Αυτάρκεια στην ύπαιθρο

0
64

Με στόχο να εφοδιάσουν τους νέους που θέλουν να απεξαρτηθούν από την αστική ζωή και αναζητούν διέξοδο μέσω παραγωγικών και βιώσιμων εγχειρημάτων στην ύπαιθρο, οι «Ηλιόσποροι», το δίκτυο πληροφόρησης και ενεργοποίησης νέων για την κοινωνική και πολιτική οικολογία, οργανώνει τρία σεμινάρια με σκοπό την παροχή πρακτικών συμβουλών ώστε να γίνει πιο ομαλή και δημιουργική η μετάβαση στην ύπαιθρο.

Τα σεμινάρια, σε συνεργασία με έμπειρους εκπαιδευτές, θα πραγματοποιηθούν στο κτήμα «Σποράκια του Ηλιου» στη Βλαχιά Ευβοίας.

Έτσι, το τριήμερο 23-25/7 θα εφαρμοστούν πρακτικές ήπιας και χαμηλού κόστους παρέμβασης αεικαλλιέργειας (περμακουλτούρας) στο υφιστάμενο κτήμα.

Στις 29-31/7 θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής ηλιακού αποξηραντή-αερόθερμου με στόχο τη δημιουργία πολυχρηστικών εργαλείων και οικοσκευών με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, που αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα.

Και στις 5-7/8 θα γίνει εισαγωγή στην αγροδιατροφική καινοτομία και τη συνεργατική νεανική επιχειρηματικότητα για την παραγωγή και μεταποίηση βιολογικών προϊόντων ώστε να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους τα εγχειρήματα στην ύπαιθρο θα είναι αυτάρκη, αυτοχρηματοδοτούμενα, παραγωγικά και τελικά βιώσιμα.

Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας τού Κάνουμε Ολοι Μαζί (Do It Ourselves – σε αντιδιαστολή με το αστικό κίνημα Do It Yourself), οι «Ηλιόσποροι» θέλουν «να περάσουμε από το εγώ της πόλης στο εμείς της κοινοτικής ζωής στην ύπαιθρο με έμφαση στην αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια, την αυτο-οργάνωση, την αυτάρκεια και την οικολογική (και οικονομική) βιωσιμότητα».

Παρά το γεγονός ότι η αποκέντρωση δεν είναι εύκολη διαδικασία, θεωρούν ότι, αν οργανωθεί σωστά σε ένα παραγωγικό πλαίσιο που δεν στηρίζεται στην επιβίωση, αλλά στη λιτή αφθονία και την ευημερία, μπορεί να αποτελέσει δημιουργική διέξοδο για τους νέους, ιδίως μέσα σε ένα συμμετοχικό πλαίσιο, και να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας.

Σε κάθε σεμινάριο μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 10 συμμετέχοντες, η διαμονή θα γίνει σε σκηνές σε διαμορφωμένους χώρους μέσα στο κτήμα, ενώ υπάρχει μικρό συμβολικό κόστος συμμετοχής.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.iliosporoi.net και δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected]

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

No apps configured. Please contact your administrator.
Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας