8 Συμβουλές για την Ανάπτυξη Θετικών Σχέσεων

0
370

Μία από τις πιο βαθιές εμπειρίες που μπορούμε να έχουμε στη ζωή μας είναι η σχέση που έχουμε με άλλους ανθρώπους. Η ανάπτυξη θετικών σχέσεων με άλλους ανθρώπους θα μας βοηθήσουν να αισθανθούμε πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή μας.

 

Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε πιο θετικές και υγιείς σχέσεις σε όλους τους τομείς της ζωής σας:

1. Αποδεχτείτε και γιορτάστε τις διαφορές
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις σχέσεις είναι ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί και μπορούμε να αντιληφθούμε τον κόσμο με πολλούς τρόπους. Συχνά λοιπόν, ένα σημαντικό εμπόδιο που συναντάμε όταν προσπαθούμε να χτίσουμε σχέσεις είναι η επιθυμία ή η προσδοκία ότι οι άνθρωποι θα σκέφτονται όπως κι εμείς. Η ζωή, ωστόσο, θα ήταν πολύ βαρετή αν ήμασταν όλοι ίδιοι και, ενώ μπορεί να το βρίσκουμε αρχικά πιο εύκολο, ο ενθουσιασμός της ομοιότητας σύντομα θα εξαντληθεί. Το να αποδεχόμαστε και να γιορτάζουμε ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί είναι μια εξαιρετική αφετηρία για τη δημιουργία σχέσεων στη ζωή μας.

2. Ακούστε αποτελεσματικά
Η ακρόαση αποτελεί ικανότητα για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης ενός άλλου ατόμου και κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται υποστηριζόμενοι και εκτιμημένοι. Η ακρόαση και η κατανόηση του τι επικοινωνούν μαζί μας είναι το πιο σημαντικό μέρος της επιτυχημένης αλληλεπίδρασης και το αντίστροφο. Η ενεργητική ακρόαση είναι η πιο χρήσιμη και σημαντική δεξιότητα ακρόασης. Στην ενεργητική ακρόαση, μας ενδιαφέρει πραγματικά να κατανοήσουμε τι σκέφτεται, αισθάνεται, θέλει ή τι σημαίνει το μήνυμα του άλλου ατόμου και είμαστε ενεργοί για να ελέγξουμε την κατανόησή μας πριν απαντήσουμε με το δικό μας νέο μήνυμα. Επαναλαμβάνουμε ή παραφράζουμε την κατανόησή μας για το μήνυμά τους και το αντανακλάμε πίσω στον αποστολέα για επαλήθευση. Αυτή η διαδικασία επαλήθευσης ή ανάδρασης είναι αυτό που διακρίνει την ενεργητική ακρόαση και την καθιστά αποτελεσματική.

3. Αφιερώστε χρόνο
Το να δίνεις χρόνο στους ανθρώπους είναι επίσης ένα τεράστιο δώρο. Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος είναι ουσιαστικός και προσπαθούμε να χωρέσουμε σε περισσότερες από μία ζωές, δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να δώσουμε στους αγαπημένους μας, τους φίλους και τους συναδέλφους μας τον απαραίτητο χρόνο. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία έχει διαβρώσει κάπως την ικανότητά μας να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις προσπαθώντας να κάνουμε πολλαπλές εργασίες, στέλνοντας μηνύματα και μιλώντας ταυτόχρονα. Το να είσαι παρών στο χρόνο που δίνεις στους ανθρώπους είναι επίσης σημαντικό, έτσι ώστε, όταν είσαι με κάποιον, να είσαι πραγματικά με κάποιον και να μην μένεις στο παρελθόν ή να ανησυχείς για το μέλλον. Η σύνδεση που κάνουμε με άλλους ανθρώπους είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξής μας και η αφιέρωση χρόνου, ενέργειας και προσπάθειας για την ανάπτυξη ουσιαστικών και θετικών σχέσεων είναι μια από τις πιο πολύτιμες δεξιότητες ζωής.

4. Αναπτύξτε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες
Η επικοινωνία γίνεται όταν κάποιος σε καταλαβαίνει, όχι μόνο όταν μιλάς. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους με την επικοινωνία είναι ότι μπορούμε να βασιστούμε στην υπόθεση ότι το άλλο άτομο έχει καταλάβει το μήνυμα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε. Η κακή επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε έναν αέναο κύκλο αλληλοκατηγοριών, ο οποίος με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους μας, ειδικά όταν δεν καταλαβαίνουμε κάτι ή αισθανόμαστε ότι έχουμε παραπλανηθεί. Αντιθέτως, μπορεί να έχει θετική επίδραση τόσο στην ψυχολογία μας, όσο και στην ποιότητα των σχέσεων μας όταν λειτουργεί καλά και παρακινεί τα άτομα να θέλουν να εργαστούν στη δημιουργία μιας ουσιαστικής σύνδεσης με τον άλλον.

5. Κλείσε για λίγο το κινητό
Σήμερα, σχεδόν όλοι έχουν ένα κινητό τηλέφωνο και πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δύο ή και περισσότερα. Και ενώ είναι αδιαμφισβήτητα χρήσιμα και σωτήρια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά και αποτελεσματικά εργαλεία επικοινωνίας, μπορούν επίσης να αποσπούν την προσοχή δημιουργώντας συχνά προβλήματα στην επικοινωνία και τις σχέσεις. Μπορείς λοιπόν να κλείσεις για λίγο το κινητό σου τηλέφωνο ή να το αφήσεις για λίγο στην άκρη και να αφοσιωθείς ουσιαστικά στον άνθρωπο που έχεις απέναντι σου. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει την επικοινωνία και την ποιότητα της σχέσης, αλλά θα κάνει και τον άλλον να νοιώσει σημαντικός για σένα.

6. Μάθετε να δίνετε και να λαμβάνετε σχόλια
Τα σχόλια λένε πως είναι το φαγητό της προόδου, και ενώ μπορεί να μην είναι πάντα “νόστιμο”, μπορεί να είναι όμως πολύ  “θρεπτικό”.  Η ικανότητα να δίνουμε εποικοδομητικά σχόλια σε άλλους ανθρώπους τους βοηθά όχι μόνο να αξιοποιήσουν τις προσωπικές τους δυνατότητες, αλλά συμβάλει και στη δημιουργία θετικών και αμοιβαία ωφέλιμων σχέσεων. Αντίστοιχα, από τη δική σας προσωπική προοπτική, τυχόν σχόλια που λαμβάνετε είναι δωρεάν πληροφορίες και μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να τις λάβετε ή όχι. Μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε τα δυνατά σας σημεία, να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά τα αδύναμα και ίσως να αποκτήσετε μία διαφορετική οπτική των πραγμάτων.

7. Μάθετε να εμπιστεύεστε περισσότερο
Πριν από πολύ καιρό, ο αδερφός μου και εγώ είχαμε μια φιλοσοφική συζήτηση για το τι ήταν πιο σημαντικό σε μια σχέση – η αγάπη, η εμπιστοσύνη ή το πάθος. Ως νεότερη και πιο αφελής τότε απάντησα χωρίς δεύτερη σκέψη “το πάθος”. Έχω καταλάβει, ωστόσο, ότι η εμπιστοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική σε κάθε σχέση. Χρόνια αργότερα, αγόρασα στον αδερφό μου μια φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού που χαμογελούσε και κοίταζε με αυτοπεποίθηση την κάμερα με το πόδι ενός ελέφαντα ακριβώς πάνω από το κεφάλι της. Η λεζάντα έγραφε: «Η εμπιστοσύνη είναι πιο σημαντική από την αγάπη». Πιστεύω ότι το συναίσθημα είναι αλήθεια γιατί καμία αγάπη δεν μπορεί να  διαρκέσει χωρίς σεβασμό και εμπιστοσύνη.

8. Αναπτύξτε ενσυναίσθηση
Υπάρχει μια υπέροχη έκφραση που έμαθα πολύ καιρό πριν: «Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν αυτά που έκανες, αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν».

Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση χτίζουν τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Είναι μια κατάσταση που αντιλαμβάνεται και σχετίζεται με τα συναισθήματα και τις ανάγκες ενός άλλου ατόμου χωρίς να κατηγορεί, να παρέχει συμβουλές ή να προσπαθεί να διορθώσει την κατάσταση. Η ενσυναίσθηση σημαίνει επίσης «ανάγνωση» της εσωτερικής κατάστασης ενός άλλου ατόμου και ερμηνεία της κατά τρόπο που θα βοηθήσει το άλλο άτομο και θα προσφέρει υποστήριξη και θα αναπτύξει αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Το πιο σημαντικό μεμονωμένο συστατικό στη φόρμουλα της επιτυχίας είναι να ξέρεις πώς να τα πηγαίνεις καλά με τους ανθρώπους. — Theodore Roosevelt

 

Γρήγορες συμβουλές
  • Βεβαιωθείτε ότι η σχέση που έχετε με τον εαυτό σας είναι θετική
  • Αποδεχτείτε και γιορτάστε το γεγονός ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί
  • Ακούστε ενεργά για να ακούσετε τι έχουν να πουν οι άλλοι άνθρωποι
  • Δώστε χρόνο στους ανθρώπους και «να είστε παρόντες» όταν είστε μαζί τους
  • Αναπτύξτε και εργαστείτε στις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.
  • Διαχειριστείτε την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας και προσέξτε τις παγίδες της.
  • Μάθετε να δίνετε και να λαμβάνετε εποικοδομητικά σχόλια.
  • Ανοίξτε την καρδιά σας και βρείτε το θάρρος να εμπιστευτείτε
  • Μάθετε να είστε πιο κατανοητοί και συμπαθητικοί.
  • Αντιμετωπίστε τους ανθρώπους όπως θα θέλατε να σας φέρονται οι ίδιοι

 

Κάθε σχέση που έχουμε μπορεί να μας διδάξει κάτι, και χτίζοντας θετικές σχέσεις με άλλους, θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι και θα αισθανόμαστε πιο υποστηριζόμενοι, υποστηρικτικοί και συνδεδεμένοι.

Πηγή: 8 Tips for Developing Positive Relationships

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.

Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας