Αρκετοί άνθρωποι γύρω μας φαίνεται πως έχουν βαθιά γνώση του σκοπού της ζωής τους. Είτε μέσω της εργασίας, είτε μέσω της εθελοντικής προσφοράς είτε μέσω της τέχνης τους, φαίνεται πως έχουν βρει τρόπους να συνδυάσουν το πάθος, το ταλέντο και το ενδιαφέρον τους για τον κόσμο με τέτοιο τρόπο, ώστε να γεμίζουν τη ζωή τους με νόημα.

 

Οι άνθρωποι αυτοί είναι τυχεροί, καθώς η ύπαρξη ενός σκοπού της ζωής είναι συνδεδεμένη με πολλά οφέλη. Μελέτες δείχνουν πως ο σκοπός αυτός συνδέεται με καλύτερη υγεία, μακροβιότητα και ακόμη οικονομική επιτυχία. Πράγματι είναι υπέροχο να υπάρχει ένας σκοπός στη ζωή και να ξέρουμε ότι χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας για να βοηθήσουμε τους άλλους με έναν τρόπο που σημαίνει κάτι για εμάς.

Όμως, πώς μπορούμε να βρούμε αυτό το στόχο αν δεν είναι προφανής; Είναι κάτι που αναπτύσσεται φυσικά μέσα στην πορεία της ζωής; Ή μήπως υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να τον βρούμε;

Μάλλον ισχύουν και τα δύο.

Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν το σκοπό της ζωής τους φυσικά ή μέσα από εσκεμμένη εξάσκηση και γνώση του εαυτού. Μερικές φορές, το να έχουμε κάποιον να μιλήσουμε για αυτά που είναι σημαντικά μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους και βοηθά να εντοπίσουμε το σκοπό της ζωής μας.

Ωστόσο, είναι ευκολότερο να βρούμε αυτό το νόημα, εάν μας δοθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Οι αξίες, τα ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, οι δεξιότητες και η έκφραση συναισθημάτων, όπως η ευγνωμοσύνη, μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε με το σκοπό της ζωής μας.

7 συμβουλές που βασίζονται σε μελέτες και μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε το σκοπό της ζωής σας είναι οι ακόλουθες:

  1. Εντοπίστε τα πράγματα για τα οποία νοιάζεστε

Σκοπός είναι να εφαρμόζετε τις ικανότητές σας με στόχο το ευρύτερο καλό και με έναν τρόπο που είναι σημαντικός για εσάς. Έτσι, το να βρείτε τι είναι αυτό για το οποίο νοιάζεστε είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Σκεφτείτε τον κόσμο γύρω σας: το σπίτι, τον κοινωνικό περίγυρο και τον κόσμο γενικότερα. Έπειτα αναλογιστείτε τον ιδανικό κόσμο που θα δημιουργούσατε εάν είχατε ένα μαγικό ραβδί και μπορούσατε να αλλάξετε ό,τι θέλατε. Στη συνέχεια σκεφτείτε συγκεκριμένα και εφικτά βήματα που θα μπορούσατε να κάνετε για να συνεισφέρετε στη δημιουργία αυτού του ιδεατού κόσμου.

Μία παρόμοια διαδικασία είναι, αντί να οραματίζεστε έναν εξιδανικευμένο κόσμο να κάνετε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σας:

– Σε τι είμαι καλός/η;
– Τι έχω κάνει για να αποκτήσω μία ικανότητα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κάποιο σκοπό;
– Τι με νοιάζει περισσότερο στην κοινωνία;

Αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να επαναπροσδιορίσετε το σκοπό της ζωής σας και να σας βοηθήσουν θα θέσετε τον εαυτό σας στην υπηρεσία του κόσμου.

  1. Αναλογιστείτε τι είναι σημαντικό για εσάς

Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ένα πράγμα που είναι πιο σημαντικό για εμάς καθώς υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον κύκλο ενδιαφέροντός μας. Το να κατανοήσετε όμως τι σημαίνει περισσότερα για εσάς διευκολύνει το να μετατρέψετε το σκοπό της ζωής σας σε κάτι εφικτό που πραγματικά βγάζει νόημα.

Όταν ξεκαθαρίσετε τις βαθύτερες αξίες σας, ρωτήστε τον εαυτό σας: Τι λένε αυτές οι αξίες για εμένα ως άτομο; Πώς μπορούν αυτές οι αξίες να επηρεάσουν την καθημερινότητά μου; Πώς σχετίζονται με αυτά που θέλω να κάνω στην υπόλοιπη ζωή μου; Αυτές οι ερωτήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε πώς θα χρησιμοποιήσετε τις αξίες σας για ένα σκοπό.

  1. Αναγνωρίστε τις δυνατότητες και τα ταλέντα σας

Όλοι διαθέτουμε δυνατότητες και δεξιότητες που έχουμε αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτές οι ικανότητες χτίζουν τη μοναδική προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Όμως, κάποιοι εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το τι μπορούν να προσφέρουν.

Εκτός από βαθιά αυτογνωσία, μπορείτε να ρωτήσετε τους γύρω σας. Οι φίλοι, οι συνάδελφοι και η οικογένεια μπορεί να βοηθήσουν ιδιαίτερα σε αυτό. Μερικές ερωτήσεις που θα βοηθήσουν είναι:

– Σε τι πιστεύεις ότι είμαι καλός/η;
– Τι πιστεύεις ότι μου αρέσει στ’ αλήθεια;
– Πώς πιστεύεις ότι θα μπορούσα να αφήσω το στίγμα μου στον κόσμο;

Οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν μπορεί να έχουν την ικανότητα να δουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να σας υποδείξουν απρόσμενες κατευθύνσεις. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να βασιστείτε στις παραπάνω κρίσεις εάν αισθάνεστε ότι δεν βγάζουν νόημα.

  1. Δοκιμάστε τον εθελοντισμό

Το να βρείτε το σκοπό της ζωής σας χρειάζεται περισσότερα από απλή σκέψη. Χρειάζεται και να δοκιμάσετε νέα πράγματα και να δείτε πώς αυτές οι δραστηριότητες σας βοηθούν να ενεργοποιήσετε νέες ικανότητες. Ο εθελοντισμός πάνω σε κάτι που σας ενδιαφέρει θα μπορούσε να σας δώσει την εμπειρία που χρειάζεστε ενώ ταυτόχρονα προσφέρετε κάτι καλό στον κόσμο.

Ακόμη, η συνεργασία με έναν οργανισμό που υπηρετεί το κοινό καλό θα σας φέρει σε επαφή με άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος με εσάς και σας εμπνέουν. Στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολο να βρείτε και να διατηρήσετε ένα σκοπό με την υποστήριξη των άλλων. Ο εθελοντισμός για πολλούς ανθρώπους λειτουργεί ενισχύοντας την υγεία και την μακροζωία.

Είναι σημαντικό όμως η εθελοντική δράση να μην είναι μονότονη αλλά να εκπληρώνει την αίσθηση του σκοπού, να δίνει κίνητρο και έμπνευση.

  1. Φανταστείτε τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας

Κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

– Τι κάνω;
– Τι είναι σημαντικό για εμένα;
– Τι με νοιάζει στα αλήθεια και γιατί;

Οι ειδικοί προτείνουν να αναλογιστούμε τι θέλαμε πάντα να κάνουμε αλλά δεν μπορούσαμε επειδή υπήρχαν άλλες προτεραιότητες ή υποχρεώσεις. Εάν μπορέσουμε να ξεδιαλύνουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας, αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στο να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε. Ίσως εάν επικεντρωθούμε, λοιπόν, στους ανθρώπους και τις εμπειρίες που σχετίζονται με αυτές να καταφέρουμε να τις φτάσουμε.

  1. Καλλιεργήστε θετικά συναισθήματα

Για να βρείτε το σκοπό της ζωής σας είναι σημαντικό να καλλιεργήσετε θετικά συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός. Κάθε ένα από τα παραπάνω συναισθήματα συνδέεται με την ευημερία, το νοιάξιμο για τους άλλους και την εύρεση ενός νοήματος στη ζωή. Όλα αυτά μας βοηθούν να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να συμβάλλουμε στον κόσμο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καλλιεργήσετε τα παραπάνω συναισθήματα. Ο θαυμασμός μπορεί να εμπνευστεί παρατηρώντας την ομορφιά της φύσης ή ανακαλώντας μία στιγμή έμπνευσης. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να καλλιεργηθεί υιοθετώντας μερικές καθημερινές συνήθειες.

Διαβάστε ποιες είναι αυτές: 10 συνήθειες που υιοθετούν οι ευγνώμονες άνθρωποι

  1. Μιμηθείτε τους ανθρώπους που θαυμάζετε

Μερικές φορές οι άνθρωποι που θαμάζουμε περισσότερο μπορούν να μας βοηθήσουν να συμβάλλουμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Ωστόσο, συχνά αυτά τα λαμπρά παραδείγματα μπορεί να είναι πολύ τρομακτικά και να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά. Έτσι, μπορείτε απλά να στραφείτε σε καθημερινούς ανθρώπους που επιτυγχάνουν το καλό με πιο απλούς τρόπους. Ίσως αν έχετε ένα φίλο που μοιράζει φαγητό σε άστεγους ή έναν συνάδελφο που αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη να μπορούν να σας εμπνεύσουν.

Να θυμάστε: δεν χρειάζεται να γίνετε διάσημοι για να πετύχετε το σκοπό της ζωής σας. Χρειάζεται απλά να κοιτάξετε βαθιά μέσα σας και να βρείτε τι είναι αυτό που σας νοιάζει πραγματικά. Και έπειτα να ξεκινήσετε κάνοντας μικρά βήματα και φτάνοντας όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που σημαίνει για εσάς τα πάντα.

Με πληροφορίες από: greatergood.berkeley.edu

 

Newsletter εγγραφή

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας