9 τρόποι για υγιή περιτονία (fascia) και σώμα χωρίς πόνους

0
4785

Περιτονία = φάσια (fascia)

Τα οφέλη όταν αγαπάς την φάσια

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί δεν μπορείτε να αγγίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας; Ή γιατί τα όργανά σας δεν χοροπηδάνε μέσα στο σώμα σας όταν πηδάτε σχοινάκι; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί με ποιό τρόπο οι μυς σας μένουν συγκολλημένοι πάνω στα οστά; Ή για ποιό λόγο έχετε κυτταρίτιδα;

Δεν πρόκειται πλέον για κάποιο μυστήριο.

Η απάντηση για αυτές τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, σχετικά με το σώμα μας είναι η περιτονία ή αλλιώς φάσια (fascia). Γιατί όμως δεν ακούμε αρκετά για την περιτονία, όπως συχνά ακούμε και μιλάμε για τον βελονισμό, την κρυοθεραπεία, και την δίαιτα κέτο;

Μέρος του προβλήματος είναι ότι ακόμη και οι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν έναν ορισμό στην περιτονία, όμως τονίζουν ότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά με συγκεχυμένο τρόπο και αυτό περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα.

Οι ερευνητές λένε πως σε σχέση με τα οστά και τους μυς, η περιτονία ή αλλιώς φάσια, έχει δεχθεί ελάχιστη προσοχή, γιατί για πάρα πολύ καιρό θεωρούσαμε πως πρόκειται για έναν απλά παθητικό ιστό.

Η φάσια (fascia) έχει διάφορες μορφές, άλλοτε είναι ελαστική και άλλοτε σκληρή. Υπάρχει σε όλο μας το σώμα, και ακριβώς επειδή είναι τόσο εκτεταμένη, είναι σημαντικό να την διατηρούμε υγιή.

Τα οφέλη της υγιούς περιτονίας

 • βελτιωμένη συμμετρία και ευθυγράμμιση στο σώμα
 • αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, άρα ταχύτερη σωματική αποκατάσταση
 • ελάττωση των ραγάδων και της κυτταρίτιδας
 • ελάττωση των ουλών στο δέρμα
 • μειωμένος κίνδυνος ατυχημάτων
 • λιγότερος καθημερινός πόνος
 • βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων

Εν συντομία, η φάσια είναι συνεκτικός ιστός. Περιβάλλει μέρη του σώματος μας, από ζωτικά όργανα μέχρι αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να είναι από μόνη της ένα σκληρό μέρος του σώματός μας, όπως για παράδειγμα η πελματιαία περιτονία που σταθεροποιεί την καμάρα στο κάτω μέρος του πέλματός.

Επομένως ποιά είναι η επιστημονική ερμηνεία για τον ρόλο της φάσια (fascia);

Φάσιa (fascia) στα λατινικά σημαίνει επίδεσμος ή δέσμη. Αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο. Στην ιδανική περίπτωση, η περιτονία σας είναι υγιής όταν είναι εύπλαστη και μπορεί να γλιστρήσει, να κινηθεί με ευχέρεια, να περιστραφεί, και να λυγίσει χωρίς πόνο.

Μερικά απλά δεδομένα για την φάσια (fascia):

 • Η φάσια ενώνει όλους τους συνδετικούς ιστούς (αυτό σημαίνει τους μυς, τα οστά, τους τένοντες, τους συνδέσμους και το αίμα)
 • Κρατά την συνοχή ολόκληρου του σώματος
 • Υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά είδη φάσια (η δομική, η διαμεσολαβητική, η σπλαχνική, και αυτή της σπονδυλικής στήλης), όμως και οι τέσσερις συνδέονται μεταξύ τους
 • Η φάσια συγκρατεί ολόκληρο το σώμα ενωμένο
 • Όταν είναι υγιής είναι εύκαμπτη, ευλίγιστη και ευκίνητη

Επειδή η περιτονία διατρέχει και συνδέει ολόκληρο το σώμα, μπορείτε να την φανταστείτε σαν ένα τραπεζομάντηλο. Τραβώντας την μία γωνία του, θα αλλάξετε την θέση όλων όσων βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

Η πάσχουσα περιτονία, μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα

Όταν δεν είναι υγιής η περιτονία είναι κολλώδης, με σβώλους, σφιχτή, και φολιδοειδής. Σχηματίζει εμπόδια, προσκολλήσεις, και παραμορφώσεις (σκεφτείτε τους μυϊκούς κόμπους).

Τι προκαλεί βλάβες στην περιτονία (fascia);

 • η καθιστική ζωή
 • η κακή στάση
 • η αφυδάτωση
 • η υπεβολική χρήση και οι τραυματισμοί των μυών
 • η ανθυγιεινή διατροφή
 • ο κακός ύπνος
 • το στρες

Υπάρχουν θεωρίες ότι η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μη υγιούς περιτονίας, όμως οι παρούσες αποδείξεις σχετικά με αυτό δεν είναι ισχυρές. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η φάσια μπορεί να συνδέεται με προβλήματα που αφορούν πόνους στην πλάτη, ωστόσο θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη έρευνα σχετικά με αυτό.

Πως να βελτιώσετε την υγεία της περιτονίας (fascia) σας

Το να θεραπεύσετε την περιτονία σας μπορεί να πάρει χρόνο, όμως μπορείτε να έχετε άμεση ανακούφιση. Αυτό δεν σημαίνει ότι από πάσχουσα θα την κάνετε 100% υγιή, από την μια στιγμή στην άλλη.

Είναι ευτύχημα ότι πολλές από αυτές τις προσεγγίσεις προσφέρουν και άλλα οφέλη εκτός από την υγεία της περιτονίας.

1. Κάντε διατάσεις για 10 λεπτά την ημέρα

Οι διατάσεις επιμηκύνουν τους μυς και αφαιρούν την ένταση που μπορεί να έχουν. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την περιτονία, εξηγεί ο Grayson Wickham, φυσιοθεραπευτής, DPT, CSCS.

Για τέλεια αποτελέσματα, συστήνει να κρατάμε τις διατάσεις από 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό, αλλά να μην πιέζουμε το σώμα να βαθύνει σε μία θέση στην οποία μπορεί να αισθανόμαστε πόνο.

2. Δοκιμάστε ένα πρόγραμμα κινητικότητας (mobility)

Κινητικότητα είναι ένα πρωτόκολλο υγείας, που με τους βασικούς του όρους σημαίνει την ικανότητα να κινούμαστε καλά. Η κίνηση αυτή δεν εμποδίζεται από την έλλειψη ευκινησιας, ευλυγισίας και δύναμης εξηγεί ο Wickham.

“Η δουλειά πάνω στην κινητικότητα απευθύνεται στην περιτονία του σώματος,” λέει ο Wickham.

“Πράγματα όπως οι κύλινδροι αφρού (foam rollers), η myofascial πρακτική, και η χειροπρακτική θεραπεία, μπορούν να λύσουν την περιτονία και να βοηθήσουν έναν άνθρωπο να κινείται με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης μπορείς να δουλέψεις απευθείας στην κινητικότητά και να έχεις θετικό αποτέλεσμα στην περιτονία.”

3. Διώξτε τα σκληρά σημεία ρολάροντας

Έως τώρα είναι πιθανό να έχετε ακούσει για κάποια από τα οφέλη των κυλίνδρων από αφρό. Το ρολλάρισμα με αυτά, είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να ελέγξετε κάθε σημείο στο σώμα σας όπου η περιτονία μπορεί να είναι σκληρή και να κρατάει ένταση. Απλώς τοποθετηθείτε πάνω στον κύλινδρο αφρού και αφήστε τους μυς σας να σας μιλήσουν, προτείνει ο φυσιοθεραπευτής Grayson Wickham.

Ενώ κάνετε τον έλεγχο, όταν διαπιστώσετε ένα σκληρό ενοχλητικό σημείο, μείνετε εκεί και δουλέψτε για 30 έως 60 δευτερόλεπτα, και παρατηρήστε ότι σιγά σιγά διαλύεται. Με την βοήθεια του χρόνου, θα βοηθήσετε την περιτονία σας να επανέλθει στο ιδανικό επίπεδο υγείας.

4. Επισκεφτείτε την σάουνα ειδικά μετά το γυμναστήριο

Το να πηγαίνουμε στην σάουνα ήταν πάντα δημοφιλές. Όμως χάρη στις μελέτες που δείχνουν πλέον τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, η σάουνα υπάρχει σε όλο και περισσότερα μέρη, ενώ χρησιμοποιείται περισσότερο από ποτέ.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SpringerPlus, οι ερευνητές μας λένε πως και η παραδοσιακή σάουνα αλλά και η σάουνα με υπέρυθρες, μειώνουν την κόπωση των μυών και βελτιώνουν την αποκατάσταση μετά από την άσκηση.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Journal of Human Kinetics, αποδεικνύει ότι όταν οι γυναίκες κάθονται στη σαουνα για 30 λεπτά, αυξάνονται τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης η οποία βοηθάει το σώμα να κάψει λίπος και να αρχίσει να φτιάχνει μυς.

5. Χρησιμοποιήστε την κρυοθεραπεία

Όπως και με την σάουνα πολλοί αθλητές επωφελούνται από τα ευεργετικά οφέλη της θεραπείας με πάγο ή της κρυοθεραπείας μετά από την άσκηση.

Εφαρμόζοντας μια παγοκύστη τυλιγμένη σε ένα κομμάτι ύφασμα σε μια περιοχή, ελαττώνετε την φλεγμονή, με αποτέλεσμα λιγότερο οίδημα και πόνος.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτή την πρακτική στο σπίτι σας, αποφύγετε να τοποθετήσετε παγωμένα αντικείμενα απευθείας στο δέρμα και θυμηθείτε να διακόψετε ή να κάνετε ένα διάλειμμα 15 λεπτών, για να αποφύγετε κάποια φθορά στο δέρμα, στους ιστούς και στα νεύρα.

6. Ανεβάστε τους παλμούς σας

Τα οφέλη της αεροβικής άσκησης είναι δύσκολο να τα αντιπαρέλθεις.

Είτε κάνετε ζωηρό περπάτημα, είτε κολυμπάτε, είτε τρέχετε, είτε απλώς τακτοποιείτε το σπίτι σας ή κάνετε δουλειές στον κήπο, η καρδιαγγειακή δραστηριότητα που κάνει το αίμα να κυκλοφορεί γρηγορότερα, μπορεί να βοηθήσει στο να :

 • μειώσει την καρδιαγγειακή πίεση
 • να δυναμώσει την άμυνα του οργανισμού
 • να μειώσει τους χρόνιους πόνους

Μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την διάθεσή σας και να σας κάνει να κοιμάστε καλύτερα.

7. Δοκιμάστε την yoga

Όπως και η αερόβια άσκηση, η πρακτική της yoga φέρνει μαζί της μια μεγάλη λίστα με οφέλη που έχουν να κάνουν με την φάσια. Μπορεί να βελτιώσει τόσο την ευελιξία και την ισορροπία, όσο και την δύναμη.

Βρίσκοντας χρόνο για μερικά μαθήματα yoga κάθε εβδομάδα, θα έχετε επιπλέον οφέλη σε πνευματικό επίπεδο, όπως την μείωση της έντασης και και χαμηλότερα επίπεδα άγχους γενικότερα. Σύμφωνα με συγκεκριμένες έρευνες, η γιόγκα μπορεί να περιορίσει ακόμη και τις ημικρανίες.

8. Κρατήστε το σώμα σας, αλλά και την φάσια ενυδατωμένα

“Ένα καλό κόλπο για την ενυδάτωση είναι να πίνετε τουλάχιστον το μισό από το βάρος σας σε ουγγιές, νερό” λέει ο Wickham.

(1 ουγγιά = 28,35 γρ)

9. Χρησιμοποιήστε επαγγελματική βοήθεια

Αν αισθάνεστε ότι είστε χρόνια πιασμένοι και άκαμπτοι, ή αν έχετε ένα μυϊκό τραυματισμό που δεν επουλώνεται, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα σας πει ποιό είδος θεραπείας είναι κατάλληλο για εσάς. Επειδή η φάσια αλληλοσυνδέεται σε μεγάλη έκταση, μπορεί η μία περιοχή να επηρεάσει και άλλες.

Μπορείτε να δοκιμάστε την Οστεοπαθητικής ή την ΚρανιοΙερή Θεραπεία

Ποιά είναι τα συμπτώματα μιας περιτονίας (fascia) σε σύσπαση;

Η θεραπεία της φάσια δεν είναι κάτι που κάνεις μια φορά τον μήνα και τελειώνεις. Όπως λέει ο  Wickham, “Η φάσια δίνει σε όλο το σώμα μια συνοχή, επομένως πρέπει να αντιμετωπίζεις ολόκληρο το σώμα σας ενότητα.”

Εάν είχατε ποτέ έναν κόμπο ή έναν πόνο στον ώμο, ο οποίος έμοιαζε να ταξιδεύει αφού του κάνατε μασάζ, τότε είναι πιθανό αυτό να συνέβαινε, γιατί είχατε κάποιο θέμα στην περιτονία της περιοχής.

Συγκεκριμένα συμπτώματα, μπορεί να είναι σημάδια ότι θα πρέπει να προσέξετε περισσότερο την καλή υγεία της περιτονίας σας.

Για κάθε 30 λεπτά άσκησης που κάνετε, ξοδέψτε άλλα 30 λεπτά άσκησης για την υγεία της φάσια.

Της Gabrielle Kassel
Η Gabrielle Kassel είναι αθλήτρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας στον χώρο της υγείας, και ζει στην Νέα Υόρκη.

 

Πηγή: healthline.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας