7 πρακτικές συμβουλές για θετική σκέψη και καλύτερη ζωή

0
1306

Η θετική σκέψη είναι μια έννοια που επικαλούμαστε συχνά. Εξαιτίας αυτού, πολλοί μιλούν για ένα κλισέ της εποχής χωρίς πρακτικό αντίκρισμα.

 

Κι όμως η θετική σκέψη έχει σωματικά και ψυχολογικά οφέλη που επιβεβαιώνονται από πολλές επιστημονικές έρευνες. Για του λόγου το ασφαλές, η θετική σκέψη ενισχύει την εμπιστοσύνη και βελτιώνει τη διάθεση. Αποτελεί επίσης ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη καταστάσεων, όπως η υπερδιέγερση, η κατάθλιψη και άλλες διαταραχές που συνδέονται με το στρες.

Κι ενώ όλα αυτά ακούγονται ωραία και διαβάζονται εύπεπτα, τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για «τη δύναμη της θετικής σκέψης»;

Το δίχως άλλο στην επικράτηση της θετικής σκέψης βοηθούν οι θετικές εικόνες, οι θετικές κουβέντες ή ο γενικότερος οπτιμισμός. Κάποιες συμβουλές για αποτελεσματική θετική σκέψη είναι οι ακόλουθες:

Ξεκινήστε τη μέρα με θετικά συναισθήματα

Το πώς ξεκινάτε τη μέρα σας δίνει τον τόνο για το υπόλοιπο 24ωρο. Έχετε ξυπνήσει ποτέ αργά μέσα στον πανικό και μετά να νιώθετε ότι τίποτα δεν πρόκειται να σας πάει καλά;

Αυτό συμβαίνει όταν η μέρα σας ξεκινά με αρνητικά συναισθήματα, τα οποία ποτίζουν κάθε άλλη δραστηριότητα σας μέσα στην ίδια μέρα. Για να αποφύγετε μια τέτοια αρνητική κατάληξη, ξεκινήστε τη μέρα σας με θετική σκέψη. Μπορείτε για παράδειγμα να κοιταχτείτε στον καθρέφτη, όσο χαζό κι αν σας φαίνεται αυτό, και να πείτε στον εαυτό σας «σήμερα θα είναι μια καλή μέρα».

«Θα είμαι καταπληκτικός σήμερα» είναι μια ακόμα θετική δήλωση, η οποία θα εκπλαγείτε πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει στο 24ωρο σας…

Επικεντρωθείτε στα καλά όσο μικρά κι αν είναι

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μέρα που να μην κρύβει προκλήσεις και εμπόδια. Οι τέλειες μέρες υπάρχουν μόνο στις σελίδες των βιβλίων, τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη.

Για να αντιμετωπίσετε όμως μια τέτοια κατάσταση, χωρίς να χαλάσει η διάθεση σας, μπορείτε να επικεντρωθείτε στα θετικά, όποια κι αν είναι αυτά, όσο μικρά και αμελητέα κι αν σας φαίνονται. Για παράδειγμα, αν κολλήσετε στην κίνηση καθοδόν προς τη δουλειά, μπορείτε να ενθουσιαστείτε με το γεγονός ότι επιτέλους τώρα μπορείτε να ακούσετε το αγαπημένο σας τραγούδι απερίσπαστοι.

Αν πάλι το σουπερμάρκετ δεν έχει το φαγητό που θέλατε να φτιάξετε για δείπνο, ενθουσιαστείτε με την απροσδόκητη διαφορετική επιλογή που καλείστε να κάνετε.

Βρείτε την αστεία πλευρά σε κάθε δυσκολία

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να ανακαλύπτει το χιούμορ και στις πιο σκοτεινές στιγμές σας. Να θυμίζετε πάντα στον εαυτό σας ότι, όσο δύσκολα κι αν περνάτε σήμερα, οι εμπειρίες αυτές είναι που θα σας προσφέρουν τις ωραιότερες ιστορίες για διήγηση στο μέλλον.

Με απλά λόγια προσπαθήστε να γελάτε με ότι τρομερό και φοβερό ρίχνει η ζωή στο δρόμο σας. Για παράδειγμα, απολυθήκατε; Γελάστε με τον παράδοξο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσατε να περάσετε την τελευταία μέρα σας στο γραφείο. Εναλλακτικά σκεφτείτε τι πρωτότυπο επάγγελμα μπορείτε να κυνηγήσετε στη συνέχεια.

Μετατρέψτε τις αποτυχίες σε μαθήματα ζωής

Δεν είστε τέλειοι. Θα κάνετε λάθη με πολλούς ανθρώπους και θα αποτύχετε σε πολλές δουλειές. Αυτό που πρέπει να κάνετε κάθε φορά είναι, αντί να επικεντρώνεστε στην αποτυχία, να διοχετεύετε την ενέργεια σας στο να βρείτε τι θα κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά.

Και κάπως έτσι, το πάθημα σας θα έχει γίνει μάθημα και εσείς και θετική σκέψη θα έχετε και δυνατοί θα νιώθετε….

Θετικά λόγια και στον εαυτό σας

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές τα αρνητικά λόγια μας έρχονται πολύ εύκολα. Είναι σύνηθες να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και να κακίζουμε τον εαυτό μας που μπλέξαμε.

Ωστόσο, αν αυτές οι σκέψεις επανέρχονται σε κάθε περίπτωση, σύντομα η αυτοπεποίθηση μας θα κάνει φτερά δια παντός. Γι’ αυτό όταν καταλαβαίνουμε ότι σκεφτόμαστε έτσι, πρέπει να βάζουμε φρένο. Και να λέμε για παράδειγμα, «αυτή τη φορά μπορεί να μην λειτούργησε, την επόμενη θα τα καταφέρω»…

Επικεντρωθείτε στο παρόν

Κρατήστε τη σκέψη σας στο παρόν. Όχι στο σήμερα, σ’ αυτή την ώρα, αλλά στη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί το αφεντικό σας να σας έχει στριμώξει στη γωνία. Τι ακριβώς όμως συμβαίνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που σας έχει αγανακτήσει;

Ξεχάστε αυτό που σας είχε πει προχθές. Σταματήστε να σκέφτεστε τι μπορεί να σας ξεφουρνίσει αύριο. Επικεντρωθείτε στο τώρα. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχτεί ότι ο αρνητισμός συνδέεται με μια συναισθηματική φόρτιση από το παρελθόν ή την ψυχολογική ένταση για πιθανή επανάληψη της στο μέλλον.

Να έχετε θετικούς φίλους & συναδέλφους

Όταν περιστοιχίζεστε από θετικούς ανθρώπους, θα ακούτε μόνο θετικά λόγια, θετικές εντυπώσεις και θετικά σχόλια. Η θετικότητα θα σας κατακλύζει καθημερινά. Δεν θα έρχεται μόνο από μέσα σας, αλλά θα βρίσκεται ολόγυρα σας. Η ανακάλυψη θετικών ανθρώπων δεν είναι δύσκολη υπόθεση.

Για να είστε όμως σε θέση να αποκομίσετε τα οφέλη της θετικής παρουσίας τους, θα πρέπει πρώτα να έχετε εκμηδενίσει την αρνητικότητα στη δική σας ζωή. Με απλά λόγια, δώστε θετική σκέψη για να λάβετε θετικές εντυπώσεις…

Πηγή: success.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας