Μετά από τις πολλές ώρες παραμονής στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, η επιστροφή στο σπίτι μας προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας. Είναι εξάλλου το μέρος στο οποίο μπορείς να χαλαρώσεις στο κρεβάτι σου μετά από μια κουραστική μέρα ή να απολαύσεις ένα ζεστό μπάνιο για να διώξεις μακριά όλη την ένταση του 24ωρου. Νέα μελέτη ωστόσο προειδοποιεί ότι η γαλήνη στο σπίτι γίνεται άπιαστο όνειρο, όταν σε αυτό βασιλεύει η ακαταστασία.
Σε άρθρο της στο ιατρικό περιοδικό Psychology Today, η Dr. Sherrie Bourg Carter έγραψε ότι η ακαταστασία παίζει σημαντικό ρόλο στο πως αισθανόμαστε για το σπίτι μας, τον χώρο της εργασίας και τον εαυτό μας. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη, οι χώροι του σπιτιού ή της εργασίας που είναι ακατάστατοι προκαλούν στους ανθρώπους άγχος και στρες.
Αναρωτιέστε πως είναι δυνατόν ένα ακατάστατος χώρος να προκαλεί άγχος και στρες; Η Dr. Sherrie Bourg Carter σας προσφέρει όχι έναν, αλλά οχτώ επιστημονικούς λόγους για το παραπάνω αποτέλεσμα.
Η ακαταστασία υπερ-διεγείρει τις αισθήσεις
Όταν σε ένα δωμάτιο κυριαρχεί η ακαταστασία, οι αισθήσεις μας και ιδιαίτερα αυτή της όρασης υπερ-διεγείρεται. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι και εξουθενωμένοι.
Η ακαταστασία αποσπά την προσοχή μας
Έχετε ποτέ εργαστεί σε ακατάστατο περιβάλλον; Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να λειτουργήσετε σε έναν χώρο γεμάτο αχρείαστα πράγματα; Σύμφωνα με την Dr. Sherrie Bourg Carter η εργασία σε έναν ακατάστατο χώρο κλέβει τη συγκέντρωση και την προσοχή μας. Αντί να επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε, το μυαλό μας αποσυντονίζεται από την ακαταστασία που βασιλεύει ολόγυρα μας.
Η χαλάρωση δεν μπορεί να εξισωθεί με την ακαταστασία
Η χαλάρωση σε ένα ακατάστατο δωμάτιο είναι αδύνατη. Σύμφωνα με την Dr. Sherrie Bourg Carter η ακαταστασία στέλνει στο μυαλό μας σήμα που μας κάνει να θέλουμε να τακτοποιήσουμε το χάος γύρω μας. Πρόκειται για μια εξουθενωτική διαδικασία σε νοητικό επίπεδο και όταν επιτέλους αφηνόμαστε στο ένστικτό μας έχουμε φτάσει πια στο σημείο που έχει κουραστεί και το σώμα μας.
Η ακαταστασία χειραγωγεί το μυαλό στο να πιστεύει ότι δεν έχει κάνει τη δουλειά που πρέπει
Ένα ακατάστατο περιβάλλον μπερδεύει το μυαλό μας και μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει καμιά δουλειά ακόμα κι αν δουλεύουμε γα πολλές ώρες. Το ακατάστατο περιβάλλον δεν θα προσφέρει ποτέ στο μυαλό μας την αίσθηση της ικανοποίησης και της πληρότητας.
Η αποδιοργάνωση προκαλεί άγχος
Είναι πολύ εύκολο να χάσετε σημαντικά πράγματα όταν βασιλεύει η ακαταστασία σε έναν χώρο. Το να μην ξέρετε που είναι τα υπάρχοντα σας και η διαδικασία να ψάξετε γι’ αυτά μέσα σε έναν χαμό από πράγματα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος σε μερικούς ανθρώπους.
Η ακαταστασία προκαλεί ενοχή και ντροπή
Υπάρχει λόγος γιατί οι μητέρες όλου του κόσμου απεχθάνονται να έχουν καλεσμένους χωρίς πρότερη ειδοποίηση τελευταία στιγμή. Ο καθαρισμός του σπιτιού και του χώρου εργασίας μας είναι ευθύνη μας, οπότε όταν οι άλλοι άνθρωποι δουν ότι ζούμε μέσα στην ακαταστασία νιώθουμε ενοχή και ντροπή.
Η ακαταστασία εμποδίζει την δημιουργικότητα και την παραγωγικότητα του νου
Ένας ανοιχτός χώρος και ένα τακτοποιημένο περιβάλλον ελευθερώνουν το μυαλό μας, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε δημιουργικά και να είμαστε περισσότερο παραγωγικοί. Όπως τονίζει η Dr. Sherrie Bourg Carter το ακατάστατο περιβάλλον δεν βοηθά στη σκέψη, στη λύση των προβλημάτων, στο κατέβασα ιδεών και άλλες δραστηριότητες του νου.
Η ακαταστασία δημιουργεί αισθήματα θυμού και απογοήτευσης
Η ηρεμία του νου δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ένα ακατάστατο περιβάλλον. Αυτός ο χαμός ολόγυρα μας προκαλεί αισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Πολλοί άνθρωποι σιχαίνονται να ασχολούνται με αυτές τις δουλειές, ιδιαίτερα όταν γυρίζουν μετά από πολύωρη εργασία. Γι’ αυτό άλλωστε και μητέρες νευριάζουν όταν τα παιδιά δεν καθαρίζουν το σπίτι τους.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dr. Sherrie Bourg Carter υποστηρίζεται από έρευνα του Κέντρου για τη Καθημερινή Ζωή και τις Οικογένειες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA). Αυτή η έρευνα καταπιάνεται με τη χημική σχέση ανάμεσα στην ακαταστασία, το άγχος και το στρες. Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της, οι γυναίκες που ζουν σε ένα ακατάστατο περιβάλλον έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ευρύτερα γνωστής ως η ορμόνη που προκαλεί στρες.
Συγγραφέας: Aye Duram
Πηγή: positiveoutlooksblog.com
- Ανακαλύψτε την κρυφή ομορφιά της Σαντορίνης εν πλω - 16/01/2025
- Αστρολογικό ημερολόγιο 2025 | Β’ μέρος - 16/01/2025
- Κερδίστε το βιβλίο “Γιατί Ζεις;” - 15/01/2025
[…] μπορούν να αναπτύξουν στρες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, κατάθλιψη και αμφιβολία. Και αυτό γιατί ενώ έχουν […]
[…] ότι οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας μειώνουν το στρες και βελτιώνουν την ποιότητα […]