Το δεύτερο Σάββατο κάθε Οκτώβρη έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τους Ξενώνες και την Ανακουφιστική Φροντίδα WHPCA ως Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας.
Για το 2016, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανακούφιση του πόνου με χρήση ελεγχόμενων αναλγητικών φαρμάκων και την υπέρβαση των φραγμών στη χρήση τους.
Η παγκόσμια εκστρατεία του WHPCA για το 2016 έχει ως σύνθημα “Ζώντας και πεθαίνοντας με πόνο: Δεν πρέπει να συμβαίνει”.
75% του παγκόσμιου πληθυσμού (5,5 δισεκατομμύρια) δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε ελεγχόμενα φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου.
Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πόνο που μπορεί να αποφευχθεί και θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμος με την κατάλληλη πρόσβαση στα σωστά φάρμακα. Κάθε χρόνο περίπου 18 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν πονώντας.
Οι εθνικές νομοθεσίες, τα κενά στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και τα οικονομικά εμπόδια αποτελούν φραγμούς στην ανακούφιση του πόνου.
Η διαχείριση του πόνου είναι δικαίωμα για το άτομο που πονά.
Αδιακαιολόγητα περιοριστικές εθνικές νομοθεσίες και κανονισμοί περιορίζουν την πρόσβαση στην ανακούφιση του πόνου και την ανακουφιστική φροντίδα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Η από του στόματος μορφίνη και άλλα απαραίτητα φάρμακα για την ανακουφιστική φροντίδα, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα πρέπει να είναι νομικά διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλες τις χώρες.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές συχνά δεν είναι εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση του πόνου και τη συνταγογράφηση της μορφίνης ή διδάσκονται ότι η μορφίνη και τα λοιπά οπιοειδή είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατό λιγότερο, ακόμη και για εκείνους με απειλητική για τη ζωή ασθένεια και στο τέλος της ζωής.
Αδικαιολόγητος φόβος στη χρήση των οπιοειδών (οπιοφοβία) οδηγεί στην αύξηση του υποφέρειν παγκοσμίως.
Η διάθεση της μορφίνης σε ορισμένες χώρες δεν είναι επικερδής για τις φαρμακευτικές εταιρείες λόγω των υπερβολικών περιορισμών.
Όλοι οι άνθρωποι με απειλητική για τη ζωή νόσο και οι οικογένειές τους χρειάζονται και αξίζουν φροντίδα και διαχείριση του πόνου μέσω υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.
Περισσότερες πληροφορίες για την ελεγχόμενη φαρμακευτική ανακούφιση του πόνου στην Ελλάδα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Πηγή: galilee.gr