Πολλές φορές μπερδεύουμε την έννοια της αγάπης με κάτι που μόνο αγάπη δεν είναι…

 

Ημεγαλύτερη παγίδα που μπαίνουν οι άνθρωποι όταν νομίζουν ότι αγαπάνε είναι η παγίδα της ανοχής!

Η καλύτερη λέξη που θα μπορούσε να προσδιορίσει την αγάπη είναι η Αποδοχή. Όταν αποδέχομαι κάποιον τον δέχομαι έτσι όπως ακριβώς είναι. Βέβαια υπάρχει διαφορά μεταξύ «δέχομαι» και τον αφήνω να περνάει τα όρια μου. Όταν αποδεχόμαστε-αγαπάμε κάποιον δεν σημαίνει ότι απαραίτητα πρέπει να τον αφήσουμε να καταπατήσει τα όρια μας ή να καταπατήσουμε εμείς τα δικά του.

Αποδέχομαι κάποιον σημαίνει:
  • Βλέπω όλα του/της τα χαρακτηριστικά (ακόμα και αυτά που προσπαθώ να μην δω, γιατί δεν ανήκουν στις προσδοκίες μου)
  • Κατανοώ ότι όλα του/της τα κομμάτια, είτε είναι υψηλής ή χαμηλής δόνησης, είναι αποτέλεσμα εμπειριών της παιδικής ηλικίας, καθώς και του ενήλικα
  • Βάζω τα όριά μου και σέβομαι τα όρια του άλλου και
  • Γιορτάζω την διαφορετικότητα!

Δυστυχώς αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να μπερδεύουν την έννοια της αποδοχής με την ανοχή.

Η λέξη ανοχή κρύβει μέσα της τις λέξεις άνω και έχω.

Πολλοί όταν λένε σε αγαπάω σημαίνει «σε ανέχομαι μέχρι να γίνεις αυτός-αυτή που θέλω να γίνεις». Με λίγα λόγια τοποθετούμαι πάνω από εσένα (άνω), καθώς και πιστεύω ότι είσαι δικός μου (έχω) και αυτή η πεποίθηση μου δίνει το δικαίωμα να σου επιβάλω την αλλαγή που θέλω εγώ, έτσι ώστε να σε πλάσω σύμφωνα με αυτό που με βολεύει να είσαι!

Είναι τόσο λυπηρό να διαστρεβλώνεται η λέξη αγάπη, μία λέξη που αγγίζει την ουσία του Θείου με έννοιες που μας απομακρύνουν εντελώς από το Θείο μέσα και έξω μας…

Πώς όμως μπορούμε να αντικαταστήσουμε την έννοια της ανοχής με την έννοια της αποδοχής;

1. Δώσε αξία στη δύναμη της Άφεσης! Μάθε να αφήνεις να φεύγουν όλα όσα κρατάς μέσα σου είτε στο εσωτερικό σου παιδί είτε στον ενήλικα

2. Φτιάξτα με τον εαυτό σου! Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και ρώτα, ακριβώς όπως έκανες όταν ήσουν παιδί «Θέλεις να τα φτιάξουμε;»

3. Ξεκίνα μία ερωτική σχέση με το άλλο σου μισό μέσα σου (αν είσαι άντρας με την εσωτερική σου γυναίκα και αν είσαι γυναίκα το αντίθετο). Βγες ραντεβού με τον εαυτό σου, αγόρασε του/της δώρα, κάνε ταξίδια, κλπ.

4. Συνειδητοποίησε, όσο και αν σε πονάει, ότι δεν μπορείς να έχεις κανέναν!

Πολλοί ίσως δεν είχαμε τα παιχνίδια που θέλαμε όταν ήμασταν παιδιά ή ίσως έπρεπε να τα μοιραστούμε στιγμές που δεν θέλαμε, επίσης δεν είχαμε τη μαμά μας ή τον μπαμπά μας όποτε τους είχαμε πραγματικά ανάγκη, δεν είχαμε καλυμμένες βασικές ανάγκες όπως την ανάγκη της αποδοχής, της ζεστασιάς, της αγκαλιάς, την απλή ανάγκη της παρουσίας του γονιού. Κάλυψε όλες αυτές τις ανάγκες με το άλλο σου μισό που βρίσκεται μέσα σου και πάψε να ψάχνεις και να απαιτείς από κάποιον από έξω σου να στις καλύψει.

Το 2020 είναι μία μαγική χρονιά που βοηθάει όλους όσους βρίσκουν το θάρρος να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Κάνε το βήμα και θα με θυμηθείς!

 

Newsletter εγγραφή

 

Αγάπη Ελπίδα Αποστολοπούλου
Πρόσφατα άρθρα του συντάκτη Αγάπη Ελπίδα Αποστολοπούλου (όλα τα άρθρα)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

Σχολιάστε

Για να καταχωρήσετε το σχόλιο σας, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας