«Τίποτα δεν είναι μόνιμο, παρά μόνο οι αλλαγές»
Ηράκλειτος

 

‘Ολοι μας αγαπάμε τις αλλαγές. Είναι το αλατοπίπερο της ζωής μας. Ωστόσο πολλές φορές, όσο κι αν τις επιθυμούμε, δυσκολευόμαστε να τις πραγματοποιήσουμε. Ακόμη κι αν το καταφέρουμε, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που επιστρέφουμε στο παρελθόν, σε αυτά που είχαμε βολευτεί και συνηθίσει.

Για παράδειγμα, πόσες Δευτέρες δεν έχουμε υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσουμε δίαιτα ή ότι θα αρχίσουμε να διαβάζουμε ένα βιβλίο πριν κοιμηθούμε; Συνήθως μέχρι την Παρασκευή έχουμε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια, καθώς η ετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος απαιτεί χρόνο, ενώ το να δούμε μια αγαπημένη μας σειρά στην τηλεόραση είναι περισσότερο εύκολο.

Για να αλλάξουμε πράγματα στη ζωή μας και για να έχουν διάρκεια τα αποτελέσματα τους, θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες συνήθειες.

9 βήματα για να μετατρέψουμε τις επιθυμητές αλλαγές σε συνήθειες με αντοχή στο χρόνο είναι τα ακόλουθα:

1. Να έχετε δικούς σας στόχους

«Πάντα να είσαι μία πρώτης τάξεως εκδοχή του εαυτού σου, παρά μια δευτεροκλασάτη εκδοχή κάποιου άλλου.»
Judy Garland

Το να αποκτήσετε μια νέα συνήθεια και να μείνετε πιστοί σε αυτή, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Για να τα καταφέρετε όμως και στη συνέχεια, θα πρέπει να είναι κάτι που θέλετε πολύ, ένας τρόπος για να πετύχετε τους δικούς σας στόχους.

Το δίχως άλλο το να λαμβάνουμε έμπνευση από τους άλλους είναι σημαντικό και ενθαρρύνει το κίνητρο μας. Οι στόχοι μας όμως στη ζωή πρέπει να είναι καθαρά δικοί μας. Γιατί εμείς θα απολαύσουμε τους καρπούς της πραγματοποίησης τους, εμείς θα σηκώσουμε και το βάρος μιας πιθανής αποτυχίας τους.

2. Αλλάξτε νοοτροπία

«Εάν νιώθετε πεσμένοι, να είστε καλοί με τον εαυτό σας και να τον ακούτε. Αν νιώθετε ανεβασμένοι, να είστε καλοί με τους άλλους και να μοιράζεστε.»
Waylon Lewis

Η επίτευξη μιας αλλαγής δεν έχει να κάνει με τη δύναμη μας. Ο αγώνας για να αλλάξουμε συμπεριφορά συμβαίνει στο μυαλό μας. Γι’ αυτό για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε, απαιτείτε αλλαγή νοοτροπίας. Είμαστε θύματα της φαντασίας μας και οι ιστορίες που λέμε για τον εαυτό μας, καθορίζουν τι μπορούμε να κάνουμε και τι όχι.

Αλλάξτε λοιπόν την αφήγηση, αντιμετωπίστε ότι σας εμποδίζει και μην κυνηγάτε την τελειότητα, γιατί είναι εχθρός της αλλαγής. Έχετε στόχο σας τη συνέχεια και τη βελτίωση και το τέλος του παιχνιδιού θα σας βρει νικητές.

3. Επικεντρωθείτε στα όνειρα σας

«Συνέχισα να πιστεύω και να ονειρεύομαι. Εάν συνεχίσεις να πιστεύεις, μπορείς να πας πολύ μακριά στη ζωή σου»
Roger Federer

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Μένουν προσκολλημένοι στο αποτέλεσμα και δεν δίνουν σημασία στη διαδρομή. Για να πετύχετε μια μεγάλη αλλαγή και να μείνετε πιστοί σε αυτή, θα πρέπει να σας ασκεί έλξη, να την επιθυμείτε να συμβεί.

Η αντιδραστικότητα είναι ένα ψυχολογικό φαινόμενο με το οποίο περιγράφετε η τάση μας να αντιστεκόμαστε σε όλα όσα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Όταν επικεντρωνόμαστε σε πράγματα που μισούμε, ξεσηκώνουμε μέσα μας μόνο αρνητικά συναισθήματα. Γι’ αυτό για να επιτύχετε μια μεγάλη αλλαγή, θα πρέπει να την θέλετε, να σας αρέσει πραγματικά. Με απλά λόγια κάνετε πράγματα που αγαπάτε και μάθετε να αγαπάτε αυτά που κάνετε…

4. Πηγαίνετε αργά για πάτε γρήγορα

«Οι αλυσίδες της συνήθειας είναι πολύ ελαφρές για να γίνουν αισθητές, ώσπου γίνονται πολύ βαριές για να σπάσουν.»
Warren Buffet

Για να πετύχετε κάτι μεγάλο, πολλές φορές είναι καλύτερο να το σπάσετε σε μικρότερα κομμάτια. Η αλλαγή στη ζωή σας δεν πρόκειται να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη. Αλλάζοντας όμως σταδιακά μικρά πραγματάκια καθημερινά, θα φτάσετε γοργά στην επίτευξη της.

Για παράδειγμα θέλετε να εντάξετε το διάβασμα στην καθημερινότητα σας. Ξεκινήστε διαβάζοντας 4 σελίδες καθημερινά και σύντομα ο επίλογος του βιβλίου θα βρίσκεται μπροστά στα μάτια σας.

5. Αντικαταστήστε τις παλιές συνήθειες με νέες

«Το σημαντικό δεν είναι η καθημερινή αύξηση, αλλά η καθημερινή μείωση. Αποκηρύξτε τα ασήμαντα.
»Bruce Lee

Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Το ίδιο και η προθυμία μας να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να αποκτήσουν νέες συνήθειες, γιατί επιβαρύνουν τη μέρα τους με περισσότερες υποχρεώσεις. Μέχρι που να μην μπορούν πλέον να ανταποκριθούν σε αυτές.

Ο αυτοέλεγχος είναι η ψυχική δύναμη που χρειαζόμαστε για την προώθηση αλλαγών στη ζωή μας. Μας βοηθά να κρατήσουμε μακριά όσα μας αποσπούν αλλά και να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Η αντικατάσταση των συνηθειών μας αφορά την απλούστευση της καθημερινότητα μας. Με απλά λόγια επικεντρωθείτε σε αυτά που θέλετε να αρχίσετε να κάνετε και όχι στην απώλεια αυτών που αφήνετε πίσω σας.

6. Αποκτήστε έναν υπεύθυνο συνεργάτη

«Η τιμή του μεγαλείου είναι η ευθύνη.»
Winston Churchill

Κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο μόνος του. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αποτύχει στην προσπάθεια να κάνουμε κάτι ολομόναχοι. Η βοήθεια και οι συμβουλές των άλλων και ιδιαίτερα εκείνων που πέτυχαν τα ανάλογα πριν από εσάς, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Κι αν η συνδρομή τους αυξάνει κατά 50% το ποσοστό της επιτυχίας σας, η απόκτηση ενός υπεύθυνου συνεργάτη, ενός ανθρώπου που μοιράζεται τις ίδιες σκέψεις και έχει παρόμοιες προθέσεις με εσάς, αυξάνει τις σχετικές πιθανότητες κατά 95%.

7. Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας

«Πάνω από όλα μη λες ψέματα στον εαυτό σου. Όποιος λέει ψέματα στον εαυτό του και πιστεύει στα ψέματά του σε σημείο να μη διακρίνει την αλήθεια μέσα του ή γύρω του χάνει τον αυτοσεβασμό του και τον σεβασμό των άλλων. Και χωρίς σεβασμό παύει να αγαπάει».Fyodor Dostoevsky

Η αυτοβελτίωση μπορεί να αποδειχτεί μια μεγάλη απάτη. Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι οι άνθρωποι πυκνά συχνά αρεσκόμαστε να λέμε ψέματα στον εαυτό μας. Για παράδειγμα έρευνες έχουν δείξει ότι όταν συμμορφωνόμαστε σε έναν τομέα της ζωής μας, αρχίζουμε να χαλαρώνουμε σε έναν άλλον. Κάποιος δηλαδή που αρχίζει να αγοράζει λαχανικά, σταματά να γυμνάζεται και κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους άλλους ότι ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σταματήστε να λέτε ψέματα στον εαυτό σας κι αν δεν μπορείτε να είστε υπόλογοι απέναντι του, βρείτε έναν υπεύθυνο συνεργάτη στην προσπάθεια σας για αλλαγή, ώστε να ευτυχήσετε να τη ζήσετε το συντομότερο δυνατόν.

8.Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε, αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε.»
Moliere

Προετοιμάστε τον εαυτό σας για την επιτυχία. Απομακρύνετε ότι σας κρατάει μακριά από τον στόχο σας και δημιουργήστε την κατάλληλη επιρροή. Μην υποτιμάτε τη δύναμη του περιβάλλοντος. Τα εξωτερικά ερεθίσματα επηρεάζουν εύκολα το μυαλό μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι και μόνο η αλλαγή της διαμέτρου του πιάτου μας βοηθά στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων κατά 22%.

Δημιουργήστε λοιπόν το σωστό περιβάλλον για τον τομέα της ζωής σας που θέλετε να αλλάξετε και κατακτήστε την επιτυχία με αποφασιστικά βήματα. Εάν δηλαδή θέλετε να σταματήσετε το τσιμπολόγημα, απλά πετάξτε όλα τα ανθυγιεινά σνακ από τα ντουλάπια της κουζίνας.

9. Μια συνήθεια τη φορά

«Η επικέντρωση προϋποθέτει να λέμε όχι.»
Steve Jobs

Μην υποτιμάτε την εσωτερική σας δύναμη. Μην αρχίσετε όμως να νιώθετε και τεράστια εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας. Αποφύγετε να προσπαθήσετε να αλλάξετε τα πάντα μονομιάς. Όπως δεν είναι εφικτή η ταυτόχρονη εκμάθηση πολλών ξένων γλωσσών, έτσι δεν είναι δυνατόν να αλλάξετε πολλές συνήθειες την ίδια χρονική περίοδο.

Η επανάληψη, η συνέχεια και η προσοχή είναι ζωτικά στοιχεία για να οικειοποιηθείτε μια νέα συνήθεια που θα σας συντροφεύει από εδώ και πέρα για πάντα!

Συγγραφέας: Gustavo Razzetti

Ο Gustavo Razzetti είναι CEO της συμβουλευτικής εταιρείας Liberationist, που βοηθά τις οργανώσεις που θέλουν να κάνουν τη διαφορά, να επιτύχουν σημαντικές αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του «απελευθερώνει» την καλύτερη εκδοχή των ηγετών και των ομάδων τους. Ο Gustavo είναι συγγραφέας των βιβλίων Stretch for Change, Stretch Your Mind, και Stretch Your Team.

Πηγή: psychologytoday.com

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας