Όσοι ζουν με έναν άνθρωπο μόνιμα αγχωμένο ξέρουν καλά ότι η διαχείριση του δεν είναι εύκολη υπόθεση.

 

Το δίχως άλλο το στρες της καθημερινότητας αγγίζει όλους μας. Ωστόσο η συμβίωση με έναν άνθρωπο καταβεβλημένο από το στρες έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον περίγυρο του.

Η Βερόνικα αδυνατούσε να γυρίσει σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Ονειρευόταν ένα ζεστό πιάτο φαγητό, ένα ποτήρι κρασί και μια καλή ταινία. Όταν όμως έφτασε στην πόρτα του ένιωσε την ένταση στην ατμόσφαιρα πριν καν την ανοίξει. Ο σύζυγος της είχε φτάσει 20 λεπτά πριν από εκείνη, αλλά τα παιδιά έκλαιγαν με λυγμούς και η κουζίνα μύριζε από το καμένο φαγητό. Την όλη ένταση είχε δημιουργήσει το γεγονός ότι αντί να γελάσουν όλοι μαζί με το καμένο φαγητό και να παραγγείλουν πίτσα, ο σύζυγος της κατηγόρησε τα παιδιά ότι αυτά έφταιγαν που απέσπασαν τη προσοχή του και το φαγητό ήταν πια για τα σκουπίδια.

Η Βερόνικα κατανοούσε τους λόγους που ο σύζυγος της βρισκόταν σε κατάσταση στρες. Το γεγονός όμως ότι δεν ηρεμούσε ποτέ δημιουργούσε ένταση τόσο στην ίδια και τα παιδιά μέχρι και στον σκύλο της οικογένειας. Όταν είχαν πρωτογνωριστεί πίστευε ότι η δική της ψύχραιμη αντιμετώπιση στα πράγματα, θα καταλάγιασε την ένταση μέσα του. Δεν συνέβη όμως ποτέ και σήμερα η Βερόνικα ψάχνει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτόν τον μόνιμα αγχωμένο άνθρωπο στο πλευρό της.

Κρατήστε τους φόβους σε απόσταση

Η Βερόνικα ενθάρρυνε τα σύζυγο της να εκφράζει τους φόβους του αλλά εκείνη δεν τους έβαζε μέσα της. Κατά αυτόν τον τρόπο και εκείνος επικοινωνούσε όλα όσα σκεφτόταν και εκείνη μπορούσε να κρατήσει μια ψύχραιμη στάση στα πράγματα.

Μην αυξάνετε την ανησυχία

Η Βερόνικα είχε μάθει ότι δεν πρέπει να τρέφει τους φόβους του συζύγου τους. Δεν εντυπωσιαζόταν, ούτε σκιαζόταν από αυτούς για να μην μεγαλοποιούνται από τον άνδρα της. Ομοίως και δεν τους υποτιμούσε για να μην χαθεί η μεταξύ τους επικοινωνία. Με απλά λόγια τους αναγνώριζε αλλά δεν τους εκτιμούσε.

Βάλτε όρια

Όταν ο άνδρας της ξεχείλιζε από ένταση, η Βερόνικα άρχισε να βάζει όριο στις κουβέντες τους. Τον αντιμετώπιζε με φράσεις όπως «δεν είναι αυτή η κατάλληλη ώρα για να κουβεντιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα» ή «ας συζητήσουμε καλύτερα το απόγευμα όσα σε απασχολούν». Κατά αυτόν τον τρόπο η κατάσταση δεν βγαίνει εκτός ελέγχου.

Απομακρυνθείτε

Όταν ο άνδρας της δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση που του δημιουργούσε το υπερβολικό άγχος, αποκτούσε εμμονή και μιλούσε μόνο γι’ αυτήν, η Βερόνικα έφευγα μακριά. Αυτό μπορεί να όργιζε τον σύζυγο της αλλά ήταν δική του η ευθύνη. Για την Βερόνικα ήταν το μοναδικό μέσο αυτοπροστασίας της.

Μην το ζείτε ξανά και ξανά

Σε ένα συζυγικό πλαίσιο είναι λογικό οι καυγάδες να στεναχωρούν το ζευγάρι. Πόσες φορές όλοι μας δεν έχουμε παίξει έναν άσχημο διάλογο ξανά και ξανά στο μυαλό μας για να δούμε ποιος έφταιγε και αν αξίζει η συντήρηση αυτής της σχέσης. Για την Βερόνικα ο κανόνας ήταν απλός. Μπορούσε να σκεφτεί μόνο δύο φορές όσα είχαν ειπωθεί ανάμεσα τους και μετά τέλος. Κατά αυτόν τον τρόπο η δική της ψυχραιμία δεν διακινδύνευσε ποτέ.

Επιστρατεύστε τη λογική

Η Βερόνικα προσέγγισε όλη αυτή την ένταση του συζύγου της με ψυχραιμία. Εξέταζε δηλαδή καθε φορά αν είχε βάση, αν οι λόγοι των συνεχόμενων ξεσπασμάτων του είχαν λόγο και αιτία. Με αυτή την προσέγγιση κατάφερνε να κρατάει την δυσαρέσκεια μακριά και την σχέση σταθερή.

Αναζητήστε την ηρεμία σας

Μετά από ένα ακόμα αγχώδες ξέσπασμα του συζύγου της η Βερόνικα αναζητούσε την ηρεμία της. Και την έβρισκε βγαίνοντας έξω στη φύση και παίρνοντας μερικές πραγματικά βαθιές ανάσες. Η αλήθεια είναι ότι η φύση έχει τη μαγική δύναμη να βάζει τα πάντα στη θέση τους και να ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Μην ρίχνετε αλάτι στην πληγή

Η Βερόνικα έβλεπε ότι μετά από κάθε ξέσπασμα ο άνδρας της ήταν καλύτερα για λίγο και εκείνη χειρότερα. Δεν άφηνε όμως αυτό να την οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο αντιπαράθεσης χωρίς νικητή και ηττημένο, αλλά προσπερνούσε την κατάσταση απολαμβάνοντας την ησυχία της στιγμής.

Κατανοήστε την ανησυχία

Κάποιες φορές αυτή η συνεχόμενη ανησυχία μπορεί να κρύβει μια ψυική διαταραχή, να οφείλεται σε κάποιο παλαιότερο τραύμα ή να πυροδοτείτε από μια ανάμνηση. Μπορεί ακόμα και να αποτελεί το αποτέλεσμα μιας αλλεργικής αντίδρασης σε ένα συγκεκριμένο φαγητό. Η Βερόνικα ενθάρρυνε τον σύζυγο της να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ειδικό, ώστε να μην διακινδυνεύσει μελλοντικά η συνοχή της οικογένειας τους.

Συγγραφέας: Christine Hammond, MS, LMHC

Η Christine είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Εργαζεται κυρίως με εξουθενωμένες γυναίκες και τις οικογένειες τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με σκοπό την εύρεση λύσεων. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook».

Πηγή: pro.psychcentral.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο [email protected]
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας