5 Προορισμοί για Spirituality Trip

0
229

Με μια σύγχρονη τάση προς το spirituality, ή αλλιώς πνευματικότητα, είναι δύσκολο να μην αναρωτηθείς ποιά είναι τα μέρη αλλά και οι συνθήκες που αποκαλύπτουν αλλά και συντελούν την πεμπτουσία της έννοιας αυτής. Θέλοντας λοιπόν να μάθουμε περισσότερα για τις ρίζες του και με άπλετη έλξη για όλα όσα πρεσβεύει, βρήκαμε τους 5 προορισμούς που “γέννησαν” αλλά και εμπνέουν την πνευματικότητα κάνοντας τους ιδανικούς για το καλύτερο spirituality trip.

 

1.    Δελφοί, Ελλάδα

Σε μικρή απόσταση από την Ιτέα και το Γαλαξείδι, οι Δελφοί αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά σύμβολα του αρχαίου ελληνικού μυστικισμού αλλά και της πνευματικότητας. Τόπος του σημαντικότερου μαντείου στον αρχαιοελληνικό κόσμο, η αρχαία πόλη είναι χτισμένη ακριβώς πάνω στην πλαγιά του βουνού. Σύμφωνα με το μύθο, στην περιοχή υπήρχε ένα ιερό αφιερωμένο στη θεότητα “Γαία” και το οποίο φυλασσόταν απο τον δράκοντα Πύθων για εκατοντάδες χρόνια μέχρι να που ο θεός Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα και διεκδίκησε τους ιερούς Δελφούς ως δικούς του. Κατά τον όγδοο αιώνα π.Χ., όταν πλέον επικράτησε η λατρεία του Απόλλωνα, το ιερό των Δελφών απέκτησε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο όπου οι αρχαίοι Έλληνες για να τιμήσουν τον θεό, έχτισαν ένα ναό στον οποίο ζούσε η Πυθία, μια μεγάλη ιέρεια που χρησίμευσε ως φερέφωνο του προστάτη θεού των Δελφών στην οποία αποδίδονταν κρυπτικές αλλά και  θεϊκές γνώσεις για το μέλλον.

2.   Βαρανάσι, Ινδία

Βαρανάσι! Ίσως η αρχαιότερη πόλη σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς ιδρύθηκε περισσότερα από 4.000 χρόνια πριν. Θεωρείται η “πνευματική” καρδιά της Ινδίας και αποτελεί επίκεντρο της ινδουιστικής πίστης  όπου προσκυνητές συρρέουν ασταμάτητα για να προσευχηθούν, να πλυθούν στον ποταμό Γάγγη και να εξαγνισθούν από τις αμαρτίες τους, αλλά και για να αποτεφρώσουν στις όχθες του τους νεκρούς τους για την ύψιστη απελευθέρωση τους. Το Βαρανάσι είναι εξίσου σημαντικό και για τους πιστούς του Βουδισμού αφού πιστεύουν ότι ο ίδιος ο Βούδας εξετέλεσε το πρώτο του κήρυγμα εκεί κάνοντας το ιερό. Μεγαλειώδης αποτελεί η τελετή aarti που γίνεται τη νύχτα. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο και οποιασδήποτε πίστης έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αυτή την μεγαλειώδη και μυστικιστική ιεροτελεστία όπου οι Ινδουιστές δείχνουν την αφοσίωσή τους υψώνοντας φλεγόμενες λάμπες και αιωρώντας θυμίαμα. Μια τελετή που πραγματικά προκαλεί δέος.

3.   Ουμπούντ, Μπαλί, Ινδονησία

Σύμφωνα με την ιστορία, το Ουμπούντ ιδρύθηκε μετά από προσευχή του ινδουιστή ιερέα Rsi Marhandya στη συρροή των δύο ποταμών όπου αργότερα αποτέλεσε τόπος δημιουργίας ενός ιερού ναού. Η πόλη στην αρχή κατείχε τη φήμη του ιατρικού κέντρου αφού “ubud” είναι η μπαλινέζικη λέξη για την ιατρική, ενώ τον 20ο αιώνα, οι κάτοικοι του Ουμπούντ ζήτησαν από την ολλανδική αυτοκρατορία να ενσωματώσει την πόλη ως προτεκτοράτο. Αν και το Ουμπούντ είναι τόπος ήρεμων αγροκτημάτων, είναι επίσης σπίτι και του ιερού δάσους – καταφυγίου Ubud Monkey Forest. Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Μπαλί που ενσαρκώνει την ενότητα της πνευματικότητας με την εκτίμηση και το σεβασμό προς την φύση. Σχολές γιόγκα και κέντρα διαλογισμού προσφέρονται σε όλη την πόλη αλλά και μονοπάτια πεζοπορίας μέσα στο γαλήνιο πράσινο της “θεραπευτικής” φύσης.

4.   Μάτσου Πίτσου, Περού

Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και πλέον ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου. Αν και είναι το πιο γνωστό και θαυμαστό αξιοθέατο του Περού, το Μάτσου Πίτσου, ή αλλιώς “παλιά κορυφή,” καλύπτεται από μια αύρα άπλετου μυστηρίου. Μεγάλο μέρος της τοποθεσίας αποτελεί κομμάτι της ζούγκλας, ενώ οι δύο πιο κοινές θεωρίες για την χρησιμότητα της μυστηριώδους αυτής πόλης με τις μεγαλοπρεπής πέτρες υποστηρίζουν ότι ήταν είτε κτήμα του αυτοκράτορα των Ίνκας, είτε ιερός θρησκευτικός χώρος για τους ευγενείς. Σχεδόν 8.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα σε σύννεφα και δύο επιβλητικές κορυφές των Άνδεων, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν ανάμεσα στα ερείπια μεταξύ ουρανού και γης, ανακαλύπτοντας τον Ναό του Ήλιου και την τελετουργική πέτρα της Intihuatana. Αποκορύφωμα η εκπληκτική πεζοπορία στην Πύλη του Ήλιου, όπου μπορεί να θαυμάσει κανείς της πανοραμική θέα της τοποθεσίας στο σύνολό της, και να μυηθεί στα κρυμμένα μυστικά του αρχαίου πολιτισμού των Ίνκας και της “χαμένης πόλης.”

5.   Άνγκορ Βατ, Καμπότζη

Σύμπλεγμα ναών στην Καμπότζη που εκτείνεται σε 500 στρέμματα φέρει επάξια το όνομα του αφού Άνγκορ Βατ σημαίνει “Πρωτεύουσα των Ναών”. Το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στη γη και ίσως ο πιο εμβληματικός ναός του 12ου αιώνα. Το Άνγκορ Βατ αποτελεί Ιερό έργο που χτίστηκε κατά την αυτοκρατορία των Χμερ και αφιερώθηκε στον Θεό Βισνού. Θεωρούταν ο Ινδουιστικός κύριος ναός του κράτος αλλά και το μαυσωλείο, που με τα χρόνια και ενόσω κυριάρχησε ο Βουδισμός, μετατράπηκε σε ιερό τόπο λατρείας του Βουδισμού. Το Άνγκορ Βατ είναι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για το μεγαλείο και για την αρμονία της αρχιτεκτονικής του, ένα πραγματικό αριστούργημα ισορροπίας, λεπτομέρειας και γλυπτικής εφευρετικότητας. Μεταξύ των γνωστών χαρακτηριστικών του είναι μια σειρά από περισσότερες από 3.000 σκαλιστές γυναικείες φιγούρες ανάμεσα στις οποίες δεν υπάρχουν ούτε καν δύο όμοιες μεταξύ τους. Με δύο μεγάλες τάφρους να περιβάλλουν μεγάλο μέρος του Άνγκορ Βατ μοιάζει με λουλούδι λωτού που επιπλέει δίνοντας την αίσθηση της απόλυτης ηρεμίας που χαρακτηρίζει τον δρόμο προς την πνευματικότητα  για οποιονδήποτε την αναζητά.

Ίσως το μυστικό της πνευματικότητας ανήκει στους αρχαίους πολιτισμούς που την δημιούργησαν, ίσως πάλι ανήκει στον εκάστοτε τόπο και την φύση που τον περιβάλλει. Όπως και έχει, σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε έναν από τους 5 ιδανικούς προορισμούς για να βρείτε και εσείς το δρόμο για το δικό σας μοναδικό spiritual trip.

Αν λοιπόν σας ενδιαφέρει ένα ταξίδι στους παραπάνω προορισμούς, επισκεφθείτε το travelmind.gr για να βρείτε τα σχετικά ταξιδιωτικά πακέτα.

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας