια και να αλλάξεις δυσλειτουργικές συνήθειες.

Ισως να διαπιστώσεις ότι χωρίς να κάνεις κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να αλλάξεις τα πράγματα, θα αρχίσεις να τρως καλύτερα, να ασκείσαι περισσότερο. Ή θα σταματήσεις τελικά το κάπνισμα ύστερα από χρόνια αποτυχημένων προσπαθειών.

28. Η yoga σε συνδέει με την καθοδήγηση

Οι καλοί δάσκαλοι γιόγκα μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σου. Οι εξαιρετικοί κάνουν πολύ περισσότερα από το να σε κατευθύνουν σε μια ακολουθία θέσεων. Μπορούν να διορθώσουν τη θέση σου, να υπολογίσουν πότε πρέπει να πας βαθύτερα σε μια θέση ή πότε πρέπει να επιστρέψεις πιο πίσω. Να σου πουν σκληρές αλήθειες με συμπόνια, να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να βελτιώσουν και να προσαρμόσουν την πρακτική σε σένα. Μια σχέση γεμάτη σεβασμό με έναν δάσκαλο πηγαίνει πολύ μακριά με κατεύθυνση την προώθηση της υγείας σου.

29. Η yoga θα σε κρατήσει μακριά από τα φάρμακα

Αν το κουτί πρώτων βοηθειών στο σπίτι σας θυμίζει φαρμακείο, ίσως είναι η στιγμή να δοκιμάσετε γιόγκα. Ερευνες σε ανθρώπους με άσθμα, υψηλή πίεση, διαβήτη τύπου ΙΙ (ο ονομαζόμενος διαβήτης ενηλίκων) και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή έδειξαν ότι η γιόγκα τους βοήθησε να μειώσουν τη δοσολογία των φαρμάκων και μερικές φορές να απαλλαγούν εντελώς από αυτά.

Το όφελος του να παίρνεις λιγότερα φάρμακα; Θα ξοδεύεις λιγότερα χρήματα και θα είναι λιγότερο πιθανόν να υποστείς παρενέργειες και να διακινδυνεύσεις επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων.

30. Η yoga χτίζει επίγνωση για μεταμόρφωση

Η yoga και ο διαλογισμός σε φέρνουν πιο κοντά στην επίγνωση, αυξάνουν το επίπεδο της επίγνωσής σου. Και όσο πιο συνειδητός είσαι τόσο πιο εύκολο είναι να ξεφορτωθείς καταστρεπτικά συναισθήματα όπως ο θυμός.

Ερευνες δείχνουν ότι ο χρόνιος θυμός και η εχθρότητα είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με την καρδιακή προσβολή όσο το κάπνισμα, ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Η γιόγκα φαίνεται ότι μειώνει τον θυμό αυξάνοντας τα αισθήματα συμπόνιας και αλληλοσύνδεσης και χαλαρώνοντας το νευρικό σύστημα και τον νου.

Επίσης αυξάνει την ικανότητα να κάνεις ένα βήμα πίσω από το δράμα της ζωής σου και να παραμένεις σταθερός μπροστά σε άσχημα νέα ή γεγονότα που σε αναστατώνουν. Μπορείς πάντα να αντιδράς γρήγορα όταν το χρειάζεσαι -και υπάρχουν στοιχεία για το ότι η γιόγκα επιταχύνει τον χρόνο αντίδρασης. Αλλά μπορείς επίσης να σταματήσεις για αυτό το ένα δευτερόλεπτο ώστε να διαλέξεις μια πιο προσεκτική προσέγγιση μειώνοντας τον πόνο προς εσένα και προς τους γύρω σου.

Photo on Pixaby
31. H yoga ωφελεί τις σχέσεις σου

Η αγάπη μπορεί να μη νικά τα πάντα, αλλά σίγουρα βοηθάει στη θεραπεία. Η καλλιέργεια της συναισθηματικής υποστήριξης από φίλους, οικογένεια και κοινότητα έχει επανειλημμένως αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία και τη θεραπεία.

Μια τακτική πρακτική γιόγκα σε βοηθάει να αναπτύξεις φιλικότητα, συμπόνια και μεγαλύτερη γαλήνη. Μαζί με την έμφαση που δίνει η γιόγκικη φιλοσοφία στο να αποφεύγουμε να κάνουμε κακό στους άλλους, να λέμε την αλήθεια και να έχουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, αυτό μπορεί να βελτιώσει πολλές από τις σχέσεις μας.

32. Η yoga χρησιμοποιεί ήχους για να καταπραΰνει τα ιγμόρια

Τα θεμέλια της γιόγκα _ άσανα, πραναγιάμα και διαλογισμός _ συντελούν στη βελτίωση της υγείας σου, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότερα στην εργαλειοθήκη της γιόγκα, όπως το τραγούδι. Επεκτείνει την εκπνοή σου, που αλλάζει την ισορροπία προς το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όταν γίνεται ομαδικά, το τραγούδι μπορεί να είναι μια ιδιαιτέρως δυνατή σωματική και συναισθηματική εμπειρία.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία δείχνει ότι οι ήχοι που είναι σαν βουητά όπως αυτός που κάνουμε όταν απαγγέλλουμε το Οm ανοίγουν τα ιγμόρεια και διευκολύνουν την απορροή.

33. Η yoga καθοδηγεί τη θεραπεία του σώματός σου με τη βοήθεια του μυαλού σου

Αν σκεφθείτε, αν σχηματίσετε μια εικόνα στο μυαλό σας όπως κάνετε π.χ. στη γιόγκα νίντρα και σε άλλες πρακτικές, μπορείτε να επηρεάσετε την αλλαγή στο σώμα σας. Μερικές έρευνες βρήκαν ότι ο καθοδηγούμενος οραματισμός μείωσε τον μετεγχειρητικό πόνο, μείωσε τη συχνότητα των πονοκεφάλων και βελτίωσε την ποιότητα ζωής σε ανθρώπους με καρκίνο και HIV.

34. H yoga κρατάει τις αλλεργίες και τους ιούς μακριά

Οι kriyas ή τεχνικές καθαρισμού και αποτοξίνωσης είναι άλλο ένα στοιχείο της γιόγκα. Περιλαμβάνουν τα πάντα, από γρήγορες ασκήσεις αναπνοής ως εσωτερικό καθαρισμό των εντέρων. Το jalaneti που είναι μια ελαφρά πλύση των ρινικών διόδων με αλατισμένο νερό απομακρύνει ακαθαρσίες και ιούς από τη μύτη, αποτρέπει την αύξηση της βλέννας και βοηθάει την αποστράγγιση των ιγμορίων.

35. Η yoga σε βοηθάει να υπηρετείς τους άλλους

Η karma yoga (υπηρεσία προς τους άλλους) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γιόγκικης φιλοσοφίας. Και αν και μπορεί να μην έχεις κλίση προς το να βοηθάς τους άλλους, η υγεία σου μπορεί να βελτιωθεί πολύ αν το επιχειρήσεις. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους λίγο λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα ήταν τρεις φορές πιο πιθανόν να είναι εν ζωή μερικά χρόνια αργότερα. Το να υπηρετείς και να βοηθάς τους άλλους μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή σου και τα προβλήματά σου μπορεί να μη μοιάζουν τόσο τρομακτικά όταν βλέπεις τι αντιμετωπίζουν στη ζωή τους οι υπόλοιποι άνθρωποι.

36. Η yoga ενθαρρύνει την αυτοφροντίδα

Σε μεγάλο μέρος της συμβατικής ιατρικής οι περισσότεροι ασθενείς είναι παθητικοί αποδέκτες φροντίδας. Στη γιόγκα αυτό που μετράει είναι αυτό που εσύ ο ίδιος κάνεις για σένα. Η γιόγκα σού δίνει τα εργαλεία για να αλλάξεις και θα αρχίσεις να νιώθεις καλύτερα από την πρώτη φορά που θα κάνεις πρακτική. Θα παρατηρήσεις επίσης ότι όσο πιο συνεπής είσαι στην πρακτική σου τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Αυτό οφείλεται σε τρία πράγματα: ενεπλάκης εσύ ο ίδιος στη φροντίδα του εαυτού σου, ανακάλυψες ότι αυτή η εμπλοκή σού έδωσε τη δύναμη να επηρεάσεις την αλλαγή και βλέποντας την αλλαγή άρχισες να ελπίζεις. Και η ελπίδα από μόνη της μπορεί να είναι θεραπευτική.

37. Η yoga υποστηρίζει τον συνδετικό ιστό

Όσο διαβάζεις όλους τους τρόπους με τους οποίους η γιόγκα βελτιώνει την υγεία, ίσως σημειώσεις πολλές αλληλεπικαλύψεις. Αυτό επειδή όλες είναι έντονα συνυφασμένες. Αλλαξε τη στάση του σώματός σου και θα αλλάξει ο τρόπος που αναπνέεις. Άλλαξε την αναπνοή σου και θα αλλάξεις το νευρικό σου σύστημα.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα της γιόγκα. Τα πάντα συνδέονται – το ισχίο με τον αστράγαλο, εσύ και η κοινότητά σου, η κοινότητά σου με τον κόσμο. Αυτή η σύνδεση είναι ζωτική για να καταλάβεις τη γιόγκα. Αυτό το ολιστικό σύστημα αφορά ταυτόχρονα πολλούς μηχανισμούς που έχουν πρόσθετα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Αυτή η συνέργεια ίσως είναι ο πιο σημαντικός τρόπος από όλους με τον οποίο η γιόγκα θεραπεύει.

38. Η yoga χρησιμοποιεί το placebo για να επηρεάσει την αλλαγή

Και μόνο τονα πιστέψεις ότι θα γίνεις καλά μπορεί να σε κάνει καλά. Δυστυχώς πολλοί επιστήμονες της συμβατικής ιατρικής πιστεύουν ότι αν κάτι λειτουργεί με τη χρήση ενός placebo αυτό δεν μετράει.

Αλλά πολλοί ασθενείς θέλουν απλώς να γίνουν καλά. Άρα αν το να τραγουδάνε ένα μάντρα, όπως γίνεται στην αρχή και στο τέλος μιας πρακτικής γιόγκα ή κατά τη διάρκεια ενός διαλογισμού ή της μέρας, διευκολύνει τη θεραπεία. Ακόμα κι αν είναι αποτέλεσμα placebo, γιατί να μην το κάνουν;

 

Διαβάστε : 38 οφέλη της yoga για την υγεία | Μέρος 1

Μετάφραση & επιμέλεια: Har Sevak S.
Πηγή: kundaliniyoganet.gr  via yogajournal.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Στη γέφυρα του Γαλατά

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.