8 +1 τρόποι να «ακούς» το σώμα σου

0
191

Ας αναγνωρίσουμε ότι η πρωταρχική εμπειρία του εαυτού και της σχέσης μας με τον κόσμο είναι προ-λεκτική (πριν τις λέξεις) και συμβαίνει μέσα από το σώμα. Το βρέφος μέσω της αφής και της αγκαλιάς αντιλαμβάνεται τον εαυτό του. Το σώμα μας το όχημα μας για τη ζωή, αναπόσπαστο κομμάτι της αίσθησης του εαυτού.

Η άμεση σχέση και αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ψυχισμό και το σώμα είναι φανερή στον καθένα αρκεί να παρατηρήσουμε τη σωματική μας στάση και τη φυσιολογία μας όταν είμαστε λυπημένοι ή προβληματισμένοι σε αντιπαράθεση με στιγμές ενθουσιασμού ή χαλάρωσης. Μετά την άσκηση νιώθουμε χαρά και ότι έχει αδειάσει το μυαλό μας. Σε στιγμές έντασης το σώμα μας σφίγγεται και ίσως να έχουμε σωματικά συμπτώματα όπως πόνο ή ζαλάδα.

Πολλές φορές όταν τα πράγματα γίνονται περίπλοκα στο κεφάλι μας ή βαριά στη καρδιά μας, όταν οι σκέψεις είναι πλυντήριο στο μυαλό μας και τα συναισθήματα μάς κατακλύζουν, το να γυρίσουμε και να «ακούσουμε» ή να φροντίσουμε το σώμα μας κάνει αληθινή διαφορά και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Βλέπεις όλοι θεωρούμε την υγεία αξία και αρετή αλλά πόσο «ακούμε» το σώμα μας που μας «μιλά» με σιωπηλούς τρόπους; Πως μπορούμε λοιπόν να ενδυναμώσουμε την σύνδεση μας με το σώμα μας;

1. Ξεκουράσου όταν το χρειάζεσαι

Το όφελος της άσκησης είναι επιβεβαιωμένο. Για το σώμα, το πνεύμα, το συναίσθημα. Άσκηση είναι υγεία και αν κυκλοφορούσε το όφελος σε «χάπι» σίγουρα θα ήταν το πιο ακριβοπληρωμένο του πλανήτη. Όμως πόσο πολύ είναι αρκετό για εσένα; Πόσο συχνά χρειάζεσαι ξεκούραση; Ποια είναι η ένταση και η συχνότητα που σου ταιριάζει; Ποιος μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις αυτές: εσύ! Εσύ είσαι αυτός που φοράς το σώμα σου. Και να θυμάσαι ότι όσο σημαντική είναι η δραστηριότητα άλλο τόσο είναι και η ξεκούραση.

2. Η ηλικία μετράει;

Η ηλικία είναι πάντα ένας παράγοντας που μετράει αλλά πολλές φορές τον ακούω σαν δικαιολογία. Ναι, με την ηλικία το σώμα μας χάνει ένα μέρος της αντοχής του αν το «κακομεταχειριζόμαστε». Επιδιορθώνει φθορές αλλά όχι με την ίδια ταχύτητα. Έτσι καθώς μεγαλώνουμε δεν έχουμε την ίδια ανταπόκριση στο ξενύχτι, στο μεθύσι, στις δίαιτες. Δεν είμαστε τόσο δυνατοί και τόσο ευλύγιστοι. Το σώμα μας έχει αρχίσει και αντιδρά στην κακοποίηση και καθώς μεγαλώνουμε αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε ότι οι επιλογές μας «κοστίζουν». Να σημειώσω ότι έχω δει ανθρώπους πολύ πιο υγιείς στα 50 από ότι περιέγραφαν τον εαυτό τους στα 30. Η φυσική μας κατάσταση είναι καθρέφτης των επιλογών μας.

3. Άκου τα σήματα κινδύνου

Σημάδια και ψίθυροι που όταν δεν τους «ακούσουμε» γίνονται συναγερμοί. Ζαλάδες, αrρυθμίες, αίσθημα παλμών, πόνοι που δεν υπήρχαν και οτιδήποτε ξεφεύγει της «κανονικότητας» είναι δείκτης. Μπορεί να σχετίζεται με το στρες ή με άλλες καταστάσεις υγείας που χρήζουν φροντίδας και αγωγής. Όταν κάτι ξεφεύγει της κανονικότητας χρήζει προσοχής. Μίλησε για τα συμπτώματα στο γιατρό σου.

4. Η διάθεση μετράει

Όλοι έχουμε καλές και κακές μέρες. Μέρες που αγχωνόμαστε πολύ και άλλες που κυλούν πιο ήρεμα. Όμως αν παρατηρείς ότι αυτό δεν είναι σε μια ισορροπία που σε βοηθά να είσαι λειτουργικός, αν απομονώνεις στον εαυτό σου, αποφεύγεις να κάνεις πράγματα που παλιότερα σε έκαναν χαρούμενο, το σώμα σου είναι συνεχώς σφιγμένο, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, τρως περίεργα (λίγο ή πολύ), κοιμάσαι περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο, σίγουρα αυτά είναι συμπτώματα που χρειάζεται να «ακούσεις».

5. Αλλαγές στην όρεξη

Η όρεξη, η πείνα και ο κορεσμός είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας της υγείας μας. Είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας που έχει το σώμα με το μυαλό μας. Όταν υπάρχουν αλλαγές από το συνηθισμένο είναι ένας τρόπος να μας πει το σώμα μας ότι «κάτι τρέχει». Ίσως να είναι συναισθηματικής φύσης και να τρώμε για να βρούμε ανακούφιση ή ίσως το πολύ άγχος να μας κλείνει το στομάχι ή ίσως να υποβόσκει κάποια παθολογία. Σίγουρα βοηθά να τρώμε «αληθινές» και ποιοτικές τροφές. Αυτές οι τροφές εξασφαλίζουν τη σωστή θρέψη και δεν «απορυθμίζουν», επιβαρύνουν έξτρα το σώμα και τους βιοχημικούς του μηχανισμούς.

6. Ο ύπνος είναι καθρέφτης

Πόσο συχνά ξυπνάς το βράδυ; Νοιώθεις αναζωογονημένος το πρωί; Νυστάζεις στη διάρκεια της ημέρας; Κοιμάσαι βαθιά και αρκετή ώρα; Είναι ποιοτικός ο ύπνος σου; Το σώμα μας για να επιβιώσει χρειάζεται αέρα, συστατικά, νερό και ξεκούραση. Συνήθως 7-9 ώρες βραδινός συνεχόμενος, ποιοτικός ύπνος είναι αρκετός για τους περισσότερους. Φρόντισε τις συνθήκες ώστε να στο παρέχεις.

7. Όταν ο πόνος επιμένει

Εάν παρατηρείς πόνους που έρχονται και φεύγουν και ξαναέρχονται χρειάζονται την προσοχή σου. Μπορεί ένα τράβηγμα στο γυμναστήριο να γίνει θλάση. Μπορεί κάτι που γιατρεύεται εύκολα να γίνει χρόνιο. Ο πόνος είναι ένας τρόπος να μας κάνει το σώμα μας να ακούσουμε, μην το αγνοείς.

8. Τα συμπτώματα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας «ξυπνήσει»

Το σώμα σου δεν σε εκδικείται «γεννώντας» συμπτώματα. Μπορεί να ξύπνησαν αλλεργίες ή το έντερό σου να αρχίζει να διαμαρτύρεται, αλλαγές στο δέρμα που ξαφνικά γίνετε ξηρό ή αποκτά ευαισθησίες. Κάτι αλλάζει και είναι καλή ευκαιρία να δούμε τι μας πυροδοτεί. Ας μην μείνουμε στο σύμπτωμα και ας δούμε την αιτία. Ας μη σταματήσουμε βάζοντας απλά μια ταμπέλα «διάγνωση» για το κακό που μας βρήκε και ας ακούσουμε τι μας λέει το σώμα μας βλέποντας μια πιο μεγάλη εικόνα ώστε να θεραπεύσουμε την αιτία και όχι το σύμπτωμα. Το σύμπτωμα υπάρχει και είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας «ξυπνήσει».

9. Εμπιστέψου εσένα, είσαι ο καλύτερος ειδικός για τον εαυτό σου

Είσαι ο μοναδικός που γνωρίζεις τον εαυτό σου μέσα και έξω. Πώς είσαι καλά, πώς είσαι κουρασμένος, πώς αρρωσταίνεις, τι συμβαίνει όταν αγχώνεσαι. Όλη η πληροφορία γράφεται στο σώμα σου. Από σφιγμένα δόντια, σηκωμένους ώμους, σφιχτό αυχένα, πονοκεφάλους, πρησμένη κοιλιά, πόνους στην πλάτη ή στα γόνατα, επιρρέπεια σε ιούς και ασθένειες. Πολλές φορές ίσως οι σωστές ερωτήσεις από τους ειδικούς βοηθούν να σε «ακούσεις» καλύτερα, αλλά σίγουρα εσύ ξέρεις αν συνδέεσαι με τη διαίσθησή σου και την εσωτερική σου σοφία.

 

Newsletter εγγραφή

 

Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας