«Επειδή Μπορώ»
«Αυτή ήταν η απάντηση του Βαγγέλη Παπακηρύκου, πρωταθλητή του Θαλάσσιου Σκι, όταν ο δημοσιογράφος του Esquire τον ρώτησε γιατί μετά από την τεράστια σωματική καταβολή της χημειοθεραπείας, επιχειρούσε να κάνει ένα ακόμη Πανελλήνιο Ρεκόρ…»
«13.236 Ημέρες, Το Πέρασμα Ενός Νικητή»

6 Μονοπάτια Ακεραιότητας για το 2019

 

Eίναι οι πρώιμες στιγμές του Νέου Έτους και εδώ και λίγες ημέρες βρίσκομαι στο βουνό του Πηλίου, περιδιαβαίνω στα μονοπάτια του, μελετώντας, καταγράφοντας σκέψεις και παρατηρήσεις από την καθημερινή θεραπευτική πρακτική των ημερών, σε ένα αυτοσχέδιο «ημερολόγιο καταστρώματος». Ένα ημερολόγιο αυτο-θεραπείας και αυτο-γνωσίας, που ως όροι αποδεικνύονται κάθε ημέρα, στα δικά μου τουλάχιστον μάτια ολοένα και περισσότερο ταυτόσημοι.

Μέσα από τη συνεκτική ματιά των Θεραπευτικών Συστημάτων της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, της Μακροβιοτικής και κυρίως του θεραπευτικού συστήματος GMCKS Pranic Healing που είχα την τύχη να διδαχτώ, παρατηρώ μέσα από τα καθημερινά, εξατομικευμένα περιστατικά των θεραπευόμενων, πως η τάση του νου να παράγει συμφόρηση και να αλλοιώνει την πραγματικότητα, γεννά την παθογένεια και την ασθένεια στο φυσικό σώμα.

Εκτός από την προγονική και γονιδιακή μας κληρονομιά, είναι ως επί το πλείστον η άγνοια και ο εσωτερικός μας διχασμός που ταλαιπωρεί, εξαντλεί και οδηγεί το σώμα μας στη φθορά, τη νόσο και την άσκοπη ταλαιπωρία. Γιατί μεγαλώνουμε από τα πρώτα μας παιδικά χρόνια χωρίς να συνειδητοποιούμε και κυρίως να μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε τον πυρήνα της εσωτερικής μας ακεραιότητας που είναι ο πραγματικός μας «πλούτος».

Ξεκινάμε κάθε Νέα Χρονιά με προσχηματικές και αμάσητες νοητικά ευχές ευημερίας, συσχετίζοντας αποκλειστικά τον όρο της ευ-ημερίας με την εξωτερική, φαινόμενη ευημερία δηλαδή την υλική, οικονομική, επαγγελματική ευημερία, ξεχνώντας την ουσιαστική ευ-ημερία, τη δυνατότητα μας δηλαδή να βιώνουμε την κάθε ημέρα με γνώμονα το Καλό, το Όμορφο, το Ανώτερο (Ευ), απ’ όπου τελικά ξεκινά κάθε είδος εξωτερικής ευημερίας και συγκεκριμένα:

  • Η φυσική ευημερία, η υγεία, η ισορροπία και η εύρυθμη λειτουργία του σώματος.
  • Η υλική ευημερία δηλαδή η επάρκεια και η ευμάρεια των υλικών αγαθών και αποκτημάτων.
  • Η συναισθηματική ευημερία, η χαρά και η εκπλήρωση που προσφέρουμε και λαμβάνουμε μέσα από την ερωτική, συντροφική, οικογενειακή, φιλική και κοινωνική συσχέτιση με τους άλλους ανθρώπους, τη Φύση και τον κόσμο γύρω μας.
  • Η επαγγελματική ευημερία, το προνόμιο δηλαδή να εργαζόμαστε στον κατάλληλο για εμάς χώρο και με τρόπο που παράγει εκπλήρωση και χρησιμότητα, τόσο για εμάς, όσο και για την κοινωνία και την ανθρωπότητα ευρύτερα.
  • Η πνευματική ευημερία, η προσωπική διαλεκτική σχέση και σύνδεση που έχουμε με το Σύμπαν.

Επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο να γίνουμε «πλούσιοι» εισοδηματικά, επαγγελματικά, ερωτικά, γονεϊκα, οικογενειακά, μορφωτικά και κοινωνικά. Να διακριθούμε, να ξεχωρίσουμε, να αποκτήσουμε, δίχως να γνωρίζουμε την Τέχνη του να Είμαστε και να Ζούμε τη Ζωή ως Πλούσιοι Άνθρωποι. Εκτιμώντας και δίνοντας εμείς οι ίδιοι αξία στην κάθε ημέρα, την κάθε στιγμή που υπάρχουμε, ζούμε και αναπνέουμε.

«Και από σήμερα φρόντισε να γίνεις ένας πλούσιος Άνθρωπος.
Δίχως να σε ληστεύουν καθημερινά οι φόβοι, οι αδυναμίες, οι εξαρτήσεις και οι ανασφάλειες σου»

Παρακάτω ακολουθεί μια συνοπτική, ωστόσο περιεκτική κατηγοριοποίηση των κύριων φθοροποιών ψυχισμών και συμπεριφορών και προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισης τους, με βάση τη θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (ΠΚΙ) σε συνδυασμό με προσωπική θεραπευτική παρατήρηση, που σχετίζονται με τα πρωτεύοντα όργανα του ανθρώπινου σώματος και τείνουν να συσκοτίζουν την αντίληψη μας, παράγοντας φυσική, νοητική και συναισθηματική συμφόρηση:

Διάγραμμα 1.1: Τα Πέντε Στοιχεία- Συσχέτιση Οργάνων -Εποχικότητας-Κύκλος Θρέψης & Ελέγχου

μονοπάτια

 

1.      Στόμαχος:

Ψυχισμός: προσκόλληση, απωθημένος θυμός, εθισμός, ντροπή, ενοχές, μειονεξία, έλλειψη πραγματικού εσωτερικού αυτοσεβασμού & αυτοεκτίμησης, τάση δριμείας αυτοκριτικής και αυτοτιμωρίας. Η τάση του νου να αναμασά μονίμως τα τραυματικά βιώματα, τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που συνδέονται με το παρελθόν, προκαλεί συμφόρηση και αποδυνάμωση των πεπτικών ιδιοτήτων του οργάνου.

Όταν αναμασάμε διαρκώς ότι μας έχει πληγώσει, εμποδίζουμε δίχως να συνειδητοποιούμε τη δυνατότητα της αποδοχής και αφομοίωσης της πραγματικότητας ως ακριβώς έχει. Κρατάμε το δοχείο μας διαρκώς γεμάτο και δεν πέπτουμε, δεν αποδεχόμαστε, δεν απελευθερώνουμε το παρελθόν ωθώντας την ενέργεια παρακάτω στο παχύ έντερο για να φύγει από μέσα μας οριστικά.

Εμποδίζουμε έτσι την πολύτιμη ιδιότητα της «θρέψης» και του «εμπλουτισμού» με νέα τροφή που προκύπτει από τη στιγμή, από τη δυνατότητα μας να ζούμε την ουσία της ζωής στο εκατό τοις εκατό στο παρόν.

Κύκλος ελέγχου: Ήπαρ, έλεγχος των αρνητικών ψυχαναγκαστικών τάσεων από το επίπεδο του ανώτερου Νου, το να έχεις ανώτερο όραμα για τη Ζωή, να μην υποβιβάζεις τον εαυτό σου σε μια ζωή μέτρια άλλα σε μια ζωή ένδοξη και ανώτερη, να ακολουθείς ένα πρότυπο Ζωής Υπερ-έχον και όχι Υπο-τελές, καθημερινές πρακτικές νοητικής κάθαρσης και πειθαρχίας που διατηρούν την εσωτερική ακεραιότητα ακμαία.

Χοληδόχος Κύστη: κάνω πράξη την απόφαση να ζήσω ουσιαστικά μέσα, εφαρμόζοντας το Ανώτερο Όραμα και τον Σεβασμό που έχω για τον Εαυτό μου και τη Ζωή, με τρόπο απτό και εφαρμοσμένο στην καθημερινότητα μου. Ξυπνώ νωρίς, ασκούμαι, προσέχω τη διατροφή μου, εφαρμόζω πρακτικές κάθαρσης του σώματος και τον νου που διασφαλίζουν τη διαχείριση της ζωής μου από το επίπεδο της Συνείδησης και όχι των κατώτερων συμπλεγμάτων μου.

Κύκλος θρέψης: Καρδιά, η ευπρέπεια και αξιοπρέπεια μου τροφοδοτούν την ύπαρξη μου με Χαρά και Αξία, πρωτίστως για αυτό που Είμαι και δευτερευόντως για αυτά που Κάνω και αυτά που Έχω.

2.      Σπλήνας:

Ψυχισμός: αν-ησυχία, η αντιμετώπιση της πραγματικότητας μέσα από ένα πρίσμα μόνιμης ανησυχίας που συνήθως συνοδεύεται με ακατάπαυστη νοητική δραστηριότητα και εμμονή. Ο νους εθίζεται στην δήθεν αντιμετώπιση και επίλυση υποθετικών προβλημάτων και δυσαρμονιών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και δεν επιτρέπουν στον άνθρωπο να ησυχάζει στην αγκαλιά του Τώρα.  Ο νους με την μόνιμη ανήσυχη ματιά του στο μέλλον αποδυναμώνει τον σπλήνα και την ποιότητα του αίματος, καθώς και το πρακτικό του πνεύμα, τη λεγόμενη κοινή λογική του ανθρώπου να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν γιατί έχει αναλώσει όλη του τη δύναμη για να επιλύσει διανοητικά όλα τα «υποθετικά».

Κύκλος ελέγχου: Ήπαρ, το ηγετικό πνεύμα του ήπατος υπενθυμίζει πως όσο μεγαλύτερη η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τόσο, τόσο πιο ουσιαστικότερη η ενδυνάμωση που προκύπτει (the bigger the challenge, the stronger the motivation). Το Μαχητικό Πνεύμα που κρατά την εσώτερη Υπόσταση του Ανθρώπου ακμαία και δυνατή μπροστά στις προκλήσεις της Ζωής.

Κύκλος θρέψης: Καρδιά, βλέπε στόμαχος.

3.      Πνεύμονες:

Ψυχισμός: θλίψη, αυτολύπηση, νοστ-αλγία, μελαγχολία, η ματιά του νου προσκολλάται αποκλειστικά στο παρελθόν, στο νοητικό ή συναισθηματικό τραύμα, την απώλεια, την αλλαγή, τείνει να χάνει την πνοή του τώρα, δεν επιθυμεί να βγει έξω,  να ανα-πνεύσει φρέσκο αέρα. Χάνεται η ευ-γνωμοσύνη των ευλογιών του παρόντος, χάνεται η ζώσα πνοή της στιγμής, ο άνθρωπος βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη ζώνη της μελαγχολίας, απομονώνεται.

Κύκλος ελέγχου: Καρδιά, Περικάρδιο, Τριπλός Θερμαστής
Η Χαρά μου για τη Ζωή είναι αυτό-νόητη, προκύπτει από τη βαθιά Αγάπη μου για τη Ζωή και όχι μόνο από τα ευοίωνα ή δυσοίωνα συμβάντα της ζωής τα οποία αντιλαμβάνομαι ξεκάθαρα ότι πάντα τελούν υπό συνεχή διακύμανση: νύχτα-ημέρα, κρύο-ζέστη, χειμώνας-καλοκαίρι, διαχωρισμός-ένωση, θάνατος-γέννηση.

Λεπτό Έντερο: η Διάκριση μου με καθοδηγεί και με κρατά σταθερά εδραιωμένο στην Αλήθεια. Κάθε φορά που οι κυματομορφές του Νου μου τείνουν να δημιουργήσουν δυσφορία και μελαγχολία, μαθαίνω να Διακρίνω μέσα από την ομίχλη του Νου την Αλήθεια.

Κύκλος Θρέψης: Στόμαχος, Σπλήνας, Πάγκρεας
Η βαθιά μου Ηρεμία και η εσωτερική μου Γλύκα, είναι οι Υπασπιστές μου που κάθε φορά που τους χρειάζομαι με υποστηρίζουν από Μέσα. Ακόμα και αν φαινομενικά δεν υπάρχει κανείς και τίποτα που να υποστηρίζει, Αγαπώ, Θωπεύω και ξέρω πως να αγκαλιάζω τον Εαυτό μου με τα εσωτερικά μου χέρια γλυκά και τρυφερά, από Μέσα. Γλυκαίνω Μέσα μου, Ανα-παύομαι, Γαληνεύω. Αφήνω ότι έχει τελειώσει να αποσυρθεί και να αποδομηθεί ήρεμα στο κοιμητήριο του Σπλήναμαζί με τα κεκοιμημένα ερυθρά αιμοσφαίρια.

4.      Νεφροί:

Ψυχισμός: φόβος, αίσθηση ανασφάλειας, ανεπάρκειας, έλλειψη εξερευνητικού πνεύματος που μετατρέπει τη ζωή από περιπέτεια μάθησης και εξέλιξης σε φοβική εμπειρία.

Κύκλος ελέγχου: Στόμαχος, Σπλήνας, Πάγκρεας
Ηρεμώ και ξαναβρίσκω το Θάρρος μου, το εσώτερο μου Σθένος για να αγωνιστώ ήρεμα και γλυκά, υποδόρια ωστόσο οργανωμένα, απλά και αποτελεσματικά.

Κύκλος Θρέψης: Πνεύμονες, Παχύ Έντερο
Η αρετή της Ενδοσκόπησης μέσα μου με βοηθά να δω ότι ο φόβος περιορίζει το ενεργειακό μου δυναμικό και παγώνει τη δυνατότητα μου να δρω. Συνειδητοποιώ μέσα από τη Σοφία του Πνεύματος του Μετάλλου ότι είναι καθήκον μου να δρω αποτελεσματικά.

«Ο ίδιος ο μυθικός Ηρακλής,
δίχως το κουράγιο να επιτελέσει τους άθλους του,
θα είχε παραμείνει ένας ακόμα κοινός θνητός»
5.      Ήπαρ:

Ψυχισμός: θυσιαστικό πνεύμα του καθήκοντος, αδιάκοπη εργασία και ανάληψη ευθυνών, εκπλήρωση καθηκόντων και υποχρεώσεων που μετατρέπει τη ζωή από χαρά σε πάρεργο ευθύνης και ασταμάτητης διεκπεραίωσης, τάση να μην κάνω καθόλου χώρο να χωρέσω στη ζωή μου και εγώ. Πολύ σύνηθες σύμπλεγμα συμπεριφοράς σε ανθρώπους που διοικούν πολυπληθείς ομάδες, στελέχη επιχειρήσεων με διευρυμένες αρμοδιότητες, επιστήμονες που συντονίζουν θεραπευτική επιστημονική έρευνα για την αντιμετώπιση νόσων και παθογενειών που μαστίζουν τον γενικό πληθυσμό.

Κύκλος ελέγχου: Πνεύμονες, Παχύ Έντερο
Φέρνω Επίγνωση στο βαθύτερο κίνητρο πίσω από την αδιάκοπη προσφορά, ανιδιοτέλεια, ανωτερότητα και έμφαση στην εργασία μου. Μήπως κάποτε κάτι με πλήγωσε βαθιά και η υπερηφάνεια μου έκανε το τραύμα σημαία ασκητικής και συνεχούς θυσίας; Μήπως θυσιάζομαι συνεχώς γιατί δεν ξέρω πραγματικά να αποδέχομαι και να αγαπώ τον Εαυτό μου; Μήπως έχω ασυνείδητα δημιουργήσει μια εξειδικευμένη εικόνα «ειδώλου» ή «ανώτερου συμβόλου» για τον εαυτό μου επειδή φοβάμαι και έχω αποφύγει την αληθινή εγγύτητα στις ανθρώπινες σχέσεις οπότε υποδύομαι κάτι Ανώτερο, κάτι που κάνει δυσπρόσιτο ώστε να την αποφύγω;

Κύκλος Θρέψης: Νεφροί, Ουροδόχος Κύστη
Η ήπια, σιωπηλή και ήσυχη Δύναμη των Νεφρών διδάσκει την σεμνότητα του αληθινού Σθένους, της Γνήσιας Υπεροχής. Ο πραγματικά ακέραιος άνθρωπος είναι γλυκός, τρυφερός και απαλός εξωτερικά και αυτόνομος, ανεξάρτητος και δυνατός εσωτερικά. Δεν νιώθει την ανάγκη να επιδείξει τη δύναμη του ή να εξαντλεί μονίμως την ενέργεια του παίζοντας τον Ρόλο του Σωτήρα των άλλων.

6.      Καρδιά:

Ψυχισμός: επιπολαιότητα, πολυδιάσπαση, ακατάπαυστη εξωτερίκευση, χαοτική αδιάκοπη και θορυβώδης ομιλία, σαρκαστικό χιούμορ, μόνιμη εξωστρέφεια.

Κύκλος Ελέγχου: Νεφροί, Ουροδόχος Κύστη
Η σεμνότητα και η αθόρυβη ροή των Νεφρών οριοθετεί την ανεξέλεγκτη φρενίτιδα που παράγει η ανισορροπία της Καρδιάς. Η Σοφία του Χειμώνα εξισορροπεί την νεανική, εφηβική Επιπολαιότητα της Καρδιάς.

Κύκλος Θρέψης: Ήπαρ, Χοληδόχος Κύστη
Το Όραμα του Ήπατος και η Αποφασιστικότητα της Χοληδόχου Κύστης αποκαθιστούν το αυτοκρατορικό Κύρος της Καρδιάς. Το Ήπαρ θυμίζει στην Καρδιά πως το Κύρος του Ηγεμόνα περνά μέσα από την προσωπική του Πειθαρχία και την Αποφασιστικότητα να κρατά μέσα του Ζωντανό το Όραμα για ένα καλύτερο Εαυτό, έναν Καλύτερο Κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που πραγματικά αξίζει να εφαρμόσουμε πρακτικά για να θεραπεύσουμε βαθιά τον Εαυτό μας είναι:
  • Να παρατηρήσουμε το είδος των ψυχισμών που δημιουργούν μονίμως μέσα μας αίσθηση εσωτερικής ανεπάρκειας, απογυμνώνοντας μας από την Εσωτερική μας Ακεραιότητα.
  • Να αγκαλιάζουμε τον Εαυτό μας με γνήσια Αποδοχή και άνευ όρων Συμπόνοια και μέσα από αυτή την εσωτερική κατάσταση να βρίσκουμε το Σθένος να περπατήσουμε το δύσβατο και απαιτητικό Μονοπάτι της Κάθαρσης και της Δόμησης του Χαρακτήρα.
  • Να υπενθυμίζουμε στη Συνείδηση μας με πεποίθηση κάθε στιγμή της Ύπαρξης μας πως η Αξία μας είναι Θεμέλιο Αξίωμα.

Η Αξία μας προκύπτει από την ίδια την Ύπαρξη μας και είναι συνεπώς Αυταπόδεικτη.

Είναι Ανεξάρτητη από τα Επιτεύγματα μας, τις Σχέσεις και τα Αποκτήματα μας.

Κάθε φορά που Υπονομεύουμε την Αξία μας, υπονομεύουμε την σωματική και ψυχική μας Υγεία.

Υπονομεύουμε την υλική, οικονομική και επαγγελματική μας Επάρκεια.

Υπονομεύουμε το δικαίωμα μας να δημιουργούμε γνήσιες, αυθεντικές Σχέσεις στοργικής καλοσύνηςβαθιάς τρυφερότητας και αληθινής αγάπης με τους Ανθρώπους και τη Φύση γύρω μας.

Υπονομεύουμε την αμφίδρομη σχέση ΕυγνωμοσύνηςΘαυμασμού και Εμπλουτισμού με τη Ζωή και το Σύμπαν.

Υπονομεύουμε το φυσικό και αναφαίρετο δικαίωμα με το οποίο γεννηθήκαμε, να ζούμε μια Πλούσια και Θαυμαστή Ζωή.

3 Ιανουαρίου 2019, Όρος Πήλιον
Photo credit: η γράφουσα

Πηγή: chrysikakou.gr

Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μαριάννα Χρυσικάκου (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

  1. […] 6 Μονοπάτια Ακεραιότητας για το 2019 Της Μαριάννας Χρυσικάκου – Είναι οι πρώιμες στιγμές του Νέου Έτους και εδώ και λίγες ημέρες βρίσκομαι στο βουνό του Πηλίου, περιδιαβαίνω στα μονοπάτια του, μελετώντας, καταγράφοντας σκέψεις και παρατηρήσεις από την καθημερινή θεραπευτική πρακτική των ημερών, σε ένα αυτοσχέδιο «ημερολόγιο καταστρώματος». […]

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας