Της Λιάνας Τελειώνη

οΝευρογλωσσικός ΠρογραμματισμόςNeuro-linguistic programming – ή αλλιώς Nlp είναι μια μέθοδος που αποτελείται από μια σειρά τεχνικών από διάφορους κλάδους όπως ψυχολογία, κυβερνητική, γλωσσολογία και νευρολογία. Χρησιμοποιεί το νευρικό σύστημα, την εσωτερική και εξωτερική, λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία για να εγκαταστήσει νέα μοντέλα- προγράμματα στο λογισμικό του εγκεφάλου, ώστε να μπορέσει ο καθένας να φτιάξει το μέλλον του και τη ζωή του.

Οι δυο βασικοί δημιουργοί του Richard Bandler και John Grinder ξεκίνησαν να ερευνούν το 1970 τρόπους σκέψης, συμπεριφοράς, κίνησης και παρακίνησης ανθρώπων που ήταν κορυφαίοι στο αντικείμενο τους με σκοπό να βρουν τις συνειδητές και ασυνείδητες στρατηγικές τους. Αποκωδικοποίησαν την λειτουργία του νου σε σχέση με το νευρικό σύστημα, την φυσιολογία και την επικοινωνία και μας έδωσαν την μέθοδο με βήματα, οδηγίες και άπειρες τεχνικές.

Η διαδικασία του Nlp οδηγεί τον κάθε άνθρωπο να βρει μόνος του τις κατάλληλες λύσεις φέρνοντας τον σε επαφή με την εσωτερική του σοφία, η οποία γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι είναι το καλύτερο γι αυτόν. Μέσα από τις τεχνικές και τα βήματα που μας δίνει μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τα εμπόδια και να φτιάξει έναν καινούριο εαυτό και μια νέα ζωή.

Είναι ένα απλό αλλά συγχρόνως πολυμήχανο σύστημα που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα περισσότερα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Μερικά από αυτά είναι τα εξής:

  1. Εκπαιδεύει το νου να σκεφτεί διαφορετικά 

Να δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία η οποία σε απελευθερώνει έτσι ώστε να πάρεις την δύναμη σου και να προχωρήσεις μπροστά. Πολλές φορές οι άνθρωποι μπλοκάρουν και νομίζουν ότι βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω του ότι έχουν μάθει να σκέφτονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο ο οποίος επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σαν μια ίδια κασέτα στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να φέρουν τα ίδια ανεπιθύμητα αποτελέσματα στην καθημερινότητα τους. Το NLP μέσα από διάφορες τεχνικές καθώς και την μέθοδο της «αναπλαισίωσης» δίνει νέα ερμηνεία στα γεγονότα, δημιουργεί έναν χώρο διαφορετικών εσωτερικών αναπαραστάσεων και δίνει νέες προτάσεις και λύσεις ζωής.

2.Βελτίωση Αυτοπεποίθησης – Αύξηση Αυτοεκτίμησης

Η αυτοπεποίθηση αλλά και η αυτοεκτίμηση είναι οι ιδιότητες που κάνουν την διαφορά σε όλους τους τομείς. Χωρίς αυτά τα δύο δεν υπάρχει η κινητήρια εσωτερική δύναμη που παίρνει το τιμόνι της ζωής. Δεν υπάρχει ικανοποίηση, ευχαρίστηση ούτε και εξέλιξη. Αυτό μπορεί να αλλάξει όταν κάποιος αρχίσει να χρησιμοποιεί με σωστό τρόπο τον εγκέφαλο του ώστε να δημιουργήσει μια διαφορετική αυτό-εικόνα, διαφορετικό εσωτερικό διάλογο και διαφορετική ερμηνεία για τον εαυτό του, πατώντας τα αντίστοιχα ψυχολογικά κουμπιά.

3.Δημιουργία νέας συμπεριφοράς

Αυτό συνεπάγεται και την εξάλειψη παλιών συμπεριφορών και συνηθειών οι οποίες είναι βλαβερές ή ανθυγιεινές. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και στρατηγικές ώστε να δημιουργηθούν νέες συνάψεις στον εγκέφαλο, καινούριοι νευρο-συσχετισμοί που θα υποστηρίζουν την επιθυμητή συμπεριφορά.

4.Αντιμετώπιση των φοβιών

Το NLP υποστηρίζει ότι όπως δημιουργήθηκε μια φοβία από κάποιο γεγονός συνειδητό ή ασυνείδητο εγκαθιστώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φόβου στον εγκέφαλο, έτσι μπορεί και να ξε- δημιουργηθεί αλλάζοντας και αντικαθιστώντας το πρόγραμμα μέσω της αλλαγής των εσωτερικών αναπαραστάσεων που το τροφοδοτούν.

5.Άριστη μεθοδολογία προσωπικής εξέλιξης και επιτυχίας

Και εφόσον ήδη είπαμε ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση των φοβιών είναι επόμενο να έχει την δύναμη να βοηθήσει και στην εξέλιξη του ανθρώπου αφού συνήθως αυτό που εμποδίζει κάποιον να προχωρήσει είναι οι φοβίες του. Εκτός αυτού βοηθάει στην λήξη αποφάσεων, σε εσωτερικό ξεκαθάρισμα, στον καθορισμό στόχων και στις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη τους. Μπορεί επίσης να προσφέρει σημαντική βοήθεια σε ανθρώπους που είναι ήδη καλοί σε κάποιους τομείς και θέλουν να γίνουν ακόμα καλύτεροι, στην αύξηση απόδοσης, στην διεύρυνση ικανοτήτων και στην αριστεία.

6.Βοηθάει τον άνθρωπο να τολμήσει να ονειρευτεί!!!

Οι άνθρωποι συχνά φοβούνται ακόμα και να σκεφτούν το μέλλον που θα ήθελαν να ζήσουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλοτε νομίζουν πως είναι αδύνατο να συμβεί, πως δεν το αξίζουν, πως είναι ανήμποροι, άλλοτε έχουν ξεχάσει πως να ονειρεύονται ή δεν ξέρουν τον τρόπο. Αν όμως δεν οραματιστεί ο ίδιος ο άνθρωπος το μέλλον του τότε απλά θα ακολουθήσει το μέλλον που οραματίστηκαν κάποιοι άλλοι… Με ειδικές τεχνικές καλείται να δει το μέλλον του, να αναλάβει δράση, να τολμήσει να ονειρευτεί… αλλά και να το απολαύσει!

Διαβάστε ακόμη: ΝLP | Προγραμματίζεται στα αλήθεια ο εγκέφαλος;

NLP νους

Λιάνα Τελειώνη

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας