Αν το γυμναστήριο σας προκαλεί πλήξη, ξεκινήστε τρέξιμο εδώ και τώρα!

 

Το τρέξιμο βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ αν γίνεται σε τακτική βάση προσθέτει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

«Δεν τρέχω για να προσθέσω μέρες στη ζωή μου, τρέχω για να προσθέσω ζωή στις μέρες μου»
Ρόναλντ Ρουκ

Ο Γουίλ Άιλγουορντ άργησε να ανακαλύψει τα οφέλη του τρεξίματος. Όπως διηγείται ο ίδιος, με εξαίρεση την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο για κάποια χρόνια, η άσκηση δεν υπήρξε ποτέ τμήμα της καθημερινότητας του. Σχολιάζοντας μάλιστα με περιπαιχτική διάθεση κάποιες παλιές φωτογραφίες του, είπε ότι είχε μπυρο-κοιλιά πολύ πριν αρχίσει να πίνει μπύρες! Η εμπνευσμένη συζήτηση του με έναν δρομέα ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει και ο ίδιος τρέξιμο. Σήμερα ξέρει από πρώτο χέρι πόσο ευεργετικό είναι το τρέξιμο για την υγεία όλων μας. Έχει όμως να μας παραθέσει και 7 ακόμα λόγους που θα μας πείσουν να φορέσουμε τα αθλητικά μας παπούτσια πάραυτα!

Με το τρέξιμο ελέγχω το μυαλό μου

«Δεν προτιμάς να κάτσεις σπίτι και να δεις τηλεόραση;». «Δεν είσαι φτιαγμένος για τρέξιμο». «Ποιός νομίζεις ότι είσαι, ο Φόρεστ Γκαμπ;». Το μυαλό… Μεγάλη η δύναμή του. Τις μέρες που πηγαίνω για τρέξιμο κατά κανόνα το μυαλό μου βάζει εμπόδια. Καθισμένος στον καναπέ μου σκέφτομαι πόσο δύσκολο είναι βγω από τη ζώνη ασφαλείας μου και να πάω για τρέξιμο. Ακόμη όμως και τις ζεστές μέρες ή εκείνες που νιώθω πολύ κουρασμένος πείθω τον εαυτό μου να προχωρήσω μπροστά. Και κάπως έτσι το μυαλό μου δεν με περιορίζει, αλλά εγώ εξελίσσω τον εαυτό μου, ακριβώς όπως ονειρεύομαι και επιθυμώ.

Το τρέξιμο μου υπενθυμίζει ότι σε κάθε στόχο η αρχή είναι δύσκολη

Όταν βρίσκομαι έξω και τρέχω, αμέσως η αρχική μου αντίσταση εξαφανίζεται. Η απόλαυση είναι τόσο άμεση, που μετά από 2 λεπτά τρεξίματος δεν έχω γυρίσει ποτέ πίσω στο σπίτι. Και ακριβώς αυτό μου θυμίζει τη μεγάλη αλήθεια που λέει ο θυμόσοφος λαός, ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Με άλλα λόγια, σε κάθε σημαντικό στόχο στη ζωή μας, δύσκολη είναι μόνο η αρχή. Αν δηλαδή θέλει κάποιος να γράψει ένα βιβλίο η δυσκολία έγκειται στο να γεμίσει τις πρώτες σελίδες. Μετά το βιβλίο γράφεται σχεδόν από μόνο του. Ομοίως, αν θέλει να κάνει μια δύσκολη συζήτηση το πιο δύσκολο είναι να βρει το κουράγιο να πει τις μαγικές λέξεις: «θέλω να μιλήσουμε».

Το τρέξιμο με βοηθά να μην χάνω το στόχο μου και να προχωρώ μπροστά

Πριν από μερικές εβδομάδες ενώ έτρεχα, η εξάντληση μου έκοψε τα πόδια. Το κεφάλι μου έπεσε και έχασα τον ρυθμό μου. Μια απελπισία με έπιασε μόλις συνειδητοποίησα την απόσταση που είχα ακόμα να διανύσω. Ήξερα τι μου συνέβαινε. Ως δρομέας είχα πέσει σε τοίχο. Και τότε θυμήθηκα τον κανόνα του 40% των καταδρομέων, που λέει ότι ακόμα κι αν νιώθουμε εξαντλημένοι δεν έχουμε φτάσει ούτε το 40% των δυνατοτήτων μας. Με μια βαθιά ανάσα σήκωσα το κεφάλι μου και κάρφωσα το κεφάλι μου ευθεία μπροστά στο στόχο μου μέχρι να τον ολοκληρώσω. Και αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις. Γιατί όπως είχε πει και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ «αν περπατάς μέσα από κόλαση, συνέχισε να περπατάς».

Το τρέξιμο με βοηθά να εκτιμώ το σώμα μου

Δυστυχώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας βομβαρδίζουν με εικόνες από τέλεια σώματα που ελάχιστοι από εμάς διαθέτουμε. Σαν αποτέλεσμα αυτού είναι να αντιμετωπίζουμε τη γυμναστική σαν τιμωρία. Ακολουθούμε δηλαδή κάποια μορφή άσκησης γιατί θέλουμε να τιμωρήσουμε τον εαυτό μας που δεν είναι σε φόρμα ή επειδή φάγαμε περισσότερο από ότι έπρεπε το προηγούμενο βράδυ. Η γυμναστική όμως δεν είναι τιμωρία. Αντίθετα, πρέπει να μας βοηθά να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε. Μετά από κάθε τρέξιμο πλέον ευχαριστώ το σώμα μου για την καλή δουλειά που έκανε. Γιατί είμαι υγιής, κάτι που δεν είναι δεδομένο για όλους μας. Έχω έναν φίλο που λόγω μιας μακροχρόνιας ασθένειας δεν μπορεί να περπατήσει μεγάλες αποστάσεις. Είναι όμως ευγνώμων που μπορεί έστω και να περπατήσει και που έχει καλούς φίλους να τον βοηθούν κάθε φορά για να ολοκληρώσει τη διαδρομή.

Το τρέξιμο δίνει άλλη σημασία στην ξεκούραση

Από τότε που άρχισα το τρέξιμο έχω γίνει πιο ευγενικός με τον εαυτό μου. Αποδέχομαι την ανάγκη του για ξεκούραση και έχω μάθει να του προσφέρω τα διαλλείματα που χρειάζεται για να μην καταρρεύσει. Κάποτε θεωρούσα την ξεκούραση αδυναμία. Σήμερα ξέρω ότι όσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργητικοί, άλλο τόσο είναι να είμαστε ξεκούραστοι. Μόνο έτσι θα έχουμε καλή υγεία σε σώμα και μυαλό.

Το τρέξιμο με έμαθε ότι αυτό που καταναλώνω κάνει τη διαφορά

Από τότε που άρχισα το τρέξιμο προσέχω περισσότερο τι καταναλώνω και για το σώμα και για το μυαλό μου. Από τη στιγμή που νιώθω διαφορετικά στο τρέξιμο όταν έχω φάει σωστά από όταν έχω καταναλώσει τροφές που με βαραίνουν, συνειδητοποίησα τη μεγάλη σημασία των καθημερινών διατροφικών συνηθειών μας. Ομοίως τα νέα που επιλέγω να διαβάσω δεν αφορούν αποκλειστικά και μόνο δυσάρεστες καταστάσεις ή επικείμενες καταστροφές. Επιλέγω ιστορίες που με εμπνέουν και επιβεβαιώνουν αυτό που πλέον ξέρω καλά, δηλαδή ότι η ζωή είναι όμορφη.

Το τρέξιμο με έμαθε ότι όλα είναι πιθανά

Ίσως το μεγαλύτερο μάθημα που πήρα από το τρέξιμο είναι ότι όλα είναι πιθανά. Σήμερα τρέχω περισσότερα χιλιόμετρα από ότι πίστευα ποτέ, κάνω μεγαλύτερες διαδρομές από τις προβλέψεις της οικογένειας και των φίλων μου. Από κάποιος που δεν έτρεχα ποτέ, έγινα ένας δρομέας που τρέχει εφτά μέρες την εβδομάδα. Όχι, δεν πιστεύω ότι το τρέξιμο είναι για όλους. Πιστεύω όμως ακράδαντα ότι δεν υπάρχει μέτρο στις ανθρώπινες δυνατότητες. Αρκεί να το θέλουμε. Αρκεί να κάνουμε την αρχή. Αρκεί να πετύχουμε το πρώτο βήμα.

Συγγραφέας: Γουίλ Άιλγουορντ

Ο Γουίλ Άιλγουορντ συγγραφέας του βιβλίου «Becoming Unstuck: Your Step by Step Guide to Taking Charge of Your Life» βοηθά τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν περισσότερο εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να είναι πιο ήρεμοι.

Πηγή: tinybuddha.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Το δικό οσυ Βίωμα

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας