«Αφήστε τα παιδιά να παίζουν με το χώμα»!

0
374

Οι περισσότεροι νέοι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με το φόβο των μικροβίων. Γι’ αυτό και δεν τα αφήνουν να παίζουν με το χώμα.

Δίνουν καθημερινό αγώνα για να τα κρατήσουν μακριά από τα μικρόβια, το παιχνίδι με το χώμα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι κατά αυτόν τον τρόπο τα προστατεύουν από τις αρρώστιες.

Κι όμως ένα υπερβολικά αποστειρωμένο περιβάλλον κάνει στα παιδιά περισσότερο κακό από ότι καλό.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Τζακ Γκίλμπερτ, συν-συγγραφέας του βιβλίου «Dirt is Good: The Advantage of Germs for Your Child’s Developing Immune System» η επαφή των παιδιών με τα μικρόβια όχι μόνο δεν τους κάνει κακό, αλλά αντίθετα αποδεικνύεται ευεργετική.

Κι αυτό γιατί η έκθεση στα μικρόβια ενισχύει το ανοσοποιητικό των παιδιών με αποτέλεσμα να αρρωσταίνουν λιγότερο καθώς μεγαλώνουν.

«Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όλα τα μικρόβια είναι βλαβερά. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα περισσότερα τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και τα κάνουν πιο ανθεκτικά». Αυτό επισημαίνει στην βρετανική εφημερίδα Independent ο καθηγητής που μελετά μικροβιακά οικοσυστήματα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των νέων γονιών είναι το ότι αποστειρώνουν υπερβολικά το περιβάλλον που ζουν τα παιδιά, και τα κρατάνε μακριά από κάθε μορφής βρωμιά.

Αν για παράδειγμα τα αφήσουν κάποια φορά να βγουν στην αυλή για παιχνίδι και λερωθούν με το χώμα ή τη λάσπη, αμέσως τρέχουν να τα καθαρίσουν με αντισηπτικά μαντιλάκια.
Το ίδιο και όταν παίζουν με ένα σκύλο.

Είναι σωστό, λέει ο Δρ. Γκίλμπερτ, να πλένουν τα χέρια τους, όταν για παράδειγμα κυκλοφορεί μια ίωση. Αν όμως τους γλείψει στο πρόσωπο ένας σκύλος, δεν είναι ανάγκη να τρέξουν κατευθείαν στο μπάνιο. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ωφέλιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

«Η αποστείρωση του σπιτιού σαν νοσοκομείο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα υπερβολικά ευαισθητοποιημένο ανοσοποιητικό σύστημα, με κίνδυνο να εμφανίσει το παιδί αλλεργίες και άσθμα, ακόμα και προβλήματα του νευρικού συστήματος», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Δρ. Γκίλμπερτ.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν το παιδί δεν εκτεθεί νωρίς στα μικρόβια και την βρωμιά, το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν θα μάθει πώς να αντιδρά σε καθημερινούς εισβολείς, όπως η σκόνη και η γύρη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «εσφαλμένη ανάγνωση», οδηγώντας σε αλλεργίες και άλλες ασθένειες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίλμπερτ, το ανοσοποιητικό σύστημα των προγόνων μας ήταν πιο ισχυρό, σε σύγκριση με σήμερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν πιο «χαλαρή» στάση απέναντι στα μικρόβια και το σώμα τους ενισχύθηκε από μια πληθώρα μικροβιακών αλληλεπιδράσεων.

Για να υποστηρίξει τη θεωρία του, ο καθηγητής Γκίλμπερτ, μελέτησε τα ανοσολογικά προφίλ των παιδιών Amish, που ακολουθούν έναν τρόπο ζωής κοντά στην φύση, χωρίς πολλές από τις σύγχρονες ανέσεις. Η έρευνα διαπίστωσε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά άσθματος στους νέους που ζούσαν σε μικρές φάρμες που ήταν «πλούσιες σε μικρόβια».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο.
Εφ’ όσον έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», επισημαίνει ο Δρ. Γκίλμπερτ.

Και καταλήγει προτείνοντας τα εξής: «σώστε έναν σκύλο, αφήστε τα παιδιά να φάνε από το πάτωμα, να παίξουν με το χώμα, η βρωμιά είναι Καλή»!

Πηγή: dailymail.co.uk

 

Newsletter εγγραφή

 

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας