Άγχος | Αν αλλάξουμε τρόπο φεύγει…

0
Άγχος | Αν αλλάξουμε τρόπο φεύγει… - Της Όλγας Μουλάκη

502 ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Της Όλγας Μουλάκη

Το άγχος είναι η πανάρχαια, αυτόνομη βιολογική αντίδραση του οργανισμού μας για ν’ αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Φανταστείτε ότι ξαφνικά αντιλαμβάνεστε μία απειλητική αρκούδα να σας πλησιάζει.. με τη μεσολάβηση του άγχους, είστε έτοιμος να τρέξετε αν χρειαστεί!

Τι προκαλεί το σύγχρονο άγχος;

Σήμερα απειλείται περισσότερο η ψυχική και η συναισθηματική μας ακεραιότητα, παρά η σωματική. Φοβόμαστε ότι δεν θα καταφέρουμε ν’ ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, στους στόχους μας, στο περιθώριο χρόνου. Τότε, κινδυνεύει η αξιοπρέπεια μας, η καλή μας εικόνα, η εκτίμηση των άλλων, οι σχέσεις μας, η αυτοεκτίμησή μας (το σώμα αντιδρά το ίδιο σε κάθε απειλή). Στη σύγχρονη ζωή είναι φυσικό να έχουμε περισσότερο άγχος, αφού θέτουμε όλο και περισσότερες ή υψηλότερες απαιτήσεις στον εαυτό μας!

Το άγχος αντιμετωπίζεται;

Το άγχος γεννά άγχος: όσο αυξάνεται θολώνει η σκέψη μας ή εμμένει το μυαλό μας σε συγκεκριμένα θέματα, νοιώθουμε κούραση σωματική και ψυχική (αφού είμαστε σε διαρκή κατάσταση έντασης), δυσκολευόμαστε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Για να βγούμε απ’ το φαύλο κύκλο χρειάζεται ίσως ν’ αλλάξουμε προτεραιότητες και να χαλαρώσουμε!

Πώς να διαχειριστώ το άγχος μου;

Οι βαθιές αναπνοές, η κίνηση, η επαφή με τη φύση, οι θετικές κι αισιόδοξες σκέψεις βοηθούν άμεσα. Στις περιπτώσεις χρόνιου άγχους, ο φαύλος κύκλος σπάει δυσκολότερα. Ο τρόπος που έχουμε οργανώσει τη ζωή μας ή που έχουμε μάθει να βλέπουμε τα πράγματα και ν’ αντιδρούμε, αντί να μας κάνει να ζούμε καλύτερα, συχνά μας οδηγεί σε περισσότερο στρες και πνίξιμο.

Ο ψυχολόγος πως μπορεί να με βοηθήσει;

Συχνά υποθέτουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις αλλά… για ‘’κάποιο’’ λόγο δεν τις εφαρμόζουμε. Όταν τα πράγματα ‘δεν αλλάζουν’ συνήθως υπάρχουν λόγοι που δεν φαίνονται. Τολμήστε ν’ απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό. Μαζί του μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και ν’ αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες που το προκαλούν ώστε να ζούμε πραγματικά καλύτερα.

Όλγα Μουλάκη, Ψυχολόγος

Πηγή: olgamoulaki.gr

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Όμορφη Ζωή Άρθρα

Στην Όμορφη Ζωή είμαστε αφιερωμένοι με πάθος στο σκοπό να ενημερώνουμε τους ανθρώπους για τους δρόμους που υπάρχουν για να βελτιώσουντην ζωή τους.
Στόχος μας να αποτελεί την πρώτη επιλογή για κάθε αναγνώστη που θέλει να διανύσει το ταξίδι της ζωής του όμορφα και με θετικό τρόπο.
Αν θέλεις κι εσύ να συμμετέχεις στην ομάδα μας, σαν αρθρογράφος ή συνεργάτης, στείλε μας μήνυμα στο georgia@omorfizoi.gr
Όμορφη Ζωή Άρθρα

Σχολιάστε

Εναλλακτικά, συνδεθείτε με...Αφήστε το σχόλιό σας !
Γράψτε το όνομά σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.