Μπορεί να πιστεύετε ότι οι συναισθηματικές εξαρτήσεις δεν έχουν να κάνουν με την ψυχική μας υγεία, αλλά κάνετε λάθος.

 

Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, οι συναισθηματικές εξαρτήσεις δεν αφορούν μόνο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Στην πραγματικότητα αυτού του τύπου οι εξαρτήσεις είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συμβαίνει σε κάθε ανθρώπινη σχέση. Ξεκινά μάλιστα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας.

Οι πρώτες μας σχέσεις οροθετούν το πώς θα λειτουργούμε στο μέλλον και τα όρια που θα βάζουμε. Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες, στα υγιή όρια συμπεριλαμβάνεται και η ικανότητα μας να συνδεόμαστε και να αποσυνδεόμαστε όταν είναι απαραίτητο. Να προβλέπουμε τους μελλοντικούς κινδύνους σε μια σχέση και να επιστρατεύουμε τα σωστά όρια σε κάθε περίπτωση.

Από την άλλη πλευρά, όταν η σύνδεση μας με τους άλλους δεν είναι υγιής, τότε δεν έχουμε την ικανότητα να είμαστε ανεξάρτητοι όταν πρέπει. Καταλαμβανόμαστε δηλαδή από υψηλά επίπεδα φόβου και άγχους όταν αποχωριζόμαστε μια σχέση και γενικά δεν έχουμε όρια.

5 επικίνδυνες συναισθηματικές εξαρτήσεις που αφορούν όλους μας είναι οι εξής:
Έρχομαστε πολύ κοντά, πολύ γρήγορα

Πολλοί από τους ασθενείς μου με οριακή διαταραχή προσωπικότητας, συχνά έφηβοι, αγωνίζονται να κρατήσουν τα σωστά όρια. Μια σχέση που ξεκίνησε λίγο περίεργα ή πολύ φιλικά, γοργά γίνεται στάχτες.

Έχω πολλούς έφηβους ή νεαρούς ενήλικες που μου λένε ότι «στην αρχή δεν την συμπαθούσα, αλλά τώρα μπορώ να της πω τα πάντα». «Ξέρω ότι γνωριζόμαστε μόλις δύο ώρες, αλλά είναι γραφτό να είμαστε για πάντα μαζί. Τον αγαπώ», είναι κάτι άλλο που ακούω συχνά. Οι σχέσεις που γίνονται πολύ στενές, πολύ γρήγορα εγκυμονούν κινδύνους. Είναι ΟΚ να συνδεόμαστε με καινούργιους ανθρώπους και να απολαμβάνουμε μια τέτοια εξέλιξη.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν κάποιος συνδέεται συναισθηματικά πολύ γρήγορα χωρίς να υπάρχει στέρεη βάση.

Προσκολλούμαστε, δεν αγαπάμε
Το άτομο που προσκολλάται δεν ενθουσιάζεται απλά γρήγορα με κάποιον άλλον. Τον αγαπάει και τον νοιάζεται χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο υπόβαθρο χρόνου και επαφής που να δικαιολογεί αυτή τη συναισθηματική εξάρτηση.

Για παράδειγμα, έχω μιλήσει με πολλούς εφήβους που μετά από λίγες επαφές με τους νέους συντρόφους των χωρισμένων γονιών τους αισθάνονται μεγάλη σύνδεση μαζί τους. Θεωρούν ότι η επαφή τους είναι για τους ίδιους ένα δώρο σταλμένο από τον Θεό. Η αγάπη το δίχως άλλο είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα. Ωστόσο, η υγιής αγάπη αναπτύσσεται σε βάθος χρόνου. Και φυσικά δεν σχετίζεται με την απλή έλξη, αυτή που έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση του άλλου, το στυλ του κλπ. Ένα άτομο που προσκολλάται είναι ένα άτομο με μεγάλες ανάγκες που προσπαθεί να τις εκπληρώσει μέσω μιας σχέσης.

Δυστυχώς, όσο η σχέση αυτή θα αποδεικνύεται ανεπαρκής τόσο θα μεγαλώνει η δική του συναισθηματική εξάρτηση. Για παράδειγμα, ένα παιδί που στερήθηκε την αγάπη της μητέρας του είναι σίγουρο στοίχημα ότι μεγαλώνοντας θα ψάχνει απεγνωσμένα την αγάπη σε λάθος άτομα.

Ταυτιζόμαστε υπερβολικά με τους ξένους

Ο λόγος γίνεται για τους ανθρώπους που βλέπουν πολλά περισσότερα πίσω από ένα απλό χαμόγελο ή μια κίνηση ευγένειας. Η παραμικρή προσοχή τους κάνει να πιστεύουν ότι συνδέονται αυτόματα με το άλλο άτομα βαθιά και για πάντα.

Τα άτομα αυτά επί της ουσίας αναζητούν απεγνωσμένα τη συναισθηματική σύνδεση που τα βάζει στη θέση του «παιδιού» και τον άλλον στη θέση του «γονέα». Είχα πολλούς ασθενείς με μεγάλη ανάγκη να λάβουν την αγάπη των γονιών τους. Γι’ αυτό και θεωρούσαν ότι κάθε μου θεραπευτική προσέγγιση είχε γονικό χαρακτήρα. Και φυσικά, εκείνοι φέρονταν όπως ένα παιδί. Για να μην υπάρξουν θύματα από αυτή την τόσο μεγάλη συναισθηματική ανάγκη είναι σημαντικό οι θεραπευτές να κρατούν όρια.

Να έχουν δηλαδή την απόσταση που επιβάλλεται με τους ασθενείς τους, ώστε αυτοί να μην αισθανθούν εγκαταλελειμμένοι μόλις η θεραπεία τελειώσει. Η υπερβολική ταύτιση του ασθενή με τον θεραπευτή έχει ως σίγουρο αποτέλεσμα ο πρώτος να πληγωθεί και ο δεύτερος να βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Κάνουμε τα πάντα για να είμαστε κοντά σε κάποιον που μας αρέσει

Έχετε γνωρίσει ανθρώπους που είναι πολύ κοντά σε κάποιους ανθρώπους, επειδή έχουν θέση εξουσίας; Είναι τα άτομα που συνδέονται με ανθρώπους, όπως οι αστυνομικοί, οι θεραπευτές ψυχικής υγείας, οι άλλοι γιατροί, οι ηθοποιοί, οι σχεδιαστές κ.α.

Αυτή η δύναμη, που πολλές φορές υπάρχει μόνο στο μυαλό τους και δεν είναι πραγματική, τους κάνει να αισθάνονται έλξη για το άλλο άτομο. Να πιστεύουν ότι θα λάβουν όλη του την προσοχή, το αμάξι, την αγάπη, τα πάντα.

Παραμένετε προσηλωμένοι στο status quo

Τα άτομα που υπολείπονται ταυτότητας και δεν έχουν αυτοπεποίθηση συνηθίζουν να μιμούνται τους άλλους ή να οικειοποιούνται ξένες θέσεις και συμπεριφορές.

Πολλοί έφηβοι με φτωχή εικόνα για τον εαυτό τους συχνά ταυτίζονται με ηθοποιούς, τραγουδιστές ή καθηγήτριες που θαυμάζουν και σέβονται. Τα άτομα αυτά, γιατί πολλές φορές πρόκειται και για ενήλικες, παγιδεύονται στις τελευταίες τάσεις της μόδας. Στρεσάρονται μάλιστα όταν δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν πιστά.

Είναι οι άνθρωποι που αποκτούν εμμονή με τις πλαστικές επεμβάσεις ή ξοδεύουν πολλά χρήματα σε ρούχα και καλλυντικά προκειμένου να αισθάνονται πάντα της μόδας. Είναι εκείνοι που συνάπτουν τις πιο ρηχές σχέσεις και ταλαιπωρούνται από αυτές.

 

Συγγραφέας: Ταμάρα Χιλ, MS, LPC

Η Ταμάρα Χιλ είναι θεραπεύτρια που ασχολείται κυρίως με παιδιά και εφήβους που υποφέρουν από διαταραχές διάθεσης, τραύμα και διαταραχές συμπεριφοράς.

Πηγή: blogs.psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας