5 τρόποι για να αυξήσετε τη χαρά στο εργασιακό σας περιβάλλον

0
211

Σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, πόσο χαρούμενοι νιώθετε όταν εργάζεστε; Πόσα ευχάριστα συναισθήματα νιώθετε κάθε μέρα; Υπάρχουν ο ενθουσιασμός, η ηρεμία, η χαρά και η διασκέδαση στην εργασιακή σας καθημερινότητα; Βέβαια, δεν είναι ρεαλιστικό να αισθάνεστε αυτά τα συναισθήματα κάθε μέρα, όμως ο στόχος είναι να υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά. Πόσο εφικτό είναι να αυξήσετε την χαρά στο εργασιακό σας περιβάλλον και να την διατηρήσετε σε υψηλά επίπεδα;

 

τα όρια ανάμεσα σε δουλειά και προσωπική ζωή δεν ήταν ποτέ πιο ασαφή και πολλά από τα «πλεονεκτήματά»της έχουν «παγώσει» αυτή την περίοδο. Η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι το πρώτο, καθώς σε όλους λείπουν οι αυθόρμητες συζητήσεις με τους συναδέλφους, τα μεσημεριανά διαλείμματα και τα χαλαρά ποτά μετά το σχόλασμα.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε την εργασιακή κόπωση μέσα σε αυτή την περίοδο; Δείτε τις παρακάτω 5 λύσεις που θα προσθέσουν χαρά στο εργασιακό σας περιβάλλον:

  1. Δημιουργήστε κάτι που να βοηθά τους άλλους

Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για ευκαιρίες συμμετοχής σε ομάδες που προσπαθούν να λύσουν ένα πρόβλημα. Μέσα σε κάθε οργανισμό παρουσιάζονται προκλήσεις και δυσκολίες. Μπορείτε λοιπόν να σκεφτείτε ιδές που θα βοηθήσουν το αφεντικό, τους συναδέλφους σας, τα άλλα μέλη της ομάδας σας ή τους πελάτες σας. Όταν δημιουργείτε ένα νέο προϊόν ή μία νέα διαδικασία που είναι βοηθητική, θα νιώσετε περηφάνια και ευγνωμοσύνη. Και αυτό, φυσικά, θα ενισχύσει τις σχέσεις σας με τους γύρω σας.

  1. Χρησιμοποιήσετε τα κορυφαία σας χαρίσματα καθημερινά

Γνωρίζετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία; Ποια πλεονεκτήματα, ταλέντα ή χαρίσματα σας κάνουν να ξεχωρίζετε; Είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε τον εαυτό σας και τις εργασιακές σας συνήθειες ώστε να εντοπίσετε τα πράγματα που σας φέρνουν χαρά. Αυτά είναι τα δυνατά σας σημεία. Όταν τα ανακαλύψετε, συζητήστε με το αφεντικό, τους συναδέλφους ή/και τους φίλους σας για το πώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε τακτική βάση. Αυτό μπορεί να σημαίνει την ανάληψη ενός νέου καθήκοντος ή τη συμμετοχή σε μία επιτροπή που εναρμονίζεται με τον πραγματικό σας εαυτό. Χρησιμοποιώντας τα κορυφαία σας χαρίσματα στη δουλειά γίνεστε πιο χαρούμενοι και πιο παραγωγικοί!

  1. Βάλτε περισσότερη φύση στην ημερήσια agenda σας

Είναι πολύ πιο εύκολο να μένετε μέσα όλη την ημέρα, ιδιαίτερα αν δουλεύετε από το σπίτι. Υπάρχουν πολλές ευκολίες τις τεχνολογίας που μας βοηθούν να κάνουμε όλες μας τις καθημερινές εργασίες με τον ελάχιστο κόπο. Όμως είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στο χρόνο που περνάμε στον «έξω κόσμο» καθώς έτσι ενισχύεται η ψυχολογική αλλά και η συναισθηματική μας ευημερία. Μία έρευνα απέδειξε ότι οι περίπατοι στη φύση και άλλες εξωτερικές δραστηριότητες ενισχύουν την προσοχή και τη συγκέντρωσή μας.

Μία καλή ιδέα είναι να δεσμεύσετε ένα συγκεκριμένο χρόνο στο ημερολόγιό σας, τον οποίο θα αφιερώνετε στο να βγαίνετε έξω. Ανάλογες δραστηριότητες μπορεί να είναι το πρωινό τρέξιμο, μία βόλτα με το ποδήλατο, οι εργασίες στον κήπο ή ο περίπατος με το κατοικίδιο. Η φύση βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας, βελτιώνει τη μνήμη, μειώνει το στρες και μας κάνει πιο δημιουργικούς.

  1. Δημιουργήστε το προσωπικό σας όραμα καριέρας ώστε να εμπνευστείτε

Ο οραματισμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ισχυρό «εργαλείο» για να συνδεθείτε με τους μελλοντικούς σας στόχους και να κάνετε εικόνα τις προκλήσεις και τις επιτυχίες που θα συναντήσετε στην πορεία. Όταν δημιουργείτε ένα προσωπικό όραμα καριέρας, το οποίο έχει σημασία για εσάς, θα συνδεθείτε με το ταξίδι και θα αποκτήσετε κίνητρο για να αναλαμβάνετε δράση καθημερινά.

Το όραμά σας είναι μία εικόνα όσων φιλοδοξείτε να κάνετε και όσων σας εμπνέουν στην εργασία σας. Το κλειδί για να διατηρήσετε το κίνητρό σας είναι να «σπάσετε» τους μεγάλους, μακροπρόθεσμους στόχους σας σε μικρά βήματα, τα οποία μπορείτε να βάλετε στο ημερολόγιό σας. Σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη, κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα μικρό βήμα, ο οργανισμός παίρνει μία δόση ντοπαμίνης και αυτό σας δίνει κίνητρο να συνεχίσετε να δουλεύετε για να πραγματοποιήσετε το προσωπικό σας όραμα.

  1. Συνδεθείτε με φίλους και συναδέλφους καθημερινά

Το γέλιο, το μοίρασμα και η από κοινού ανάπτυξη με τους άλλους ανθρώπους είναι κομμάτι μιας υγιούς καθημερινότητας. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν έναν καλύτερο φίλο στη δουλειά τείνουν να είναι πιο αποδοτικοί. Επομένως, οι φιλίες στον επαγγελματικό χώρο είναι πολύ σημαντικές! Βρείτε λοιπόν το χρόνο το πρωί ή στα διαλείμματα να συζητήσετε, να γελάσετε και να πείτε νέα με τα άτομα που είναι περισσότερο κοντά σας στη δουλειά. Μοιραστείτε όσα συμβαίνουν στην προσωπική σας ζωή και ακούστε τους άλλους. Κάνετε μία από τις προτεραιότητές σας την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων στο επαγγελματικό σας περιβάλλον. Μπορείτε να κανονίσετε διαδραστικές συναντήσεις στο Zoom, να πείτε ιστορίες και να βοηθήσετε ο ένας τον άλλο να πετύχει τους επαγγελματικούς και προσωπικούς του στόχους.

Να θυμάστε!

Μπορείτε να νιώθετε χαρούμενοι όσο δουλεύετε! Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, και αυτό χρειάζεται προσπάθεια και συνέπεια. Το σημαντικό είναι πως η χαρά στον επαγγελματικό χώρο είναι εφικτή και μπορεί να κάνει την καθημερινότητά μας πολύ καλύτερη!

Με πληροφορίες από: www.mindbodygreen.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας