7 λόγοι που οι καλοί άνθρωποι κάνουν άσχημες πράξεις

0
273

Γιατί οι καλοί άνθρωποι κάνουν άσχημες πράξεις;

 

Το άρθρο αυτό απευθύνεται σε όσους ακολουθούν τους κανόνες, είναι αξιόπιστοι, υπερβολικά υπεύθυνοι και προσπαθούν να ευχαριστούν τους πάντες.

Στους ανθρώπους που ξέρουν ποιοι είναι οι κανόνες σε νομικό, κοινωνικό, ηθικό και οικονομικό επίπεδο, προσπαθούν πάντα να ζουν σύμφωνα με αυτούς και συχνά ενθαρρύνουν τους άλλους να ακολουθούν το παράδειγμα τους.

Θεωρούν τους εαυτούς τους «καλούς», μια οπτική που ενισχύει η γνώμη της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων τους. Ως άνθρωποι που κάνουν ελάχιστα λάθη, σπεύδουν να τα αναγνωρίσουν, να αναλάβουν την ευθύνη και να τα αποκαταστήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Κάποιες φορές ωστόσο δεν τα καταφέρνουν και όταν αυτό συμβαίνει το λάθος τους είναι συχνά τεράστιο. Είναι λες κι όλα τα μικρά σφάλματα που θα μπορούσαν να κάνουν και απέφυγαν, μαζεύτηκαν και έγιναν ένα γιγαντιαίο λάθος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις καταρρακώνονται, πικραίνονται και ντρέπονται για τη συμπεριφορά τους. Ως αποτέλεσμα αυτού οδηγούνται στη θεραπεία για να ανακαλύψουν γιατί τους συνέβη η τραγωδία.

Ακολουθούν 7 πιθανοί λόγοι μέσα από ιστορίες που καθηλώνουν.

 

καλοί άνθρωποι κάνουν άσχημες πράξεις
Photo on Pixabay
Πόνος

Η Χάλεϊ εγκατέλειψε το δωμάτιο του ξενοδοχείου σοκαρισμένη. Τα γεγονότα της προηγούμενης βραδιάς άρχισαν να επανέρχονται στο μυαλό της.

Ήταν εκτός της πόλης της για μια επαγγελματική συνάντηση, την πρώτη από τότε που γέννησε το δεύτερο παιδί της. Σταμάτησε στο μπαρ ενός ξενοδοχείου και το ένα πράγμα οδήγησε στο άλλο, με αποτέλεσμα να απατήσει τον σύντροφο της.

Όσο όμως το αλκοόλ εγκατέλειπε τον οργανισμό της, ο πόνος της γινόταν έντονος. Ένιωθε ότι είχε αποτύχει σαν εργαζόμενη, σαν μητέρα και σαν σύζυγος. Απελπισμένη σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον πόνο, στράφηκε στο αλκοόλ και την παρέα ενός ξένου, οι απαιτήσεις του οποίου από εκείνη ήταν μηδαμινές.

Φόβος

Ο Ραλφ είχε εγκαταλείψει το πορνό από τότε που τον αντιμετώπισε η γυναίκα του. Όταν είδε πόσο πολύ την πλήγωνε με την πράξη του αυτή, συμφώνησε πρόθυμα να απέχει τα τελευταία δέκα χρόνια.

Σήμερα όμως βρίσκεται αργά τη νύχτα να μιλάει με μια γυναίκα που γνώρισε σε μια πορνογραφική ιστοσελίδα και να κανονίζει συνάντηση μαζί της. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που όταν τα συνειδητοποίησε, ενώ οδηγούσε για να πάει στη συνάντηση, ένιωσε σαν να ξυπνάει από κακό όνειρο. Οι φόβοι του επέστρεψαν με τη μορφή παράνοιας.

Αυτό που ήθελε να αποφύγει, ήταν ακριβώς αυτό στο οποίο κατευθυνόταν με ένταση. Πεπεισμένος ότι όλοι στον δρόμο γνώριζαν το λάθος του, αποφάσισε να τηλεφωνήσει στη γυναίκα του και ο φόβος που τον παρέλυσε είχε σαν αποτέλεσμα ένα τροχαίο δυστύχημα.

Ανασφάλεια

«Τελικά, δεν είμαι αρκετά καλή», φώναξε η Σαμάνθα εξερχόμενη από μια συνάντηση στην οποία ανακοινώθηκε η προαγωγή ενός συναδέλφου με λιγότερα χρόνια και προσόντα από εκείνη. Μπήκε με ορμή μέσα στο γραφείο της και άρχισε να πετάει πράγματα με δύναμη δεξιά και αριστερά.

Η λογική λέει ότι ένας ενήλικας που ξεσπά τον θυμό του με τέτοιο μένος, το κάνει με πρόθεση να ακουστεί από όλους τους άλλους. Συνήθως ήσυχη, φιλική και πάντα πρόθυμη να ευχαριστήσει τους πάντες, η Σαμάνθα σόκαρε τους συναδέλφους της με αυτήν τη συμπεριφορά της.

Όλες οι φορές όμως που εκείνη προσπεράστηκε από τους υπόλοιπους, όταν ήταν να δοθεί ένα βραβείο ή μια απλή διάκριση, ενώθηκαν μέσα της σε μια μπάλα οργής, που ουσιαστικά κάλυψε την καλά κρυμμένη ανασφάλεια της ότι τελικά η ίδια δεν είναι αρκετά καλή.

 καλοί άνθρωποι κάνουν άσχημες πράξεις
Photo on Pixabay
Ένταξη

Αγωνιώντας να τον αποδεχτούν οι νέοι του φίλοι, ο Καρλ έκλεψε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι από ένα κατάστημα. Για αρκετό χρονικό διάστημα τον ενθάρρυναν να το κάνει και μάλιστα του είχαν δείξει και πόσο εύκολο είναι. Ο Καρλ όμως αντιστεκόταν στην πίεση, επειδή ήξερε ότι ήταν λάθος.

Είχε κουραστεί ωστόσο να νιώθει μόνος του και ήθελε πολύ να διατηρήσει τη σχέση με αυτούς τους φίλους, που δικαιολόγησε μέσα του την κλεψιά του ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Ωστόσο αντί να αισθανθεί μέλος της ομάδας τους, ένιωσε αντίθετα περισσότερο απομονωμένος από ποτέ. Δεν έπαιξε ποτέ το παιχνίδι που έκλεψε.

Αποκλεισμός

Ο Λάρι ήταν τόσο εγκλωβισμένος στην εικόνα της αυταρέσκειας του, που κυριολεκτικά δεν είδε την ειρωνεία μπροστά στα μάτια του. Έλεγε στον εαυτό του ότι ο λόγος που πήγαινε στο στριπ κλαμπ ήταν για να αποδείξει πως είναι λάθος και ότι εκείνος δεν θα επηρεαζόταν από όσα έβλεπε εκεί.

Πήγαινε για να γίνει μάρτυρας των ενεργειών των άλλων και να τους πει πόσο άσχημα έκαναν που βρίσκονταν σε αυτό το περιβάλλον. Προσπαθώντας τόσο σκληρά να αποδείξει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους, έγινε ακριβώς σαν και αυτούς.

Το μόνο πράγμα από το οποίο ήθελε να είναι αποκλεισμένος, κατέληξε να βυθιστεί μέχρι το πηγούνι σε αυτό.

Ενοχή

Για χρόνια η Γκρέις κρατούσε μυστικό την σεξουαλική κακοποίηση της ως παιδί. Κατηγορούσε τον εαυτό της που βρέθηκε μόνη με τον θείο της και θεωρούσε ότι έφερε τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις πράξεις του.

Και τώρα πάλι βρισκόταν μπροστά σε έναν σύμβουλο γάμου με το σύζυγο της για να συζητήσουν την ανικανότητα της να κάνει σεξ μαζί του. Για μια ακόμα φορά έπαιρνε πάνω της την ενοχή του άνδρα της για την απιστία και κατηγορούσε τον εαυτό της.

Παρότι είχε συγχωρέσει τον σύζυγο της για την απιστία και ήθελε να ξεπεράσουν το συμβάν, κουβαλούσε μέσα της την ενοχή και των δύο λες και ήταν δικιά της.

καλοί άνθρωποι κάνουν άσχημες πράξεις
Photo on Pixabay
Ντροπή

Προστατευτικός απέναντι στο παρελθόν του, ο Ματ έκρυβε από όλους ότι είχε κακοποιηθεί σωματικά όταν ήταν παιδί. Η ντροπή που ένιωθε από την κακοποίηση της μητέρας του ήταν τόσο έντονη, που έκανε τα πάντα για την κρατήσει μυστική.

Μόλις όμως έγινε πατέρας, οι αναμνήσεις τον κατέκλυσαν. Κάποια στιγμή σταμάτησε λίγο πριν χτυπήσει το παιδί του με έναν χάρακα, ακριβώς όπως έκανε η μητέρα του στον ίδιο.

Το περιστατικό τον συγκλόνισε. Κατέρρευσε και συνειδητοποίησε ότι είχε ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να κακοποιήσει κάποιον άλλον σαν τη μητέρα του.

 

Δεν είναι ποτέ αργά για να ακολουθήσετε μια διαφορετική κατεύθυνση. Εάν αναγνωρίζετε πλευρές του εαυτού σας στις παραπάνω ιστορίες, δεν είναι αργά να ψάξετε το γιατί και να αλλάξετε την πορεία της ζωής σας.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά. Μπορείτε να θεραπευτείτε και να σταματήσετε ένα άσχημο συμβάν πριν μετατραπεί σε μια σειρά από λάθη μη αναστρέψιμα.

 

Συγγραφέας:  Κριστίν Χάμοντ MS, LMHC

Η Κριστίν Χάμοντ είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια εμπειρία στην ψυχοθεραπεία, τη διδασκαλία και τον κλήρο. Εργάζεται κυρίως με γυναίκες εξαντλημένες από τις συγκρούσεις και με τις οικογένειες τους για να διασφαλίσει ειρηνικές λύσεις στο σπίτι και στον χώρο εργασίας τους. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook».

 

Πηγή: pro.psychcentral.com

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας