5 καταστροφείς σχέσεων που σχετίζονται με την ελλιπώς αναπτυγμένη αρσενική ή θηλυκή ενέργεια

0
1222

 

Εδώ είναι πέντε σημαντικοί παράγοντες που καταστρέφουν τις σχέσεις και σχετίζονται με τις ανασφάλειες και τα εσωτερικά κενά που δημιουργούνται από την έλλειψη πλήρους ανάπτυξης και έκφρασης των αρσενικών ή θηλυκών ποιοτήτων μας.

  1. Ελεγκτική Συμπεριφορά

Οι περισσότεροι άνθρωποι εισέρχονται σε μια σχέση με έναν βαθύ φόβο απόρριψης. Αυτός ο φόβος συνδέεται με την έλλειψη αυτοπεποίθησης που σχετίζεται με το φύλο μας και συχνά οδηγεί σε διάφορες μορφές ελεγκτικής συμπεριφοράς.

Η ελεγκτική συμπεριφορά χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: φανερός έλεγχος και κρυφός έλεγχος.

Ο φανερός έλεγχος περιλαμβάνει μορφές επίθεσης όπως κατηγορία, θυμός, οργή, βία, κριτική, επίκριση και γελοιοποίηση.

Ο κρυφός έλεγχος περιλαμβάνει υπερβολική συμμόρφωση (θυματοποίηση), ενδοτικότητα, απόσυρση, υπεράσπιση, εξηγήσεις, ψέματα και άρνηση.

Συχνά, το άτομο που βρίσκεται στη “δεκτική” πλευρά της επίθεσης αντιδρά με κάποια μορφή κρυφού ελέγχου, προσπαθώντας να αποτρέψει την επίθεση. Ωστόσο, αυτή η δυναμική ελέγχου δημιουργεί μόνο δυσαρέσκεια και συναισθηματική απόσταση, προκαλώντας τελικά την ίδια την απόρριψη που υποτίθεται ότι προσπαθεί να αποφύγει.

Εάν μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε την ανασφάλεια που υποβόσκει πίσω από αυτές τις συμπεριφορές, θα βρούμε το κλειδί για να αναπτύξουμε τις εσωτερικές ποιότητες που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτές τις αντιδραστικές τάσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις μας.

  1. Αντίσταση

Πολλοί άνθρωποι εισέρχονται σε μια σχέση με έναν βαθύ φόβο ότι θα χάσουν τον εαυτό τους και τον έλεγχο της ζωής τους. Τη στιγμή που νιώθουν ότι ο σύντροφός τους προσπαθεί να τους ελέγξει έστω και λίγο, ανταποκρίνονται με αντιδραστική αντίσταση ή απόσυρση.

Όταν ο ένας σύντροφος προσπαθεί να ελέγξει και ο άλλος αντιδράει – που είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια να έχει έλεγχο για να μην ελεγχθεί – η σχέση παραλύει. Οι σύντροφοι σε αυτό το σύστημα σχέσης νιώθουν απογοήτευση, στασιμότητα και δυσαρέσκεια.

Αυτός ο φόβος του να χάσουμε τον εαυτό μας μέσα στη σχέση προέρχεται από την ίδια ανασφάλεια: την έλλειψη πλήρους ανάπτυξης των ποιοτήτων του φύλου μας που είναι πηγή μεγάλης ενέργειας και αυτοπεποίθησης.

  1. Το να έχεις υπερβολική ανάγκη (Neediness)

Πολλοί άνθρωποι εισέρχονται σε μια σχέση πιστεύοντας ότι ο σύντροφός τους πρέπει να γεμίσει το κενό τους, να διώξει τη μοναξιά τους και να τους κάνει να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους.

Αυτό το κενό, στην πραγματικότητα, είναι η έλλειψη της ενέργειας που θα έπρεπε φυσικά να υπάρχει μέσα μας. Όταν η ενέργεια του φύλου μας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, συνήθως κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση, μένει ατελής και δημιουργεί αυτό το αίσθημα κενού μέσα μας.

Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν μάθει πώς να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους ή να ορίζουν την αυτοαξία τους, στρέφονται προς τον σύντροφο ή άλλους για να τους δώσουν την πληρότητα και την αποδοχή που χρειάζονται.

Η δουλειά του συντρόφου σου δεν είναι να σε ολοκληρώσει, αλλά να σε συμπληρώσει. Η ενέργεια που λείπει πρέπει να βρεθεί από εσένα, και ο σύντροφος μπορεί μόνο να σε βοηθήσει αν αποφασίσεις να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να κατανοήσεις τις πραγματικές σου ποιότητες και δυνατότητες.

  1. Εθισμοί σε ουσίες, εμπειρίες και διαδικασίες

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νιώθουν κενό μέσα τους στρέφονται σε εθισμούς. Ενώ κανείς δεν σχεδιάζει να γίνει εθισμένος (σε οποιαδήποτε μορφή), αυτό μπορεί να συμβεί, δημιουργώντας ένα ανθυγιεινό περιβάλλον.

Αυτοί οι εθισμοί συχνά υποκαθιστούν τη φυσική ενέργεια του φύλου μας που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Είναι μια προσωρινή ανακούφιση και διέξοδος της εσωτερικής πίεσης που νοιώθουμε, αλλά ποτέ η πραγματική λύση.

  1. Εστίαση στα λάθη του συντρόφου

Πολλοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά συνειδητοί σε ό,τι κάνει λάθος ο σύντροφός τους, αλλά εντελώς ασυνείδητοι για το τι κάνουν οι ίδιοι.

Είναι φυσικά πιο εύκολο να αποφεύγουμε τις επώδυνες καρμικές αιτίες της δικής μας ανεπαρκώς αναπτυγμένης ενέργειας, εστιάζοντας στο τι δεν πάει καλά στον άλλο. Όμως η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν (και ούτε μπορεί να σε αλλάξει κανείς άλλος).

Η δουλειά σου δεν είναι να “διορθώσεις” τον σύντροφό σου. Μπορείς να αλλάξεις μόνο τον εαυτό σου.

Εάν μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τις ελλείψεις μας και να εργαστούμε για την ανάπτυξη της ενέργειας του φύλου μας, τότε οι σχέσεις μας θα γίνουν ένας χώρος θεραπείας, ενδυνάμωσης και αληθινής σύνδεσης.

 

Newsletter εγγραφή

 

Northern Deer Alexander

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας