5 συναρπαστικά δεδομένα για τα χρυσάνθεμα

0
530

Αυτά τα τρομερά δημοφιλή φθινοπωρινά λουλούδια έχουν πίσω τους μεγάλη ιστορία και πολλούς συμβολισμούς, τα οποία είναι πιθανό να μην γνωρίζετε.

 

Ένα από τα πράγματα που περιμένω με χαρά όταν έρχεται το φθινόπωρο, είναι να βλέπω τα όμορφα ανθισμένα χρυσάνθεμα, όπου πηγαίνω. Σε μια βόλτα στην γειτονιά ή σε μια σύντομη επίσκεψη στο μανάβικο, πάντα βλέπω άπειρα κίτρινα, πορτοκαλί, και βαθυκόκκινα χρυσάνθεμα που φωτίζουν το τοπίο.

Όταν πλέον έχω αποκτήσει και γω μερικές γλάστρες με δικά μου χρυσάνθεμα, τότε αισθάνομαι πια ότι έχει έρθει στα αλήθεια το φθινόπωρο. Ακόμη και αν είστε από αυτούς που καλλιεργούν και αγαπούν το φυτό αυτό για χρόνια, υπάρχει τόσο πλούσια και μεγάλη ιστορία σχετικά με αυτά, που είναι πιθανό και να μην την γνωρίζετε. Κρατήστε στο νου σας τα ενδιαφέροντα στοιχεία που ακολουθούν καθώς θα διαλέγετε, ή θα φυτεύετε τα φθινοπωρινά σας χρυσάνθεμα φέτος!

1. Τα χρυσάνθεμα καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα

Τα χρυσάνθεμα υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, ενώ αρχικά καλλιεργήθηκαν στην Κίνα. Καταγράφονται για πρώτη φορά σε γραπτές μαρτυρίες τον 15ο αιώνα π.Χ., πάνω από 3000 χρόνια δηλαδή. Υπήρχε η πεποίθηση ότι είχαν θεραπευτικές ιδιότητες όπως τα βότανα. Για παράδειγμα οι ρίζες τους χρησιμοποιούνταν μετά από βρασμό, για την θεραπεία των πονοκεφάλων. Επίσης στην Κίνα, τα χρυσάνθεμα είναι ένα από τα τέσσερα ευγενή φυτά του πολιτισμού τους, μαζί με τα άνθη της δαμασκηνιάς, τις ορχιδέες, και τα μπαμπού. Και τα τέσσερα αυτά φυτά, χρησιμοποιούνται ευρέως σε αρχαίες ζωγραφικές αναπαραστάσεις και ποιήματα. Εκπροσωπούν τις τέσσερις εποχές και τις ανθρώπινες αρετές. Τα χρυσάνθεμα εκπροσωπούν το φθινόπωρο και την ευγενική καταγωγή.

 

2. Τα χρυσάνθεμα έχουν πολλές διαφορετικές σημασίες

Οι συμβολισμοί του χρυσάνθεμου διαφέρουν πολύ, ανάλογα με το σημείο του πλανήτη στο οποίο βρισκόμαστε. Σε πολλά μέρη του κόσμου, όπως σε πολλά σημεία των ΗΠΑ, τα χρυσάνθεμα συνδέονται με την χαρά και την αισιοδοξία. Στην Ιαπωνία έχουν τεράστια σημασιολογική σημασία. Το “λοφίο” στην ενδυμασία του αυτοκράτορα για πάνω από 1200 χρόνια, είναι το άνθος του χρυσάνθεμου. Οι Ιάπωνες γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα του Χρυσάνθεμου στις 9 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, η οποία είναι γνωστή και ως γιορτή της ευτυχίας. Ωστόσο., σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ισπανία, (αλλά και η Ελλάδα), το χρυσάνθεμο συνδέεται με τον θάνατο και συχνά υπάρχει στις κηδείες και στολίζει τους τάφους, ως ένδειξη τιμής στους νεκρούς.

3. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες

 

Η λέξη “χρυσάνθεμο” είναι ελληνική και προέρχεται από την λέξη “χρυσός” και “άνθος”. Όμως παρόλο που το χρυσό χρώμα είναι πολύ διαδεδομένο και δημοφιλές στα χρυσάνθεμα, υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες επιλογές. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες: τα χρυσάνθεμα μπορεί να είναι κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί, λευκά, ροζ, και μωβ. Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλά διαφορετικά σχήματα λουλουδιών. Τα σφαιρικά χρυσάνθεμα είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα, αλλά επίσης υπάρχουν τα χρυσάνθεμα ανεμώνες, τα χνοώδη, τα αραχνοειδή, τα κυρτά και τα χρυσάνθεμα πον-πον.

4. Τα χρυσάνθεμα είναι βρώσιμα

Το τσάι χρυσάνθεμου είναι ένα δημοφιλές αφέψημα που γίνεται με τα φύλλα του λουλουδιού. Είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Κίνα και φτιάχνεται από αποξηραμένα μπουμπούκια χρυσάνθεμου.

Όμως, τα πέταλα του χρυσάνθεμου είναι επίσης φαγώσιμα, και μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή να μαγειρευτούν σαν λαχανικό.

Όμως μην αρχίσετε να μαδάτε το φυτό που έχετε στον κήπο σας, για να το βάλετε στην σαλάτα. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τσάι χρυσάνθεμου ή φύλλα, είναι καλύτερα να προμηθευτείτε από την ασιατική αγορά της πόλης σας, ωστε να είστε σίγουρη ότι το προϊόν είναι κατάλληλο και δεν έχει καλλιεργηθεί με φυτοφάρμακα και χημικά που δεν θα ήταν ασφαλή να καταναλώσετε.

5. Xημικές ουσίες του φυτού χρησιμοποιούνται ως εντομοκτόνα

Μπορεί να έχετε ξανακούσει ότι, τα χρυσάνθεμα απωθούν τα ενοχλητικά έντομα, όπως τα κουνούπια. Δυστυχώς όμως, το να φυτέψετε δύο χρυσάνθεμα στον κήπο σας, δεν θα σας απαλλάξει από τα κουνούπια. Όμως το λάδι που εξάγεται από τα άνθη συγκεκριμένων ειδών χρυσάνθεμου, χρησιμοποιείται σε εντομοαπωθητικά εδώ και αιώνες. Κοιτάξτε για το συστατικό pyrethrum (πυρεθρο), στην λίστα με τα συστατικά του εντομοαπωθητικού σας, είναι ένα από τα πιο κοινά στα φυτικά αντικουνουπικά σπρέι.

Της Andrea Beck 

Πηγή: bhg.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας