Δεν είναι μυστικό ότι τα αυγά, γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα (αρκετά για να μεγαλώσει ένα κοτοπουλάκι από ένα μόνο κύτταρο) είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 150 με 200 αυγά σε ετήσια βάση. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε πάνω από ένα τρισεκατομμύριο αυγά το χρόνο! Τώρα ρωτήστε τον εαυτό σας το εξής: «Τι συμβαίνει σε όλα αυτά τα τσόφλια των αυγών;»

Το κέλυφος ενός αυγού αποτελείται από περίπου 96% κρυστάλλων ανθρακικού ασβεστίου (CaCO3) που συνδέονται μεταξύ τους με πρωτεΐνες. Συνήθως τα τσόφλια των αυγών χρησιμοποιούνται ως λίπασμα ή ως πηγή ασβεστίου στις ζωοτροφές. Ο μέσος καταναλωτής ωστόσο σχεδόν κατά κανόνα τα ρίχνει στον κάδο των απορριμμάτων του.

Αν ανήκετε στους τελευταίους διαβάστε έξι δημιουργικές χρήσεις για τα τσόφλια των αυγών που θα ωφελήσουν πραγματικά τον κήπο σας.

Λίπασμα

Τα τσόφλια των αυγών είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε ασβέστιο στο κομπόστ σας. Επειδή τα τσόφλια αποσυντίθενται πολύ γρήγορα, μην ανησυχείτε για την αποστείρωση ή τη λείανση τους. Απλά ρίξτε τα στο σωρό ή στο βαρέλι και γυρίστε τα προς τα κάτω.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τα θρυμματισμένα τσόφλια αυγών απευθείας στον πάτο των οπών φύτευσης την άνοιξη. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, διανείμετε τα τσόφλια πάνω στη γη που σκοπεύετε να φυτέψετε την άνοιξη. Μόλις το έδαφος ζεσταθεί, μπορείτε να «καλλιεργήσετε» τα τσόφλια. Αν είστε αντίθετοι στην ιδέα να έχετε τσόφλια αυγών στη γη σας όλο το χειμώνα, μπορείτε να τα καθαρίσετε και να τα αποθηκεύσετε μέχρι να έρθει η εποχή της φύτευσης.

Παρότι το ασβέστιο θεωρείται δευτερογενές θρεπτικό συστατικό για τα φυτά, ο κήπος σας θα εκτιμήσει μετά βεβαιότητας τα πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία, ειδικά εάν καλλιεργείτε ντομάτες ή πιπεριές. Κι αυτό γιατί τα φυτά αυτά επηρεάζονται περισσότερο από την έλλειψη ασβεστίου.

Αντιμετώπιση παρασίτων

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια στον κήπο σας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε χοντροκομμένα τσόφλια αυγών γύρω από τα φυτά σας, όπου συνήθως αυτά τα μικρά παράσιτα αναζητούν φαγητό. Οι αιχμηρές άκρες των τσοφλιών αποτρέπουν τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να διασχίσουν το αυτοσχέδιο φράγμα. Σύντομα τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες θα εγκαταλείψουν τον κήπο σας για εδάφη με ευκολότερη πρόσβαση.

Κουπάκια φύτευσης σπόρων

Επειδή τα τσόφλια των αυγών βιοαποικοδομούνται γρήγορα όταν τοποθετούνται μέσα στο έδαφος του κήπου μας, μπορούν να αποτελέσουν επίσης τέλεια κουπάκια για τη φύτευση σπόρων. Όταν ανοίγετε τα αυγά σας για να αφαιρέσετε το περιεχόμενο τους, προσπαθήστε να ανοίξετε μόνο μια μικρή τρύπα στο πιο μυτερό σημείο του κελύφους τους.

Καθαρίστε το εσωτερικό του κελύφους με βραστό νερό και κάντε μια μικρή οπή αποστράγγισης στο κάτω μέρος τους. Στη συνέχεια τοποθετήσετε τα ξανά στο χαρτοκιβώτιο, και γεμίστε το κάθε κέλυφος με καλά υγραμένο λίπασμα και προσθέστε τους σπόρους σας. Μόλις τα φυτά βγουν έξω από τα κουπάκια, μπορείτε να τα μεταφέρετε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή έξω στον κήπο.

Ταΐστε τα πουλιά

Τόσο πριν όσο και μετά την ωοτοκία, τα πουλιά χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο στη διατροφή τους. Αποστειρώστε τα τσόφλια των αυγών σας ψήνοντας τα στους 250 ° F / 120 ° C για περίπου δέκα λεπτά, ώστε να στεγνώσουν, αλλά όχι να αποκτήσουν καφέ χρώμα στο εσωτερικό τους.

Στη συνέχεια, κάντε θρύμματα τα τσόφλια των αυγών σας και τοποθετείτε τα έξω από το σπίτι (σε τροφοδότη ή ακόμα και στο έδαφος) κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Μπορείτε επίσης να αναμίξετε τα θρυμματισμένα τσόφλια με τροφή πουλιών. Είτε έτσι είτε αλλιώς τα πουλιά μπορεί να «γευματίσουν» τα παράσιτα που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να βλάψουν τον κήπο σας.

Απομακρύνετε τα ελάφια

Αν κάποιο ελάφι επισκέπτεται τον κήπο σας για φαγητό, σκορπίστε μερικά τσόφλια αυγών γύρω από τα φυτά που φαίνεται να προτιμούν περισσότερο. Τα ελάφια μισούν τη μυρωδιά της λευκωματίνης.

Γι’ αυτό και συνήθως μένουν μακριά από τα σημεία του εδάφους που μυρίζουν σαν ωμά αυγά. Ωστόσο να είστε προσεχτικοί γιατί η μέθοδος αυτή μπορεί να προσελκύσει μικρότερα ζώα, όπως τα τρωκτικά, που τους αρέσουν τα αυγά.

Αισθητική αξία

Τα τσόφλια αυγών μπορούν να θεωρηθούν και όμορφα. Αν έχετε μεγάλη οικογένεια ή απλώς τρώτε πολλά αυγά, βράστε τα τσόφια τους για να τα αποστειρώσετε, θρυμματίστε τα και τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο.

Αφού μαζέψετε αρκετά τσόφλια ρίξτε τα γύρω και ανάμεσα στα φυτά σας. Όχι μόνο θα κρατήσουν τα παράσιτα μακριά, αλλά σταδιακά θα αποκαταστήσουν τα επίπεδα ασβεστίου στο έδαφος. Το λευκό χρώμα τους εξάλλου μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη προσθήκη στον κήπο σας.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε θρυμματισμένα κοχύλια στρειδιών για μια περισσότερο ενδιαφέρουσα εμφάνιση με τα ίδια οφέλη για την υγεία του κήπου σας.

Πηγή: naturallivingideas.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας