Η πανδημία μας δίδαξε μερικά σημαντικά μαθήματα για το πώς πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Είναι απολύτως κατανοητό το ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως μέσα στο 2020 η ζωή τους ανατράπηκε παντελώς. Το σύστημα δημόσιας υγείας φαίνεται ότι μας απογοήτευσε ενώ αποτέλεσμα της πανδημίας ήταν ο πόνος, οι θάνατοι, ο κλονισμός της ψυχικής και σωματικής υγείας. Παράλληλα, η οικονομική ανασφάλεια επικράτησε ενώ τα επίπεδα απομόνωσης εξαιτίας του «Μένουμε σπίτι» έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα.

 

Ομως, η ζωή δεν τελειώνει εδώ και υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα που μας περιμένουν στο μέλλον. Η συνειδητοποίηση του παραπάνω είναι από μόνη της ένα θετικό βήμα. Όμως, πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε να κινούμαστε προς τα εμπρός; Κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι να παραμείνουμε οπτιμιστές. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στην ευημερία μας και στη βελτίωση των σχέσεών μας με τους γύρω.

Μερικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να αναπτύξουμε τη φετινή χρονιά, τα οποία και θα μας συντροφεύουν όχι μόνο μέχρι να βγούμε από την πανδημία αλλά και στο μακροπρόθεσμο μέλλον, είναι τα ακόλουθα:

  1. Ταπεινότητα

Η αλήθεια είναι ότι η ανθρωπότητα «ταπεινώθηκε» επιστημονικά από τον κορωνοϊό και κοινωνικά από την απομόνωση που αυτός δημιούργησε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να βάλουμε στην άκρη το εγώ μας, να καταρρίψουμε τις προκαταλήψεις και να σκεφτούμε τι οδήγησε σε αυτή τη σειρά αποτυχιών.

Όπως φαίνεται, η ταπεινότητα είναι κάτι καλό. Υπάρχουν πολλές έρευνες που υποδεικνύουν ότι η ταπεινοφροσύνη μας κάνει να αμφισβητούμε τις υποθέσεις που έχουμε κάνει. Αυτό οδηγεί στο να ακούμε περισσότερο τις ιδέες άλλων ανθρώπων και να υιοθετούμε μία στάση ζωής λιγότερο προσηλωμένη στον εαυτό μας και περισσότερο προσηλωμένη στους άλλους. Η ευγνωμοσύνη και το αίσθημα σύνδεσης με τους άλλους θα ακολουθήσουν. Η ταπεινότητα είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την αυτοσυμπόνοια. Όταν έχουμε μία επιεική στάση απέναντι στον εαυτό μας, βλέπουμε πιο εύκολα και κρίνουμε λιγότερο αυστηρά τους εαυτούς μας.

Μερικές μελέτες διαπιστώνουν ότι η ταπεινοφροσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί. Όμως, σήμερα, πιο συχνά από ποτέ, οι άνθρωποι φαίνονται απρόθυμοι να αμφισβητήσουν τις πεποιθήσεις τους και να εξερευνήσουν άλλες οπτικές. Δεδομένου το παραπάνω, ίσως η φετινή χρονιά είναι η κατάλληλη για να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε την ταπεινότητα στον χαρακτήρα μας. Και αυτό ξεκινά όταν σιγάσουμε τις εσωτερικές φωνές μας που θέλουν να έχουμε πάντα δίκιο και απλά ακούσουμε με προσοχή. Ας το δοκιμάσουμε!

  1. Συμπόνοια

Σε ολόκληρο τον κόσμο ο COVID-19 προκάλεσε τεράστιο πόνο και οι άνθρωποι ένιωσαν ολοκληρωτικά τι πάει να πει συμπόνοια. Οι εικόνες αλληλεγγύης στα social media είναι κάτι που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, είτε επρόκειτο για ανθρώπους που επισκέπτονταν απομονωμένες γειτονιές είτε το χειροκρότημα για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Για να νιώσουμε συμπόνοια, πρέπει να γίνουμε μάρτυρες του πόνου που βιώνει κάποιος άλλος. Όμως αυτή η εμπειρία μπορεί να προκαλέσει στρες και για αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε. Μία απλή σκέψη προς τον εαυτό μας του τύπου «Αυτός ο άνθρωπος υποφέρει» είναι μία πράξη ανθρωπιάς. Παρότι δεν θα σταματήσει τον πόνο, προκαλεί τα αρνητικά μας συναισθήματα ενώ αποβάλλουμε το σφίξιμο που συνεπάγεται η άρνηση.

  1. Δέος

Το δέος είναι το συναίσθημα που νιώθουμε με την παρουσία κάτι μεγαλειώδους ή όμορφου που προκαλεί την κατανόησή μας γύρω από τον κόσμο. Είναι κάτι στο οποίο βασιζόμαστε για να υπάρχει ζωντάνια στη ζωή μας. Το δέος μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ζωντανοί, όμως ακόμη περισσότερο, μας κάνει πιο ταπεινούς, πιο γενναιόδωρους και λιγότερο εγωκεντρικούς.

Μία έρευνα υποστηρίζει ότι το δέος είναι κάτι που μπορεί να καλλιεργηθεί και δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε ολόκληρο τον κόσμο για να το βρούμε. Έτσι, εάν αναζητούμε το δέος μπορούμε να το βρούμε σε μικρά πράγματα και σε ανθρώπους που υπάρχουν γύρω μας. Αρκεί μόνο να κοιτάξουμε προσεκτικά.

  1. Σκοπός

Μία δεκαετής έρευνα επιβεβαιώνει ότι μία ζωή γεμάτη νόημα είναι αυτή που είναι γεμάτη με χαρά αλλά ακόμη σημαντικότερο, αυτή που περιελάμβανε την αίσθηση ενός σκοπού. Και παρότι στην δεδομένη χρονική στιγμή μας λείπει η χαρά, σίγουρα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε έχοντας ένα σκοπό.

Ο σκοπός είναι η πρόθεση που έχουμε να πετύχουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, το οποίο θα έχει νόημα για εμάς και θετικό αντίκτυπο για τον κόσμο γύρω μας. Το να φοράμε μάσκα, να μένουμε στο σπίτι και να θυσιάζουμε την παλιά μας καθημερινότητα εμπεριέχουν το αίσθημα ενός σκοπού. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα στο να νοιάζονται για τους άλλους, να συμμετέχουν σε πολιτικές και κοινωνικές ακτιβιστικές δράσεις ή ακόμη να διδάσκουν τα παιδιά.

Όμως, για να μπορούμε να ζήσουμε έχοντας ένα σκοπό, πρέπει να αρχίσουμε να εκδηλώνουμε αυτόν μας το σκοπό. Όταν αυτό μας γίνει ρουτίνα, τότε μπορούμε να τον εκτιμήσουμε περισσότερο. Όλοι χρειαζόμαστε μία υπενθύμιση του γιατί κάνουμε τα όσα κάνουμε και για τον μεγαλύτερο σκοπό που εξυπηρετούν. Εάν η πανδημία μας έχει δώσει μία βαθύτερη αίσθηση του τι είναι σημαντικό, τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να υπηρετήσουμε αυτά τα σημαντικά και να να προχωρήσουμε μπροστά.

  1. Αγάπη

Ένα από τα μεγάλα καλά της πανδημίας υπήρξε η αίσθηση της ανθρωπιάς και της εγγύτητας που καλλιεργήθηκε μεταξύ των ανθρώπων. Δεν πρέπει λοιπόν να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Για το καλό της υγείας όλων μας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή που έχουμε στις οικογένειες και τις κοινότητες με τις οποίες συνυπάρχουμε και να ξεκινήσουμε να μιλάμε για την αγάπη.

Αυτό είναι κάτι που ενθαρρύνει τους πάντες καθώς πρόκειται για μία σπάνια ευκαιρία να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με περισσότερη αγάπη. Είναι συναρπαστικό το πόσο κοντά μπορούμε να νιώσουμε σε ένα άτομο όταν το βλέπουμε για λίγα λεπτά την ημέρα, σε μία εποχή κρίσεως.

Με πληροφορίες από: greatergood.berkeley.edu

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας