7 διακρίσεις λόγω φύλου που εμποδίζουν την πρόοδο

0
216

Όπως ισχύει με τις περισσότερες εκφάνσεις της ζωής μας, έτσι στις κοινωνίες μας εξακολουθούμε να αναπαράγουμε ορισμένες διακρίσεις αναφορικά με το γυναικείο φύλο. Και μάλιστα όλο αυτό συμβαίνει παρά τις αντίθετες αποδείξεις. Ποιες είναι αυτές οι προκαταλήψεις και γιατί συνεχίζουμε να τις αναπαράγουμε;

 

Aρχικά, είναι καλό να αποδεχτούμε ότι ως άνθρωποι, είμαστε ατελή όντα. Συνεπώς μπορούμε άθελά μας να επιτρέψουμε να τρυπώσουν στο μυαλό και στις ζωές μας διαφόρων ειδών διακρίσεις και προκαταλήψεις. Ο εγκέφαλός μας προσπαθεί σκληρά να «φιλτράρει» τα αμέτρητα ερεθίσματα που δέχεται και να τα επεξεργαστεί ώστε να τα αναλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συνεπώς, όπως μπορεί να φυτρώσει μέσα μας μία διάκριση, έτσι μπορούμε και να απαλλαγούμε από αυτήν.

Πώς μπορούμε λοιπόν να μάθουμε στον εγκέφαλό μας να φιλτράρει καλύτερα τις διακρίσεις λόγω φύλου;

Το πρώτο βήμα είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αντίληψη του πόσο εύκολο είναι να παρερμηνεύσουμε τις πληροφορίες οι οποίες δημιουργούν αυτά τα στερεότυπα. Στην συνέχεια θα δούμε 7 προκαταλήψεις που συμβαίνουν συχνά γύρω μας. Κάθε φορά μπορούμε να προσαρμοστούμε και να λειτουργήσουμε πιο αποτελεσματικά και ενάντια στην ανισότητα των φύλων.

Μεροληψία στις αξιολογήσεις απόδοσης

Στις αξιολογήσεις απόδοσης, οι άνδρες βαθμολογούνται συχνότερα ως προς τις δυνατότητές τους, ενώ οι γυναίκες βαθμολογούνται συχνότερα με αυτά που έχουν ήδη επιτύχει. Επιπλέον, οι γυναίκες λαμβάνουν λιγότερο χρήσιμα άμεσα σχόλια και ανατροφοδοτήσεις που δεν είναι πάντα χρήσιμες για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. Ένα συχνό παράδειγμα είναι η ανατροφοδότηση για τη διαχείριση των σχέσεων μέσα στο γραφείο που εργάζονται ή συμβουλές για το πώς μπορούν να μπουν σε πιο υποστηρικτικούς ρόλους.

Διακρίσεις λόγω μητρότητας

Αυτή είναι η προκατάληψη που υποθέτει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο αφοσιωμένες στην καριέρα τους εάν γίνουν μητέρες. Ως αποτέλεσμα, σε αυτές τις γυναίκες προσφέρονται λιγότερες ευκαιρίες ηγεσίας. Συνεπώς, οι γυναίκες πρέπει συνεχώς να αποδεικνύουν ότι είναι εξίσου αφοσιωμένες (ή και περισσότερο) στην καριέρα τους όταν αποκτούν παιδιά. Πρόκειται για κάτι που τους στερεί ταυτόχρονα τη δυνατότητα να δουλέψουν με τον εαυτό τους, καθώς αρκετές από αυτές παραλείπουν να μοιράζονται λεπτομέρειες της προσωπικής τους ζωής, φοβούμενες τις διακρίσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Μεροληψία στην ηγεσία

Αυτή είναι η πεποίθηση ότι μόνο ένας τύπος ηγεσίας λειτουργεί καλύτερα. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πιστεύουν σε μικρό βαθμό ότι τα διαφορετικά στυλ ηγεσίας είναι εξίσου αποτελεσματικά, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλά στυλ ηγεσίας λειτουργούν εξίσου καλά, ότι διαφορετικά στυλ λειτουργούν καλύτερα για διαφορετικές καταστάσεις και ότι τα στυλ ηγεσίας που φέρνουν πολλές γυναίκες στο εργατικό δυναμικό ανταποκρίνονται καλύτερα στις τρέχουσες απαιτήσεις πολλών επιτυχημένων εταιρειών.

Καλοπροαίρετος σεξισμός

Οι γυναίκες είναι εξίσου αφοσιωμένες με τους άνδρες στη σταδιοδρομία τους και βρίσκουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής εξίσου δύσκολη. Ωστόσο, ενθαρρύνονται συχνότερα να κάνουν συμβιβασμούς, όπως η μερική απασχόληση που παρακωλύουν την καριέρα τους. Ο καλοπροαίρετος σεξισμός λαμβάνει χώρα όταν οι εργοδότες λαμβάνουν αποφάσεις αντί για τις γυναίκες υπαλλήλους τους, με το σκεπτικό ότι με αυτό τον τρόπο τις βοηθούν. Στην πραγματικότητα όμως τις πατρονάρουν και είναι υπερπροστατευτικοί απέναντί τους. Έτσι παραβλέπεται το ενδιαφέρον επαγγελματικής εξέλιξης της κάθε γυναίκας και οι ικανότητες να λάβουν αποφάσεις για τη ζωή τους. προκειμένου να αλλάξει αυτό, είναι σημαντικό οι επιβλέποντες να δίνουν ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή άλλα κριτήρια, και να τους επιτρέπουν να πουν εάν μπορούν ή όχι να διαχειριστούν μία εργασία.

Εσωτερικές διακρίσεις λόγω φύλου

Η προκατάληψη του φύλου ή αλλιώς σεξισμός, όπως και άλλες διακρίσεις, μπορούν να ενσωματωθούν από τους ίδιους τους ανθρώπους που τις βιώνουν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του «συνδρόμου απατεώνων», οι γυναίκες αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά καλές… αφού μια ολόκληρη ζωή λαμβάνουν το μήνυμα ότι δεν είναι αρκετά καλές. Και για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, υπάρχουν υπηρεσίες όπως τα προγράμματα ηγεσίας των γυναικών που διαιωνίζουν αυτές τις προκαταλήψεις εστιάζοντας στην επίλυση των «ζητημάτων εμπιστοσύνης» των γυναικών, χωρίς να αναγνωρίζονται οι ισχυρές εξωτερικές δυνάμεις που επηρεάζουν τα πράγματα, όπως η εμπιστοσύνη.

Η προκατάληψη ότι «Είσαι υπερβολικά καλή»

Σύμφωνα με έρευνα (Wojcik, 2014), οι γυναίκες συχνά μένουν κολλημένες σε μέσου επιπέδου ρόλους επειδή οι μάνατζερ τις βλέπουν ως απαραίτητες και αξιόπιστες και δεν θέλουν να τις χάσουν!

Η προκατάληψη ότι «Οι γυναίκες είναι πολύ ευαίσθητες»

Πρόκειται για μία διάκριση που συναντάται πολύ συχνά στις μαύρες γυναίκες και τις Λατίνες, που χαρακτηρίζονται ως «πολύ φωνακλούδες» ή «πολύ συναισθηματικές». Από την άλλη, άνδρες που εμφανίζουν πολύ πιο έντονες συναισθηματικές εκρήξεις όπως το να είναι επιθετικοί, να εκφοβίζουν, να φωνάζουν ή ακόμη και βρίζουν τους υπαλλήλους, σπάνια δέχονται την ίδια αρνητική κριτική (ή λογοδοτούν για τη ζημιά που προκαλούν), ενώ μερικές φορές επαινούνται για την επίδειξη «ισχυρών» ή «παθιασμένων» ηγετικών ικανοτήτων. Εάν μια από τις γυναίκες εργαζόμενες γίνεται «πολύ συναισθηματική», δεν είναι επειδή δεν έχει προσπαθήσει πολλές φορές να μοιραστεί τις ίδιες πληροφορίες με ήρεμο τρόπο. Το πιο πιθανό είναι να γίνεται αυτό επειδή επανειλημμένα δεν έχει ακουστεί και τώρα προσπαθεί σκόπιμα να τραβήξει την προσοχή.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν εξαντλούν τα περιστατικά διακρίσεων με βάση το φύλο που υφίστανται οι γυναίκες. Είναι πολύ περισσότερα αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα και συχνά ξεφεύγουν της προσοχής και των ίδιων των ατόμων που τα κάνουν. Η γνώση όμως είναι μία καλή αφετηρία προς την αλλαγή, που θα φέρει θετικές αλλαγές τόσο στην κοινωνία μας όσο και στο περιβάλλον της κάθε επιχείρησης.

Με πληροφορίες από: www.psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας