Το σώμα μας είναι ένα εκπληκτικό σύστημα, το οποίο γνωρίζει ακριβώς πότε χρειάζεται να κοιμηθούμε, να ξυπνήσουμε, να πάμε στην τουαλέτα. Διατηρεί σταθερή θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, θεραπεύεται μόνο του όταν τραυματίζεται και διασπά τα τρόφιμα σε χρήσιμη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

 

Hκαρδιά μας δεν χάνει ποτέ χτύπο και οι πνεύμονες δεν ξεχνούν να αναπνεύσουν. Το σώμα μας επεξεργάζεται συνεχώς τις πληροφορίες και παρακολουθεί το περιβάλλον μας για να κάνει τις απαραίτητες εσωτερικές ρυθμίσεις, ώστε να βρισκόμαστε σε ισορροπία.

Όταν υπάρχει ανισορροπία είμαστε ευάλωτοι σε ασθένειες και κυρίως δεν είμαστε ευτυχισμένοι!

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις λιγούρες ως αδυναμία, αλλά στην πραγματικότητα είναι σημαντικά μηνύματα από το σώμα μας για να μας καθοδηγήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε μια λιγούρα, ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι προσπαθεί να μου πει το σώμα μου;»

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις 8 βασικές αιτίες που οδηγούν σε λιγούρες και πως να τις αντιμετωπίσετε.

Αιτίες Λιγούρας
1. Έλλειψη συναισθηματικής «τροφής» (Primary Food)

Αν είμαστε δυσαρεστημένοι σε μια σχέση, αν κάνουμε πολύ καθιστική ζωή, αν νιώθουμε πλήξη, είμαστε αγχωμένοι ή δε μας εμπνέει η δουλειά μας είναι πολύ πιθανό να στραφούμε στο φαγητό προσπαθώντας να ανακουφιστούμε από τα δυσάρεστα συναισθήματα που μας προκαλούν αυτές οι καταστάσεις.

Το φαγητό μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο ανακούφισης, ή ακόμα και μια απόδραση, σε καταστάσεις στρες κι έτσι συχνά το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες που δεν ικανοποιούνται αλλιώς. Μια τέτοια κατάσταση όμως είναι επικίνδυνη, γιατί δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο προσωρινής ικανοποίησης και ενοχών, και είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει σε παχυσαρκία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη στόχων, κοινωνικό αποκλεισμό και άλλες δυσάρεστες ή σοβαρές καταστάσεις. Χρειάζεται λοιπόν να εντοπίσουμε τους τομείς της ζωής μας στους οποίους δεν είμαστε ικανοποιημένοι και να βρούμε λύσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε.

Πάντα υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τη ζωή μας, ακόμα κι όταν κάτι τέτοιο μας φαίνεται απίθανο. Αν νιώθουμε πως δεν μπορούμε να το καταφέρουμε μόνοι μας, μπορούμε να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

2. Ενυδάτωση

Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσουμε τις λιγούρες και μπορεί να βοηθήσει επίσης στη ρύθμιση της ποσότητας φαγητού που καταναλώνουμε, ώστε να καλύπτουμε τις προσωπικές μας ανάγκες χωρίς να ξεφεύγουμε. Ένα ποτήρι νερό πριν από το φαγητό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι ότι η ποσότητα νερού που πίνετε επηρεάζει τις ποσότητες ηλεκτρολυτών του σώματος σας. Όταν ιδρώνετε και χάνετε νερό, χάνετε επίσης ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει στην αναζήτηση αλμυρών τροφών μετά από έντονη προπόνηση. Οπότε φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα, ώστε να ενυδατώνετε σωστά το σώμα σας. Δύο λίτρα τη μέρα είναι η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, αλλά ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και οι δικές σας ανάγκες μπορεί να διαφέρουν.

Συνήθως όταν διψάμε το σώμα μας προσπαθεί να μας πει ότι έχει αρχίσει να αφυδατώνεται. Μη περιμένετε λοιπόν να διψάσετε για να πιείτε νερό.

3. Ανισορροπία Yin – Yang

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ορισμένα τρόφιμα είναι περισσότερο yin ενώ άλλα είναι περισσότερο yang.

Με βάση αυτή τη θεωρία, αν καταναλώνετε τρόφιμα που είναι πολύ yin ή πολύ yang μπορεί να σας δημιουργήσουν έντονη επιθυμία για το αντίθετο, προκειμένου να διατηρήσετε ισορροπία. Έτσι λοιπόν είναι προτιμότερο να καταναλώνετε τρόφιμα που είναι πιο ουδέτερα (όπως σιτηρά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια) και να αποφεύγετε τα άκρα, που μπορεί να οδηγήσουν σε λιγούρες.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μιας δίαιτας πλούσια σε ζάχαρη (yin) μπορεί να προκαλέσει μια έντονη επιθυμία για κρέας (yang) και μια ωμοφαγική διατροφή (yin) μπορεί να σας κάνει να επιθυμήσετε βαριά μαγειρεμένα φαγητά (yang).

4. Επεξεργασμένα τρόφιμα

Επειδή ζούμε σε μια εποχή με γρήγορους και έντονους ρυθμούς, και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας, τείνουμε πολλές φορές να τρεφόμαστε με έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα τρόφιμα όπως, τα έτοιμα δημητριακά, το ψωμί του τοστ, τυριά και αλλαντικά, έτοιμες σάλτσες, κατεψυγμένες πίτσες, αναψυκτικά, μπισκότα και πολλά άλλα.

Στην πραγματικότητα το 80% των τροφίμων ενός σούπερ μάρκετ αποτελείται από επεξεργασμένα τρόφιμα, άλλα με λιγότερη επεξεργασία και άλλα με περισσότερη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ότι συνήθως έχουν χαμηλή διατροφική αξία ενώ περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, συντηρητικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσης και άλλα ανεπιθύμητα και βλαβερά συστατικά, που όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και καρκίνο, αλλά επηρεάζουν και τη γεύση μας και μας κάνουν να επιθυμούμε αυτές τις πολύ έντονες γεύσεις (πολύ γλυκό, πολύ αλμυρό κλπ.). Με αυτό τον τρόπο εθιζόμαστε σε αυτές τις τροφές και τις επιθυμούμε έντονα και συχνά ενώ πολλές φορές οι φυσικές τροφές που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να είναι υγιής, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια κλπ. μας φαίνονται άνοστα.

Τα καλά νέα είναι πως η γεύση μας προσαρμόζεται ανάλογα με τις τροφές που τρώμε, οπότε αν περιορίσετε τα επεξεργασμένα προϊόντα και τρώτε περισσότερες φυσικές τροφές όχι μόνο θα νιώθετε καλύτερα, αλλά θα αρχίσουν να σας αρέσουν και περισσότερο. Ο πιο εύκολος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να αρχίσετε να διαβάζετε τα συστατικά πριν αγοράσετε οτιδήποτε και να προτιμάτε όσα προϊόντα έχουν λιγότερα συστατικά και τα οποία γνωρίζετε. Οι άγνωστες λέξεις είναι σχεδόν πάντα κάτι που καλό θα ήταν να αποφύγουμε.

5. Νοσταλγία

Οι λιγούρες συχνά συνδέονται με τρόφιμα που φάγαμε πρόσφατα ή τρόφιμα από την παιδική μας ηλικία. Τα πρόσφατα τρόφιμα είναι ακόμα έντονα στη μνήμη μας για μερικές μέρες, οπότε είναι πιο πιθανό να τα επιζητήσουμε σε μια προσπάθεια να αναβιώσουμε μια θετική εμπειρία.

Ομοίως, όταν λαχταράμε τρόφιμα που τρώγαμε σαν παιδιά, μπορεί στην πραγματικότητα να νοσταλγούμε τα συναισθήματα ξεγνοιασιάς που μας προκαλούσαν. Γι’ αυτό είναι καλό να παρατηρούμε ποιες βασικές ανάγκες μας κρύβονται πίσω από τις λιγούρες και να προσπαθούμε να τις ικανοποιούμε με καλύτερους τρόπους. Αν για παράδειγμα βγήκατε με καλή παρέα για φαγητό και περάσατε όμορφα, είναι πολύ πιθανό να επιθυμήσετε να φάτε το ίδιο φαγητό την επόμενη μέρα ενώ είστε στη δουλειά κι ανυπομονείτε να σχολάσετε.

Στην πραγματικότητα όμως αναζητάτε την παρέα και τα όμορφα συναισθήματα που νιώσατε. Είναι πολύ πιθανό ακόμα κι αν ξαναπάτε στο ίδιο εστιατόριο και φάτε το ίδιο φαγητό να μη σας φανεί τόσο νόστιμο όσο την προηγούμενη φορά.

6. Εποχιακές λιγούρες

Το σώμα συχνά λαχταράει τρόφιμα σύμφωνα με την εποχή. Την άνοιξη, συνήθως επιθυμούμε ελαφρύτερα τρόφιμα, όπως οι πράσινες σαλάτες ή τα εσπεριδοειδή.

Το καλοκαίρι, αναζητάμε δροσιστικές τροφές, όπως ωμά φρούτα και λαχανικά ή παγωτό. Το φθινόπωρο, προτιμάμε τρόφιμα της γης όπως γλυκοπατάτες, κρεμμύδια και ξηρούς καρπούς, ενώ το χειμώνα επιζητούμε συνήθως πιο λιπαρά και βαριά φαγητά. Οι λιγούρες μπορούν επίσης να συνδεθούν με τις γιορτές και τις παραδόσεις και τα τρόφιμα που έχουμε συνδυάσει με αυτές. Πριν όμως σπεύσουμε να ικανοποιήσουμε μια λιγούρα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ποια ανάγκη κρύβεται από πίσω και αν τελικά αξίζει τον κόπο.

Πολλές φορές η απόλαυση είναι στιγμιαία, ενώ οι τύψεις και οι ενοχές που ακολουθούν διαρκούν πολύ περισσότερο.

7. Έλλειψη θρεπτικών ουσιών

Εάν έχουμε έλλειψη βιταμινών, μετάλλων ή άλλων θρεπτικών συστατικών, μπορεί να νιώθουμε λιγούρες για ασυνήθιστα τρόφιμα.

Ένα ακραίο παράδειγμα είναι μια διαταραχή που ονομάζεται pica, η οποία οδηγεί σε έντονες λιγούρες μη βρώσιμων ουσιών, όπως ο πηλός. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκύψει λόγω χρόνιας ανεπάρκειας σιδήρου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φυσικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σιτηρά ολικής, ξηρούς καρπούς) σε ποικιλία και ανάλογα με την εποχή τους.

Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.

8. Ορμόνες

Η εμμηνόρροια, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση ή η διακύμανση των επιπέδων τεστοστερόνης και οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν έντονες λιγούρες στις γυναίκες. Επίσης έχει αποδειχθεί πως το στρες μεταβάλλει τις ορμόνες και προκαλεί λιγούρες.

Κάποιες φορές μπορεί να μην μπορούμε να τους αντισταθούμε. Το σημαντικό είναι όμως να μην θυσιάζουμε γεύματα και απαραίτητα τρόφιμα, όπως λαχανικά και φρούτα, για να φάμε μία σοκολάτα για παράδειγμα, αλλά να δίνουμε βάση στα φυσικά τρόφιμα που μας κάνουν καλό και επηρεάζουν θετικά τις ορμόνες μας και την ψυχολογία μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να παρατηρήσουμε ότι δεν έχουμε πια λιγούρες ή δεν είναι τόσο έντονες.

Να έχετε στο νου σας πως οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή κάνετε στη διατροφή σας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα δεν πρόκειται να συμβεί σε μια μέρα. Μερικές φορές, μπορεί να επιστρέψετε προσωρινά στις παλιές σας συνήθειες επειδή σας είναι πιο οικίες ή δεν είστε ακόμα εντελώς έτοιμοι να τις αλλάξετε. Εάν συμβεί αυτό, θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας – κάντε ένα βήμα πίσω και αναγνωρίστε ότι ακόμα και αν ξεφύγατε προσωρινά από την πορεία σας, δεν χρειάζεται να τα παρατήσετε! Στην πραγματικότητα, αυτό είναι συχνά μέρος της διαδικασίας, όταν προσπαθείτε να κάνετε ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σας.

Πηγές

1. Crockett, A. C., Myhre, S. K., & Rokke, P. D. (2015). Boredom proneness and emotion regulation predict emotional eating. J Health Psychol 20(5), 670–680.
Retrieved from www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25903253

2. Sinha, R., & Jastreboff, A. M. (2013). Stress as a common risk factor for obesity and addiction. Biol Psychiatry 73(9), 827–835.
Retrieved from www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23541000

3. Corney, R. A., Sunderland, C., & James, L. J. (2016). Immediate pre-meal water ingestion decreases voluntary food intake in lean young males. Eur J Nutr 55(2), 815–819.
Retrieved from www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25893719

4. McVay, M. A., Copeland, A. L., Newman, H. S., & Geiselman, P. J. (2012). Food cravings and food cue responding across the menstrual cycle in a non-eating disordered sample. Appetite 59(2), 591–600.
Retrieved from www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22824054

5. Hill, A. J., Cairnduff, V., & McCance, D. R. (2016). Nutritional and clinical associations of food cravings in pregnancy. J Hum Nutr Diet 29(3), 281–289.
Retrieved from www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400798

 

Newsletter εγγραφή

 

Ελεάνα Κανέλλου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...



Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας