Ποιος δεν θέλει αρμονικές και ανθεκτικές σχέσεις στη ζωή του; Διαβάστε 5 εύκολους τρόπους για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας.
Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας
Ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε το δεσμό με τον σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή τον φίλο σας είναι να εκφράσετε ευγνωμοσύνη – και δεν εννοούμε την ευγένεια, όπου λέτε «ευχαριστώ» για κάτι που έχει κάνει κάποιος για εσάς ή κάτι που έχει σας έχει δοθεί. Η αληθινή ευγνωμοσύνη έγκειται στην ειλικρινή αναγνώριση της εκτίμησής σας για τον άλλον. Είναι όταν μπορείς να πεις στο άλλο άτομο πόσο ευγνώμων είσαι για τα πράγματα που κάνει για σένα.
Όταν εκφράζετε ευγνωμοσύνη και εκτίμηση, δείχνετε στον άλλον ότι δεν τον θεωρείτε δεδομένο. Αναγνωρίζετε τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλουν θετικά στην ευημερία και την ευτυχία σας.
Εφαρμόστε την αναλογία 5:1 θετικών έναντι αρνητικών αλληλεπιδράσεων
Ο ερευνητής John Gottman μας λέει ότι για να ανθίσει μια σχέση και να γίνει πιο ανθεκτική σε βάθος χρόνου, πρέπει να αυξήσουμε τις θετικές συνεισφορές έτσι ώστε να έχουμε μια αναλογία θετικών έναντι αρνητικών αλληλεπιδράσεων 5:1.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε αρνητική αλληλεπίδραση που έχετε με τον σύντροφο, το μέλος της οικογένειας ή τον φίλο σας, χρειάζεστε άλλες πέντε θετικές για να βοηθήσετε τη σχέση σας να ανθίσει. Όταν εμποτίζετε τη σχέση σας με θετικότητα, την κάνετε πιο ανθεκτική στις προκλήσεις της ζωής. Ξεκινήστε λοιπόν να σκέφτεστε μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δώσετε στη σχέση σας μια ώθηση θετικότητας.
Χρησιμοποιήστε την ενσυναίσθηση ως τρόπο σύνδεσης.
Ενσυναίσθηση είναι όταν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε την οπτική μας για να υιοθετήσουμε την οπτική γωνία του άλλου, ώστε να μπορούμε να δούμε και να βιώσουμε τον κόσμο όπως εκείνοι. Η ενσυναίσθηση είναι η μηχανή που τροφοδοτεί τον δεσμό στις σχέσεις μας. Μας επιτρέπει να μπαίνουμε στη θέση του άλλου για να νιώθουμε περισσότερο συνδεδεμένοι μαζί του.
Σκεφτείτε ένα πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε για να τους μεταδώσετε ότι καταλαβαίνετε πώς είναι η ζωή για αυτούς. Πώς πιστεύετε ότι θα τους κάνει να αισθάνονται αυτό; Τι διαφορά θα έχει στη ζωή τους; Ενεργοποιήστε την ενσυναίσθησή σας και μέσω μιας πράξης αγάπης, δείξτε τους ότι καταλαβαίνετε πώς είναι τα πράγματα για αυτούς.
Αφήστε στην άκρη τις υποθέσεις.
Όλοι μπαίνουμε στις σχέσεις μας με πολυάριθμες υποθέσεις για τη ζωή, τα παιδιά, τα χρήματα, το σπίτι κ.λπ., που συχνά θεωρούμε ως τη μόνη αλήθεια και ξεχνάμε να επικοινωνήσουμε με το άλλο άτομο αν μοιραζόμαστε την ίδια άποψη. Πολλές συγκρούσεις μεταξύ ζευγαριών και φίλων είναι συνέπεια ανείπωτων υποθέσεων που συγκρούονται.
Ένα από τα βασικά σημεία για τη δημιουργία μιας αρμονικής σχέσης είναι να έχετε ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις για όλες τις πεποιθήσεις, τις υποθέσεις και τις προσδοκίες που φέρνει ο καθένας στη σχέση και μετά να επιλέξετε μαζί ποιες θα αφήσετε, ποιες θέλετε να κρατήσετε και ποια νέα θέλετε να δημιουργήσετε.
Η ομορφιά μιας σχέσης βρίσκεται στο ότι ο κάθενας από εμάς είναι ένα εντελώς νέο σύμπαν και μαζί με τον φίλο ή τον σύντροφό σας, μπορείτε να το διαμορφώσετε. Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τον εαυτό σας, τον σύντροφο ή τον φίλο σας και πώς θέλετε να είναι η σχέση σας.
Συγκρουστείτε μεν, σωστά δε.
Η ποιότητα των συγκρούσεων μας είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα των σχέσεών μας. Οι επιτυχημένες, ικανοποιητικές σχέσεις δεν είναι εκείνες όπου οι άνθρωποι δεν έχουν συγκρούσεις ή τις αποφεύγουν, αλλά εκείνες όπου οι συγκρούσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε οι σχέσεις να είναι πιο δυνατές για αυτούς. Να θυμάστε ότι πίσω από κάθε παράπονο υπάρχει ένα αίτημα, επομένως κοινοποιήστε το αίτημα και όχι το παράπονο.
Για παράδειγμα, αντί να πείτε: «Πάντα αργείς», πείτε «Μπορούμε να φύγουμε στις 7:30 απόψε; Θα σήμαινε πολλά για μένα». Ταυτόχρονα, βάλτε χιούμορ στις συγκρούσεις σας! Τα ζευγάρια που το κάνουν έχουν μακροχρόνιες και πιο ικανοποιητικές σχέσεις. Και τέλος, να είστε πρόθυμοι να ακούσετε. Αφιερώστε χρόνο για να ακούσετε τι λέει ο άλλος.
Πηγή: Psychologies