Ημέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας; Ναι, κι όμως υπάρχει, και για έναν πολύ καλό λόγο! Και αυτός δεν είναι άλλος από το να θυμηθούμε όλες τις γυναίκες επιχειρηματίες που με τη συμβολή τους άλλαξαν τον κόσμο μας. Και ακόμη, για να δοθεί δύναμη και κίνητρο σε όλες τις γυναίκες εκεί έξω για να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, στον -ακόμη ανδροκρατούμενο- χώρο των επιχειρήσεων.

 

ΗΗμέρα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας καθιερώθηκε το 2014 και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου, σε 144 χώρες του κόσμου. Έχει στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κινήματος που θα υποστηρίζει τις γυναίκες επιχειρηματίες με τη συμβολή ενός δικτύου διεθνώς καταξιωμένων γυναικών που θα λειτουργούν ως πρέσβειρες για όλες τις γυναίκες παγκοσμίως.

Η πρωτοβουλία ανήκε στην Αμερικανίδα συγγραφέα και επιχειρηματία Γουέντι Ντάιμοντ με την συνδρομή πολυεθνικών εταιρειών και του ΟΗΕ.

Βαθύτερο κίνητρο της ημέρας αυτής είναι επιτέλους να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των γυναικών για συνεισφορά στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία, οι οποίες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό ανεκμετάλλευτες, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Αν ψάξουμε όμως στην ιστορία, θα βρούμε μερικά λαμπρά παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Υπάρχουν κάποιες γυναίκες επιχειρηματίες που με την οξύνοια, την επιμονή και την προσφορά τους όχι μόνο προόδευσαν οι ίδιες, αλλά κατάφεραν να αλλάξουν τον κόσμο. Ας τις γνωρίσουμε και ας εμπνευστούμε από αυτές!

6 γυναίκες επιχειρηματίες που άλλαξαν τον κόσμο

Coco Chanel

Μία εμβληματική μορφή στο χώρο της μόδας, αλλά και της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι η αλησμόνητη Coco Chanel. Τα διαχρονικά ρούχα της, οι κλασσικές τσάντες, τα θηλυκά αρώματα και το χαρακτηριστικό μαύρο φόρεμα έχουν αγαπηθεί από γυναίκες σε όλο τον πλανήτη. Και αυτό χάρη στο σθένος της Coco να υπερπηδήσει τα εμπόδια, να χαράξει τη δική της πορεία και να εξασφαλίσει μία περίοπτη θέση στην παγκόσμια ιστορία.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν δύσκολα. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο της Γαλλίας όπου και έμαθε να ράβει. Μεγαλώνοντας συνέχισε να εργάζεται ως μοδίστρα ωστόσο αγαπούσε και το τραγούδι. Μάλιστα, τον ψευδώνυμο Coco το απέκτησε μετά από μία σύντομη καριέρα ως τραγουδίστρια. Το 1910 άνοιξε το πρώτο της πιλοποιείο και το 1913 την πρώτη της μπουτίκ.

Σταδιακά η επιχείρησή της άρχισε να κατακτά τη βιομηχανία της μόδας και έτσι συνέχισε να σχεδιάζει ρούχα. Πολλά από τα σχέδιά της είναι εμπνευσμένα από τα ανδρικά ρούχα και άλλαξαν τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες για πάντα. Αντικατέστησε τις τσάντες χεριού με τις τσάντες ώμου, έκανε διάσημα τα γυναικεία παντελόνια, δημιούργησε το εμβληματικό «μικρό μαύρο φόρεμα». Όλες οι γυναίκες του τότε και του σήμερα είναι ερωτευμένες με τη φινέτσα του οίκου Chanel που προσφέρει ταυτόχρονα κομψότητα και πρακτικότητα. Μέχρι το 1919 το όνομα Chanel είχε γίνει γνωστό παγκοσμίως και ένα πράγμα ήταν βέβαιο: τα Chanel και η ίδια η Coco ποτέ πια δεν θα ήταν εκτός μόδας!

Mary Katharine Goddard

Όλοι γνωρίζουμε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και τον συγγραφέα της, όμως πόσοι γνωρίζουν ποιος την δημοσίευσε; Και συγκεκριμένα, ποια!

Η Mary Katharine Goddard είναι η «αφανής» ηρωίδα πίσω από την αμερικάνικη ανεξαρτησία, η πρώτη διευθύντρια ταχυδρομείου στις ΗΠΑ και πιθανότατα η πρώτη γυναίκα υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Goddard έγινε γνωστή ως εκδότης του περιοδικού The Maryland Journal, το οποίο εξέδιδε για 10 χρόνια. Ταυτόχρονα ήταν υπεύθυνη του ταχυδρομείου της Βαλτιμόρης κατά τη διάρκεια του πολέμου για την Αμερικανική Ανεξαρτησία. Μάλιστα, το 1777 ήταν εκείνη που τύπωσε το πρώτο αντίτυπο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Το 1784 ο αδερφός της την ανάγκασε να απομακρυνθεί από την οικογενειακή επιχείρηση και ανέλαβε ο ίδιος τη θέση του εκδότη του περιοδικού. Πέντε χρόνια αργότερα απολύθηκε και από το ταχυδρομείο, καθώς ο νέος διευθυντής υποστήριξε ότι «μπορεί να χρειάζεται να ταξιδεύει περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει μία γυναίκα».

Και παρότι έχουμε μπροστά μας μία σπουδαία γυναίκα που αδικήθηκε, θαυμάζουμε τη μαχητικότητα και το δυναμισμό της. Επάξια λοιπόν την κατατάσσουμε ανάμεσα στις γυναίκες επιχειρηματίες που άλλαξαν τον κόσμο μας.

Sarah Breedlove

Ευρέως γνωστή ως C.J. Walker, η Αφροαμερικανή γεννήθηκε το 1867 στη Louisiana. Ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς της που γεννήθηκε ελεύθερο. Όμως αυτό δεν έκανε τη ζωή της πιο εύκολη.

Η Breedlove, άρχισε να χάνει τα μαλλιά της. Τη δεκαετία του 1980 μετακόμισε στο Ντένβερ, περιοχή όπου απ΄ότι φαίνεται οι αφροαμερικανές γυναίκες αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα μαλλιά τους εξαιτίας του ξηρού κλίματος. Έτσι, η Breedlove σχεδιάσε τη δική της φόρμουλα ανάπτυξης μαλλιών, η οποία και εξελίχθηκε σε μία επικερδή σειρά προϊόντων περιποίησης μαλλιών, την “Madam Walker’s Wonderful Hair Grower.”

Μέχρι το 1907, γυρνούσε τις ΗΠΑ και διαφήμιζε τη θαυματουργή της φόρμουλα, ενώ ένα χρόνο αργότερα, άνοιξε το πρώτο της εργοστάσιο. Ξεκίνησε έτσι την πασίγνωστη και τρομερά επιτυχημένη εταιρεία της, τη Madame C.J. Walker Manufacturing Company.

Ήταν η πρώτη Αφροαμερικανή αυτοδημιούργητη εκατομμυριούχος και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή!

Clara και Lillian Westropp

Το 1922, οι αδελφές Westropp άνοιξαν τις πόρτες της τράπεζας Women’s Savings & Loan Company of Cleveland στο Οχάιο. Το αρχικό τους κεφάλαιο δεν ξεπερνούσε τις 89 χιλιάδες δολάρια κι όμως κατάφεραν να χτίσουν μία από τις πιο επιτυχημένες τράπεζες των ΗΠΑ!

Η επιχείρησή τους ξεχώρισε καθώς, παρά το γεγονός ότι τις εμπιστεύονταν και άνδρες, αποσκοπούσαν κυρίως στην ενδυνάμωση των γυναικών. Ήθελαν να τις διδάξουν για την οικονομία σε μία εποχή όπου ολόκληρος ο κόσμος ήταν ανδροκρατούμενος και όπου οι πατεράδες και οι σύζυγοι διαχειρίζονταν τα οικονομικά κάθε σπιτιού ενώ οι γυναίκες παρέμεναν αμέτοχες.

Η τράπεζά τους, που διοικούταν αποκλειστικά από γυναίκες, έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη των ΗΠΑ και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1950. Έπειτα από εβδομήντα χρόνια λειτουργίας, απορροφήθηκε από την Charter One Financial.

Muriel Siebert

Μετακόμισε με μόλις 500 δολάρια στην τσέπη της στη Νέα Υόρκη και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα που «μπήκε» στην Wall Street. Και όλα αυτά σε μία εποχή που ο κόσμος των επιχειρήσεων ήταν αυστηρά ανδροκρατούμενος. Η Siebert κατάφερε να «σπάσει» το ένα στερεότυπο μετά το άλλο και να γίνει σύμβολο δυναμισμού και γυναικείας χειραφέτησης.

Στα 26 της χρόνια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα της ως αναλύτρια δεδομένων ασφαλείας. Άλλαξε τρεις φορές δουλειά αφότου έμαθε ότι οι άνδρες που δούλευαν στο ίδιο πόστο πληρώνονταν περισσότερα. Η πορεία της προς την κορυφή ήταν δύσκολη καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσει διακρίσεις και προκαταλήψεις λόγω του ότι ήταν γυναίκα. Έπρεπε να αλλάξει το όνομά της από “Muriel Siebert” σε “M.F. Siebert” ώστε να προσελκύσει δυνητικούς εργοδότες. Ακόμη, δεν της επιτρεπόταν να χρησιμοποιεί ανελκυστήρες στα κτίρια και της είχε απαγορευτεί η είσοδος σε όλες τις λέσχες της ελίτ στο Μανχάταν.

Έτσι αποφάσισε να πορευτεί μόνη της.

Κατάφερε να πάρει δάνειο και να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα στο NYSE (The New York Stock Exchange). Το 1969  ίδρυσε την επιχείρηση “Muriel Siebert & Company” και ήταν η πρώτη γυναίκα παγκοσμίως που απέκτησε τη δική της χρηματιστηριακή εταιρεία.

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας