4 μαθήματα από την ελληνική φιλοσοφία για τη βελτίωση της επιχείρησης και της ζωής σας

0
114

Ορισμένες από τις καλύτερες επιχειρηματικές συμβουλές είναι πάνω από 2.000 ετών. Πολλοί επιχειρηματίες αγκαλιάζουν τις διδασκαλίες της ελληνικής φιλοσοφίας για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση και καθοδήγηση της ζωής και της καριέρας τους.

Μια σχολή φιλοσοφίας, που ονομάζεται Στωικισμός, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των διασημοτήτων όπως ο Bill Gates, ο Warren Buffet και ο CEO της Conde Nast International, Jonathan Newhouse. Ένας τρόπος με τον οποίο ο Gates και ο Buffet ασκούν τον Στωικισμό είναι το πόσο απλά ζουν παρά το ότι αξίζουν δισεκατομμύρια. Ο Newhouse έχει πει ότι ο Στωικισμός του έμαθε πώς να αποδέχεται καλύτερα αυτό που δεν μπορεί να ελέγξει.

Υπάρχουν αρκετοί διάσημοι Στωικοί φιλόσοφοι με πολλές ατομικές διδασκαλίες, αλλά εδώ είναι τέσσερις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις τρέχουσες προκλήσεις στις επιχειρήσεις σας.

1. Ποτέ μην αφήσετε τον πλούτο να αλλοιώσει τις αξίες σας.

Ο Στωικισμός διδάσκει ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στην επίτευξη οικονομικής επιτυχίας. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να συμβιβάζεστε με τις αρχές σας στην επιδίωξή του. Οι αληθινοί Στωικοί προτιμούν την καλή τύχη, αλλά δεν την απαιτούν. Αυτό μπορεί να είναι ένας συνεχής αγώνας, ειδικά όταν αντιμετωπίζετε σκληρές αποφάσεις σχετικά με το κέρδος, αλλά αν υποκλίνεστε πάντα στον πλούτο, σύντομα θα παγιδευτείτε.

Κάποτε είχα έναν μεγάλο πελάτη που ήταν πάντα πολύ κακός για την ομάδα μου. Το συζήτησα με τον πελάτη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έπρεπε να τον διώξω για να προστατέψω την ομάδα μου και τις αξίες μου και πίστευα ότι θα έρθουν νέα έσοδα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ομάδα μου ήταν πιο πιστή από ποτέ γιατί ήξεραν τι τεράστιο οικονομικό ρίσκο πήρα.

2. Χτίστε ένα χωριό.

Το κλειδί είναι να κάνεις παρέα μόνο με ανθρώπους που σε ανεβάζουν, η παρουσία των οποίων αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό σου.”- Επίκτητος

Είστε τόσο δυνατοί όσο οι άνθρωποι γύρω σας. Ενθαρρύνω πάντα την ομάδα μου να κάνει προτάσεις και να συμμετέχει σε συναντήσεις όταν χρειάζεται να βρούμε μια νέα πορεία. Τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά στην καθημερινή επιχείρηση παρέχουν συχνά την πιο σαφή εικόνα, η οποία με βοηθά να βλέπω διαφορετικές προοπτικές και να παίρνω καλύτερες αποφάσεις.

Μπορείτε να ελέγξετε με ποιον αλληλεπιδράτε, οπότε ακολουθήστε αυτήν τη συμβουλή και δημιουργήστε έναν ισχυρό προσωπικό και επαγγελματικό συνασπισμό-προσλάβετε άτομα με θετική ενέργεια και δημιουργήστε έναν κύκλο φίλων από διαφορετικά υπόβαθρα για συναρπαστικές συνομιλίες.

3. Αγκαλιάστε την απόρριψη.

Όλα όσα ακούμε είναι μια άποψη, όχι ένα γεγονός.“-Μάρκος Αυρήλιος

Ως επιχειρηματίες, ακούτε πολύ περισσότερα «Όχι» παρά «Ναι». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ιδέες σας πρέπει να εγκαταλειφθούν. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε τα σχόλια ως πολύτιμη διορατικότητα. Πάντα βλέπω το «Όχι» ως μια ευκαιρία. Τι μπορώ να κάνω για να μετατρέψω το “Όχι” σε “Ναι”; Συχνά υπάρχει λύση αν είστε ανοιχτοί σε εποικοδομητική κριτική.

4. Ποτέ μην κάνετε τίποτα από συνήθεια.

Έτσι, στην πλειοψηφία των άλλων πραγμάτων, αντιμετωπίζουμε τις συνθήκες όχι σύμφωνα με τις σωστές υποθέσεις, αλλά κυρίως ακολουθώντας την άθλια συνήθεια.” – Γάιος Μουσώνιος Ρούφος

Η ρουτίνα και οι συνήθειες μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα. Η Στωική διδασκαλία εδώ είναι να σκέφτεστε πάντα πώς μπορείτε να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Ελέγξτε τις συνήθεις ρουτίνες εργασίας και τις διαδικασίες της εργασίας σας. Τι μπορείτε να αλλάξετε για να βελτιώσετε την παραγωγικότητα; Όταν κολλάω στη δουλειά όλο το εικοσιτετράωρο, σπάω τον κύκλο προγραμματίζοντας περισσότερο προσωπικό και οικογενειακό χρόνο. Αυτό όχι μόνο διαλύει τη ρουτίνα μου, αλλά καθαρίζει το μυαλό μου και μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά με μεγαλύτερη εστίαση.

Μερικές φορές τα πιο σύνθετα ζητήματα στην επιχείρηση και τη ζωή μπορούν να λυθούν με τα πιο απλά μέσα. Η ελληνική φιλοσοφία του Στωικισμού σας διδάσκει τις βασικές αλήθειες για τη ζωή. Αγκαλιάζοντας αυτή τη σοφία μπορεί να παρέχει την καθοδήγηση που χρειάζεστε για να γίνετε καλύτερος άνθρωπος στη δουλειά και στο σπίτι.

 

Newsletter εγγραφή

 

αφύπνιση

Γιώργος Δελατόλας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας