«Ο άνθρωπος ποτέ δεν πρόκειται να φτιάξει μια εφεύρεση, πιο όμορφη, πιο απλή, πιο άμεση από την Φύση, γιατί στις εφευρέσεις της τίποτα δεν είναι λειψό και τίποτα υπερβολικό.»

Leonardo da Vinci

 

Ηιστορία σπάνια το αναφέρει, αλλά αμέτρητοι Ιθαγενείς Αμερικάνοι πέθαναν στη φύση από ασθένειες και μεταφέρθηκαν με πλοία από τους πρώτους εμπόρους. Πριν όμως από αυτή την τραγική κατάληξη, οι Αμερικανοί Ινδιάνοι είχαν μια ακμάζουσα κουλτούρα σε συγχρονισμό με τη φύση και την ομορφιά ολόγυρα τους.

Έχω μεγάλο σεβασμό για τους Ιθαγενείς Αμερικανούς. Τους ανθρώπους που κατοίκησαν αυτή τη γη, πριν ο πρώτος Ευρωπαίος λευκός άνδρας φτάσει στις ακτές της.

Από όλες τις κουλτούρες που η πολιτισμένη κοινωνία χαρακτηρίζει «πρωτόγονες», γι’ αυτήν γνωρίζουμε τα περισσότερα. Κι όμως στην πραγματικότητα ξέρουμε πολύ λίγα για τους ανθρώπους της. Ατυχώς, η ιστορία και το Χόλιγουντ δεν έχει φερθεί δίκαια στους Ιθαγενείς Αμερικανούς. Συνήθως τους παρουσιάζει σαν βαρβάρους, που το μόνο που έκαναν ήταν να επιτίθενται στις κοινότητες των λευκών αποίκων και να προβαίνουν σε αγριότητες εναντίον τους.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αμέτρητα στοιχεία για την επιβίωση που μπορούμε να μάθουμε από τους Αμερικανούς Ινδιάνους. Μερικά από αυτά έχουν ως εξής:

Η φύση έχει όλα όσα χρειάζεσαι

Οι Ινδιάνοι έπρεπε να πάρουν όσα χρειάζονταν από τη φύση και αυτό ακριβώς έκαναν. Είτε επρόκειτο για πυρόλιθο προκειμένου να ανάψουν φωτιά, είτε για δέρμα ζώου για να φτιάξουν ρούχα, εύρισκαν όλα όσα χρειάζονταν στο περιβάλλον ολόγυρα τους. Ελάχιστοι από εμάς θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε αν μας άφηναν μόνους μας στην άγρια φύση χωρίς τίποτα μαζί μας. Για τους Ινδιάνους όμως αυτή ήταν η καθημερινότητα τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ινδιάνοι ήταν ικανοποιημένοι με όσα τους έδινε η φύση. Παρότι πολλές φυλές τους χρησιμοποιούσαν χρυσό και ασήμι δεν ζητούσαν να αποκτήσουν πλούτο οι ίδιοι. Ήταν ευχαριστημένοι με τις ζωές τους και δεν ήθελαν τίποτα παραπάνω.

Πατεράδες διδάξτε τα παιδιά σας

Η επιβίωση ήταν ένα συνολικό καθήκον για τον Ινδιάνο. Μια από τις ευθύνες ενός πατέρα ήταν να διδάξει τους γιους του πώς να επιβιώνουν. Δεν υπήρχε σχολείο για να στείλουν τα παιδιά τους, έπρεπε να τα διδάξουν μόνοι τους. Αν ένας πατέρας ήταν αμελής στη διδασκαλία του γιου του, αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του τελευταίου.

Ο αριθμός των δεξιοτήτων που έπρεπε να μάθει ο μέσος Αμερικανός Ινδός ήταν στην πραγματικότητα μεγάλος. Από τη στιγμή που δεν είχαν εμπορικά κέντρα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα (αν και είχαν εμπόριο), έπρεπε να κάνουν ό, τι χρειαζόταν. Ένας Ινδός που χρειαζόταν ένα κανό έπρεπε να ξέρει και πώς να το κατασκευάσει ο ίδιος. Το ίδιο ίσχυε για το τόξο του, τα βέλη του και το μαχαίρι του.

Εάν εσύ και εγώ δεν μάθουμε στα παιδιά μας τις τεχνικές επιβίωσης που μαθαίνουμε, τα ετοιμάζουμε για να αποτύχουν. Δεν μπορείς να είσαι για πάντα εκεί να τα προστατεύεις. Κάποια στιγμή πρέπει να μπορούν να τα καταφέρουν μόνα τους. Αυτό είναι το τεστ για το αν εσύ τα εκπαίδευσες σωστά ή όχι.

Ζήσε σε αρμονία με τη φύση

Αν υπήρχε ποτέ ένας λαός που ζούσε σε αρμονία με το περιβάλλον του, ήταν αυτός των Αμερικανών Ινδιάνων. Πήραν ότι χρειάζονταν από τη φύση, αλλά το έκαναν χωρίς να την καταστρέψουν. Έμαθαν τους ήχους και τις κινήσεις των ζώων και μπορούσαν να διαβάσουν τα σημάδια τους. Πρωτίστως, μελέτησαν τα πάντα ολόγυρα τους.

Υπήρχαν πάντα φυλές που ήταν φιλικές προς τον λευκό άνδρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ινδοί ήταν αυτοί που δίδαξαν τους προσκυνητές πώς να φυτεύουν και να καλλιεργούν τη γη. Αν δεν υπήρχε η γνώση των Ινδιάνων και η κατανόησή τους για τη φύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν πεθάνει πριν καν γεννηθούν. Η γνώση που είχαν για τη φύση ήταν τεράστια και αποτέλεσε τη βάση πολλών έργων, για τα οποία έγραψαν στη συνέχεια οι μελετητές.

Χωρίς σκουπίδια

Όταν οι Αμερικανοί Ινδοί σκότωναν ένα ζώο, χρησιμοποιούσαν όλα του τα κομμάτια. Δεν αγαπούσαν τις σπατάλες. Κανένα χωριό Ινδιάνων δεν είχε δίπλα του χωματερή σκουπιδιών. Τα πάντα είχαν τη χρήση τους και οι Ινδοί ήταν εξαιρετικά έξυπνοι στο να την ανακαλύπτουν. Ακόμα και τα εσωτερικά όργανα των ζώων χρησιμοποιούνταν, καθώς μετατρέπονταν σε δοχεία μεταφοράς νερού ή αποθήκευσης ιατρικών βοτάνων.

Οι Ινδοί καταλάβαιναν επίσης ότι αυτό που έχουν σήμερα μπορεί να μην είναι εκεί αύριο. Όταν είχαν φαγητό, έτρωγαν καλά και αποθήκευαν για τις δύσκολες ώρες. Οι χειμώνες ήταν σκληροί για αυτούς, αλλά τα κατάφερναν αποθηκεύοντας φαγητό στη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Αυτό το είδαμε και στην επέκταση προς τα δυτικά. Οι πρώτοι πρωτοπόροι δεν πετούσαν τίποτα. Ένα παλιό πουκάμισο που δεν μπορούσε να διορθωθεί γινόταν κουρέλι. Ένας σάκος από λινάτσα γινόταν πετσέτα. Οι άνθρωποι έφεραν τα καλάθια τους στο Γενικό Κατάστημα για να ψωνίσουν και χρησιμοποιούσαν ότι είχαν. Τα απορρίμματα στη σύγχρονη κοινωνία μας, ιδιαίτερα η ιδέα για τα είδη μιας χρήσης και εκείνα με ημερομηνία λήξης, απλά συνεισφέρουν στην τελική πτώση μας.

Κάντο μόνος σου

Πιθανότατα ένα από τα χειρότερα πράγματα που έκαναν οι λευκοί στους Ινδιάνους είναι ότι τους έμαθαν να εξαρτώνται από μεταποιημένα αγαθά. Παρότι αυτά τα προϊόντα ήταν κατά πολλούς τρόπους ανώτερα από αυτά που είχαν οι Ινδιάνοι, αυτή η εξάρτηση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τελική πτώση τους.

Οι Ινδιάνοι έφτιαχναν ότι χρειάζονταν. Δεν τα αγόραζαν ούτε τα εμπορεύονταν. Αν ένας άνδρας χρειαζόταν ένα μαχαίρι, θα έφτιαχνε ένα μαχαίρι. Αν χρειαζόταν μια σκηνή, θα έπρεπε να σκοτώσει αρκετά ζώα για να αποκτήσει τα δέρματα που απαιτεί η κατασκευή της. Σε μια κουλτούρα όπου όλα είναι χειροποίητα από υλικά που συλλέγονται από τη φύση, κάποιος μπορεί να επιβιώσει βασιζόμενος στα δικά του και μόνο χέρια, χωρίς τις τεράστιες υποδομές στις οποίες έχουμε μάθει να στηριζόμαστε σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε καλύτερα, αν μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, αντί να εξαρτιόμαστε από τους άλλους.

Να είσαι σε επιφυλακή

Οι Ινδιάνοι μπορεί και να ήταν οι εφευρέτες αυτού που σήμερα λέμε «ξέρω το συμβαίνει γύρω μου ανά πάσα στιγμή». Ήξεραν που βρίσκονταν οι εχθροί τους από τις αντιδράσεις των πουλιών και των σκίουρων. Μπορούσαν να πουν πότε πλησιάζει μια καταιγίδα. Οι Ινδιάνοι έβλεπαν πράγματα ολόγυρα τους, που εγώ και εσείς θα προσπερνούσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μια ζωή σε αρμονία με τη φύση προαπαιτεί να ξέρεις τις διαθέσεις της και πραγματικά να βλέπεις τι γίνεται γύρω σου. Καμιά φορά η μόνη διαφορά ανάμεσα σε αυτόν που επιβιώνει και σε αυτόν που πεθαίνει είναι ποιος αντιλήφθηκε πρώτος τον άλλον. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια για τα ζώα, αλλά και για τους ανθρώπους.

Να γίνεσαι ένα με το περιβάλλον

Οι Ινδιάνοι Απάτσι υπήρξαν κυρίαρχοι του ανταρτοπολέμου. Πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί για το πώς ξεγελούσαν έναν άνδρα που κρατούσε τα γκέμια ενός αλόγου και εκείνοι κατάφερναν να του κλέψουν το άλογο αφήνοντας τον να κοιμάται όρθιος. Πως μπορούσαν να το κάνουν αυτό; Καταφέρνοντας να γίνουν ένα με το περιβάλλον τους και κινούμενοι αργά.

Η όλη ιδέα του καμουφλάζ ερχόταν φυσικά σε έναν Ινδιάνο. Το χρώμα του δέρματος τους και η ενδυμασία τους βοηθούσε στο να κρύβονται στο περιβάλλον. Ήξεραν πώς να κινούνται χωρίς να προσελκύουν την προσοχή και είχαν την υπομονή να κινούνται όσο αργά χρειάζεται για να μην τραβούν τα βλέμματα.

Το να γίνεσαι ένα με το περιβάλλον βοηθάει στο να μην τραβάς την προσοχή. Σε μια κατάσταση επιβίωσης, πρόκειται για ανεκτίμητο προσόν. Απλά και μόνο το να αποφεύγεις να σε δουν οι άλλοι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να μοιάζεις με το περιβάλλον γύρω σου, καθώς επίσης και να κινείσαι σαν να είσαι τμήμα του.

Να μάθεις τη φαρμακευτική αξία των φυτών

Το μόνο φάρμακο που είχαν οι Ινδοί ήταν τα φυτά ολόγυρα τους. Παρότι είχαν τους δικούς τους ιατρούς που ήξεραν καλά πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα φυτά, οι περισσότεροι Ινδιάνοι είχαν τουλάχιστον μια στοιχειώδη γνώση των θεραπειών που μπορούν να προέλθουν από τα φυτά. Άλλωστε, παρατηρούσαν από κοντά όλα όσα έκαναν οι δικοί τους ιατροί.

Η σύγχρονη ιατρική είναι μια εξέλιξη των φυτικών θεραπειών. Στο παρελθόν, οι γιατροί μάζευαν βότανα και φυτά, τα οποία χρησιμοποίησαν ως φάρμακα. Πολλά από τα σημερινά σύγχρονα φάρμακα είναι απλά κατασκευασμένα αντίγραφα αυτών που βρίσκονται στη φύση. Πολλά από τα φάρμακα που χρειαζόμαστε είναι εκεί και μας περιμένουν. Πρέπει απλά να μάθουμε ποια φυτά πρέπει να χρησιμοποιούμε και πώς να τα προετοιμάζουμε για να θεραπεύουμε τις ανάγκες μας.

Πηγή: moon-child.net

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Εναλλακτικές διακοπές
Εναλλακτικές διακοπές

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.